«Ο coach μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα!»

«Ο coach μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα!»
O Τζέϊκ Κόβαν Μπράουν καταθέτει στο gazzetta.gr την άποψή του για το επεισόδιο Ζντοβτς-Γκριν και υπογραμμίζει ότι το κενό του Αμερικανού πλέϊ-μέϊκερ, στοίχισε τον πρόωρο αποκλεισμό της ΑΕΚ και επέφερε πλήγμα στην ενότητα της ομάδας.

Ο 3ος ημιτελικός ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, είχε δύο όψεις. Στο πρώτο μέρος, η «Ένωση» μπήκε πολύ κεφάτη, βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ κι έχοντας εξωπραγματικά ποσοστά ευστοχίας, προηγήθηκε ακόμη και με 14 πόντους, δείχνοντας ικανή να μειώσει σε 2-1 στις νίκες. Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, δε, η διαφορά άγγιξε το +17 (50-33) και τίποτε δεν προμήνυε την εντυπωσιακή ολική επαναφορά των «ερυθρολεύκων», που τελικά νίκησαν με 89-75 και «σκουπίζοντας» την «βασίλισσα», πήραν την πρόκριση για τους τελικούς των play-offs.

To βασικότερο πρόβλημα των «κιτρινόμαυρων» στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά ουσιαστικά και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν ότι το ρόστερ «χτίστηκε» χωρίς τον παίκτη που θα μπορούσε να δώσει λύση στη νευραλγική θέση του point-guard. Έτσι, μετά και το «φιάσκο» Κούπερ, η ΑΕΚ αναγκάστηκε να υπογράψει τον Ταουρέϊν Γκριν ως λύσης ανάγκης, ο οποίος όμως, τέθηκε εκτός ομάδας (βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη λύση του συμβολαίου του), μετά και το πρόσφατο επεισόδιο που είχε με τον προπονητή του Γιούρι Ζντοβτς.

Όσο καλά και να παίξει μία ομάδα, όμως, είναι δυνατόν να κερδίσει έναν αντίπαλο του μεγέθους του Ολυμπιακού; Μόνο αν τα βάζει από το 1ο έως το τελευταίο λεπτό! Γι’ αυτό, λοιπόν, οι «κιτρινόμαυροι» άντεξαν, όσο ο Τζέϊκ Κόβαν Μπράουν (17π. & 5ασ.), που αγωνίστηκε για 31 λεπτά, μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του σκοραρίσματος, της δημιουργίας και της μεταφοράς της μπάλας. Όταν ο 26χρονος απόφοιτος του Τέξας, που «βαφτίστηκε» στο επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του ΚΑΟ Δράμας, κουράστηκε από την πίεση των ψηλών γκαρντ των πρωταθλητών, η σεμνή τελετή άρχισε να παίρνει τέλος.

Μετά το τέλος του αγώνα, το gazzetta.gr τον συνάντησε στα αποδυτήρια και είχε την ευκαιρία να τον ζητήσει το σχόλιό του για την ασυνήθιστη, πλην όμως, συναρπαστική εξέλιξη του 3ου ημιτελικού, για το κλίμα στα αποδυτήρια μετά την αποπομπή ενός ακόμη συμπαίκτη και φυσικά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε – για πολλοστή φορά φέτος – ο Γιούρι Ζντοβτς την δυσαρέσκειά του με έναν παίκτη του.

Περίεργο παιχνίδι, έτσι δεν είναι;

«Μόνο περίεργο; Και με πολύ πικρή κατάληξη! Αν σκεφτείς ότι προηγήθηκαμε με 17 πόντους στην 3η περίοδο και τελικά χάσαμε εύκολα, θα καταλάβεις πόσο πικρή είναι η γεύση που έχουμε στο στόμα μας, αυτή τη στιγμή... Όπως και να ‘χει το πράγμα, πάντως, οφείλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό, γιατί μόνο μία πραγματικά μεγάλη ομάδα, μπορούσε να βρει τη δύναμη για μία τέτοια ανατροπή.»

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η 3η θέση που θα διεκδικήσετε στην σειρά του μικρού τελικού δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο από το... ονόρε...

«Μπορεί εμείς οι Αμερικανοί να μην καταλαβαίνουμε τι είδους... ονόρε είναι αυτό, γιατί στην πατρίδα μας ο πρώτος είναι τα πάντα και ο δεύτερος τίποτε, αλλά από την στιγμή που η 3η θέση είναι σημαντική για τον σύλλογο και τους φιλάθλους, οφείλουμε να τα δώσουμε όλα για τη νίκη με όποιον αντίπαλο παίξουμε.»

Στο πρώτο μέρος, θα ‘λεγε κανείς ότι μπήκατε στο γήπεδο σεληνιασμένοι και το επεισόδιο του Γκριν με τον προπονητή σας, στο προηγούμενο ματς, μάλλον δεν σας επηρέασε. Η συνέχεια ήταν διαφορετική...

«Πραγματικά στην διάρκεια του αγώνα, δεν πήρα χαμπάρι τι έγινε! Ίσως γιατί εγώ μπήκα στην θέση του και την στιγμή του επεισοδίου, το παιχνίδι βρισκόταν σε εξέλιξη κι εγώ ήμουν στο παρκέ. Στο ημίχρονο δεν τον είδα στα αποδυτήρια και όταν αναζήτησα, έμαθα ότι έφυγε από το γήπεδο, λόγω του τσακωμού με τον coach. Ήμουν συγκεντρωμένος στο ματς και δεν έκανα καμία άλλη ερώτηση...»

Είδες το video στο internet;

«Όχι γιατί προσπαθώ να μην ασχολούμαι με τέτοιου είδους καταστάσεις! Άλλωστε, πίστευα ότι θα ξεχαστεί και θα ξεπεραστεί. Κάτι τέτοια συμβάντα μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν σε μία ομάδα και όταν παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, χαλάνε το κλίμα μεταξύ των παικτών! Ο Ταουρέϊν ήταν ένα σημαντικό κομμάτι για τον τρόπο που παίζουμε και σίγουρα μας έλειψε απόψε (σ.σ.: χθες). Συνεισέφερε στην σωστή κυκλοφορία της μπάλας και την οργάνωση της επίθεσης και συν τοις άλλοις, είχαμε κι έναν επιπλέον σουτέρ. Αν ήταν μαζί μας, ίσως να μην χάναμε τόσο εύκολο το προβάδισμα που είχαμε πάρει.»

Τις τελευταίες μέρες έγινε πολύς λόγος για τον εκρηκτικό και βίαιο τρόπο αντίδρασης του coach Ζντοβτς. Και μαζί σου είχε μία έντονη αντιπαράθεση σε προηγούμενο αγώνα...

«Το δικό μας θέμα ήταν απλά μία παρεξήγηση και έληξε εν τη γενέση της. Θα σου πω όμως, κάτι... Σε ολες τις μορφές μία οικογένειας, πάντα δημιουργούνται προβλήματα! Στο σπίτι σου, στη δουλειά, στην τάξη του σχολείου, έτσι και σε μία ομάδα. Είμαι της άποψης ότι ο coach έπρεπε να συγκρατηθεί και μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα. Ενδεχομένως να ήταν πιο επαγγελματικό, να εξωτερικεύσει την δυσαρέσκειά του στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο ή μετά το τέλος του αγώνα. Η ενότητα και η συνοχή της ομάδας, πρέπει να μπαίνει πάνω απ’ όλα, ειδικότερα τώρα, που βρισκόμαστε εν μέσω των play-offs και κάθε παιχνίδι έχει την δική του σημασία. Τουλάχιστον εγώ έτσι το βλέπω.»

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα