Mαρκόπουλος: «Θα πλήρωναν για να ζήσουν τις εμπειρίες μας!»

Gazzetta team
Mαρκόπουλος: «Θα πλήρωναν για να ζήσουν τις εμπειρίες μας!»

bet365

Ο Κόροιβος εξασφάλισε την παραμονή του στην Α1 την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου κι ο Χάρης Μαρκόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς.

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο esake.gr:

- Γιατί όμως μετά τις έξι νίκες στον πρώτο γύρο και το μεγάλο «βήμα σωτηρίας» καθυστέρησε η μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής;

«Ούτε θεωρητικά έγινε βήμα σωτηρίας, ούτε καθυστέρησε η μαθηματική εξασφάλιση. Αυτή είναι η ομορφιά, η δυσκολία και η συναρπαστικότητα του αθλητισμού. Ήταν ένας συνεχόμενος ανήφορος που στό τέλος τον διαβήκαμε».

- Οι σπουδαίες εκτός έδρας νίκες στο πρώτο μισό της σαιζόν πως επήλθαν;

«Η ομάδα μας είχε σαν στόχο να είναι ανταγωνιστική σε κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτου αντιπάλου αλλά και ανεξάρτητα σε ποιο γήπεδο αγωνίζεται. Αλλά με την νίκη δεν υπογράφει κανείς μόνιμο συμβόλαιο. Αρκεί να σας θυμίσω ότι αρκετά παιχνίδια τα χάσαμε σε λεπτομέρειες δευτερολέπτων και στον πόντο».

- Και πως εξηγείται να παίρνει ο Κόροιβος αποτελέσματα εκτός έδρας και όχι εντός από παιχνίδια με ομάδες στα μέτρα του;

«Αυτό που σας είπα προηγουμένως. Οι λεπτομέρειες και το ίδιο το άθλημα γέρνουν σε ένα ματς για σένα και σε άλλα για τον αντίπαλο. Αλλωστε εκτος απο το γεγονος, όπως σας ειπα οτι κανεις δεν υπογραφει μόνιμο συμβολαιο με την νίκη, κανείς επίσης αθλητής, προπονητής, ομάδα δεν είναι αλάνθαστος. Εγιναν και λάθη. Αλλα απο αυτα μάθαμε και γίναμε καλυτεροι και σαν αθλητες και σαν προπονητές και σαν ομάδες».

- Υπήρχαν τέσσερα τουλάχιστον παιχνίδια εντός (ΑΕΚ, Απόλλων, Αρκαδικός) και εκτός (Τρίκαλα) που χάθηκαν στο τέλος, ήταν θέμα ατυχίας ή έφταιξε κάτι άλλο;

«Μας είχαν υποσχεθεί το τζόκερ (σ.σ. χαριτολογώντας)... Αλλά το τζόκερ δεν τήρησε την υπόσχεση του... Όχι δεν ήταν θέμα ατυχίας. Ξέρετε μόνο στην κατασκευή ενός κτιρίου το ένα τούβλο πρέπει να μπέι ακριβώς δίπλα ή ακριβώς πάνω στο άλλο. Οταν η μπάλα φεύγει απο το χέρι δεν βάζεις ούτε μυστρί, ούτε αλφάδι. Στεφάνι και έξω χάνεις, στεφάνι και μέσα κερδίζεις. Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι λεπτομέρειες παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη και επιτυχία μιας ομάδας. Σε αυτά τα παιχνίδια στις κρίσιμες στιγμές δεν είχαμε καθαρές αποφάσεις, όμως υπήρξαν πολλά περισσότερα παιχνίδια που τα κερδίσαμε με τον ίδιο τρόπο».

- Ποια ήταν η καλύτερη εμφάνιση της ομάδας στην σαιζόν; Σε ποιο παιχνίδι; Μήπως με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ;

«Σε αρκετά παιχνίδια ήμασταν ευχαριστημένοι από την προσπάθεια της ομάδας μας και από την παρουσία μας. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες στιγμές ίσως θα ήταν οι συνεχόμενες νίκες με Κηφισιά και Άρη στο πρώτο γύρο αφού ήταν εναντίον πολυ καλών ομάδων όπως έδειξε και η τελική βαθμολογία τους».

- Έχει γίνει πολύς λόγος για το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στο «Παλατάκι», αλλά όπως αποδείχθηκε τζάμπα λόγος έγινε. Πείραξαν ιδιαίτερα τον Σούλη Μαρκόπουλο. Εσάς;

«Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά θα σας πω μόνο τούτο: Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου, είμαι περήφανος για την οικογένεια μου. Και ευχαριστώ τους γονείς μου που μου έδωσαν τέτοια ανατροφή με αρχές και αξίες».

- Η πορεία και η επιτυχία της ομάδας είχε διάφορους συντελεστές. Ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι, ποια ήταν τα προτερήματα της ομάδας ως σύνολο και ποια στοιχεία θα θέλατε να αλλάξετε στον Κόροιβο αν τώρα αρχίζατε από την αρχή;

«Πράγματι είχε συντελεστές η πορεία και η επιτυχία. Φέτος ο Κόροιβος είχε τον πιο υψηλο συντελεστή δυσκολίας σε όλα τα επίπεδα».

- Υπάρχει MVP στην ομάδα;

«Σαφέστατα. Η παραμονή μας στην κατηγορία (σ.σ. γελώντας). Δεν μπορώ να προσπεράσω και να μην πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόσμο της Αμαλιάδας για την εμπιστοσύνη και την αγάπη του. Προσωπικά θα το κουβαλάω πάντα μαζί μου, ως φυλαχτό.Τους ευχαριστώ, όπως και την διοίκηση του Κόροιβου που με εμπιστεύθηκε επι δυο συνεχόμενες χρονιές. Τους ευχαριστώ από καρδιάς».

- Ποιοι παίκτες σας βρέθηκαν σε ανάταση μέσα στην σαιζόν;

«Δεν είναι σωστό ένας προπονητής να ξεχωρίζει σε παιδιά και αποπαίδια. Η επιτυχία ανήκει σε όλα τα παιδιά. Ιδρώσαμε όλοι μας».

- Η χρησιμοποίηση νεαρών και άπειρων παικτών ευδοκίμησε;

«Νομίζω ότι αν δούμε την εξέλιξη των παιχτών μας παραγωγικά αλλά και ότι η ομάδα θα αγωνίζεται στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Πάντα η λήψη απόφασης για την χρησιμοποίηση νεαρών παιχτών έχει το ρίσκο του αλλά και τη χαρά της δημιουργίας. Γνωρίζοντας ότι ένας νεαρός παίχτης θα έχει πολλές διακυμάνσεις και στην απόδοση του αλλά και στα συναισθήματα του κατα τη διάρκεια της σαιζόν χρειάζεται να υπάρχει υπομονή και επιμονή. Νομίζω ότι η ομάδα μας συνέχισε να έχει εμπιστοσύνη σε όλους τους παίχτες και κυρίως στους νεαρούς ακόμα και όταν είχε αρνητικά αποτελέσματα»...

- Ποια θέση έχει ο κόσμος της Αμαλιάδας στην προσπάθεια της ομάδας;

«Εγώ θα τους απένειμα το μετάλλιο της λεγεώνας της τιμής. Ξέρετε η τιμητική αυτή διάκριση είναι η μέγιστη τιμή που αποδίδει η Γαλλική Δημοκρατία σε Γάλλους και ξένους πολίτες που διακρίνονται για το έργο τους και για την προσφορά τους στη Γαλλία και στα παναθρώπινα ιδανικά, και απονέμεται με Προεδρικό Διάταγμα. Για την προσφορά τους και τα ιδανικά τους και την συμπαράσταση τους λοιπόν».

- Ποιο είναι το μέλλον του Κόροιβου κατά την γνώμη σας και πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί στην Α1;

«Υπάρχει κάποιος πουν γνωρίζει το μέλλον; Τι θα συμβεί αύριο; Απλά η δική μου ευχή και προσευχή είναι να στεριώσει for ever στην μεγάλη κατηγορία».

- Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην σχέση σας με την ομάδα; Θέλουν να παραμείνετε στην τεχνική ηγεσία και τρίτη χρονιά;

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι αυτό. Άλλωστε υπάρχει χρόνος».

- Τι κέρδισε ο Χάρης Μαρκόπουλος δουλεύοντας δεύτερη σαιζόν στον Κόροιβο; Και τι ενδεχομένως του έλειψε;

«Νομίζω ότι πρέπει να νιώθω ευλογημένος για τη δεύτερη χρονιά μου στον Κοροιβο. Τις περισσότερες φορές η δεύτερη χρονιά μιας ομάδας ειναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη χρονιά, πόσω μάλλον για την ομάδα μας η οποία εκπροσωπεί μια πόλη και κατ΄ επέκταση ένα νομό που δεν είχε ξανά παρουσίες στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ εκτός από μια χρονιά που φιλοξένησε μια άλλη ομάδα και έν μέσω μιας οικονομική κατάστασης που έχει επηρεάσει στο τρόπο σκέψης όλη τη χώρα. Ήταν μια χρόνια που χρειαζόταν να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας, να είχαμε καθημερινά υπομονή και επιμονή και κυρίως καθημερινά διδασκομασταν καινούργια πράγματα και εμπειρίες, οι οποίες ειναι σαν φυλαχτό για τα επόμενα χρόνια».

- Ήταν ένα δίκαιο πρωτάθλημα όσον αφορά στην κανονική περίοδο; Στην μάχη της «σωτηρίας» επέζησαν όντως οι ομάδες που το άξιζαν; Και πόσο πιο ανταγωνιστική ήταν συνολικά η Basket League ΣΚΡΑΤΣ σε σχέση με την περασμένη σαιζόν;

«Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, φέτος από άποψη ανταγωνιστικότητας ίσως είχαμε το πιο ενδιαφέρον και δύσκολο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων. Φέτος αν βγάλουμε τις πρώτες 5 ομάδες όπου και ο ΠΑΟΚ είχε σκαμπανεβάσματα, στις υπόλοιπες ομάδες οι διάφορες ήταν μικρές οποιαδήποτε ομάδα που ήταν πιο έτοιμη μπορούσε να κερδίσει οπουδήποτε και αν έχανες λίγο τη συγκέντρωση σου αλλάζαν αυτομάτως και οι στόχοι σου όπως και συνέβη.

Όσο αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης πάντα ένα νόμισμα έχει δύο όψεις και η αλήθεια έχει διαφορετικές οπτικές. Νομίζω ότι και οι ομάδες που υποβιβάστηκαν φέτος άξιζαν να μείνουν στην πρώτη κατηγορία. Η δικιά μας η ομάδα στα μάτια μου παρόλο που ίσως δεν επαλήθευσε κάποιες προσδοκίες που η ίδια δημιούργησε έχοντας για αυτό αρκετά ελαφρυντικά, έν τούτοις ήταν στα περισσότερα παιχνίδια είτε εντός είτε εκτός έδρας ανταγωνιστική, δεν παρέκκλινε από τον τρόπο σκέψη της και συνέχισε να έχει εμπιστοσύνη στο δυναμικό της ακόμα και στα αρνητικά αποτελέσματα.

Αριθμητικά αν το δούμε με τις ομάδες που πάλευαμε για την παραμονή ακόμα και με αυτές που είχαν ένα βαθμό περισσότερο απο εμάς είχαμε όλες τις ισοβαθμίες εκτός από μια ομάδα της οποίας η ισοβαθμία ίσως να μας στοίχιζε τη παρουσία μας στη κατηγορία. Κλείνοντας πάλι θα τονίσω ότι οποιαδήποτε ομάδα και να είχε σωθεί θα ήταν δίκαιο».

- Ποιους παίκτες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ από όλες τις ομάδες θα ξεχωρίζατε για την πρόοδό τους και ποιους νεαρούς θα εντοπίζατε;

«Φέτος το πρωτάθλημα ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όπως και οι αλλαγές που πραγματοποίησαν οι ομάδες αλλάξαν τη φυσιογνωμία τους. Πολλοί παίχτες πραγματοποίησαν εξαιρετικό πρωτάθλημα αλλά αν αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα ίσως να αδικήσω κάποιον».

- Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού από το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα πως μπορεί να επηρεάσει το πρωτάθλημα; Έχετε προγνωστικά για τον τίτλο του πρωταθλητή;

«Γνωρίζουμε καλά ότι μια στιγμή μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση μιας ομάδας. Σίγουρα περιμένουμε και τις δύο ομάδες πολύ πιο συσπειρωμένες και συγκεντρωμένες για την επίτευξη των στόχων τους».

- Τι περιμένετε να δείτε στα πλέϊ οφ για τον τίτλο και για την κατάταξη στις υπόλοιπες θέσεις;

«Όλοι θέλουμε να παρακολουθήσουμε ανταγωνιστικά παιχνίδια , μακριά από τη βία με ωραίο θέαμα. Θα είναι ενδιαφέρον η προσέγγιση που θα έχουν οι ομάδες σε σειρά παιχνιδιών να βρουν τα πλεονεκτήματα τους».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα