Τα ιδανικά σενάρια για την πρόκριση των “αιωνίων”

Τα ιδανικά σενάρια για την πρόκριση των “αιωνίων”
Πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του Top-16, το gazzetta.gr αναλύει γιατί το διήμερο της 10ης αγωνιστικής, αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ε' Όμιλος (Παναθηναϊκός)

Το ξεκίνημα στην φάση των “16”, δεν ήταν καλό και η 3η σερί ήττα (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στην 1η φάση) από την Λοκομοτίβ Κούμπαν, σε συνδυασμό με την εντός έδρας “υπόκλιση” (63-74) στα “νεούδια” του Ερυθρού Αστέρα, έριξαν τους “πράσινους” στο 1-3 και προκάλεσαν έντονο προβληματισμό! Στην πορεία, όμως, ο Παναθηναϊκός βρήκε κατ' αρχήν τον τρόπο να επιστρέψει στις νίκες (82-79 επί της Νταρουσάφακα) και εν συνεχεία να βελτιώσει την αμυντική του απόδοση και να πάρει άλλα δύο ροζ φύλλα αγώνα, γεγονός που του επέτρεψε να κλείσει τον 1ο γύρο με θετικό ρεκόρ (4-3).

Ακολούθησε η εβδομάδα της διακοπής και οι προσθήκες των Έλιοτ Γουίλιαμς (μ.ο. 15,0π.) και Μαρκέζ Χέϊνζ, άλλαξαν άρδην την εικόνα του “τριφυλλιού”. Με την επανέναρξη των αγώνων, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς παρουσιάστηκε πιο γρήγορη και πιο αθλητική, στοιχεία που φάνηκαν αισθητά στις πειστικές νίκες επί της μέχρι τότε αήττητης Φενερμπαχτσέ (76-71) και της Μάλαγα (76-58) στην Ανδαλουσία. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έφτασαν στις πέντε συνεχόμενες (6-3) και πλέον έχουν το προνόμιο να κρατούν την τύχη στα χέρια τους, όσον αφορά στην πρόκριση στα προημιτελικά και να διεκδικούν ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας!

Πως εξασφαλίζει την πρόκριση: Με δεδομένο ότι υπερτερεί ενός βαθμού του Ερυθρού Αστέρα (5-4) και τριών της Εφές Αναντολού (6-3), τυπικά χρειάζεται τρεις νίκες στους πέντε τελευταίους αγώνες, για να “σφραγίσει” το εισιτήριό του για τα πλέϊ-οφ. Ουσιαστικά, όμως, αν κερδίσει την Παρασκευή (11/03, 21.45) στο Βελιγράδι, τότε θα βρεθεί μία ανάσα από τον στόχο του και ειδικότερα αν η παραπαίουσα τον τελευταίο καιρό Εφές, χάσει στον τουρκικό εμφύλιο που θα διεξαχθεί στην έδρα της Νταρουσάφακα. Σ' αυτή την περίπτωση, ο αγώνας της τελευταίας αγωνιστικής στην Πόλη με την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, είναι πολύ πιθανό να μην έχει ενδιαφέρον για τους Τούρκους. Κι αυτό γιατί οι παίκτες του “Ντούντα”, έχουν να παίξουν και με την Φενερμπαχτσέ εκτός έδρας, χωρίς να έχουν το παραμικρό περιθώριο απώλειας.

Πως το έργο του θα γίνει ευκολότερο: Με ήττα της Εφές Αναντολού την Παρασκευή (11/03, 20.30) στην έδρα της Νταρουσάφακα, γιατί οι δύο τουρκικές ομάδες ισοβαθμούν με ρεκόρ 3-6 και αν η ομάδα του Ιμπραήμ Κουτλουάϊ επικρατήσει, τότε θα μπει στο κόλπο της πρόκρισης και θα κυνηγάει τον Ερυθρό Αστέρα (5-4), τον οποίο έχει νικήσει στον αγώνα του 1ου γύρου στην Τουρκία.

Πως θα πάρει πλεονέκτημα έδρας: Γι' αυτό το ενδεχόμενο, καθοριστικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα του αγώνα της Πέμπτης (10/03, 19.00), ανάμεσα στη Λοκομοτίβ Κούμπαν και τη Φενερμπαχτσέ. Αν οι “πράσινοι” νικήσουν τον Ερυθρό Αστέρα και η Κυπελλούχος Τουρκίας κάνει το “διπλό” μέσα στο Κράσνονταρ, τότε οι “πράσινοι” μπορούν να τερματίσουν στην 2η θέση, ακόμη κι αν πετύχουν μία απλή νίκη επί των Ρώσων, την ερχόμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ. Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο, συνδυαστεί με νίκη του “τριφυλλιού” με +10 και πάνω επί της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, τότε αυτομάτως, ο Παναθηναϊκός θα γίνει φαβορί για την 2η θέση. Σε περίπτωση που η Λοκομοτίβ νικήσει τους Τούρκους, τότε ο “εξάστερος” θα χρειάζεται νίκη επί της Κουμπάν, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, γιατί είναι πιθανό να προκύψει τριπλή ισοβαθμία και προς το παρόν, υστερεί στο goal average με την Φενέρμπαχτσέ.

Πως θα αποκλειστεί: Για να συμβεί αυτό, πρέπει να κάνει τρεις νίκες λιγότερες από την Εφές Αναντολού στις εναπομείνασες πέντε αγωνιστικές, κάτι που με βάση το momentum και την εικόνα που παρουσιάζει τελευταία ο Παναθηναϊκός, μοιάζει απίθανο. Αν θεωρήσουμε ότι οι “πράσινοι” μπορούν να χάσουν στο Βελιγράδι και να απειληθούν σοβαρά στο ΟΑΚΑ από την Λοκομοτίβ, τότε οι Τούρκοι θα πρέπει να κάνουν 4/4, μέχρι το τελευταίο ματς στο “Αμπντί Ιπεκτσί”, όπου θα χρειάζονται νίκη με τουλάχιστον +6 επί του “τριφυλλιού”.

ΣΤ' Όμιλος (Ολυμπιακός)

Από το 2/2 στο ξεκίνημα του Top-16 και την ευκαιρία για ένα 4-0 στις πρώτο μισό του 1ου γύρου, οι “χτυπημένοι” από τραυματισμούς Πειραιώτες, γνώρισαν τρεις σερί ήττες και πέντε στα επόμενα έξι παιχνίδια, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού! Η νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα και το 2/2 επί των δεύτερων στην βαθμολογία του ομίλου, Βάσκων, σε συνδυασμό με το πιο ευνοϊκό πρόγραμμα από τους ανταγωνιστές τους, επανέφερε την αισιοδοξία στο “ερυθρόλευκο” στρατόπεδο, αλλά η συνέχεια περιλαμβάνει πέντε τελικούς (με τρία must win παιχνίδια στο ΣΕΦ) και η οποιαδήποτε “γκέλα” θα δυσκολέψει το έργο της ομάδας και θα έχει κόστος και στον ψυχολογικό τομέα.

Πως εξασφαλίζει την πρόκριση: Θα είναι 100% στην επόμενη φάση, αν τελειώσει το Top-16 με 5/5, απολογισμός που για την ώρα, φαίνεται μακρινός και με βάση την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, δεν δείχνει και απόλυτα εφικτός. Υπό προϋποθέσεις, όμως, οι “ερυθρόλευκοι” μπορούν να προκριθούν ακόμη και με 4/5, αν κι εφόσον στη Μόσχα, δεν ηττηθούν με διαφορά μεγαλύτερη των 12 πόντων από την Χίμκι. Αυτό σημαίνει ότι για να ελπίζουν βάσιμα, θα πρέπει να κερδίσουν και τα τρία εναπομείναντα ματς στο Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” (με Ζαλγκίρις, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ) και να φύγουν πάση θυσία νικητές από τη Γερμανία, στο ματς της Πέμπτης (10/03, 21.00) με την Μπάμπεργκ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Πειραιώτες δεν χρειάζεται να υπερκαλύψουν το -5 του πρώτου αγώνα (72-77), γιατί σε περίπτωση ήττας, η ομάδα του Νίκου Ζήση, τίθεται και τυπικά εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης.

Πως το έργο του θα γίνει ευκολότερο: Ο φιναλίστ της περυσινής Ευρωλίγκα, θα πάρει μεγάλη βοήθεια, αν μία ενδεχόμενη νίκη του επί της Μπάμπεργκ, συνδυαστεί με ευνοϊκά αποτελέσματα στις αναμετρήσεις Λαμποράλ-Χίμκι και Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ κατά πρώτο λόγο και Ζαλγκίρις-Ρεάλ κατά δεύτερο.

Γιατί είναι κρίσιμο το Λαμποράλ Κούτσα – Χίμκι: Παρ' ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο Ολυμπιακός κυνηγάει τους Βάσκους, λόγω της υπεροχής στην ισοβαθμία, τους “ερυθρόλευκους” βολεύει περισσότερο η νίκη της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς επί των Ρώσων. Κι αυτό ισχύει γιατί σ' αυτή την περίπτωση, πρώτον, η ελληνική ομάδα θα “πιάσει” στην βαθμολογία την Χίμκι και πριν ταξιδέψει στα περίχωρα της Μόσχας για να την αντιμετωπίσει, θα έχει να δώσει δύο σερί παιχνίδια στο Φάληρο (με Ζαλγκίρις και Ρεάλ), ενώ η ομάδα του Κουρτινάϊτις θα έχει να ταξιδέψει σε Μπάμπεργκ και Κάουνας και την τελευταία αγωνιστική θα παίξει στη Μαδρίτη. Δεύτερον, μία ενδεχόμενη νίκη της παρέας του Μπουρούση, θα βάλει για τα καλά την Λαμποράλ στο “κόλπο” πλεονεκτήματος έδρας κι έτσι θα αντιμετωπίσει με πολύ αυξημένο κίνητρο και καλύτερη ψυχολογία τους διαδοχικούς ισπανικούς “εμφύλιους” με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, που εν τω μεταξύ θα έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης. Στην περίπτωση που οι Βάσκοι κερδίσουν ένα από τα δύο αυτά ματς και ειδικότερα την ομάδα της Καταλωνίας (τη νίκησαν με +3 εκτός, ενώ τη Ρεάλ με +9), θα αγγίξουν την 2η θέση και θα κάνουν διπλό καλό για τους Πειραιώτες.

Σε τι θα βοηθήσει το “διπλό” της ΤΣΣΚΑ στη Βαρκελώνη: Αν η πολύ φορμαρισμένη ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη φύγει νικήτρια από το “Παλάου Μπλαουγκράνα”, τότε – έναν μήνα πριν την ολοκλήρωση του Top-16 – θα εξασφαλίσει κατά 90% την πρώτη θέση του ομίλου και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέϊ-οφ. Ταυτόχρονα, θα δώσει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να προσπεράσει την Μπαρτσελόνα (με την οποία υστερεί στην ισοβαθμία) κι αν αυτό το αποτέλεσμα συνδυαστεί με ένα ενδεχόμενο “στραβοπάτημα” της Ρεάλ στο Κάουνας, τότε ο Ολυμπιακός θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της 10ης αγωνιστικής και πλέον θα κρατάει την τύχη στα χέρια του, όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για το “θαύμα” της 2ης θέσης. Το μεγαλύτερο κέρδος μίας νίκης της ΤΣΣΚΑ στην Βαρκελώνη, έχει να κάνει με το ότι οι Ρώσοι θα είναι τελείως αδιάφοροι στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής στο ΣΕΦ, γεγονός που θα διευκολύνει την κατά γενική ομολογία δύσκολη προσπάθεια της ομάδας του Σφαιρόπουλου να την υποτάξει.

Πως θα πάρει πλεονέκτημα έδρας: Με το απόλυτο (5/5) και με δύο ήττες της Λαμποράλ Κούτσα μέχρι το τέλος και με +13 επί της Ρεάλ, στην περίπτωση που η “βασίλισσα” περάσει νικηφόρα από Βαρκελώνη και Βιτόρια. Με 4/5 (ήττα μόνο από την Χίμκι από 11 και κάτω) και συνδυασμό δύο ηττών της Μπαρτσελόνα (από ΤΣΣΚΑ και Λαμποράλ Κούτσα), δύο ηττών της Ρεάλ (από Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακό), δύο ήττων της Χίμκι (από Λαμποράλ και Ρεάλ) και τριών ηττών της Λαμποράλ (από ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Μπάμπεργκ), ευνοείται στην τριπλή/τετραπλή ισοβαθμία και χάρη στις δύο νίκες επί των Βάσκων, βγαίνει δεύτερος.

Πως θα αποκλειστεί: Τυπικά με δύο ήττες στα εναπομείναντα πέντε παιχνίδια. Ουσιαστικά, όμως, αν οι “ερυθρόλευκοι” θα βρεθούν με το ενάμιση πόδι εκτός πλέϊ-οφ, αν χάσουν την Πέμπτη (10/03, 21.00) από την Μπάμπεργκ. Από μαθηματικής άποψης, θα έχουν ακόμη πιθανότητες με ένα 4/4 στις εναπομείνασες αναμετρήσεις, αλλά με τι αγωνιστικό ρυθμό και με ποια ψυχολογία θα διεκδικήσουν το απόλυτο μέχρι το τέλος και πως θα πάνε στη Μόσχα για το “διπλό” επί της Χίμκι, όταν θα έχουν να κερδίσουν εκτός έδρας από την 2η αγωνιστική της φάσης των “16” και το ματς επί της Λαμποράλ Κούτσα.