O Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μιλάει στο gazzetta.gr

O Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μιλάει στο gazzetta.gr
Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως head-coach, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μιλάει στο gazzetta.gr για το νέο του ρόλο, την επιρροή της νίκης επί του Ολυμπιακού, την βελτίωση του Παναθηναϊκού και τον Ίαν Βουγιούκα.

Από πέρυσι που εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο της Ζαλγκίρις, έχει έρθει δύο φορές στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει την παλιά του ομάδα, τον Παναθηναϊκό και έχει γνωρίσει την αποθέωση στο ΟΑΚΑ. Ως assistant-coach, ο «Saras» μετράει μία νίκη και τρεις ήττες απέναντι στο αγαπημένο του «τριφύλλι», σε παιχνίδια, που πάντως, δεν ήταν καθοριστικά και δεν έκριναν μία πρόκριση ή έναν αποκλεισμό.

Από τις 9 του περασμένου Ιανουαρίου, όμως, οπότε και ο 40χρονος παλαίμαχος πρώην άσος των “πρασίνων” ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της πρωταθλήτριας Λιθουανίας, πρόλαβε να οδηγήσει την ομάδα του στην πιο σημαντική νίκη της σεζόν! Το 75-55 της 22ας Ιανουαρίου, σε βάρος του Ολυμπιακού, είχε την υπογραφή του και αυτό το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, είναι πιθανό να στοιχίσει ακριβά στον περυσινό φιναλίστ της Ευρωλίγκα.

Ο λόγος για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που την Παρασκευή (18/03, 21.45) επιστρέφει για πρώτη φορά στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ως αντίπαλος προπονητής και λίγες ώρες πριν “πετάξει” για την Αθήνα, μίλησε στο gazzetta.gr. Ο head-coach της Ζαλγκίρις, που υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2018, μίλησε για την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Ευρωλίγκα και τον επαναληπτικό με τους Πειραιώτες, την αγωνιστική πρόοδο του Παναθηναϊκού, την ξαφνική προσαρμογή του στον ρόλο του πρώτου προπονητή και το εφετινό «limit-up» του Ίαν Βουγιούκα.

Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να αναλάβεις την ομάδα στα μέσα της χρονιάς και να αλλάξεις ρόλο από την μία μέρα στην άλλη, χωρίς να έχεις προετοιμαστεί καθόλου;

«Ήταν πολύ δύσκολο! Πιστεύω ότι όπως ο καθένας, έτσι κι εγώ, ήθελα να έρθει αυτή η στιγμή όπως την είχα φανταστεί, έτσι ώστε να έχω τον χρόνο και την ευκαιρία να εφαρμόσω και να μεταδώσω με τον δικό μου τρόπο τις ιδέες, την φιλοσοφία και τη νοοτροπία μου στους παίκτες. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όμως, βρέθηκα μπροστά σε ένα... βουνό! Πρώτον, γιατί δεν είχα καθόλου χρόνο, δεύτερον επειδή έχασα τον Μάντας Καλνιέτις, που αποφάσισε να συνεχίσει στο Μιλάνο και μέσα σ' όλα αυτά, έπρεπε να παίξουμε και μπάσκετ στον πιο δύσκολο όμιλο από καταβολής της Ευρωλίγκα, στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα χωρίς κανέναν έμπειρο point-guard. Την ίδια περίοδο συνέπεσε και ο τραυματισμός του Γιαβτόκας, οπότε, μπορώ να πω ότι πολλά συνέβησαν και δεν ήταν και το ιδανικό ξεκίνημα! Αλλά κοιτάμε μπροστά...»

Τουλάχιστον δεν είχες την πίεση του άμεσου αποτελέσματος και της πρόκρισης στα πλέϊ-οφ...

«Η πίεση υπάρχει πάντα και αν θέλεις, εμείς είμαστε αυτοί που την εξασκούμε για να γινόμαστε καλύτεροι. Όπως πιέζω τον εαυτό μου, το ίδιο πράττω με τους συνεργάτες και τους παίκτες μου, για να δίνουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας κάθε μέρα! Αυτός είναι ο καθημερινός στόχος στην προπόνηση, προσπαθώντας να παίξουμε λίγο πιο δυνατά και πιο γρήγορα. Κάποιες μέρες τον πετυχαίνουμε και κάποιες, όχι και τόσο. Όσο για τα πλέϊ-οφ, σε έναν άλλον όμιλο, ίσως να μπορούσαμε να πλησιάσουμε στην πρόκριση! Σ' αυτό το γκρουπ, όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολο, πολύ απλά γιατί το επίπεδο είναι από άλλον... πλανήτη! Έχουμε έξι ομάδες φάϊναλ-φορ, εκ των οποίων οι δύο, μοιραία, δεν θα φτάσουν ούτε στα προημιτελικά.»

Ποιο είναι το πρόσημο των δύο πρώτων μηνών της καριέρας σου σαν head-coach;

«Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με την διάθεση των παιδιών που δουλεύουν σκληρά κι έχουν σωστή νοοτροπία. Κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προπόνηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οπότε δεν έχω παράπονο και για την ώρα, δεν μπορώ να ζητήσω κάτι παραπάνω.»

Να σε πάω λίγο πίσω, στο περασμένο καλοκαίρι, όταν είχες εκφραστεί πολύ θετικά στον coach Κράπικας για την απόκτηση του Βουγιούκα. Δεν ξέρω αν το περίμενες, αλλά ο Ίαν κάνει πολύ καλή χρονιά (μ.ο. 11,6π. & 4,8ρ.) και υπό τις οδηγίες σου, ίσως να παίζει κι ακόμη καλύτερα...

«Δεν ξέρω αν ισχύει απόλυτα αυτό που λες, αυτό που γνωρίζω καλά, όμως, είναι ότι παίζει πολύ καλά από την αρχή της σεζόν! Μάλλον, το ευρωπαϊκό μπάσκετ ξέχασε γρήγορα πόσο καλός και χρήσιμος παίκτης είναι ο Βουγιούκας. Ο κόσμος γενικά ξεχνάει και απορώ πως είναι δυνατόν μία άσχημη σεζόν να στερεί από τον Ίαν τη δυνατότητα να παίζει στο κορυφαίο επίπεδο, όπου πιστεύω ότι ανήκει! Είναι ο πιο σταθερός παίκτης μας από τον περασμένο Οκτώβριο και απέδειξε σε όλους, ότι η περυσινή χρονιά ήταν ατυχής, πολύ απλά γιατί βρέθηκε σε λάθος ομάδα...»

Πάμε στον Ολυμπιακό τώρα, κόντρα στον οποίο πέτυχες την πρώτη νίκη της καριέρας σου στην Ευρωλίγκα σαν πρώτος προπονητής και αυτό το αποτέλεσμα, φαίνεται ότι είναι πιθανό να στοιχίσει τον αποκλεισμό του περυσινού φιναλίστ της διοργάνωσης από τα πλέϊ-οφ... Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως έζησες το παιχνίδι και κατά πόσο, η γνώση και η εμπειρία που είχες παίζοντας αρκετά χρόνια ως αντίπαλός του, βοήθησαν τα πλάνα σου;

«Νομίζω ότι υπό τις οδηγίες του Σφαιρόπουλου, ο Ολυμπιακός παίζει αρκετά διαφορετικό μπάσκετ απ' ότι έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια, ειδικότερα στην άμυνα. Τώρα πιέζουν πολύ πιο πολύ την μπάλα, κάνουν παγίδες και γενικά είναι πολύ πιο επιθετικοί στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Στην επίθεση στηρίζονται ακόμη στα «δυνατά χαρτιά» τους, δηλαδή τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τον Χάκετ, που έρχεται από τον πάγκο και παίζει περισσότερο, τώρα που ο Λοτζέσκι είναι εκτός και οι περισσότεροι πόντοι που σκοράρουν, προέρχονται από την άμυνά τους. Στον αγώνα του Κάουνας, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε αφήνοντας κάποια παιδιά που δεν είναι πολύ σταθεροί σουτέρ κι έτσι δεν πονέσαμε πολύ από την πιεστική τους άμυνα. Ήταν από τις φορές που το σχέδιο πέτυχε απόλυτα κι αυτός ήταν και ο λόγος που νικήσαμε τόσο εύκολα.»

Στο μυαλό του κόσμου, ίσως η πρώτη νίκη στην καριέρα ενός προπονητή να είναι κάτι ξεχωριστό, ειδικότερα σ' αυτό το επίπεδο... Για σένα ήταν;

«Όταν ανέλαβα, εννοείται ότι ήξερα το πρόγραμμα, αλλά κοιτώντας τα 12 παιχνίδια που είχαμε μπροστά μας στο Top-16, πραγματικά δεν μπορούσα να προβλέψω ποιο απ' αυτά μπορούσαμε να “χτυπήσουμε”. Αυτός ο όμιλος είναι ασύλληπτα δύσκολος και πραγματικά δεν ξέραμε αν θα καταφέρναμε να πετύχουμε κάποια νίκη. Οπότε, προφανώς και η νίκη απέναντι σε μία ομάδα που έχει κατακτήσει δύο φορές την Ευρωλίγκα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μας έδωσε απίστευτη ώθηση αλλά συνάμα και μία απαραίτητη ηρεμία αλλά και πίστη ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.»

Να υποθέσω ότι δέχθηκες και αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα φίλων σου από την Ελλάδα που υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό;

«Αυτό εννοείται, αλλά έτσι είναι πάντα οι φίλαθλοι... Δίνουν μεγάλη σημασία σε μία νίκη, σε αντίθεση με μας, που πρέπει να την ξεχάσουμε το ίδιο βράδυ, γιατί από την επομένη, αρχίζει η προετοιμασία για το επόμενο ματς.»

Πως βλέπεις τον επαναληπτικό της Παρασκευής (18/03, 21.45) με τον Ολυμπιακό, με δεδομένο ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας δείχνουν ότι – λόγω των τραυματισμών, των πολλών αλλαγών και της έλλειψης ρυθμού – δεν είναι η ομάδα, που τα προηγούμενα χρόνια, κυριαρχούσε στην Ευρωλίγκα;

«Κοίτα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός παραμένει μία δυνατή ομάδα, επιπέδου φάϊναλ-φορ. Τα σκαμπανεβάσματα που έχει φέτος, οφείλονται σίγουρα και στα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε, αλλά κι αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι. Όπως φαίνεται, όμως, οι ομάδες που έχασαν ή θα χάσουν στο Κάουνας, αναγκαστικά θα μείνουν εκτός συνέχειας. Στα χαρτιά, όμως, ο αντίπαλός μας έχει ακόμη ελπίδες και θα κάνει τα πάντα για να μας κερδίσει. Γι' αυτό και πρέπει ισοσταθμίσουμε την ενέργεια που θα “βγάλουν” στο γήπεδο από το ξεκίνημα του αγώνα και να διαχειριστούμε σωστά την πίεση που θα μας ασκήσουν. Από 'κει και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξει το μαρκάρισμα του Σπανούλη και του Πρίντεζη! Αν τους σταματήσουμε όπως στο ματς του 1ου γύρου και ελέγξουμε το ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετή τύχη. Πλέον έχουμε κι έναν επιπλέον point-guard, τον Τζερόμ Ράντλ κι ελπίζω να αντέξουμε περισσότερο στην πίεση.»

Και να κλείσουμε με ένα σχόλιο για τον Παναθηναϊκό, τον οποίο αντιμετώπισες στην 1η φάση της Ευρωλίγκα, αλλά τότε ήταν διαφορετική ομάδα. Πως βλέπεις την πρόοδό μετά τις πρόσφατες προσθήκες και πόσο ψηλά πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει;

«Χάρηκα που είδα τον Παναθηναϊκό να παίζει ξανά όμορφο μπάσκετ και να δείχνει ικανός για μεγάλα πράγματα. Νομίζω ότι οι τρεις παίκτες που πήρε βοηθούν καταλυτικά και αφαιρούν μεγάλο ποσοστό της πίεσης που “σήκωναν” έως τώρα ο Καλάθης και ο Διαμαντίδης και η ομάδα φαίνεται να βρίσκει ρυθμό στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά! Μένει να δούμε αν αυτός ο ενθουσιασμός θα είναι παροδικός ή πραγματικά οι τρεις αυτές προσθήκες, θα εκτοξεύσουν σε τέτοιο βαθμό τον Παναθηναϊκό, ώστε να διεκδικήσει κάτι μεγαλύτερο από την πρόκριση στα πλέϊ-οφ.»