Vintage (κίτρινος) Διαμαντίδης! (pics)

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Vintage (κίτρινος) Διαμαντίδης! (pics)

bet365

Σε στιλ Λέικερς - Κλίπερς, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ομόσταβλη του ΑΕΚ και ο Βασίλης Σκουντής συνεχίζει τα αφιερώματα στον Δημήτρη Διαμαντίδη, σκαλίζοντας το παρελθόν του κόντρα στην “Ενωση”...

Τερματίζει που τερματίζει τη λαμπρή και ένδοξη σταδιοδρομία του ο Διαμαντίδης, είναι που είναι και της μόδας το vintage, οπότε είπα να ντύσω τον λεγάμενο στα κίτρινα και ό,τι ήθελε προκύψει!

Στα κίτρινα της ΑΕΚ εννοώ, την οποία ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει αύριο στον επίλογο της 25ης αγωνιστικής της Βasket League ΣΚΡΑΤΣ που ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τελευταίο ραντεβού του αρχηγού του μαζί της. Ενδέχεται και μάλλον φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω...

Vintage λοιπόν! Ο Διαμαντίδης βρίσκεται απέναντι στην ΑΕΚ, την οποία άργησε να συναντήσει έναν χρόνο και γι' αυτό ευθύνεται ο πρώην προπονητής και νυν τζένεραλ μάνατζερ της “Ενωσης”!

Ο Ντράγκαν Σάκοτα ο οποίος τότε καθόταν στον πάγκο του Ηρακλή, έριξε το Μήτσο στα βαθιά νερά της Α1 τη σεζόν 1999-2000, ωστόσο δεν τον έβαλε να παίξει σε κανένα από τα δυο ματς με την ΑΕΚ. Στις 16 Οκτωβρίου του 1999, τρεις εβδομάδες μετά το ντεμπούτο των 86 δευτερολέπτων κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο τότε 19άχρονος γκαρντ συμπλήρωσε τη δωδεκάδα στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ - Ηρακλής 68-60, Μπόουι 16-Ντίνκινς 16) ) και στις 26 Ιανουαρίου του 2000 στο Ιβανώφειο (Ηρακλής - ΑΕΚ 62-64, Ντίνκινς 18- Κορωνιός 17) περιορίσθηκε και πάλι στον ρόλο του θεατή.

Το ίδιο... παρκάρισμα “έφαγε” και στο ματς του πρώτου γύρου της επόμενης σεζόν: ερήμην του, στις 4 Νοεμβρίου 2000, στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ νίκησε τον Ηρακλή με 81-77, ενώ εδέησε να αγωνισθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2001 στο Ιβανώφειο, όπου ο “Γηραιός” επιβλήθηκε της Ενωσης με 82-80 (Χατζηβρέτας 29- Κουτλουάι 20) στην παράταση. Στο παρθενικό ματς της καριέρας του εναντίον της ΑΕΚ, ο νυν αρχηγός του Παναθηναϊκού έπαιξε 13 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα, με απολογισμό τρεις πόντους (1/1δ., 0/1τρ., 1/2β.), τέσσερα ριμπάουντ, μία τάπα και ένα κλέψιμο.

Αν και οι αριθμοί του κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ο Διαμαντίδης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη της νίκης του Ηρακλή. Δυόμισι λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης και ενώ ο Ντικούδης είχε βάλει μπροστά την ΑΕΚ (76-77), ο γκαρντ του Ηρακλή κέρδισε φάουλ έβαλε τη μία βολή και ισοφάρισε σε 77-77. Στην επόμενη φάση πέτυχε καλάθι με το οποίο έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα δυο πόντων (79-77).

Παρεμπιπτόντως μαζί του τότε στον Ηρακλή αγωνίζονταν οι Χούπμαν, Παπαϊωακείμ, Παπαδόπουλος, Καράγκουτης, Χατζηβρέττας, Νάκιτς, Νάνης, Καμαριώτης, Καράσεφ, Χρυσανθόπουλος, Σχορτσανίτης, ενώ απέναντι του βρίσκονταν οι Μισιακός, Ντικούδης, Μιούρσεπ, Μπετς, Κακιούζης, Κουτλουάι, Χατζής, Ζήσης, Χάνσελ, Κικίλιας, Χάμινγκ, Στεφάνοφ, με προπονητή τον Ιβκοβιτς.

Ο Διαμαντίδης ήταν παρών σε άλλο ένα συγκλονιστικό ματς που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ την 1η Δεκεμβρίου του 2002, αλλά μάλλον θα έχει διαλάθει επίτηδες της μνήμης του. Ο λόγος; η ΑΕΚ νίκησε τον Ηρακλή με 63-62 και αυτός αστόχησε στη βολή, που θα επέτρεπε στην ομάδα του να διεκδικήσει τη νίκη στην παράταση.

Τριάμισι χρόνια αργότερα ο Διαμαντίδης είχε κατηφορίσει στην Αθήνα για να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό και αυτή τη φορά άνοιξε παρτίδες με την ΑΕΚ από πολύ νωρίς: προτού καν αρχίσει το πρωτάθλημα, στις 7 Οκτωβρίου του 2004 ι δυο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον προημιτελικό του Κυπέλλου, που διεξήχθη στο Περιστέρι. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ με 70-64 σε ένα επεισοδιακό ματς, το οποίο διεκόπη επί 45 λεπτά, καθώς οι διαιτητές Βορεάδης και Τανατζής διέταξαν να εκκενωθεί την εξέδρα όπου κάθονταν οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, επειδή πέταξαν ένα κομμάτι μάρμαρο, βίδες και φωτοβολίδες!

Σε αυτή την παρθενική εμφάνιση του με τον Παναθηναϊκό κόντρα στην ΑΕΚ, ο Διαμαντίδης πέτυχε εννέα πόντους, ακολουθώντας στο σκοράρισμα τον Λάκοβιτς (16π.) και τον Χατζηβρέττα (14π.), ενώ για την ΑΕΚ είχαν πρωταγωνιστήσει οι Χατζής (15π.), Λόλις (15π.), Ζήσης (13π.).

Στις 15 Ιανουαρίου του 2005, ο Παναθηναϊκός άλωσε το Γαλάτσι με σκορ 97-71 (Μπέιλι 17, Νίτσεβιτς 11- Τσαρσαρής 18, Λάκοβιτς 18) με τον Διαμαντίδη να “γράφει” 11 πόντους (2/5δ., 2/2τρ., 1/2β.), τέσσερα ριμπάουντ, τέσσερις τάπες, τρεις ασίστ και τέσσερα κλεψίματα. Στον αγώνα του δευτέρου γύρου, στις 27 Απριλίου του 2005 στο ΟΑΚΑ, οι “πράσινοι' βγήκαν ζωντανοί από ένα συγκλονιστικό θρίλερ (73-72, Αλβέρτης 20, Μπατίστ 17- Χατζής 17, Ζήσης 14), στο οποίο ο “Νο 13” είχε επτά πόντους (1/4δ., 1/2τρ., 2/2β.), πέντε ριμπάουντ, τρεις ασίστ και τρία κλεψίματα σε 31 λεπτά, ενώ αποβλήθηκε με πέντε φάουλ και ήταν απών από τον επίλογο του θρίλερ, που κρίθηκε από τις βολές του Λάκοβιτς, του Αλβέρτη και του Καλαϊτζή, ενώ στον αντίποδα αστόχησαν από τη γραμμή μια φορά ο Ζήσης και μία ο Μπουρούσης.

Φυσικά οι αναμνήσεις του Διαμαντίδη από τους αγώνες του εναντίον της ΑΕΚ,είναι πασπαλισμένες με αστρόσκονη και κομφετί, διότι κόντρα σε αυτόν τον αντίπαλο ευτύχησε να στεφθεί για πρώτη φορά στη ζωή του πρωταθλητής Ελλάδος στη σειρά των τελικών της παρθενικής σεζόν του με τους “πράσινους”. Τη σεζόν 2004-05 ο Παναθηναϊκός επικράτησε της “Ενωσης” με 3-1, με τον Δημήτρη να έχει μέσο όρο 5.5 πόντους στα τέσσερα ματς της σειράς.

Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2004-05, ως παίκτης του Παναθηναίκού ο Διαμαντίδης έχει αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε 21 αγώνες Πρωταθλήματος, με ρεκόρ 19 νίκες- 2 ήττες. Η πρώτη από αυτές τις ήττες σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου 2005, στον δεύτερο αγώνα της σειράς των τελικών και η δεύτερη στις 6 Απριλίου του 2008, με σκορ 70-66, μάλιστα στο ημίχρονο εκείνου του αγώνα στο ΟΑΚΑ, η τότε διοίκηση της ΚΑΕ είχε τιμήσει τα μέλη της ομάδας που κατέκτησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων σαν αύριο (4 Απριλίου), το 1968.

Δεδομένης της μεγάλης διαφοράς των δυο ομάδων, καθώς ο Παναθηναϊκός την προηγούμενη σεζόν είχε πετύχει το “triple crown¨, οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας έγραφαν ότι με αυτή την επιτυχία της η ΑΕΚ θύμισε “το θαύμα των Μοϊκανών”, όπως είχε χαρακτηρίσει ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού τον Σεπτέμβριο του 1987 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ και μάλιστα με το ίδιο σκορ (70-66)! Για να φτάσει σε αυτή την (τελευταία έως τώρα) νίκη της, τότε η “Ενωση” χρειάσθηκε να τρέξει ένα εκπληκτικό επί μέρους σκορ 29-7 και να μετατρέψει το 25-40 σε 54-47. Πρωταγωνιστές της “Ενωσης” ήταν ο Νίκος Μπάρλος με 20 πόντους και επτά ριμπάουντ και ο Αμάρα Σι με 13π., ενώ από τον Παναθηναϊκό είχαν σκοράρει από 13 πόντους ο Μάικ Μπατίστ και ο Βασίλης Σπανούλης. Σε αυτό το ματς ο Διαμαντίδης έβαλε επτά πόντους με 2/12 σουτ (1/6δ., 1/6τρ., 2/2 βολές) και είχε επίσης τέσσερα ριμπάουντ, έξι ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και δυο τάπες, ενώ αποβλήθηκε με πέντε φάουλ.

Ο δευτεριάτικος αγώνας έχει μια επί πλέον ιδιαιτερότητα: μολονότι ο Διαμαντίδης έχει δηλώσει ότι “όλως παραδόξως τα πρότυπα της παιδικής ηλικίας μου δεν ήταν γκαρντ, αλλά ο Χριστοδούλου, ο Φασούλας και ο Μπάρλοου”, αύριο θα βρεθεί απέναντι σε έναν προπονητή (Γιούρι Ζντοβτς) ο οποίος ως παίκτης θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το ίνδαλμα του, λόγω του αλτρουισμού, της ομαδικότητας, της αμυντικής ικανότητας και των χαμηλών τόνων.

Πέραν της ίδιας μπασκετικής προσέγγισης και φιλοσοφίας, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού και ο προπονητής της ΑΕΚ έχουν ως κοινά σημεία αναφοράς τη θητεία τους στον Ηρακλή, τον Ντράγκαν Σάκοτα με τον οποίο έπαιξαν στον “Γηραιό” και το Νο 13 της φανέλας τους!

Ο Διαμαντίδης και ο Ζντοβτς αναμετρήθηκαν δυο φορές, τη σεζόν 2000-2001 όταν ο Σλοβένος επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνισθεί με τον Πανιώνιο. Στις 28 Οκτωβρίου 2000 στη Νέα Σμύρνη οι “κυανέρυθροι” προεξάρχοντος του Γιώργου Διαμαντόπουλου που σκόραρε 36 πόντους (11/15δ., 4/6τρ., 2/4β.), επιβλήθηκαν με 96-79 (Ζντοβτς 10π., σε 27'- Διαμαντίδης 0 σε 3'), ενώ στις 17 Φεβρουαρίου του 2001 στο Ιβανώφειο, νίκησε ο ο Ηρακλής με 95-83 (Διαμαντίδης 4π, 3ρ., 5ασ. Σε 19'- Ζντοβτς 7π., 4ρ., 3ασ. σε 38').

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3