Το μέταλλο του Αρη και η σωστή απόφαση του Πεδουλάκη

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Το μέταλλο του Αρη και η σωστή απόφαση του Πεδουλάκη

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για τον Αρη που έχει σταθερές, ξέρει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και τον Παναθηναϊκό που θα πρέπει να νιώθει ήδη άβολα για το γεγονός ότι πάει σε 5ο ημιτελικό για πρώτη φορά ύστερα από 11 χρόνια.

Ο Αρης έχει μέταλλο. Είναι ομάδα που μπαίνει στο παρκέ και... δαγκώνει.

Διαχειρίζεται μ' έναν σταθερό τρόπο το συναίσθημά της κι αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο που έχει περάσει ο Πρίφτης. Είναι ομάδα που δεν θα κατεβάσει το κεφάλι στο -10, δεν θα εκνευριστεί από την αστοχία στο τρίποντο, δεν θα υπερενθουσιαστεί αν δει να μη μπαίνουν όλα.

Σε όλη την σειρά, ακόμη και στα ματς που έχασε εύκολα, ο Αρης έδειξε ικανός να διαχειριστεί την κατάσταση κι αυτό αποδεικνύει πως έχει τον χαρακτήρα για να κοιτάξει στα μάτια τις ομάδες που έχουν... ψωμοτύρι αυτές τις διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, ο Αρης είναι ομάδα πολλών ρυθμών. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να ακολουθήσει σε σκορ 70-80 πόντων, ακόμη καλύτερα μπορεί να ανταποκριθεί σε ματς χαμηλού σκορ κι αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που πιστώνεται στον Πρίφτη, το γεγονός δηλαδή πως η ομάδα έχει σταθερές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 4ος ημιτελικός. Πήγε ο Παναθηναϊκός σε αργό ρυθμό, χαμηλό σκορ, αργές επιθέσεις για να αντέξει στο 40λεπτο, κατάφερε ο Αρης να βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί, έχοντας τους κατάλληλους Αμερικανούς για να ανταποκριθούν σε όλους τους ρυθμούς.

Αναμφισβήτητα αυτή η τετράδα Αμερικανών του Αρη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς εύκολα σε ομάδες που βασίζονται τόσο πολύ στο ξένο στοιχείο.

Είναι μια τετράδα που μπορεί να σου κάνει τη διαφορά, αλλά δεν πρόκειται να σε καταστρέψει με τον τρόπο που πολλάκις έχουμε δει σε ομάδες με Αμερικανούς.

Είναι μια τετράδα που η ωριμότητά της εντυπωσιάζει που ο καθένας θα δώσει πάντα αυτό που χρειάζεται ο Πρίφτης τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε από... λάδια. Οι 9 παίκτες έγιναν 8, αργότερα 7, στη συνέχεια 6 μέχρι που στο φινάλε έπαιζε μόνος του ο Ουίλιαμς. Ο Πεδουλάκης άφησε έξω τους ξενύχτηδες, ήλπιζε ότι θα έχει τον φρέσκο Καλάθη, αλλά ο Νικ έσπασε τα καλάθια. Οταν ο βασικός πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού τελειώνει με 1/11 (!) και μόλις 3 ασίστ, τότε μοιραία θα έρθει η κατάρρευση.

Εφτασαν οι «πράσινοι» να θεωρούν απώλεια τον Χάντερ, ο οποίος φορτώθηκε με τέσσερα φάουλ και από την στιγμή που κάθισε στον πάγκο ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε ούτε μία μάχη στον αέρα.

Και μπορεί αυτό να μην αποτυπώνεται πλήρως στη στατική (45-40 τα ριμπάουντ υπέρ του Παναθηναϊκού), αλλά ήταν τόσες οι διπλές και τριπλές επιθέσεις που έκανε ο Αρης στο διάστημα της ανατροπής που ουσιαστικά απέδειξε πως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Με την απόφασή του ο Πεδουλάκης περίμενε να βγάλει κάποιον άσο από το μανίκι για να «καθαρίσει» τη σειρά, αλλά ο ολόκληρος ο πάγκος του έδωσε μόλις 17 πόντους, τους 16 οι Ραντούλιτσα και Φώτσης.

Η απόφαση να τιμωρηθούν με αποκλεισμό οι τρεις Αμερικανοί είναι σωστή και δικαιολογημένη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αλλωστε στην προκειμένη περίπτωση ο Πεδουλάκης έβαλε πάνω από το αποτέλεσμα την ομάδα και πολύ καλά έκανε.

Από την στιγμή που την προηγούμενη του αγώνα άφησε εκτός προπόνησης τους Γκιστ, Χέινς και Φελντέιν, θα ήταν εντελώς παράλογο να τους χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι. θα ήταν σαν να έλεγε σ΄ολόκληρη την ομάδα πως όποιος υποπίπτει σε πειθαρχικό παράπτωμα θα χάνει προπονήσεις, αλλά θα παίζει σε αγώνες.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις ή... ανοίγεις το καπάκι για να φύγει ο ατμός, παραπέμποντας το θέμα στη διοίκηση για κάποιο πρόστιμο ή αποφασίζεις να το λύσεις εσωτερικά και μοιραία ακολουθείς τον δύσκολο δρόμο.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει το άγχος και την πίεση και ο Αρης την ικανοποίηση πως έκανε παραπάνω απ' όσα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος.

Θα παρουσιαστεί στην Αθήνα για ένα παιχνίδι που ακόμη κι αν χαθεί δεν θα του πει κανείς τίποτα, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που θα έχει την λαιμητόμο στο κεφάλι του σε περίπτωση αποτυχίας.

Αλλωστε το γεγονός και μόνο ότι οι «πράσινοι» αναγκάζονται να παίξουν ημιτελικό σε 5ο παιχνίδι, για πρώτη φορά από το 2005, μάλλον λέει πολλά για το πόσο ικανοποιημένοι πρέπει να είναι άπαντες στο τριφύλλι...


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.