Η FIBA απειλεί για το Champions League που «ξεθωριάζει»!

Η FIBA απειλεί για το Champions League που «ξεθωριάζει»!

Η FIBA απειλεί για το Champions League που «ξεθωριάζει»!

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα του νέου διχασμού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γιατί η ΑΕΚ επέλεξε το Eurocup, οι αιτίες για τις εκδικητικές τάσεις της FIBA και οι πρώτες αντιδράσεις από ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ.

Η αρχή έγινε με την δήλωση-βόμβα του Tony Parker και οι εξελίξεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Παρά τη συμφωνία της γαλλικής λίγκας με την FIBA και την συμμετοχή της – όπως άλλωστε και της αντίστοιχης τουρκικής και ιταλικής – ως εταίρου του νεοσύστατου Champions League, ο διεθνής Γάλλος point-guard των Σαν Αντόνιο Σπερς και ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν, ανακοίνωσε επίσημα την συμμετοχή της ομάδας του στο Eurocup.

Ακολούθησαν τρεις ιταλικές ομάδες (Τρέντο, Σάσαρι και Ρέτζιο Εμίλια), η Γαλατασαράϊ από την Τουρκία, η Χάποελ Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και εσχάτως η ΑΕΚ, που αφού εξέτασε με μεγάλη προσοχή την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και συζήτησε ενδελεχώς με τους ανθρώπους της (Πάτρικ Μπάουμαν), έκρινε ότι η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρωλίγκα, έχει συγκεντρώσει τις ισχυρότερες ομάδες και την επέλεξε γιατί εξασφαλίζει τον υψηλότερο δυνατό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, η διοίκηση της «Ένωσης» δεν πήρε ελαφρά την καρδία τη συγκεκριμένη απόφαση, αντιθέτως, εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να διαπιστώσει ποια από τις δύο προτάσεις ταιριάζει περισσότερο στην φιλοσοφία και τη νοοτροπία του νέου «κιτρινόμαυρου» μοντέλου που οραματίζεται.

Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που πρότεινε ακόμη και την οργάνωση ενός διεθνούς forum στην Αθήνα με την συμμετοχή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών συλλόγων εκτός Ευρωλίγκα (Μπάγερν Μονάχου, Βαλένθια κ.α.), προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή.

Ο κ. Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του, άλλωστε, δεν αποφάσισαν να επενδύσουν στην «βασίλισσα» για να την δουν να παίζει κόντρα σε αμφιβόλου ποιότητας τσέχικες και βελγικές ομάδες, ούτε σκοπεύουν να μετακομίσουν στο Γαλάτσι για να βλέπουν την ομάδα τους να δίνει αδιάφορα παιχνίδια μπροστά σε άδειες κερκίδες.

Από που προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα; Κατά πρώτο λόγο από το γεγονός ότι το Champions League δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τον αριθμό των 30 ομάδων, που σύμφωνα με το καταστατικό του, θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση και οι συνεχόμενες αρνήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που εξέταζαν τη συμμετοχή τους, έχουν αναγκάσει την FIBA να συμπεριλάβει ομάδες χαμηλής δυναμικότητας από την Ιταλία, την Τουρκία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Τσεχία και την Κύπρο, μαζί με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ.

Επιπροσθέτως, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, η διοργανώτρια αρχή δεν έχει ακόμη προσλάβει τα επαγγελματικά στελέχη που θα «τρέξουν» το οργανωτικό κομμάτι, δηλαδή δεν έχει αποκτήσει διοικητική δομή, ενώ συνάμα δεν έχει συνάψει τηλεοπτική συμφωνία σε καμία από τις χώρες, που θα έχουν εκπρόσωπο στην διοργάνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία παραγωγής που ανέλαβε να πουλήσει το προϊόν στην ελληνική αγορά, έχει προνοήσει να βάλει ισχυρές ρήτρες στο συμβόλαιο για ενδεχόμενη αποζημίωση, στην περίπτωση που τελικά το Champions League δεν διεξαχθεί.

Πώς εξηγείται η οργή της FIBA

Η διεξαγωγή του Champions League είχε βασιστεί στη συνεργασία με μία ελβετική εταιρία, που έχει αναλάβει να εκμεταλλευτεί το marketing και να πουλήσει τα εμπορικά δικαιώματα της διοργάνωσης με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν το 80% των ομάδων του Eurocup κι αυτό είναι λογικό, γιατί αλλιώς θα έχανε σε μεγάλο βαθμό την αίγλη και τη δυναμική της.

Τώρα πλέον, που οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους συλλόγους, της έχουν έχουν γυρίσει την πλάτη, είναι φυσικό να βλέπει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της. Γι’ αυτό και έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο των απειλών για ποινές που προβλέπουν τον αποκλεισμό των εθνικών ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις, αν κι εφόσον οι αντίστοιχες ομοσπονδίες-μέλη της δεν αποβάλλουν από τα εθνικά πρωταθλήματα τους συλλόγους που επέλεξαν το Eurocup.

Η αρχή έγινε με το τελεσίγραφο περί αποκλεισμού από το Ευρωμπάσκετ του 2017, που έστειλε στην ομοσπονδία της Σλοβενίας, ενώ η επιστολή που πήγε στις υπόλοιπες ομοσπονδίες όποιων ομάδων έχουν συμφωνήσει με το «στρατηγείο» της Βαρκελώνης, έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και ουσιαστικά ζητάει από τους ιθύνοντές της να εξετάσουν το θέμα και να της γνωστοποιήσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν.

Η FIBA «ποντάρει» στο ότι τα χρήματα που έχει υποσχεθεί ο Τζόρντι Μπερτομέου (μέσω της συνεργασίας με την IMG) στις ομάδες της Ευρωλίγκα, δεν πρόκειται να καταβληθούν και θέλει πάση θυσία να πλήξει την διοργάνωση του Eurocup, ελπίζοντας ότι του χρόνου τέτοια εποχή, η συνοχή του μεγάλου «κλειστού» πρωταθλήματος των 16 ομάδων, θα έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα και ότι η οικονομική ασυνέπεια των διοργανωτών, θα αναγκάσει τις ομάδες να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και την συμμετοχή τους.

Οι αντιδράσεις της ΑΕΚ, της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ

Ο διοικητικός ηγέτης της «Ένωσης», Μάκης Αγγελόπουλος, πήρε την συγκεκριμένη απόφαση μετά από προσεκτική ανάλυση των δεδομένων και υπό το βάρος της ιστορικής ευθύνης που έχει απέναντι στον κόσμο της ΑΕΚ, να επαναφέρει τους «κιτρινόμαυρους» στον δρόμο των επιτυχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη. και σ’ έναν δρόμο που δεν μπορεί να επιστρέψει, παίζοντας με αντιπάλους τρίτης διαλογής!

Στο στρατόπεδο της «βασίλισσας» δεν υπολογίζουν τις απειλές και τονίζουν ότι «τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα» δεν διοργανώνονται με την επιβολής της “αστυνομίας”»!

Η ελληνική ομοσπονδία που θα εξετάσει το θέμα, δεν έχει πάρει επίσημη θέση αλλά είναι αναγκασμένη να τοποθετηθεί, αν και επίσημα, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποκλεισμού της Εθνικής ομάδας από το επερχόμενο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο (4-10 Ιουλίου).

Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει, αν τεθεί θέμα αποκλεισμού της ΑΕΚ από το πρωτάθλημα της Basket League, κανείς δεν γνωρίζει, πως και μέσω ποιου οργάνου (της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ) μπορεί να ληφθεί ή όχι, αυτή η πρωτόγνωρη, στα χρονικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, απόφαση! «Το θέμα είναι Πανευρωπαϊκό και μόλις έχει προκύψει! Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, ψυχραιμία χαμηλοί τόνοι. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση και ανάλογα θα πράξουμε. Εμείς άλλωστε, έχουμε μόνο μία ομάδα που εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν πολλές περισσότερες.», επεσήμανε στο gazzetta.gr ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Κώστας Χαλβατζάκης, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Champions League.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα