Η Εuroleague... ανακοίνωσε ΑΕΚ στο EuroCup

H Euroleague ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στη συνέλευση της Δευτέρας στη Βαρκελώνη (11/4) κι... ανακοίνωσε την αναμενόμενη συμμετοχή της ΑΕΚ στο EuroCup.

«Οι ομάδες της Εuroleague που έχουν συμβόλαιο Τύπου Α συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα που θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στο Λονδίνο στο τέλος του μήνα.

Η Euroleague όπως έχει εγκριθεί θα αποτελείται από 16 ομάδες και για πρώτη φορά όλες οι ομάδες θα παίζουν μεταξύ τους και η πρώτη φάση θα αποτελείται από 30 αγωνιστικές. Θα ακολουθήσει σειρά best of five στα προημιτελικά και Final Four στη συνέχεια.

Ομάδες από τέσσερις λίγκες (Αδριατική, Γερμανία, Ισπανία και VTB League) θα παίζουν στην Εuroleague με συμβόλαιο Τύπου Β που θα έχει ισχύ για ένα χρόνο. Οι ομάδες με συμβόλαιο Τύπου Α είναι οι: Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ Μαδρίτης και Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ επίσης θα συμμετέχει κι η Πρωταθλήτρια EuroCup.

Στη συνάντηση οι σύλλογοι έμαθαν τα κριτήρια για πιθανή μελλοντική επέκταση της διοργάνωσης.

Αυτή η δομή θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2016-17, με εξαίρεση το συμβόλαιο Τύπου Β΄ της Ισπανίας. Μόνο για τη σεζόν που έρχεται θα δοθεί με wild card, ενώ από τη σεζόν 2017-18 θα δοθεί στην Ισπανία.

Το EuroCup θα αποτελείται από 24 ομάδες που θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ την κανονική περίοδο, 16 ομάδες θα προκριθούν στο TOP 16 που θα αποτελείται από τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Οκτώ ομάδες θα προκριθούν στα προημιτελικά που θα είναι σειρά best of three, όπως και τα ημιτελικά και οι τελικοί.

Από την Αδριατική Λίγκα, την Ισπανία και τη VTB League θα υπάρχουν τρεις ομάδες, ενώ από τη Γερμανία δύο ομάδες. Από κει και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες είναι οι ΑΕΚ, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Σάσαρι, Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια, Λιέτουβος Ρίτας, Ζιελονα Γκόρα, Γαλατάσαραϊ.

Επίσης, θα δοθούν πέντε wild cards σε 10 διεκδικητές από Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Τουρκία, Ουκρανία, Αγγλία, Αδριατική Λίγκα. Μόνο για τη σεζόν 2016-17 μία από τις πέντε wild cards θα δοθούν στην Ισπανία.

Στελέχη της Euroleague παρουσίασαν κατά τη συνάντηση προτεινόμενους κανόνες με σκοπό να τεθούν σε εφαρμογή από τη κανονική περίοδο της επόμενης Euroleague, ώστε ο ανταγωνισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο ελκυστικός στους φιλάθλους και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όλα θα παρουσιαστούν επίσημα στην επερχόμενη συνεδρίαση.

Οι ομάδες συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το ευρωπαϊκό μπάσκετ με την ανακοίνωση της FIBA Europe και κάποιων ομοσπονδιών για κυρώσεις στις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο EuroCup: Είναι μια παράνομη αγωγή με την αιτιολογία ότι είναι αντίθετη στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης είναι μία αυθαίρετη συμπεριφορά που στοχεύει ενάντια στις ομάδες του EuroCup. Έτσι, οι σύλλογοι της Euroleague έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να προστατέψουν τα διακαιώματα των ομάδων με σκοπό να δείξουν αλληλεγγύη στους συλλόγους του EuroCup κι αυτό αν είναι αναγκαίο θα επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο.

Στις 29 Απριλίου θα συζητηθούν αυτά κι άλλα θέματα στη Γενική Συνέλευση του Λονδίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της Euroleague.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.