Μία χρήσιμη ένεση ξενοιασιάς

Μία χρήσιμη ένεση ξενοιασιάς
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου μπορεί να γίνει εφαλτήριο αντεπίθεσης για τον Ολυμπιακό.

Στις ομαδάρες του Ολυμπιακού που κατέκτησαν τους back-to-back ευρωπαϊκούς τίτλους του 2012 και 2013, ο Κώστας Παπανικολάου ήταν το λάδι που έκανε τη μηχανή να λειτουργεί. Εδινε ρυθμό και σβελτάδα, μάρκαρε επικίνδυνους εχθρούς, άνοιγε άμυνες με μακρυνά σουτ, κατέβαινε στο "ποστ", μπάλωνε κενά, έκλεινε τρύπες, έκανε όλες τις δουλειές σωστά.

Η απόλυτη ευστοχία του "Παπ" στον τελικό της Κωνσταντινούπολης κράτησε όλη την ομάδα στην επιφάνεια, ενώ η τάπα του (εξ ημισείας με τον Χάινς) στον Μίροτιτς σε αιφνιδιασμό στον τελικό της Μαδρίτης ενσαρκώνει το dna εκείνου του Ολυμπιακού σε μία κάψουλα τριών δευτερολέπτων.

Ο φετινός Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν τέτοιο παίκτη. Παραήταν «ξύλινος» και μονοδιάστατος και συχνά έμοιαζε κομμένος στα δύο, απέναντι σε αντίπαλο που έβρισκε το κουμπί του Σπανούλη και του Πρίντεζη. Η παρατεταμένη απουσία του Ματ Λοτζέσκι άφησε ένα κραυγαλέο κενό στις "πλάγιες" θέσεις.

Ο Παπανικολάου βρίσκει σιγά σιγά τον εαυτό του μετά τη γλυκόπικρη περιπέτεια του ΝΒΑ και μοιάζει έτοιμος να ξαναγίνει τρίτος πόλος εξουσίας σε αυτή την ομάδα. Οι άγονοι μήνες του στην Αμερική και η κακή παρουσία του στο Ευρωμπάσκετ μας έκαναν να ξεχάσουμε πόσο καλός παίκτης είναι.

Η εύκολη αντίρρηση είναι ότι ο Ολυμπιακός θα νικούσε τη Ζαλγκίρις και χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τη θέση "3". Αλλά η καλοπροπονημένη ομάδα του Σάρας έκανε συντρίμμια τους "κόκκινους" στο Κάουνας και δημιούργησε προβλήματα σε όσες ομάδες την πήραν αψήφιστα (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ, Μπάμπεργκ).

Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός δεν είχε όρεξη για αστεία. Εμφανίστηκε συγκεντρωμένος και διαβασμένος, πήρε ενέργεια από τον κόσμο του, έβγαλε στην επιφάνεια τα δυνατά του σημεία και παρουσίασε τις αρετές που τον έκαναν φόβητρο στο ξεκίνημα της περιόδου.

Η συνταγή της επιτυχίας περιλαμβάνει επιθετική άμυνα που μικραίνει το γήπεδο, σωστές αποστάσεις και καίριες επιλογές στην επίθεση, παιχνίδι μέσα-έξω για δημιουργία από διαφορετικές θέσεις, πολλή δουλειά στο επιθετικό ριμπάουντ, ωραίος ρυθμός, προσεκτική κυκλοφορία της μπάλας.

Ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικότητας, αλλά και ο Ολυμπιακός φρόντισε να μη του δώσει δικαιώματα.

Η μετριότητα των τριών (τεσσάρων με τον Αγραβάνη) σέντερ παραμένει βασανιστικό ερωτηματικό. Ο Οθέλο Χάντερ θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τους Μιλουτίνοβ-Ουόρικ για να αντέξει το βάρος των απαιτήσεων και της κόπωσης.

Tώρα που ξεμπέρδεψε με την ενοχλητική Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μία άτυπη March Madness με τρεις απανωτούς "τελικούς": Ρεάλ μέσα, Χίμκι έξω, ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο. Κρατάει την τύχη του στα χέρια του, αλλά τα χέρια του τρέμουν από τις κακουχίες του χειμώνα.

Το χθεσινό ματς δεν ήταν παρά ένα χρήσιμο διάλειμμα ξεγνοιασιάς. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

* Εάν κερδίσει και τους τρεις αγώνες του, προκρίνεται σίγουρα στα προημιτελικά. Ο μοναδικός συνδυασμός που χαλάει τη μαγιά απαιτεί 3 νίκες της Μπάμπεργκ στα δικά της παιχνίδια: ΤΣΣΚΑ μέσα, Μπαρτσελόνα έξω, Λαμποράλ μέσα. Εχει και η επιστημονική φαντασία τα όριά της.

* Εάν πάρει μόνο 2 από τους 3 αγώνες του, οποιουσδήποτε δύο, θα έχει μία και μοναδική διέξοδο προς τα πλέι-οφ: το 0/3 της Λαμποράλ. Οι Βάσκοι θα φιλοξενήσουν στη Βιτόρια τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, πριν ταξιδέψουν στη Γερμανία. Δεν είναι εντελώς απίθανο το σενάριο.

* Σε κάθε άλλη περίπτωση πρόκρισης, ο Ολυμπιακός τερματίζει 4ος και πέφτει πάνω στη Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς. Σημειωτέον ότι η Χίμκι μπορεί να είναι τελειωμένη όταν υποδεχθεί τον πρωταθλητή Ελλάδας. Εάν ηττηθεί την Παρασκευή στο Κάουνας, δεν θα έχει πια καμία πιθανότητα πρόκρισης. Την τελευταία αγωνιστική, οι Ρώσοι παίζουν στη Μαδρίτη.

Σε μία άλλη γωνία της Ευρώπης, οι "ερυθρόλευκοι" του Βελιγραδίου έβγαλαν ξινή τη χαρά του Παναθηναϊκού. Η απερίγραπτη Μάλαγα βρήκε τρόπο να μετατρέψει το +16 της ανάπαυλας σε ρεζιλίκι, αφού έχασε το δεύτερο ημίχρονο με το εκπληκτικό 29-51. Μέσα στο γήπεδό της, απέναντι σε αντίπαλο που έμοιαζε μισοπεθαμένος.

Για τον κυπελλούχο Ελλάδας, η κατάσταση παραμένει όπως την αφήσαμε χθες. Εφ’όσον κερδίσει τα 3 παιχνίδια του (Νταρουσάφακα έξω, Τσεντεβίτα μέσα, Εφές έξω), αποφεύγει σίγουρα την 4η θέση του Ομίλου του και το δυσοίωνο ταξίδι στη Μόσχα. Ειδάλλως, κινδυνεύει να πέσει στα νύχια της αρκούδας ή και να δει τα πλέι-οφ από την τηλεόραση.

Κοντολογίς, η επόμενη αγωνιστική συνοδεύεται από την ένδειξη "πρέπει" για τις ομάδες μας: Νταρουσάφακα-Παναθηναϊκός την Πέμπτη, Ολυμπιακός-Ρεάλ την Παρασκευή.

Μέχρι τότε, σας αφήνω με το εκπληκτικό σαρδάμ που διέπραξε σήμερα από τη συχνότητα της αθάνατης ΕΡΤ η Ελένη Χρονά: «Σας ευχαριστώ που μου κρατήσατε βδομάδα όλη την παρέα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.