Η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ, η Λοκομοτίβ και ο ΠΑΟ «που μπορεί»!

Η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ, η Λοκομοτίβ και ο ΠΑΟ «που μπορεί»!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, αναλύει για λογαριασμό του gazzetta.gr τα ζευγάρια των playoffs της Ευρωλίγκας και εξηγεί γιατί οι ομάδες που υπερτερούν σε δύναμη, ταχύτητα και σουτ, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν.

Στις τρεις συμμετοχές του στην Ευρωλίγκα, τη διετία 2003-05 στον πάγκο της νεανικής τότε ΑΕΚ και τη σεζόν 2011-12 ως προπονητής της Μπιλμπάο, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, οδηγώντας την «Ένωση» των πιτσιρικάδων σε μία καλή πορεία την περίοδο 2004-05 στο Top-16, ενώ πριν από 4 χρόνια πήγε τους πρωτάρηδες στην διοργάνωση, Βάσκους μέχρι τα προημιτελικά, όπου έχασαν από την μετέπειτα δευτεραθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ, με 3-1 στις νίκες. Ο λόγος για τον προπονητή της ισπανικής Μούρθια (8η με ρεκόρ 13-14), που μάχεται για την πρώτη της συμμετοχής στα πλέϊ-οφ της λίγκας ACB, Φώτη Κατσικάρη, από τον οποίο το gazzetta.gr ζήτησε να αναλύσει τις τέσσερις σειρές των πλέϊ-οφ και στο μέτρο του δυνατού, να προβλέψει την εφετινή σύνθεση του φάϊναλ-φορ (13-15 Μαϊου), που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο.

Ο 48χρονος έμπειρος προπονητής, που το καλοκαίρι θα ηγηθεί της προσπάθειας της Εθνικής ομάδας στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο (4-10 Ιουλίου), θεωρεί δεδομένη την πρόκριση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δίνει προβάδισμα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, ενώ θεωρεί αρκετά καλές τις πιθανότητες που έχουν κατά πρώτο λόγο η Ρεάλ Μαδρίτης και κατά δεύτερο ο Παναθηναϊκός για ανατροπή της έδρας. Διαβάστε γιατί οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη κυριαρχούν στην επίθεση μέσα από την επιθετική τους άμυνα, γιατί η απουσία του Γιαν Βέσελι αλλάζει τα δεδομένα της σειράς που αποτελεί επανάληψη του περυσινού δεύτερου ημιτελικού της Μαδρίτης, ποια είναι η δύναμη «πυρός» της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάμψει την αντίσταση της εκπληκτικής φέτος Λαμποράλ Κούτσα και να επιστρέψει σε φάϊναλ-φορ για πρώτη φορά μετά από το 2012.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (19-5) - Ερυθρός Αστέρας (12-12)

«Είναι το πιο ξεκάθαρο ζευγάρι των πλέϊ-οφ, απ' όλες τις απόψεις! Η ΤΣΣΚΑ, για μία ακόμη χρονιά, είναι μία ομάδα φτιαγμένη για το F4 και όχι απλά θα δώσει το παρών στο Βερολίνο, αλλά θα είναι η ομάδα που - λόγω εμπειρίας, πληρότητας και φανέλας - συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να κατακτήσει το τρόπαιο. Η παρουσία και μόνο του Ερυθρού Αστέρα στα προημιτελικά συνιστά από μόνη της υπέρβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει παίξει καλό μπάσκετ.»

Η γνώμη του για την ΤΣΣΚΑ (76,8% στις βολ., 57% στα διπ. & 43% στα τριπ., 35,0ρ., 20,0ασ., 6,5κλ., 3,0κοψ. & 12,2λ.): «Παίζει σύγχρονο και ουσιαστικό μπάσκετ, με πολύ ταχύτητα και ελάχιστες πολύπλοκες επιθέσεις, δηλαδή αρέσκεται σε έναν απλό τρόπο παιχνιδιού, που είναι αποτελεσματικός, γιατί αξιοποιεί σωστά το ταλέντο των παικτών της. Είναι πολύ γρήγορη στην ανάπτυξή της και πολύ πιο κάθετη, υπό την έννοια «χτυπάει» αμέσως στις αδυναμίες του αντιπάλου, γι' αυτό και έχουν πάρα πολλές κατοχές στο παιχνίδι. Παρ' ότι δεν έχουν τον κλασσικό σέντερ στο ρόστερ τους, διαθέτουν πολλούς αθλητικούς ψηλούς, γεγονός που δίνει στον coach Ιτούδη την ευχέρεια να κάνει πολλές αλλαγές και να χρησιμοποιεί διάφορα σχήματα. Το γεγονός ότι πάει σε πολύ ψηλά σκορ (σ.σ.: μ.ο. 92,1π.), δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει καλή άμυνα (σ.σ.: μ.ο. 82,0π.). Το μπάσκετ που επιδιώκει να παίξει, της επιβάλλει να είναι καλή στα μετόπισθεν κι έχοντας τόσες πολλές κατοχές, παρασύρει και τον αντίπαλο σε πολύ υψηλότερο ρυθμό. Λίγες είναι οι ομάδες έχουν καταφέρει να τους περιορίσουν τις κατοχές.»

Η γνώμη του για τον Ερυθρό Αστέρα (73% στις βολ., 52,2% στα διπ., 34,4% στα τριπ., 34,1ρ., 16,3ασ., 6,4κλ., 2,8κοψ. & 15,1λ.): «Είναι μία ομάδα που «διαβάζει» πολύ καλά το παιχνίδι, έχει εκμεταλλευτεί το ταλέντο και τα αθλητικά προσόντα παικτών που έχουν οι παίκτες της. Η δύναμη, η ταχύτητα και το σουτ είναι στοιχεία που πλέον παίζουν κομβικό ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ και αυτά, σε συνδυασμό με την πολύ καλή παρουσία του Τσίρμπες (σ.σ.: μ.ο. 13,0π. & 6,3ρ. με 62,9% στα σουτ), που ήταν σημείο αναφοράς, αλλά και κάποιων παικτών όπως ο Κουίνσι Μίλερ (σ.σ.: μ.ο. 14,2π. & 5,9ρ.), που βγήκαν μπροστά τους επέτρεψαν να πετύχουν κάτι που ίσως στην αρχή της χρονιάς, να μην έμοιαζε τόσο πιθανό.»

Το σημείο-κλειδί: «Ο Τεόντοσιτς (μ.ο. 16,5π. & 5,8ασ. με 40,4% στα τριπ.) με τον Ντε Κολό (μ.ο. 19,7π. & 4,9ασ. με 48,8% στα τριπ.) είναι ένα δίδυμο-«φωτιά» και για να έχεις ελπίδες να νικήσεις την ΤΣΣΚΑ, πρέπει να περιορίσεις αυτούς τους δύο παίκτες. Έχουν τρομερό ταλέντο και φέτος ειδικότερα, έχουν ταιριάξει τέλεια γιατί έχουν διαφορετικό στυλ και χτυπάνε με διαφορετικούς τρόπους.»

Πρόβλεψη: «Πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα περάσουν εύκολα, πιθανά και με 3-0!»

Φενέρμπαχτσέ (19-5) - Ρεάλ Μαδρίτης (12-12)

«Είναι ένα ζευγάρι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί από τη μία έχουμε μία ομάδα που και από την άλλη την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που φέτος δεν έχει την σταθερότητα που είχε πέρυσι από την μία, από την άλλη, όμως, έχει δείξει ότι ξέρει να παίρνει όλα τα παιχνίδια χωρίς επόμενη μέρα!».

Η γνώμη του για την Φενέρμπαχτσέ (74,5% στις βολ., 52% στα διπ. & 38,2% στα τριπ., 34,1ρ., 16,3ασ., 5,2κλ., 4,1κοψ. & 12,1λ.): «Το ότι πήγε... τρένο τόσο στην 1η φάση, όσο και στο Top-16, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητα των αντιπάλων που αντιμετώπισε, δείχνει ότι πέρα από την ποιότητα, έχει μία συνοχή και μία σταθερότητα, έχει «χτίσει» έναν χαρακτήρα και πλέον έχει αποκτήσει και μεγάλη αυτοπεποίθηση, ενόψει των αγώνων που θα κρίνουν την πρόκριση στο F4! Είναι δεδομένο ότι προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για μία δύσκολη διασταύρωση στα προημιτελικά. Έχει πολύ ταλέντο, μεγάλη επιθετική ποιότητα, αλλά θεωρώ ότι της λείπει ο παίκτης που «έχει φάει με το κουτάλι» αυτούς τους αγώνες κι αυτό σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Βέσελι (σ.σ.: μ.ο. 12,0π. & 7,0ρ. με 61,1% στα σουτ), εκτιμώ ότι μπορεί να την επηρεάσει.»

Η γνώμη του για την Ρεάλ Μαδρίτης (76,2% στις βολ., 54,4% στα διπ. & 35,5% στα τριπ., 35,9ρ., 19,9ασ., 6,1κλ., 3,3κοψ. &11,7λ.): «Έχει κάνει πολλές μη αναμενόμενες ήττες και στην Ευρωλίγκα αλλά και στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας, μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Ο coach Λάσο έχει μία ξεκάθαρη φιλοσοφία όσον αφορά τους κλασσικούς σέντερ, βασίζεται περισσότερο στην ταχύτητα και τους χώρους που ανοίγονται και επιδιώκει να αξιοποιήσει το επιθετικό (σ.σ.: μ.ο. 84,4π.) ταλέντο των παικτών του, που είναι ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έστω κι αν εγώ πιστεύω ότι της λείπεις ένας ποιοτικός ψηλός. Τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όπου έχει μεγάλα προβλήματα, όσο και στην επίθεση, κι αυτό είναι το κομμάτι που πρέπει να διαχειριστούν οι Τούρκοι, που παίζουν με έναν τρόπο, ο οποίος ταιριάζει... γάντι στη Ρεάλ! Σε τεχνικά στοιχεία, δεν βλέπω κάπου να υστερούν οι Μαδριλένοι...»

Το σημείο-κλειδί: «Η απουσία του Βέσελι, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί είναι ένας παίκτης που έχει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της Φενέρμπαχτσέ. Επίσης, το κατά πόσο οι παίκτες του coach Ομπράντοβιτς θα μπορέσουν να περιορίσουν το περιφερειακό παιχνίδι της Ρεάλ.»

Πρόβλεψη: «Δεν ξέρω πόσα παιχνίδια θα γίνουν, αλλά κλίνω προς πρόκριση της Ρεάλ!»

Λοκομοτίβ Κουμπάν (17-7) - Μπαρτσελόνα (14-10)

«Εξίσου πολύ συναρπαστικό ζευγάρι, γιατί από τη μία πλευρά έχουμε μία άπειρη ομάδα στα πλέϊ-οφ, όπως είναι η Λοκομοτίβ, που όμως, έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μοντέρνο μπάσκετ στην Ευρώπη. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα έχει τεράστια εμπειρία από τέτοιες σειρές πλέϊ-οφ, έστω κι αν φέτος δεν έχει δείξει σπουδαία δείγματα γραφής.»

Η γνώμη του για την Λοκομοτίβ Κουμπάν (77,4% στις βολ., 51,3% στα διπ. & 37,5% στα τριπ., 34,2ρ., 16,9ασ., 8,1κλ., 2,4κοψ. & 13,9λ.): «Είναι μία ομάδα με εξαιρετικά αθλητικά προσόντα και η οποία πέρα από την επικίνδυνη περιφέρεια που διαθέτει, έχει και ψηλούς με δύναμη, που μπορούν να παίξουν και κοντά αλλά και μακριά από το καλάθι. Γενικά σουτάρουν σχεδόν όλοι οι παίκτες από μακριά κι αυτό καταλαβαίνετε πόση δυσκολία προσθέτει στην προσπάθεια να την περιορίσει. Είναι πολύ δυνατή και στην άμυνα, θεωρώ ότι τα match-ups με την Μπαρτσελόνα της ταιριάζουν αρκετά και συν τοις άλλοις, γνωρίζει καλά τον αντίπαλό της και μάλιστα στην 1η φάση, παρ' ολίγον να την κερδίσει και στην Βαρκελώνη, όπου έχασε ένα δικό της παιχνίδι.»

Η γνώμη του για την Μπαρτσελόνα (73,5% στις βολ., 52,6% στα διπ. & 37,5% στα τριπ., 33,9ρ., 17,6ασ., 6,5κλ., 2,2κοψ. & 11,6λ.): «Είναι πολύ ασταθής φέτος και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται πάρα πολύ από την ευστοχία της στα τρίποντα! Αν βρεθεί σε καλή βραδιά, μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, έχει την εμπειρία, το όνομα και τη φανέλα για να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις και παρ' ότι φέτος δεν έχει πείσει, δεν μπορεί κανείς να την ξεγράψει. Με δεδομένο ότι ο Σατοράνσκι (9,0π. & 3,9ασ.) δείχνει σε καλή κατάσταση, το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η Μπαρτσελόνα για να πάει στο φάϊναλ-φορ, ίσως να μπορέσει να το δώσει ο Αρόγιο (σ.σ.: μ.ο. 7,5π. & 2,6ασ. με 43,1% στα τριπ.).»

Το σημείο-κλειδί: «Θεωρώ ότι θα μετρήσει πολύ η ψυχολογική προετοιμασία που κάνει η ρωσική ομάδα, υπό την έννοια ότι οι περισσότεροι παίκτες της - πλην του Ντρέϊπερ - θα μπουν για πρώτη φορά στη διαδικασία διεκδίκησης στόχων αλλά και του «πρέπει», καθώς πλέον καλούνται να κάνουν το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας τους. Για τους Καταλανούς, πιστεύω ότι θα μετρήσει η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Τόμιτς (σ.σ.: μ.ο. 10,3π. & 5,2ρ. με 60% στα διπ.), που είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για αυτούς, αλλά που έως τώρα κάνει μία πολύ κακή χρονιά!»

Πρόβλεψη: «Πιστεύω ότι θα περάσει η Λοκομοτίβ με 3-2 στις νίκες!»

Λαμποράλ Κούτσα (15-9) - Παναθηναϊκός (15-9)

«Είναι δύο πολύ διαφορετικές ομάδες με βάση το αγωνιστικό τους στυλ κι ένα αρκετά ισορροπημένο «σταύρωμα» ανάμεσα στους δύο ομίλους του Top-16.»

Η γνώμη του για Λαμποράλ Κούτσα (79,2% στις βολ., 51,6% στα διπ. & 35,8% στα τριπ., 38,0ρ., 14,9ασ., 7,4κλ., 3,6κοψ. & 13,8λ.): «Βασίζεται στην ταχύτητα, την έκρηξη και τη δύναμη και ουσιαστικά έχει πλέϊ-μέϊκερ τον Μπουρούση (σ.σ.: μ.ο. 14,8π., 9,2ρ. & 2,2ασ.)! Πιέζει πολύ τον αντίπαλο, προσπαθεί να καταστρέψει το παιχνίδι του, αλλά που παράλληλα έχει και προβλήματα στο «διάβασμα» και πιστεύω ότι θα της στοιχίσει πολύ η απουσία του Κοζέρ (σ.σ.: μ.ο. 10,8π., 3,3ρ. με 40,8% στα τριπ.), επειδή ο Γάλλος είναι ο μόνος περιφερειακός που μπορεί να «διαβάσει» το παιχνίδι και να δημιουργήσει. Είναι πολύ δυνατή στην έδρα της και το μεγάλο μυστήριο, που «ανεβάζει» ή «κατεβάζει» το επίπεδο της απόδοσής της, είναι οι δύο Αμερικανοί κοντοί της. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μία ομάδα πολύ αθλητική, που σε συνδυασμό με την ποιότητα, την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση που της έχει δώσει ο Γιάννης, έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας και της φρεσκάδας της. Αυτό φαίνεται από την αδυναμία της να αντέξει στον υψηλό ρυθμό των δύο αγώνων την εβδομάδα και έτσι εξηγούνται και οι τέσσερις ήττες που έχει κάνει στα τελευταία πέντε ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα. Θα φανεί πως θα διαχειριστεί αυτό το θέμα ο coach Περάσοβιτς, που είναι ένας προπονητής που είναι τίμιος και θέλει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια χωρίς να μπαίνει στην διαδικασία συντήρησης δυνάμεων των παικτών του.»

Η γνώμη του για τον Παναθηναϊκό (71,6% στις βολ., 53,5% στα διπ. & 35,1% στα τριπ., 33,5ρ., 19,1ασ., 7,7κλ., 2,0κοψ. & 14,1λ.): «Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ ποιοτικά, με τις προσθήκες των τριών παικτών που έκανε και κυρίως του Ουίλιαμς (σ.σ.: μ.ο. 14,4π.), ο οποίος έχει τα προσόντα και την ικανότητα να βγει μπροστά και να πάρει σημαντικές αποφάσεις αλλά και αριθμητικά, γιατί πλέον δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί υπερβολικά τον Καλάθη (σ.σ.: μ.ο. 9,5π., 4,2ρ., 6,4ασ. & 2,0κλ.) και τον Διαμαντίδη (σ.σ.: μ.ο. 7,0π. & 4ασ. με 65,6% στα διπ.). Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες με περισσότερη ποιότητα όσον αφορά την πνευματική αντιμετώπιση της σειράς και του κάθε αγώνα ξεχωριστά αλλά και την εμπειρία της πίεσης των πλέϊ-οφ, ενώ η Λαμποράλ, πέραν του Μπουρούση, δεν έχει κανέναν. Αυτό βέβαια, θέλει προσοχή γιατί μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ, γιατί η ισπανική ομάδα κάπως έτσι έφτασε τόσο μακριά κι έχει άγνοια κινδύνου. Γι' αυτό και η ελληνική ομάδα πρέπει να είναι πολύ δυνατή στην άμυνα.»

Το σημείο-κλειδί: «Για την Λαμποράλ πιστεύω ότι θα είναι η απόδοση του Άνταμς (σ.σ: μ.ο. 11,3π. & 4,0ασ.) και του Τζέϊμς (σ.σ.: μ.ο. 9,9π. & 2,5ασ.) και κατά πόσο ο Παναθηναϊκός θα περιορίσει τα κενά διαστήματα που έχει στο παιχνίδι του, υπό την έννοια ότι οι Βάσκοι είναι ομάδα που τιμωρεί τέτοιου είδους καταστάσεις, με το παιχνίδι της. Ο έλεγχος του ρυθμού, από τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς θα παίξει σημαντικό ρόλο, γι' αυτό και απαιτείται ψυχραιμία, ωριμότητα και σωστή διαχείριση σ' όλες τις φορές που οι γηπεδούχοι θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν την ταχύτητα και την «ένταση» της αναμέτρησης. Ένας άλλος παράγοντας είναι το κατά πόσο οι «πράσινοι» θα μπορέσουν να φθείρουν τον Μπουρούση. Έχουν τους παίκτες για να το κάνουν...»

Πρόβλεψη: «Πιστεύω ότι είναι το πιο αμφίρροπο ζευγάρι, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν ο Παναθηναϊκός κάνει «διπλό» στη Βιτόρια στα δύο πρώτα παιχνίδια, τότε δεν βλέπω πως θα χάσει την πρόκριση, γιατί η Λαμποράλ χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της εκτός έδρας.»