Τα δεδομένα για τον κίνδυνο αποκλεισμού της ΑΕΚ

Τα δεδομένα για τον κίνδυνο αποκλεισμού της ΑΕΚ

Άρης Λαούδης
Τα δεδομένα για τον κίνδυνο αποκλεισμού της ΑΕΚ

bet365

Μία ημέρα μετά την ξεκάθαρη απειλή για αποκλεισμό της ΑΕΚ από τις εγχώριες διοργανώσεις, το gazzetta.gr απαντά σε εύλογα ερωτήματα για το μέλλον μιας υπόθεσης που οδεύει στις... δικαστικές αίθουσες.

Αργά η γρήγορα ο «πόλεμος» FIBA – Εuroleague θα έφτανε στην άκρη κι όπως αναμενόταν τα... σπασμένα θα πληρώσουν πρώτες απ' όλες οι ομάδες.

Μετά την ξεκάθαρη απειλή της FIBA μέσω της ΕΟΚ στην ΑΕΚ, είναι σαφές πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο και κανείς πλέον δεν μπορεί να προδικάσει το νικητή.

Το gazzetta.gr μία ημέρα μετά την ξεκάθαρη απειλή, αναζήτησε το τι μπορεί να εφαρμοστεί, με ποιον τρόπο, τι κυρώσεις υπάρχουν και πώς θα λυθεί ένας γρίφος που αυτή την στιγμή μοιάζει να είναι άλυτος...

Ενημερωμένος ο ΕΣΑΚΕ

Ο ΕΣΑΚΕ είναι ο αρμόδιος για να αποφασίσει τον αποκλεισμό μιας ομάδας από το Πρωτάθλημα της Α1, όπως η ΕΟΚ είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει τον αποκλεισμό από το Κύπελλο.

Αυτή την ώρα, αυτό που είναι γνωστό είναι πως η ΕΟΚ ενημέρωσε τον ΕΣΑΚΕ πως σύντομα θα αποσταλεί χαρτί από τη FIBA, με το οποίο θα ζητάται ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από την Α1 εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Η FIBA αποστέλει έγγραφα μόνο στην ΕΟΚ, την Ομοσπονδία δηλαδή της κάθε χώρας, κι αυτή με την σειρά της είναι υποχρεωμένη να το κοινοποιήσει στις λίγκες.

Χάος με το αν πρέπει να εφαρμοστεί η εντολή της FIBA

Είναι σαφές πως αν φτάσει ένα τέτοιο χαρτί, η ΕΟΚ είναι υποχρεωμένη να «διαγράψει» την ΑΕΚ από τον θεσμό του Κυπέλλου, διαφορετικά θα έχει η ίδια κυρώσεις (π.χ. αποκλεισμούς εθνικών ομάδων από μεγάλες διοργανώσεις).

Οσον αφορά στο Πρωτάθλημα, κάποιοι νομικοί κύκλοι, υποστηρίζουν πως ο ΕΣΑΚΕ δεν είναι υποχρεωμένος – νομικά και μόνο - να ακολουθήσει την εντολή της FIBA, ωστόσο, μπαίνοντας σ' έναν πόλεμο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία και κατ' επέκταση με την ΕΟΚ, θα οδηγηθεί σε καταστάσεις που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει.

Χρησιμοποιούν μάλιστα ως παράδειγμα περιπτώσεις που ο ΕΣΑΚΕ εφάρμοσε άλλο πειθαρχικό δίκαιο από την ΕΟΚ.

Ωστόσο, πηγές από το FIBA που ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση διαβεβαιώνουν πως ο ΕΣΑΚΕ υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση, καθώς στην ουσία έχει αναλάβει την διοργάνωση της Α1, με την προϋπόθεση πως αυτή θα γίνεται υπό την αιγίδα και τους κανονισμούς της FIBA.

Με δεδομένο ότι το σχοινί θα φτάσει στα άκρα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία όχι μόνο δεν προτίθεται να κάνει τα στραβά μάτια (σ.σ. όπως έκανε σε θέματα πειθαρχικού δικαίου), αλλά θα λάβει μέτρα κατά της ΕΟΚ και άρα θα επιστρέψει ο κίνδυνος αποκλεισμούς των εθνικών ομάδων από τις μεγάλες διοργανώσεις.

Από 'κει και πέρα, ανεξάρτητα του τι θα κάνει ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στην ΑΕΚ και ουσιαστικά να την αποκλείσει (και) με άλλο τρόπο από την Α1.

Πώς; Από το να μη ορίζει διαιτητές, κομισάριους και γραμματεία για παράδειγμα, με σχετική εντολή στα όργανα που υπόκεινται σ' αυτήν και τα οποία ακολουθούν τις δικές της εντολές.

Λύση μόνο στα πολιτικά δικαστήρια

Αν το σχοινί φτάσει στα άκρα και δεν βρεθεί λύση, τότε η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια είναι η μόνη διέξοδος. Πρόκειται για μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις πλευρές, με τον έναν να στρέφεται εναντίον του άλλου και το μπάχαλο να είναι άνευ προηγουμένου.

Η ΑΕΚ για παράδειγμα θα στραφεί εναντίον της FIBA, του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ θα βρει τον μπελά του αν δεν ακολουθήσει τις προσταγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κι όλοι εναντίον όλων σ' ένα μπλέξιμο που θα χρειαστούν χρόνια για να λυθεί, με την ΑΕΚ να είναι στην αναμονή.

Γιατί η ΑΕΚ κι όχι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός;

Το «πάτημα» της FIBA είναι πως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχαν υπογράψει τα 10ετή συμβόλαια με την Euroleague προτού εξαγγελθεί επισήμως το Champions League και πως σιωπηρά τους έχει δοθεί η σχετική άδεια. Σύμφωνα πάντα με τη FIBA, η ΑΕΚ, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ δεν εμπίπτουν στην ίδια διαδικασία, καθώς δεν είχαν υπογράψει συμβόλαιο, είχαν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στο Champions League, ενώ υπήρχε και σχετική ανακοίνωση από πλευράς ΕΣΑΚΕ την 1η Μαρτίου.

Χαρακτηριστικά εκείνη η ανακοίνωση, κατόπιν διοικητικού συμβουλίου, ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο FIBA Champions League, καθώς, επίσης, και τη συμμετοχή του ΕΣΑΚΕ ως μετόχου στη νέα υπό σύσταση εταιρεία».

Το μεγάλο βάρος πέφτει στον ΕΣΑΚΕ

Το μεγαλύτερο βάρος στην υπόθεση αυτή θα πέσει πλέον στον ΕΣΑΚΕ και τον πρόεδρό του Γιώργο Χαλβατζάκη. Η λίγκα είναι αυτή που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προασπίσει τα συμφέροντα των μελών της (ομάδες) ή τις προσταγές της FIBA και της ΕΟΚ. Αν δηλαδή θα αποκλείσει την ΑΕΚ από την Α1, εφόσον πάρει μια τέτοια εντολή, ή αν θα την αγνοήσει μπαίνοντας σε τεράστιο κίνδυνο και σε ανοικτό πόλεμο με όλους, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τις εθνικές ομάδες κι όχι μόνο.

Το παράδοξο είναι πως ο κ. Χαλβατζάκης είναι ήδη μέλος του Δ.Σ. του Champions League, εκφράστηκε ανοικτά υπέρ της νέας διοργάνωσης και τώρα θα κληθεί να αποφασίσει – όχι μόνος του προφανώς – για το αν θα εφαρμοστεί η απόφαση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο είναι μέλος!

Πώς θα αποφευχθεί το χάος

Δύο είναι οι δρόμοι στην υπόθεση: Η η FIBA θα κάνει πίσω, αποφασίζοντας να μη στείλει το περιβόητο χαρτί στις λίγκες των χωρών που έχουν τέτοιες υποθέσεις ή θα πρέπει η ΑΕΚ να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς Champions league. Τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πιθανό.

Από τη μία η ΑΕΚ δικαιωματικά ζητά την... ελευθερία της, Σωστά αναρωτιέται για ποιο λόγο να έχει σχετική ελευθερία ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και να μην έχει η ίδια; Σωστά αναρωτιέται πώς μπορεί να της επιβάλει κάποιος το πού θα παίζει από την στιγμή που δεν έχει βάλει την υπογραφή της πουθενά;

Από την άλλη η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει πλέον βγάλει το τελευταίο όπλο από τη φαρέτρα της, βλέποντας να χάνει όλες τις καλές ομάδες που είχαν απομείνει χωρίς διοργάνωση και αντιλαμβανόμενη πως δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσει το κύμα προς την έξοδο...

Βέβαια, πότε ο «εκβιασμός» δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση, για να πείσεις τον οποιονδήποτε ότι ο δικός σου «δρόμος» είναι ο σωστός, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως είναι. Πόσο μάλλον, όταν ο εκβιασμός αφορά μια ομάδα, που ούτε συμβόλαιο έχει υπογράψει με τη FIBA, ούτε λόγο έχει να κοιτάξει οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θεωρεί ως το συμφέρον της!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα