«Πως να μην χειροκροτήσω τον Ευρωπαίο “Kobe”;»

«Πως να μην χειροκροτήσω τον Ευρωπαίο “Kobe”;»
Οι δύο «εγκέφαλοι» της Λαμποράλ Κούτσα και συνάμα «εκτελεστές» του Παναθηναϊκού στον 3ο και τελευταίο προημιτελικό, Ντάριους Άνταμς και Μάϊκ Τζέϊμς, αποκαλύπτουν στο gazzetta.gr τα μυστικά των Βάσκων και υποκλίνονται σε Μπουρούση και Διαμαντίδη.

Ήταν μία δύσκολη βραδιά η χθεσινή στο ΟΑΚΑ, είχε όμως και μία ξεχωριστή «γοητεία», υπό την έννοια ότι πολλά περίεργα κι ασυνήθιστα πράγματα συνέβησαν. Ποιος περίμενε ότι η Λαμποράλ Κούτσα θα «σκουπίσει» (3-0 στις νίκες) τον Παναθηναϊκό και θα «σφραγίσει» πεντακάθαρα (84-75) το εισιτήριο για το 5ο Final 4 (2005-08) της ιστορίας της; Ποιος περίμενε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη; Ποιος περίμενε ότι οι Βάσκοι θα σουτάρουν με 70% (7/10) στα τρίποντα στην 4η περίοδο; Ποιος περίμενε ότι ο Μπουρούσης (9π., 3ρ., 6ασ. & 2κοψ.) θα δώσει την χαριστική βολή στους «πράσινους» με «βόμβα» (68-78 στο 37’26”) από τα 8 μέτρα και δεν θα πανηγυρίσει ούτε στο ελάχιστο (λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υβρεολόγιο που είχε ακούσει); Ποιος περίμενε ότι ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, θα έσπευδε να τον προστατεύσει (μπινελικώνοντας τους οπαδούς που τον έβρισαν και του πέταξαν μικροαντικείμενα στη φυσούνα);

Ποιος περίμενε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα κατευθυνόταν «σφαίρα» στα αποδυτήρια των νικητών για να δώσουν ιπποτικά το χέρι και να παραδεχθεί την ανωτερότητά τους; Νομίζω κανείς! Το μόνο που ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο, για τους γνωρίζοντες, ήταν η – συνοπτικές διαδικασίες – αποπομπή του Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πλήρωσε τον λανθασμένο καλοκαιρινό σχεδιασμό, την απροθυμία του να παραδεχθεί τα λάθη του και να αποδεσμεύσει τους Κούζμιτς-Πάβλοβιτς και φυσικά την αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας μεσούσης της σεζόν, που μπέρδεψε την ομάδα και δεν της επέτρεψε να είναι αυτή που πρέπει, στους κρίσιμους αγώνες της για την πρόκριση στο Final 4.

Σ’ αυτό βέβαια την ευθύνη της την έχει και η Λαμποράλ Κούτσα, δε συμφωνείτε; Η πορεία της ομάδας του Περάσοβιτς και του Μπουρούση είναι η πιο ελκυστική «ιστορία» της εφετινής Ευρωλίγκα, γι’ αυτό και το gazzetta.gr έδωσε το βήμα στους δύο βασικούς «κουμανταδόρους» της, που συγκριτικά ήταν οι κορυφαίοι παίκτες των Βάσκων στην σειρά των αγώνων με τους «πράσινους». Ο λόγος για τον Ντάριους Άνταμς (μ.ο. 22,7π. & 3,0ασ.) και τον Μάϊκ Τζέϊμς (μ.ο. 14,7π., 5,7ρ. & 3,7ασ.) που έκλεψαν την παράσταση και στα αποδυτήρια με τους πανηγυρισμούς τους.

Ντάριους Άνταμς: «Μια ζωή υποτιμημένος!»

«Το συναίσθημα είναι εκπληκτικό αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο! Σε όλη μου την καριέρα μου ήμουν πάντα υποτιμημένος και προσπαθούσα να καταρρίψω τις άσχημες κριτικές και να κερδίσω τον σεβασμό. Ακόμη και μετά τις δύο νίκες μας στην Βιτόρια, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πίστευε ότι η σειρά θα κριθεί στο 5ο ματς. Οπότε, ήρθαμε εδώ με σκοπό να αποδείξουμε αυτό που για τους πολλούς φαινόταν αδύνατον! Αυτή η ομάδα έχει τρομερά όπλα και ο κάθε παίκτης ξεχωριστά συνεισφέρει κάτι σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει τόσο επικίνδυνους. Το μυστικό είναι ότι καταφέραμε να ενώσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήμα, να βρούμε τη σωστή “χημεία” και μέσα από τις νίκες να “χτίσουμε” αυτοπεποίθηση.», μας είπε αρχικά ο 27χρονος Αμερικανός point-guard που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις και πριν καταλήξει στην Βιτόρια, έπαιξε μπάσκετ σε Βενεζουέλα, Μεξικό, Δομηνικανή Δημοκρατία, Ουκρανία, Γερμανία και Γαλλία.

Για Περάσοβιτς και Μπουρούση

Τον ρωτάμε για τις δύο μεγαλύτερες προσωπικότητες της ομάδας... «Ο coach Περάσοβιτς έχει κάνει εκπληκτική δουλειά. Έχει δυνατή προσωπικότητα, φοβερό πάθος για το άθλημα και όπως κι εμείς, θέλει να κερδίζει! Πίστεψε πολύ σε μας, μας άφησε να κάνουμε τα λάθη μας και να μάθουμε απ’ αυτά και μέσα απ’ αυτή την διαδικασία, γίναμε καλύτεροι παίκτες και κατ’ επέκταση καλύτερη ομάδα.», σχολίασε ο πρώτος σκόρερ (24π.) του χθεσινού αγώνα, για να συνεχίσει: «Ο “Bourou” είναι ο “στρατηγός” μας! Έχει μεγάλη εμπειρία στην Ευρωλίγκα και από την αρχή, έδειξε μεγάλη διάθεση να μας βοηθήσει όχι μόνο μέσα στο γήπεδο με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, αλλά και στα αποδυτήρια, όπου μας μιλάει συνέχεια, μας μεταδίδει τις γνώσεις του και όλα αυτά τα μικρά μυστικά, που ο ίδιος έχει κάνει κτήμα του τόσα χρόνια στην πρώτη γραμμή! Στην αρχή μου φαινόταν λίγο υπερβολικός, ίσως επειδή φώναζε αρκετά, αλλά μετά κατάλαβα ότι απλά έτσι είναι και φρόντισα να έχω ανοικτά τα αυτιά μου, γιατί πέρα από τις γνώσεις και τις παραστάσεις που έχει, ο τύπος είναι ο πιο έξυπνος ψηλός που είχα ποτέ συμπαίκτη!», υπερθεμάτισε ο βραχύσωμος (1,85) πλέϊ-μέϊκερ, πριν μας πει ποια ήταν η στιγμή που τον σημάδεψε περισσότερο στην εφετινή σεζόν.

Η ήττα από την Ρεάλ, που τα άλλαξε όλα...

«Ο ημιτελικός του Copa del Rey, όταν χάσαμε από τη Ρεάλ! Έκανε δύο κακές επιλογές στο τέλος, πήρα δύο επιπόλαια σουτ και στην πορεία κατάλαβα, πόσο πολύ απογοήτευσα τους συμπαίκτες μου. Σκεφτείτε να είχαμε πάει στον τελικό και να είχαμε πάρει το Κύπελλο; Όλα όμως, γίνονται για κάποιο λόγο... Παρά τη στενοχώρια, όμως, όλα τα παιδιά με στήριξαν κι αυτό για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση. Νομίζω ότι εκείνη την βραδιά ωρίμασα αρκετά και χαίρομαι που εκείνα τα λάθη, με βοήθησαν να παίξω καλύτερα σε ακόμη δυσκολότερα παιχνίδια, όπως αυτή η σειρά των πλέϊ-οφ με τον Παναθηναϊκό.», επεσήμανε ο Ντάριους Άνταμς, που πληροφορήθηκε από μας ότι ο 3ος και τελευταίος αγώνας της σειράς, ήταν ο τελευταίος του Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα!

Ο απίστευτος διάλογος με τον Διαμαντίδη!

«Δεν ήξερα ότι ήταν το τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι! Είναι τεράστιος παίκτης και του το είπα μέσα στο γήπεδο... Γέλασε και μου είπε: “Εγώ ή εσύ, που μας τα έχεις βάλει από παντού;”, Του απάντησα: “Εσύ είσαι ο θρύλος! Πρώτα εσύ και μετά εγώ ακολουθώ!” Αξίζει απεριοριστο σεβασμό... Πάλεψε σαν το θηρίο μέχρι το τέλος, πετυχαίνοντας μεγάλα καλάθια όπως αυτό το τρίποντο στην Βιτόρια και κάνοντας αισθητή την παρουσία του παντού. Είχα ακούσα πολλά για αυτόν, αλλά τον αντιμετώπισα για πρώτη φορά σ’ αυτή τη σειρά των αγώνων και ήταν τιμή για μένα να παίξω αντίπαλός του.», κατέληξε ο Αμερικανός πριν μπει στα ντους!

Μάϊκ Τζέϊμς: «Δεν υπάρχει έδρα σαν το ΟΑΚΑ!»

Ο έτερος «κοντορεβυθούλης» (1,82) της Λαμποράλ Κούτσα, ακολούθησε σε απόδοση τον συμπατριώτη και με την ενέργειά του, προσέφερε σε όλους σχεδόν τους τομείς. «Δεν φοβήθηκα την ατμόσφαιρα γιατί ποτέ δεν επηρεάζομαι από κάτι εξωαγωνιστικό. Οφείλω να παραδεχθώ, όμως, ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι απίστευτοι και θα ήθελα πολύ να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο. Έχουμε κι εμείς δυνατή έδρα και ενθουσιώδες κοινό, αλλά εδώ γίνεται χαμός, είναι το κάτι άλλο!», δήλωσε ο 25χρονος point-guard, πριν αναφερθεί στο παιχνίδι και αποδώσει τιμές στον Διαμαντίδη. «Για πρώτη φορά σ’ αυτή τη σειρά, σουτάραμε κοντά στον μέσο όρο του ποσοστού μας στα τρίποντα! Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι τα βάλαμε όλα στην 4η περίοδο, όταν η μπάλα έκαιγε και γι’ αυτό κόψαμε τα πόδια των αντιπάλων μας.», δήλωσε ο γεννημένος στο Πόρτλαντ, πρώην παίκτης του Κολοσσού Ρόδου.

«Τίποτε που λέγεται για τον Διαμαντίδη, δεν είναι τυχαίο!»

«Ο τύπος είναι εκπληκτικός παίκτης! Δεν αποκαλείται τυχαία θρύλος και αξίζει όλη την προσοχή και τον σεβασμό που του αποδίδεται. Είναι το “αντίο” της χρονιάς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως ο Κόμπι για το ΝΒΑ! Γι’ αυτό κι ένιωσα την ανάγκη να ακολουθήσω την κερκίδα και να χειροκροτήσω κι εγώ! Ειλικρινά, απορώ γιατί σταματάει όταν ακόμη είναι τόσο καλός. Είναι πραγματικά δύσκολο να τον μαρκάρεις, γιατί βάζει πολύ σωστά το σώμα του και τα χέρια του, μπορεί να περάσει και να σουτάρει και το κυριότερα έχει 10 μάτια!», υπογράμμισε ο Αμερικανός πλέϊ-μέϊκερ με θητεία στην Κροατία, το Ισραήλ και την Κύπρο!

«Ο Περάσοβιτς δεν προσπάθησε να μας αλλάξει»

Του ζητάμε να μας αποκαλύψει το μυστικό αυτής της εκπληκτικής πορείας... «Νομίζω ότι πιο πολύ είναι θέμα. “χημείας”! Είμαστε πολύ δεμένοι, να φανταστείς ότι έχουμε φτιάξει ένα γκρουπ στο chat και όταν δεν είμαστε στο γήπεδο, μιλάμε συνέχεια ή κανονίζουμε να βγούμε έξω. Έτσι και στο γήπεδο... Σίγουρα, είμαστε ένα σύνολο παικτών με αθλητικά προσόντα, που μπορεί να παίξει άμυνα, να τρέξει και να σουτάρει, οπότε το ατομικό ταλέντο έχει μπει σε ένα καλούπι, έτσι ώστε να λειτουργεί ομαδικά! Και επίσης ο coach μας ζητάει να είμαστε ο εαυτός μας και δεν έχει προσπαθήσει καθόλου να μας αλλάξει και απλά έχει υιοθετήσει ένα πλάνο που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά μας. Είχα ακούσει διάφορα για το αυταρχικό στυλ του, αλλά το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχει τρομερό πείσμα, όπως άλλωστε και όλα τα παιδιά στην ομάδα!», τόνισε πριν αναφερθεί στα χαρακτηριστικά του Γιάννη Μπουρούση, που έδωσε και δίνει υπεραξία στην προσπάθεια των Βάσκων.

«Γιατί όχι MVP της Ευρωλίγκα;»

«Ηγέτης, πολύ δυνατός κι αποτελεσματικός μέσα στη ρακέτα, όχι μόνο στην άμυνα και στο σκοράρισμα αλλά και στη δημιουργία. Αν η μπάλα πάει στο ζωγραφιστό και είσαι ελεύθερος, τότε να ‘σαι σίγουρος ότι θα την πάρεις, γι’ αυτό πρέπει να ‘σαι πάντα έτοιμος! Γενικά είναι ένας πολύ ποιοτικός βετεράνος με μεγάλη εμπειρία σ’ αυτό το επίπεδο, με τίτλους και διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο οποίος ξέρει καλά αυτή την διαδρομή που θέλουμε να διανύσουμε. Είναι σίγουρα ο κορυφαίος σέντερ στην Ευρώπη για φέτος και γιατί όχι και ο MVP της διοργάνωσης, μέχρι τώρα! Εντάξει μπορεί να φωνάζει και να διαμαρτυρεται λίγο παραπάνω, αλλά έχει πάντα καλή πρόθεση και νομίζω ότι αυτό, είναι λίγο-πολύ ελληνικό φαινόμενο! Πίστεψέ με, έπαιξα στη Ρόδο και ξέρω (γέλια...)», κατέληξε ο Μάϊκ Τζέϊμς που τελείωσε το ματς με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4/6 τρίποντα.