Η χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ (vids)

Η χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ (vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Η χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ (vids)
Στις 23 Απριλίου 1998 η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη βρέθηκε ένα βήμα πριν την κορυφή της Ευρώπης, όταν έχασε στον τελικό της Ευρωλίγκας απ' την πανίσχυρη Κίντερ Μπολόνια και το gazzetta.gr θυμάται το Final-4 της Βαρκελώνης.

Ευρωλίγκα και Ελλάδα δεν συνδέθηκαν μόνο με τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Πολλές ελληνικές ομάδες συνέδεσαν το όνομα τους με τη διοργάνωση κι έκαναν «θόρυβο» στο μπασκετικό ευρωπαϊκό στερέωμα, πριν ξεκινήσει το... μπαράζ τίτλων των «πράσινων» και καθιερωθούν οι «ερυθρόλευκοι» με τις δυο συνεχόμενες κούπες των περασμένων χρόνων.

Τέτοια ήταν η ΑΕΚ, που άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της τεχνικής της ηγεσίας απ' τον Γιάννη Ιωαννίδη κατέβαλλε προσπάθειες και βρέθηκε στον «αφρό» το 1998, όταν προκρίθηκε στον τελικό του Final-4 της Βαρκελώνης. Εκεί γνώρισε την ήττα απ' την ανώτερη και πολύ δυνατή Κίντερ Μπολόνια, όμως η επιτυχία δεν παύει να βρίσκεται εκεί και να αποτελεί ορόσημο για τους «κιτρινόμαυρους», τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1996, όταν ο «ξανθός», λίγες μέρες μετά το επιβλητικό 73-38 επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, έφυγε απ' το λιμάνι με αιχμές κατά του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον διαδέχθηκε, κατακτώντας μάλιστα την Ευρωλίγκα το 1997 στη Ρώμη, κάνοντας τον Ιωαννίδη να ισχυρίζεται πως το κατάφερε με τη δική του ομάδα!

Εν πάση περιπτώσει, ο Έλληνας προπονητής αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του Γιάννη Φιλίππου και να γίνει προπονητής της ΑΕΚ. Την πρώτη χρονιά έχασε το πρωτάθλημα στους τελικούς απ' την πρώην ομάδα του, όμως έπαιρνε το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της σεζόν 1997-98.

Ήδη πετυχημένος, αφού η Ένωση είχε γίνει πρωταγωνίστρια, ο Ιωαννίδης έφτιαξε μια αρκετά ανταγωνιστική ομάδα, με τους νεαρούς τότε Χατζή και Κακιούζη, τον Μπάνε Πρέλεβιτς απ' τον ΠΑΟΚ, τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα, τον Βίκτορ Αλεξάντερ και τον πρώην Αμερικανό του Ολυμπιακού, Ουίλι Άντερσον. Περνώντας «αέρα» απ' τον όμιλο (11-5) έπαιξε με την Κροάσια Σπλιτ και την Άλμπα Βερολίνου στα πλέι-οφ, παίρνοντας την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης! Εκεί θα βρισκόταν επίσης η Παρτιζάν, που είχε αποκλείσει τον θριαμβευτή της προηγούμενης χρονιάς Ολυμπιακό, η Μπενετόν Τρεβίζο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Κίντερ Μπολόνια.

Αυτό ήταν το έκτο Φάιναλ Φορ του Ιωαννίδη, που παρέμενε δίχως κούπα, ενώ αντίπαλος στον ημιτελικό της 21 Απριλίου ήταν η ομάδα του Ζοτς, που του είχε στερήσει δυο τρόπαια με τη Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης όταν ήταν στον Ολυμπιακό, το 1994 και το 1995 αντίστοιχα. Αυτή τη φορά ο «ξανθός» πήρε τη ρεβάνς, με την ΑΕΚ να νικά με 69-66 τη Μπενετόν χάρη στον εκπληκτικό Άντερσον (21π, 6 ρ, 4 κλ και 2 ασίστ).

Στον τελικό περίμενε η Κίντερ Μπολόνια του 37χρονου Ετόρε Μεσίνα, που με τον Ντανίλοβιτς, τον Σάβιτς, τον Ριγκοντό, τον Σκονοκίνι και τον νεαρό Ράσο Νεστέροβιτς, πήρε τη νίκη σ' έναν κακό αγώνα με 58-44. Η Ένωση είχε τεράστια προβλήματα στην επίθεση και είναι χαρακτηριστικό πως ενώ περίπου 3.30 λεπτά πριν το τέλος μείωσε σε 45-41, σημείωσε έκτοτε μόλις τρεις ακόμα πόντους.

Ο πρωταγωνιστής του ημιτελικού, Αντερσον, έμεινε στους 4 μόλις πόντους, ενώ το πολύ χαμηλό σκορ της Ένωσης σήμαινε αναπόφευκτα πως κανείς παίκτης της δεν έφτασε σε διψήφιο αριθμό. Απ' την άλλη μεριά, Ριγκοντό και Ντανίλοβιτς «έσπρωξαν» την Κίντερ προς την κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας της ιστορίας της και δεύτερης ευρωπαϊκής κούπας, μετά το Σαπόρτα του 1990.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως για την ΑΕΚ ήταν επιτυχία η παρουσία της και μόνο στον τελικό, κάτι που αναγνωρίστηκε από εκατοντάδες οπαδούς της που υποδέχθηκαν την αποστολή της, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Ιωαννίδης πάντως αποχώρησε εκείνο το καλοκαίρι απ' τον σύλλογο, κλείνοντας τον κύκλο του με τα «κιτρινόμαυρα».

Διαβάστε ακόμη: Όταν η ΑΕΚ μεγαλουργούσε...

ΚΙΝΤΕΡ-ΑΕΚ 58-44

ΚΙΝΤΕΡ : Ντανίλοβιτς 13 (3/8δ., 2/4τρ., 1/2β., 5ρ., 4λ.), Ριγκοντό 14 (1/4δ., 2/6τρ., 6/6β., 5κλ.), Σκονοκίνι 10 (3/10δ., 0/2τρ., 4/4β., 8ρ., 2ασ., 4κλ.), Νεστέροβιτς 6 (9ρ.), Σάβιτς 7 (0/3δ., 2/2τρ., 1/4β.6ρ.), Αμπιο 6, Μπινέλι 2, Φρόζινι. Κόουτς: Μεσίνα

ΑΕΚ: Πρέλεβιτς 6 (1/4δ., 1/3τρ., 1/2β., 3ασ.), Κολντεμπέλα 3, Αντερσον 4, Τσακαλίδης 4 (6ρ.), Αλεξάντερ 5 (5ρ., 2κλ.), Λάσα 7, Χατζής 4, Λάρσεν 2, Κακιούζης 5, Αντερσεν 4 Κόουτς: Ιωαννίδης.