«Τι άλλο να κάνουμε για να μας πιστέψουν;»

«Τι άλλο να κάνουμε για να μας πιστέψουν;»
Ο Άνταμ Χάνγκα, παίκτης-κλειδί για την εφετινή πορεία της Λαμποράλ Κούτσα, μιλάει στο gazzetta.gr για την μάχη με τον Παναθηναϊκό κι εξηγεί γιατί το δίδυμο Περάσοβιτς-Μπουρούση έχει κάνει την διαφορά. Τα δεδομένα για την συμμετοχή του.

Γεννήθηκε στην Βουδαπέστη αλλά πριν καλά-καλά συμπληρώσει τα τρία του χρόνια, ο προερχόμενος από την Ισημερινή Γουινέα πατέρας του, εγκατέλειψε την οικογένειά του κι έτσι ο πολύ μακρύς πιτσιρικάς, μεγάλωσε με την μητέρα του και τους γονείς της! Τα αξιοσημείωτα αθλητικά του προσόντα – σε αντίθεση με τα περισσότερε παιδιά που στην Ουγγαρία προτιμούν το ποδόσφαιρο – τον έσπρωξαν στο μπάσκετ και οι εξαιρετικές του επιδόσεις με τα χρώματα της Αλμπακόμπ (σημερινής Άλμπα Φέχερβαρ) τράβηξαν την προσοχή πολλών κατασκόπων του ΝΒΑ. Η εμφάνισή του στο φημισμένο Eurocamp του Τρεβίζο, μάλιστα, ξετρέλανε τον διευθυντή scouting των Σαν Αντόνιο Σπερς κι έτσι τα «σπιρούνια» τον επέλεξαν στην προτελευταία θέση (νο59) του ντραφτ του 2011.

Ο λόγος για τον βασικό small-forward της Λαμποράλ Κούτσα, Άνταμ Χάνγκα, που το ίδιο καλοκαίρι, εξαργύρωσε τις συστατικές επιστολές που τον ακολουθούσαν με ένα διετές συμβόλαιο στην Μανρέσα, «σφραγίζοντας» το διαβατήριό του για την λίγκα ACB, που θεωρειται το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Μετά από δύο χρονιές στην πόλη της Καταλωνίας (την 2η είχε μ.ο. 11,7π., 4,5ρ. 2,3ασ.), ο «μετρ» του recruiting και πρόεδρος των Βάσκων, Χοσεάν Κερεχέτα, δεν έχασε την ευκαιρία. Του έδωσε 4ετές συμβόλαιο και μετά τον περυσινό «δανεισμό» του στην ιταλική Αβελίνο (μ.ο. 10,6π., 4,3ρ. & 2,7ασ.), φέτος στην 2η χρονιά στην Euroleague είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» της «καλοδουλεμένης» μηχανής του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Μπορεί η απουσία από το 2ο παιχνίδι της σειράς – λόγω ελαφριάς θλάσης – να μην έγινε αισθητή, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης των συμπαικτών του, μία ενδεχόμενη συμμετοχή του στο 3ο παιχνίδι της σειράς, όμως, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Παναθηναϊκού, που χάνει με 0-2 στις νίκες και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον 27χρονο Ούγγρο φόργουορντ (1,99), που παρεπιμπτόντως είναι και συγκάτοικος στις αποστολές με τον Γιάννη Μπουρούση και σας παρουσιάζει τις σκέψεις λίγο πριν από το αποψινό (21.15) τζάμπολ, οπότε και θα αποφασιστεί ή όχι, η συμμετοχή του στην μεγάλη μάχη.

Κατ’ αρχήν πες μας σε τι κατάσταση είσαι μετά τον τραυματισμό σου στο πρώτο ματς της σειράς και ποια είναι τα δεδομένα για την συμμετοχή σου στο 3ο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό;

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να απαντήσω, αν και κάθε ώρα που περνάει νιώθω πολύ καλύτερα, γι’ αυτό και ελπίζω να παίξω. Θα δούμε... Θέλω να πολύ να βοηθήσω την ομάδα, αλλά νομίζω ότι όλα θα είναι απόφαση της τελευταίας στιγμής! Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της καριέρας μου και μαζί με τους φυσιοθεραπευτές δουλεύουμε πολύ για να μπορέσω να παίξω, ωστόσο, πρέπει να είμαι προσεκτικός γιατί αν συμβεί η παραμικρή υποτροπή, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και η απουσία μου θα παραταθεί. Για την ώρα, λοιπόν, είμαι στο 50-50%...»

Σχεδόν κανείς δεν σας έδινε μεγάλη τύχη για πρόκριση στα προημιτελικά κι εσείς όχι μόνο προκριθήκατε, αλλά πήρατε και πλεονέκτημα έδρας. Στα πλέϊ-οφ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν τον Παναθηναϊκό φαβορί και εσείς, εύκολα ή δύσκολα, κάνατε το 2-0 και είσαστε ένα βήμα πριν από το φάϊναλ-φορ... Πως βιώνετε όλη αυτή την περιπέτεια της εφετινής σεζόν; Σαν όνειρο, σαν παραμύθι;

«Σαν μία πραγματικότητα! Απορώ πως ακόμη μπορεί να υπάρχουν φίλαθλοι που μας υποτιμούν, όταν βρισκόμαστε μία νίκη μακριά από το Final 4 κι έχουμε τρεις ευκαιρίες να την πετύχουμε; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να μας πιστέψουν; Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, πετύχαμε μεγάλες νίκες στην Βιτόρια αλλά και εκτός έδρας, οπότε πραγματικά μου φαίνεται αστείο να ακούω ότι είμαστε το αουτσάϊντερ! Στην αρχή της σεζόν, ίσως! Πλέον, όμως, σε καμία περίπτωση. Όποιος θέλει, βέβαια μπορεί να συνεχίσει να το πιστεύει, δεν μας πειράζει καθόλου! Ήρθαμε στην Αθήνα για να πάρουμε μία νίκη και παρ’ ότι ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, στόχος μας είναι να φύγουμε από ‘δω με το εισιτήριο για το Βερολίνο.»

Πίστεψέ με, κανείς δεν σας υποτιμάει πλέον. Απλά, η Λαμποράλ Κούτσα μπήκε στα πλέϊ-οφ με μείον δύο σημαντικούς παίκτες, όπως ο Σενγκέλια και ο Κοζέρ και στο ένα από τα δύο πρώτα ματς, δεν έπαιξες εσύ. Οπότε έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα, που πιθανά να παίξει το 3ο ματς, χωρίς τρεις βασικούς παίκτες...

«Σ’ αυτό έχεις δίκιο, αλλά όλη τη χρονιά, η ομάδα μας έπαιξε με χαρακτήρα κι έδειξε ότι διαθέτει πολλούς καλούς παίκτες που μπορούν προσαρμοστούν σε πολλαπλούς ρόλους και σε διαφορετικά rotations, όπως άλλωστε και στο 2ο παιχνίδι στην Βιτόρια. Πέρα από την ενέργεια, τη δύναμη, το ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα, είμαστε ένα σύνολο πνευματικά πολύ δυνατό και κάθε φορά που τα βρίσκουμε σκούρα, κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά και ο καθένας μας προσπαθεί περισσότερο. Αυτό είναι το δυνατό μας σημείο.»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ομάδα σας έχει ταλέντο, ποιότητα και αθλητικά προσόντα και αυτό το δείξατε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αν σε ρωτήσω να μου πεις μερικά σημεία-κλειδιά που ανέβασαν το παιχνίδι σας στο υψηλότερο επίπεδο, ποια είναι αυτά;

«Κατ’ αρχήν το μεγαλύτερο κλειδί για μας είναι η άμυνα, η ενέργεια, η πίεση και ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε στο αμυντικό κομμάτι. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμη παράμετροι... Η εμπειρία του coach, ο οποίος διαχειρίστηκε εκπληκτικά την ομάδα από την αρχή της σεζόν, μας έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση και πήρε το μάξιμουμ απ’ όλους τους παίκτες και φυσικά είμαστε τυχεροί με την προσθήκη της τελευταίας στιγμής του Μπουρούση! Με το που ήρθε ο Γιάννης, όλα άλλαξαν! Από την ψυχολογία μας στην αρχή, μέχρι το σημείο που καταλάβαμε ότι είναι ο παίκτης που χρειαζόταν η ομάδα για να πρωταγωνιστήσει! Μας δίνει μεγάλη ισορροπία τόσο στην άμυνα, με την ικανότητά του στα ριμπάουντ, αλλά και στην επίθεση, όπου είναι “κίνδυνος-θάνατος”, είτε παίζει με πλάτη, είτε στο pick’n’roll, είτε στη δημιουργία και το μακρινό σουτ! Συν τοις άλλοις, έχει παίξει πάρα πολλά χρόνια στην Ευρωλίγκα, έχει τεράστια εμπειρία, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές και είναι το μυαλό της ομάδας!»

Περιμένεις καλύτερο τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα;

«Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό! Οι αντίπαλοί μας θα είναι σίγουρα πιο δυνατοί, το θέμα είναι πως θα είμαστε εμείς, γιατί έχουμε καιρό να πιάσουμε καλή απόδοση μακριά από τη Βιτόρια. Ελπίζω κατ’ αρχήν να σουτάρουμε με υψηλότερα ποσοστά απ’ ότι στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς και να έχουμε καλύτερο έλεγχο στα ριμπάουντ για να μπορέσουμε να τρέξουμε. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ εχθρικό κοινό και μία πολύ καυτή ατμόσφαιρα, αλλά νομίζω θα είναι διδακτική εμπειρία και αν τα καταφέρουμε και μέσα στο ΟΑΚΑ, τότε νομίζω ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που δεν θα μας παραδέχονται.»

Πως είναι να είσαι ο «Michael Jordan» της Ουγγαρίας, υπό την έννοια ότι είσαι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας της χώρας σου;

«(Ξεκαρδίζεται!!!)... Τέλειο! Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια, λόγω τραυματισμών, δεν κατάφερα να βοηθήσω την Εθνική μας ομάαδα να προκριθεί σε ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά! Ανυπομονώ, όμως, για το καλοκαίρι και θα είναι όνειρο να καταφέρουμε να προκριθούμε στο επόμενο Ευρωμπάσκετ. Στην Ουγγαρία, βέβαια, ο κόσμος δεν ασχολείται πολύ με το μπάσκετ, αλλά τα καλοκαίρια, τους δύο μήνες που επιστρέφω στην Βουδαπέστη, ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά μου ζητάνε αυτόγραφα και μου εκφράζουν τον θαυμασμό τους. Οπότε θέλω πολύ μία διάκριση για το ουγγρικό μπάσκετ.»