Απάντησε στις απειλές προς τις ιταλικές ομάδες η Euroleague

Φάνης Παναγιώτου
Απάντησε στις απειλές προς τις ιταλικές ομάδες η Euroleague
Ρέτζιο Εμίλια, Τρέντο και Σάσαρι διάλεξαν το Eurocup κι η απόφαση τους αυτή δεν είναι απίθανο να της οδηγήσει στην... αποβολή από το ιταλικό πρωτάθλημα!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στη γειτονική χώρα, είναι πιθανό να αποκλειστούν από τις εγχώριες διοργανώσεις οι ομάδες που επέλεξαν το Eurocup κι όχι τις διοργανώσεις της FIBA, παρά το γεγονός ότι η ιταλική λίγκα είχε δεσμευτεί για το αντίθετο.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ έχει να κάνει με την ΕΑ7 Μιλάνο, ωστόσο φαίνεται πως η FIBA δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τις 11 ομάδες που έχουν κλειστό συμβόλαιο με τη Euroleague. Η τελευταία, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις... απειλές που υπάρχουν, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις και οι απειλές, θα ληφθούν τα απαραίτητα νομικά μέτρα, υπενθυμίζοντας και την καταγγελία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση:

«Στο φως των τελευταίων γεγονότων και των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ, η Ευρωλίγκα θέλει να επικοινωνήσει τα εξής:

• Η Ευρωλίγκα θεωρεί εντελώς μη αποδεκτή οποιαδήποτε πίεση ή απειλή εναντίον των διάφορων κλαμπ, παικτών και διαιτητών στο επαγγελματικό μπάσκετ.

• Η Ευρωλίγκα υπεραμύνεται σθεναρώς της ελευθερίας όλων των επαγγελματικών ομάδων μπάσκετ. Η Ευρωλίγκα επαναλαμβάνει τη στήριξή της στα ευρωπαϊκά κλαμπ να επιλέγουν ελεύθερα τις διοργανώσεις που θεωρούν ότι είναι καλύτερες για τους οπαδούς τους. Οι ομάδες μπορούν και πρέπει να αποφασίσου για το μέλλον τους, καθώς αποτελούν τη βάση του επαγγελματικού μπάσκετ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

• Στην περίπτωση που αυτές οι πιέσεις ή οι απειλές γίνουν πραγματικότητα και θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία των συλλόγων, όπως δημοσιεύονται στη Gazzetta dello Sport, η Ευρωλίγκα θα πάρει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα, σε εθνικό επίπεδο, ώστε να εγγυηθεί ότι οι ομάδες θα αποφασίσουν το μέλλον τους, βασιζόμενες στις επιθυμίες τους και τις φιλοδοξίες τους. Η Ευρωλίγκα παραμένει στη διάθεση όλων των ιταλικών συλλόγων και αυτών οποιασδήποτε χώρας, που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την άμεση νομική δράση.

• Η Ευρωλίγκα έχει ήδη υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της FIBA και της FIBA Europe, ως συνέπεια των συνεχών πιέσεων, από τις οποίες υποφέρουν που τα ευρωπαϊκά κλαμπ μπάσκετ, στα χέρια της διεθνούς ομοσπονδίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εθνικών ομοσπονδιών, αναγκάζοντας τα να αποκηρύξουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που από το 2000 τα κλαμπ διευθύνουν μέσω της Ευρωλίγκα.

• Η Ευρωλίγκα επαναλαμβάνει ότι κάθε οργανισμός που εργάζεται για την ανάπτυξη του επαγγελματικού μπάσκετ είναι ευπρόσδεκτος να βοηθήσει τις ομάδες να βελτιώσουν το άθλημα για τους φιλάθλους, αλλά πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού προς τον νόμο και τα κλαμπ, τα οποία είναι αυτά που διατηρούν το επαγγελματικό μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο».