Άλλο πλέϊ-οφ Ευρωλίγκα κι άλλο Κηφισιά και Κόροιβος!

Άλλο πλέϊ-οφ Ευρωλίγκα κι άλλο Κηφισιά και Κόροιβος!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας «βγάζει το καπέλο» σε Κολοσσό και Λαύριο, σχολιάζει το 9/9 του Άρη και το 0/3 της ΑΕΚ και συγκρίνει τους «αιώνιους» στην Basket League, σε σχέση με τις εγχώριες υποχρεώσεις των αντιπάλων τους στην Ευρωλίγκα!

Αν σκεφτείτε ότι ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός (22-1) «κάνει προθέρμανση» για τον τελικό με τη Ρεάλ, με νέο αμυντικό ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος (δεν δέχθηκε ούτε έναν πόντο στην 3η περίοδο της αναμέτρησης με τη Νέα Κηφισιά) και συνυπολογίσετε ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αθήνα, έχοντας «φάει στο κεφάλι» 93 πόντους από την 11η στην βαθμολογία της ACB, Τενερίφη, τότε έχετε μπροστά σας έναν ακόμη λόγο, για τον οποίο η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή ομάδα από το 2009 κι εντεύθεν, δυσκολεύεται διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφετινή Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι», που δεν θα έχουν ούτε αυτή την εβδομάδα τον Λοτζέσκι στη σύνθεσή τους, συνέτριψαν με 97-59 την ΑΕΝΚ και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (ρεκόρ καριέρας με 20π., 3ασ. και 4/6 τριπ.) να έχει την τιμητική του! Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτά τα ματς βοηθούν τους Πειραιώτες να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους κρίσιμους ευρωπαϊκούς αγώνες που ακολουθούν και που θα κρίνουν το μέλλον τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης... Πόσο έτοιμοι άραγε είναι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού «τελικού» στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς να έχουν σοβαρό ανταγωνισμό στις εγχώριες υποχρεώσεις, την ίδια ώρα που οι βασικότεροι αντίπαλοί τους, παίρνουν μέρος σε πολύ ισχυρότερες λίγκες και γίνονται καλύτεροι ακόμη και μέσα από τις ήττες;

Κρατάει την απόδοση του Φελντίν και περιμένει βελτίωση στην Τουρκία!

Το ίδιο θέμα αφορά απόλυτα και τον «εξάστερο», που σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δεν έχει γνωρίσει παρά μία ήττα και αυτή από τον Ολυμπιακό! Τα τεράστια αποθέματα ψυχής κι ενέργειας που έβγαλε κόντρα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν μεσούσης της εβδομάδας και η νικηφόρα ολική επαναφορά ενός αγώνα, που έδειχνε χαμένος, δεν άφησαν πολύ βενζίνη στο ρεζερβουάρ για την υποχρέωση κόντρα στον Κόροιβο. Μοιραία, ο Παναθηναϊκός (22-1) δεν έπαιξε καλά κι έχασε τις εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχασε και το ματς (88-76), παραμένοντας ζωντανός στο κυνήγι της πρωτιάς στην κανονική περίοδο. Οι «πράσινοι» αστόχησαν σε αρκετές βολές (12/20 ήτοι 60%), δεν έκαναν λίγα λάθη (16) και παρά το +21 (63-42) του 26ου λεπτού, φάνηκε ότι είχαν το μυαλό τους στο καθοριστικό παιχνίδι της Πέμπτης (24/03, 20.30) με την επικίνδυνη στην έδρα της, Νταρουσάφακα (το ντέρμπι με την Γαλατασαράϊ αναβλήθηκε λόγω του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Πόλη) για την Ευρωλίγκα. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς που ξεκούρασε τον Ουίλιαμς και «είδε» τον Τζέϊμς Φέλντιν (25π. με 6/8 τριπ.) να επιστρέψει στις μεγάλες εμφανίσεις, περιμένει μία πιο πειστική εμφάνιση από τους παίκτες του, για να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες στην Τουρκία.

Αποδεικνύει συνεχώς ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση!

Με όπλο την άμυνα (μ.ο. 65,5π. παθητικό στα 9 τελευταία ματς), ο Άρης (18-5) πέρασε νικηφόρα (73-65) και από την Πάτρα και με την 9η σερί νίκη του, θέλει άλλο ένα «ροζ» φύλλο αγώνα για να «κλειδώσει» και μαθηματικά την 3η θέση στην κανονική περίοδο. Το «τρίο» ΜακΝιλ (17π. & 5ασ.), Χάγκινς (14π. & 6ρ.) και Γουότερς (12π. & 3ασ.) όρθωσε ανάστημα και δεν επέτρεψε στον Απόλλωνα να απειλήσει ουσιαστικά και ο Δημήτρης Πρίφτης μπορεί να υπερηφανεύεται, ότι η ομάδα του πηγαίνει στα πλέϊ-οφ έχοντας «χτίσει» τον χαρακτήρα της κι έχοντας μάθει να κερδίζει χωρίς να πιάνει πάντα μεγάλη απόδοση! Δείγμα ενός συνόλου που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (αγωνιστικά και διοικητικά) για να βιώσει και πάλι σπουδαίες στιγμές, όπως στο λαμπρό παρελθόν του συλλόγου...

Επιτυχία, να θεωρείται αποτυχία η 4η θέση!

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να θεωρείται σύμπτωση! Έχοντας κερδίσει τόσα παιχνίδια (με Τρίκαλα, Νέα Κηφισιά, Αρκαδικό και Κολοσσό) στις λεπτομέρειες και με συνολική διαφορά 13 πόντων και ταυτόχρονα, παίζοντας χωρίς έμπειρο point-guard, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η ώρα της... «στραβής»! Στην περίπτωση της ΑΕΚ (16-7), η μπίλια έκατσε κόντρα στο φορμαρισμένο Ρέθυμνο και η ήττα (70-69) στο τέλος, δεν της στέρησε απλά την 3η θέση, αλλά κατέδειξε κατά τον πλέον προφανή τρόπο, ότι η «Ένωση» σχεδιάστηκε εντελώς λάθος. Παρά την καλή εμφάνιση του Μαυροκεφαλίδη (20π., 9ρ. & 6ασ.), οι απουσίες των τραυματιών Χέρστον και Μπράουν σίγουρα δίνουν ελαφρυντικά για το στραβοπάτημα, αν και η ομάδα του Γιούρι Ζντοβτς σουτάρει με ποσοστό 37,9% στα σουτ εντός πεδιάς στις τρεις τελευταίες διαδοχικές ήττες. Η ουσία όμως, είναι ότι στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, η «βασίλισσα» «πληρώνει» την καλοπροαίρετη προσπάθεια της διοίκησης να «διορθώσει» την κατάσταση, προσδοκώντας άμεσα αποτελέσματα, με κινήσεις που «αλλοίωσαν» την εικόνα του συμπαγούς συνόλου με την εξαιρετική «χημεία» στο ξεκίνημα της σεζόν. Η εφετινή χρονιά αποτελεί τεράστιο «φροντιστήριο» για τον Μάκη Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του, που βίωσαν αλήστου μνήμης καταστάσεις, πλήρωσαν αδρά τα λάθη τους και παραπλανήθηκαν από ανθρώπους του χώρου, λόγω απειρίας και έλλειψης των έμπειρων στελεχών σε νευραλγικές θέσεις (γενικός και αθλητικός διευθυντής). Αν η 4η θέση, που είναι η καλύτερη των «κιτρινόμαυρων» από το 2005 (φιναλίστ) και μετά, θεωρείται αποτυχία, αντιλαμβάνεστε πόσο γρήγορα έχει «μεγαλώσει» ο «δικέφαλος» και πόσο ψηλά έχει ανέβει ο πήχης!

Κολοσσιαία εμφάνιση, μπορεί ακόμη και 5ος!

Όταν ο αντίπαλος προπονητής (Στιβ Γιατζόγλου), του οποίου η ομάδα (Καβάλα) παίζει τα «ρέστα της» για την παραμονή, προβαίνει σε μία ακόμη συγκλονιστική δήλωση («Κρίμα που ο Κολοσσός δεν έπαιζε με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό γιατί με τέτοια ευστοχία, θα μπορούσε κάλλιστα να τους κοντράρει»), καταλαβαίνετε πόσο «καθαρή» ήταν η 3η συνεχόμενη νίκη (98-79) του Κολοσσού (11-12) στο πρωτάθλημα. Οι Ροδίτες που σούταραν με ασύλληπτα ποσοστά ευστοχίας (90% στις βολές, 50% στα διπ. και 64% στα τρίπ. με 16/25!), είχαν σε ένα ακόμη εκπληκτικό απόγευμα τον Ρόμπερτ Ρέλεφορντ (25π., 6ασ. με 6/7 τριπ.)! Είναι η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν έχει κάνει αποδεσμεύσεις, έχοντας προσθέσει μόνο τον Σαλούστρο στο ρόστερ και η εξαιρετική «χημεία», αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Με τον Αμερικανό γκαρντ σε τόσο «δαιμονισμένη» κατάσταση (μ.ο. 24,6π. με 66,6% στα τριπ. στα τρία τελευταία ματς), η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη χρειάζεται μία νίκη μαζί με μία ήττα του ΠΑΟΚ, για να εξασφαλίσει την 5η θέση στην κανονική περίοδο.

Κοιτάζει ολοένα και ψηλότερα

Όταν στο ξεκίνημα του 2ου γύρου, μαχόταν για να αποφύγει τον υποβιβασμό και τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, βρίσκεται μία νίκη μακριά από τη συμμετοχή του στα πλέϊ-οφ, τότε η δουλειά του Θανάση Σκουρτόπουλου μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Ο λόγος για το Ρέθυμνο (10-13), που με την 6η του νίκη στα 9 τελευταία ματς, μετά τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας, «λύγισε» (70-69) και την ΑΕΚ και πιστοποίησε την αδιαμφισβήτητη αγωνιστική του άνοδο μέσα στο 2016. Η επιτυχία των Κρητικών (Μάντεν 16π., 8ρ. & 6ασ.) παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι προήλθε με τον Ντελινκάϊτις (0π. με 0/2 σουτ & 3λ. σε 16') να κάνει το χειρότερο εφετινό παιχνίδι του, με την ομάδα να σουτάρει με 42,1% εντός πεδιάς μέσα στην έδρα της και με την ΑΕΚ να προέρχεται από ένα σερί 15-0 κόντρα σε αντιπάλους που δεν «λέγονται» Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Άρης και ΠΑΟΚ!

Μέχρι που μένει και εκτός πλέϊ-οφ!

Η 4η συνεχόμενη ήττα (97-59) της Νέας Κηφισιάς (10-13), που μέχρι την 15η αγωνιστική προέβαλλε ως φαβορί για την 5η θέση στην βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, μπορεί να ήταν η πλέον φυσιολογική στον 2ο γύρο (δόθηκε αρκετός χρόνος συμμετοχής στα νέα παιδιά), αλλά η ουσία είναι ότι «έριξε» την ομάδα των βορείων προαστίων στην 7η θέση. Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου (Χογκ 15π. & 9ρ.) σούταραν με υπερβολικά χαμηλό ποσοστό ευστοχίας (34%) στα σουτ, δεν κατάφεραν να σκοράρουν στην 3η περίοδο (21-0!) «πετυχαίνοντας» ένα σπάνιο αρνητικό ρεκόρ, ενώ η τελική διαφορά των 38 πόντων δεν αποκλείεται να έχει επίπτωση στον ψυχολογία μίας ομάδας με το χαμηλότερο μέσο ηλικίας στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΝΚ, που στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές θα φιλοξενήσει το Ρέθυμνο και τον Παναθηναϊκό και θα παίξει στη Ρόδο με τον Κολοσσό, μπορεί να τερματίσει από 5η έως και 9η, στην περίπτωση που ισοβαθμήσει με τον Απόλλωνα Πάτρας, από τον οποίο έχει χάσει δύο φορές ή με το Λαύριο, με το οποίο υστερεί στο goal average.

«Limit-down» και αντίο Champions League;

Τα 23 λάθη και η έλλειψη συγκέντρωσης στο 2ο μέρος, ήταν οι βασικές αιτίες για το εφετινό «limit-down» του ΠΑΟΚ (10-13) στο πρωτάθλημα. Ο «δικέφαλος του Βορρά» (Χάτσερ 14π., 4ασ. & Βασιλειάδης 12π., 6ρ. με 3/8 τριπ.), ήταν σε όλο το παιχνίδι σταθερά μπροστά στο σκορ (ακόμη και με +9), αλλά στην 4η περίοδο υπέστη ολοκληρωτική «καθίζηση» κι επέτρεψε στο «ψυχωμένο» Λαύριο, να «τρέξει» ένα σερί 2-13 να πάρει το προβάδισμα και να τον «υποχρεώσει» σε μία ήττα (69-74), που είναι πιθανόν να του στερήσει και την 5η θέση. Σημειωτέον ότι η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε ότι θα παίξει στη νεοσύστατη διοργάνωση της FIBA, μόνο αν εξασφαλίσει την συμμετοχή της μέσα στα γήπεδα! Αν και πλην του Ρεθύμνου (στην περίπτωση που μετακομίσει στο Ηράκλειο) καμία άλλη ομάδα δεν πληροί της υπόλοιπες προϋποθέσεις...

Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία...

Η άσχημη επιθετικά βραδιά των περισσότερων παικτών του Κώστα Μέξα (Σάντλερ 14π. & 3ασ.) και το εξαιρετικό χαμηλό 36,5% στα σουτ εντός πεδιάς (για εντός έδρας αγώνα), δεν επέτρεψε στον Απόλλωνα (9-14) να είναι όσο ανταγωνιστικός χρειαζόταν, για να υποχρεώσει τον Άρη στην πρώτη του ήττα μετά από 2 μήνες! Το τελικό 68-75 άφησε τους Πατρινούς στην 9η θέση και πλέον η συμμετοχή στα πλέϊ-οφ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υπέρβαση στα τρία τελευταία ματς (με Λαύριο και Τρίκαλα εκτός και με Ολυμπιακό εντός).

Η μάχη της «παραμονής»

Το διπλό (74-69) του Λαυρίου (8-15) στην Πυλαία, μπορεί να μην “σφράγισε” και μαθηματικά την παραμονή της ομάδας του Χρήστου Σερέλη στην Α1 Κατηγορία (χρειάζεται άλλη μία νίκη), ωστόσο, πιστοποίησε πιο εμφατικά από ποτέ, γιατί οι Λαυριώτες (Μπολντς 20π. & 4κλ.) αξίζουν να αγωνίζονται στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Η 2η συνεχόμενη νίκη των νεοφώτιστων που πήραν την θέση του ΚΑΟ Δράμας, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρώτον σούταραν με ποσοστό 40% εντός πεδιάς και ότι δεύτερον, ο ΠΑΟΚ καιγόταν για τη νίκη γιατί κινδυνεύει σοβαρά να χάσει την 5η θέση, που δίνει ηθική προτεραιότητα για τη συμμετοχή στο νεοσύστατο Champions League.

Το καλό ξεκίνημα στην Τρίπολη δεν αποδείχτηκε αρκετό για τα Τρίκαλα (7-16), που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την 3η σερί ήττα τους (79-66), αλλά τουλάχιστον προστάτευσαν την διαφορά του πρώτου αγώνα (+28) και ουσιαστικά βρίσκονται μία νίκη μακριά από την σωτηρία τους. Τα καλά νέα για την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη, ενόψει των τριών «τελικών» που ακολουθούν, έχουν να κάνουν με την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο Όβι Σόκο (μ.ο. 21,2π., 9,5ρ. & 2,7κλ.) και ο Μπράντον Μπράουν (μ.ο. 17,2π.), που στα τέσσερα τελευταία ματς, πετυχαίνουν κάτι περισσότερο από το 50% των πόντων της ομάδας τους.

Η καλή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ, προϊόντος της εξωπραγματικής ευστοχίας στα τρίποντα (14/24 ήτοι 58,3%) αλλά και της ραθυμίας του Παναθηναϊκού και το θετικό ντεμπούτο του νεοαποκτηθέντα Αμερικανού Κρις Άλεν (17π., 2κλ. με 3/7 τριπ.), είναι τα στοιχεία που κράτησε ο Χάρης Μαρκόπουλος από την τιμητική ήττα με 88-76 από τον Κυπελλούχο Ελλάδας. Ο Κόροιβος (7-16), από το 5-3 στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές, μετράει 10 ήττες στα τελευταία 11 ματς και βρίσκεται πλέον μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού, τον οποίο θα αποφύγει μόνο με νίκη το ερχόμενο Σάββατο (26/03, 17.00) στην Αμαλιάδα, κόντρα στον Αρκαδικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής...

Η υπερκάλυψη του -28 του πρώτου αγώνα στα Τρίκαλα, ήταν ευθύς εξαρχής έξω από τα όρια της λογικής, οπότε το ζητούμενο για τον Αρκαδικό (6-17) ήταν η νίκη, προκειμένου να τα παίξει όλα για όλα στην Αμαλιάδα κόντρα στον Κόροιβο, που δείχνει ότι βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Το τελικό 79-66 είχε την υπογραφή δύο Ελλήνων, του Βασίλη Καββαδά (18π., 7ρ. & 3κοψ.) και του Χριστόφορου Στεφανίδη (16π. & 2κλ.) κι επανέφερε την ελπίδα στο στρατόπεδο των Αρκάδων, που είχαν σχεδόν 87% στις βολές (86,9%) και 68% στα δίποντα (67,8%), χωρίς να πάρουν μεγάλη βοήθεια από τους ξένους τους, που έτυχαν τους 31 από τους συνολικά 79 πόντους τους.

Η φυσιολογική ήττα (98-79) από τον φορμαρισμένο Κολοσσό στη Ρόδο, ήταν ουσιαστικά το «κύκνειο άσμα» της Καβάλας (5-18) στην προσπάθειά της να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου ταξίδεψε στο «νησί των ιπποτών» για να τα παίξει όλα για όλα, αλλά έπεσε πάνω στην εξωπραγματική ευστοχία των γηπεδούχων που είχαν 90% στις βολές και 16/25 τρίποντα (64%). Αν και μαθηματικά το «όνειρο» δεν έχει σβήσει, οι «Αργοναύτες» ουσιαστικά αποχαιρέτησαν την Α1 Κατηγορία, αφού για να αποφύγουν τον υποβιβασμό θα πρέπει να κάνουν 3/3 ή 2/3 (και τα Τρίκαλα να χάσουν όλα τα εναπομείναντα ματς) μέχρι το τέλος και το πρόγραμμά τους (μέσα με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και έξω με Αρκαδικό), δεν είναι και το πλέον ευνοϊκό...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!