ΑΕΚ-Άρης, το ντέρμπι "αιωνίων" της νέας εποχής!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
ΑΕΚ-Άρης, το ντέρμπι "αιωνίων" της νέας εποχής!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει τον απολογισμό της 19ης αγωνιστικής. Η συντήρηση δυνάμεων για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, το 5/5 για τους "κιτρινόμαυρους" Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το βήμα της Κηφισιάς και η κορύφωση της μάχης για την σωτηρία.

Η 19η στροφή του πρωταθλήματος δεν επεφύλαξε καμία έκπληξη μεγατόνων - που τέτοια τύχη; - και καθώς συμπληρώσαμε το 70% της εφετινής διαδρομής (19/26 ήτοι 73%), πάμε να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση από 'δω και στο εξής και σε ποιες "μάχες" αξίζει να επικεντρώσουμε περισσότερο την προσοχή μας. Στο μέτωπο της πρωτιάς της κανονικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα "συναντήσει" την αντίσταση που προέβαλε ο ΠΑΟΚ στο ματς του 1ου γύρου, γιατί ο "δικέφαλος του Βορρά" βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δεν μπορώ να φανταστώ πώς το κυριακάτικο (21/02, 17.00) ματς της Πυλαίας, θα είναι αμφίρροπο.

Κατά συνέπεια, πιο ενδιαφέρον φαντάζει το 8ήμερο (13-21 Μαρτίου), στο οποίο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θα παίξει πρώτα στο "Nick Galis Hall" με τον Άρη και εν συνεχεία στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Όποια ομάδα τον νικήσει, δεν αποκλείεται να αποκτήσει πλεονέκτημα για την 3η θέση, οπότε το κίνητρο είναι μεγάλο. Συν τοις άλλοις, ενδιαμέσως, οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν δώσει δύο καθοριστικά παιχνίδια για το Top-16 της Ευρωλίγκα, με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία και με την Ζαλγκίρις στο Φάληρο. Το ίδιο ισχύει και για το ματς Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, που θα γίνει στις 9 Απριλίου, αλλά το γήπεδο θα έχει μόνο φιλάθλους του "τριφυλλιού", οπότε οι πιθανότητες της "Ένωσης" να "χτυπήσει" τους "πράσινους", είναι εκ προοιμίου λιγότερες απ' ότι στο ματς με τους Πειραιώτες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τον πρώτο λόγο για την 3η θέση, που θα δώσει πλεονέκτημα στην σειρά του μικρού τελικού, θα πάρει η ομάδα που θα επικρατήσει στον αγώνα Άρη-ΑΕΚ, στις 28 Φλεβάρη στο Αλεξάνδρειο. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη νίκησε "καθαρά" (83-74) στον 1ο γύρο, πλέον, χωρίς το Eurocup, δείχνει να έχει περισσότερη ενέργεια και ως γηπεδούχος λογικά έχει ένα προβάδισμα. Η "Ένωση" ωστόσο, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό γιατί θα παρουσιαστεί αρκετά διαφορετική από τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων, που έπαιξαν και στο Κύπελλο (2-0 ο Άρης), έχει καινούριο πλέϊ-μέϊκερ (Ταουρέϊν Γκριν) και υπό τις οδηγίες του Γιούρι Ζντοβτς, παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση στην άμυνα. Οι δύο ιστορικοί σύλλογοι, που μέχρι τέλος της σεζόν θα συναντηθούν συνολικά από 4-6 φορές και του χρόνου θα συμμετάσχουν στη νέα λίγκα της FIBA, αποτελούν το επόμενο μεγάλο "στοίχημα" του ελληνικού μπάσκετ και τους δύο νέους πόλους, πάνω στους οποίους, πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, τουλάχιστον όσον αφορά την κορυφή.

Ευκαιρία για ανάσες

Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες, που το εύκολο απόγευμα (84-52), απλά έμεινε στην ιστορία ως η 17η συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού (18-1) στο εφετινό πρωτάθλημα και σίγουρα επέτρεψε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο να μην κουράσει παίκτες (Σπανούλης, Πρίντεζης και Χάντερ δεν έπαιξαν περισσότερο από 17 λεπτά) που έχουν “τραβήξει πολύ κουπί”. Άλλωστε, πριν το καθοριστικό εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, μεσολαβεί και το ταξίδι στην Αμαλιάδα για την αναμέτρηση με τον Κόροιβο. Ο D.J. Στρόμπερι (21π., 5ασ. με 5/7 τριπ.) και ο Μιλουτίνοφ (15π.) ήταν οι κορυφαίοι των πρωταθλητών, ενώ καλές εντυπώσεις άφησε και πάλι ο Κώστας Παπανικολάου (8π.).

Χρόνος σε Ουίλιαμς και ξεκούραση των βασικών

Κόντρα στον Αρκαδικό, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής στο νεοαποκτηθέντα Έλιοτ Γουίλιαμς (10π., 2ασ. 1κλ. σε 22') και στον Μαρκέζ Χέϊνζ (5π., 6ασ. με 2/9 σουτ), χωρίς να ανησυχήσει για την έκβαση του αγώνα, που βρήκε τον Παναθηναϊκό (18-1) να κερδίζει εύκολα, με τους Γιάνκοβιτς (15π., 4ρ. με 5/6 σουτ) και Φέλντιν (15π., 4λ. με 4/5 τριπ.) πρώτους σκόρερ και τον Παπαγιάννη (13π. 4ρ. με 6/8 σουτ) να αφήνει θετικές εντυπώσεις.

Η πιο σοβαρή εικόνα επί Ζντοβτς

Στην Πάτρα, η ΑΕΚ (15-4) πήγε "ψυλλιασμένη" και "διαβασμένη" να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο αντίπαλο και η προσήλωση στο πλάνο της, από το πρώτο λεπτό, της έδωσε ουσιαστικά μία νίκη (82-63) που ούτε ο προπονητής της περίμενε τόσο εύκολα. Με Μαυροκεφαλίδη (14π., 2ρ., 2ασ.) και Χέρστον (12ρ., 5ρ., 2κοψ. με 5/6 σουτ) να συνδυάζουν μετά από καιρό την καλή απόδοση στο ίδιο ματς και με 65,5% στα δίποντα, η "Ένωση" κράτησε για 4ο σερί παιχνίδι τον αντίπαλό της κάτω από τους 65 πόντους και χωρίς αμφιβολία, έκανε την καλύτερή εμφάνιση από τότε που ανέλαβε ο Γιούρι Ζντοβτς.

Ο αποκλεισμός από το Eurocup “φρεσκάρισε” τον Άρη

Το +43 (99-56) των “κιτρινόμαυρων” (Χάγκινς 15π., 3ρ. & 2κοψ. με 6/6 σουτ) κόντρα στον Κόροιβο, καταδεικνύει την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη , που είχε συνολικά 65% στα σουτ εντός πεδιάς κι έκανε το 5/5, διατηρώντας στο ακέραιο τις ελπίδες της για την 3η θέση στην βαθμολογία. Μετά την ήττα του από τον Παναθηναϊκό, ο Άρης (14-5) έχει βελτιώσει αισθητά την άμυνά του (μ.ο. 62,6π.) στα τελευταία πέντε παιχνίδια, κυριαρχεί στα ριμπάουντ και με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να αποτελούν παρελθόν, βγάζει ενέργεια και “φρεσκάδα” στο παρκέ και δείχνει έτοιμος για το 6/6, που ήταν ο στόχος που είχε θέσει, μέχρι το ντέρμπι της 28ης Φλεβάρη με την ΑΕΚ.

Στα χέρια της η 5η θέση!

Η Κηφισιά (10-9) δεν είχε καλή απόδοση κι άργησε να πάρει μπρος εναντίον της Καβάλας, αυτό όμως, δεν την εμπόδισε να πετύχει – δυσκολότερα του αναμενόμενου – τον στόχο της (83-79) και να αξιοποιήσει τη νέα ήττα του ΠΑΟΚ, που την εδραίωσε στην 5η θέση της βαθμολογίας. Πλέον, η ομάδα των βορείων προαστίων (Ελ Αμίν 16π., 6ρ. & 4ασ.), που σούταρε με 62,5% στα δίποντα, προβάλλει ως το φαβορί για την 5η θέση, καθώς υπερτερεί δύο βαθμών του “δικεφάλου του Βορρά” και έχει και την ισοβαθμία, ενώ με μία νίκη εκτός προγράμματος, δεν αποκλείεται να ισοφαρίσει και το ρεκόρ της καλύτερης παρουσίας της ( 14-12) στην Α1 Κατηγορία.

Η νίκη που έψαχνε εδώ και καιρό!

Ο Κολοσσός (8-11), που έκαμψε πεντακάθαρα την αντίσταση του ελλιπούς ΠΑΟΚ, έκανε ίσως το πιο μεστό παιχνίδι του στο “Βενετόκλειο” και πήρε μία ηχηρή νίκη (74-56), την οποία έψαχνε όλη τη χρονιά! Σημαντική επιτυχία για την ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Ρέλεφορντ 16π. & 6ασ., Λαρεντζάκης 13π. & 4ρ.), ο οποίος διαχειρίζεται ένα ρόστερ με πολλούς ξένους ρολίστες και έχει ακόμη περιθώριο οκτώ αγωνιστικών, για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη της εφετινής χρονιάς. Η αποστολή σωτηρίας μόλις εξετελέσθη!

Έπιασε πάτο!

Αυτή τη φορά, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου δεν έχασε λόγω των σημαντικών απουσιών της (Βασιλειάδης & Σχορτσανίτης), αλλά επειδή είχε άθλια απόδοση! Με πρώτο σκόρερ τον Τσόχλα (11π., 5λ. με 3/6 τριπ.) και τον Χάτσερ απελπιστικά άστοχο (9π. & 3ασ. με 1/10 σουτ), ο ΠΑΟΚ (8-11), τελείωσε το ματς με 30,7% ποσοστό ευστοχίας (εντός πεδιάς), ενώ ο τελικός απολογισμός του στα δίποντα (6/24), δεν αποκλείεται να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ! Οι Θεσσαλονικείς έχασαν για 5η σερί αγωνιστική και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η βελτίωσή τους, πρέπει να αρχίσει απο κυριακάτικο (21/02, 17.00) με τον Παναθηναϊκό, γιατί οι έξι τελευταίοι αγώνες στην κανονική περίοδο, θα τους δώσουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη θέση τους στην βαθμολογία.

Ρεθυμνιώτικη “μαντινάδα” για τα πλέϊ-οφ

Μέσα σε τρεις αγωνιστικές και μετά από ισάριθμες νίκες, το Ρέθυμνο (8-11), μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένη την παραμονή του στην Α1 Κατηγορία και το γκολ-φάουλ του Ρασάντ Μάντεν (14π., 3ρ. & 2ασ.) που διαμόρφωσε το τελικό 87-85 επί του Λαυρίου, έβαλε τους Κρητικούς για τα καλά σε τροχιά πλέϊ-οφ. Ο Τόμας Ντελινκάϊτις (7π., 4ρ. & 3ασ.) που αντικατέστησε τον Σαρλόν Κλόουφ, “κόλλησε” περισσότερο με την “χημεία” των τεσσάρων Αμερικανών της ομάδας και το επιθετικό στυλ παιχνιδιού του Σκουρτόπουλου ταίριαξε γάντι στην ομάδα, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρει ρυθμό και απολαμβάνει τους καρπούς...

Μακριά από τα standards του μετά από καιρό!

Χάνοντας κατά κράτος τα ριμπάουντ, σουτάροντας με 63,6% στις βολές και 41,8% στα σουτ εντός έδρας και με τους δύο βασικούς του σκόρερ να κινούνται σε χαμηλά (Σάντλερ 11π., 2ασ.) και μηδενικά (Μέϊγιερ 0π., 2ρ. με 0/3 σουτ σε 24') επίπεδα, ο Απόλλων Πάτρας (8-11) δεν μπορούσε να περιμένει περισσότερα, απέναντι σε μία τόσο καλή ΑΕΚ, την οποία δυσκόλεψε περισσότερο στο ΟΑΚΑ, απ' ότι στο κλειστό της Περιβόλας.

Πάει και πιο κάτω;

Τα συνολικά 23 λάθη, τα κάκιστα ποσοστά ευστοχίας σε βολές (47,3%) και τρίποντα (26,3%), η απουσία του πρώτου σκόρερ Ντουέϊν Ντέϊβις (μ.ο. 16,7π.) και η “εξαφάνιση” του MVP της προηγούμενης αγωνιστικής Ντάρελ Χάρις (6π., 3ρ. με 1/3 σουτ), είναι τα στοιχεία που εξηγούν απόλυτα το “non-show” του Κοροίβου (7-12) στο “Nick Galis Hall”. Το τελικό 99-56 υπέρ του Άρη, κατέγραψε την πιο βαριά ήττα της ομάδας της Αμαλιάδας στο εφετινό πρωτάθλημα, που μετράει μόλις 2 νίκες στους τελευταίους 11 αγώνες και δείχνει ολοένα και πιο ευάλωτη.

Περιμένει Σόκο για τον... τελικό της Δευτέρας

Κακά τα ψέματα, με τους Θεσσαλούς να χρειάζονται πάση θυσία μία νίκη για να αναπνεύσουν, ο Κώστας Φλεβαράκης δεν προσδοκούσε σε αγωνιστικά ή βαθμολογικά οφέλη από το ματς του Σταδίου “Ειρήνης και Φιλίας” κόντρα στον Ολυμπιακό... Ωστόσο, η εικόνα των Τρικάλων (6-13) που γνώρισαν την 5η σερί ήττα τους (84-52), ήταν αποκαρδιωτική και η πιθανή επιστροφή του Άγγλου πάουερ-φόρογουορντ στο ματς της Δευτέρας (22/02), δεν ξέρω κατά πόσο δίνει λύσεις σε προβλήματα, που προκύπτουν από τα λάθη (21) και την απελπιστική αστοχία σε βολές (4/15 ήτοι 26,6%) και τρίποντα (4/18 ήτοι 22,2%). Ειδικότερα με το Ρέθυμνο να έρχεται φουριόζο...

“Άγγιξε” το “διπλό”, πιο κοντά απ' όλους στην παραμονή!

Για μία ακόμη αγωνιστική, το Λαύριο (5-14) δεν άγγιξε απλά το ανώτατο επίπεδο της μαχητικότητας, αλλά έπιασε καλή απόδοση για ένα μεγάλο διάστημα και στρίμωξε για τα καλά το Ρέθυμνο. Παρ' όλα αυτά, όπως στα Τρίκαλα και στο ΟΑΚΑ, έτσι και στην Κρήτη έμεινε με τις εντυπώσεις και παρ' ότι πήρε προβάδισμα στα 8” (με καλάθι του Μπάρλου), έχασε μεγάλη ευκαιρία για ένα “διπλό” (87-85), που θα του έδινε σημαντικό προβάδισμα απέναντι σε Αρκαδικό και Καβάλα (υπολείπονται ενός βαθμού). Η επιστροφή του Μπολντς (17π., 4ρ. με 4/7 τριπ.), η μεγάλη εμφάνιση του Μάρκο Κέσελ (25π., 9ρ. με 5/7 τριπ.) και το σχετικά ευνοϊκό πρόγραμμα, επιτρέπουν στον Χρήστο Σερέλη να αισιοδοξεί για την σωτηρία.

Δε βγαίνουν τα κουκιά!

Η χαμένη ευκαιρία στο Ζηρίνειο, ίσως να ήταν και η τελευταία για την Καβάλα (4-15), η οποία “πληρώνει” το πολύ άσχημο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα και τις 10 συνεχόμενες ήττες που γνώρισε μετά τη νίκη της πρεμιέρας. Οι παίκτες του Στιβ Γιατζόγλου (Κοστόβ 17π., 8ρ. & 4ασ.), ήταν μπροστά στο σκορ (ακόμη και με +10) μέχρι και το 36ο λεπτό, αλλά στη συνέχεια προδόθηκαν από την κούραση, την αστοχία (43,4% στα σουτ εντός πεδιάς) και την έλλειψη καθαρού μυαλού. Με πρόγραμμα “φωτιά ” στους οκτώ εναπομείναντες αγώνες (μεταξύ άλλων κόντρα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ εκτός και σε ΠΑΟ και Άρη εντός) και μειονέκτημα στην ισοβαθμία με το προπορευόμενο Λαύριο, αντιλαμβάνεστε ότι απλά, τα κουκιά δεν βγαίνουν!

Φυσιολογική "υπόκλιση", ετοιμάζει την τελική αντεπίθεση!

Από την 19η αγωνιστική, ο Αρκαδικός (4-15) κρατάει την σχετικά καλή παρουσία που είχε στο ΟΑΚΑ, παρά την ήττα (90-69) από τον Παναθηναϊκό και το γεγονός ότι το Λαύριο δε νίκησε τελικά μέσα στην Κρήτη και δεν ξέφυγε με δύο βαθμούς στην κατάταξη. Το πρωτάθλημα τώρα αρχίζει για την ομάδα της Τρίπολης, που στα έξι επόμενα παιχνίδια, πριν το ματς με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την τελευταία αγωνιστική, έχει να δώσει ισάριθμους τελικούς, με φόντο φυσικά την εκτός έδρας αναμέτρηση με το Λαύριο στις 12 Μαρτίου. Το σημαντικότερο είναι ότι κρατάει την τύχη στα χέρια της και δεν εξαρτάται από άλλα αποτελέσματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!