Αν παίξει έτσι στα ματς που μένουν, θα περάσει

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Αν παίξει έτσι στα ματς που μένουν, θα περάσει
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την καλή αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού στη Μόσχα, την «ανισόρροπη» διαιτησία και επιμένει στην ανάγκη απόκτησης ψηλού.

Το παιχνίδι στη Μόσχα ήταν το πιο εύκολο για τον Ολυμπιακό. Ήταν το μοναδικό ματς από τα 14 που θα έχει σε αυτή τη φάση της Ευρωλίγκας στο οποίο είχε ελάχιστα να χάσει και πάρα πολλά να κερδίσει.

Η ήττα είναι πάντα ήττα και δεν διώχνει τη στεναχώρια από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Για αυτή την ομάδα δεν υπάρχει το «ήττα... σαν νίκη». Η προσπάθειά τους ωστόσο είναι σίγουρα άξια σεβασμού και συγχαρητηρίων.

Όχι μόνο γιατί αντιμετώπιζαν μία πάρα πολύ ποιοτική και ισορροπημένη ομάδα στο γήπεδό της, αλλά και τους διαιτητές οι οποίοι άπλωσαν... χείρα βοηθείας σε σημαντικές στιγμές του δευτέρου ημιχρόνου.

Ας ξεκινήσω με τα αγωνιστικά θέματα...

Η ΤΣΣΚΑ επιβεβαίωσε την ικανότητα των γκαρντ της να «διαβάζουν» άριστα τα miss match που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της. Με το που έβλεπαν υψομετρική διαφορά οι Τεόντοσιτς και Ντε Κολό την έψαχναν και συνήθως την έβρισκαν.

Η άμυνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ως προς την αντιμετώπιση του pick 'n' roll δε λειτούργησε. Οι αλλαγές έφερναν τον Χάντερ με τον Τεόντοσιτς μακριά από το καλάθι ή τον Φρίλαντ με κάποιον «ερυθρόλευκο» κοντό κάτω από τη στεφάνη.

Χωρίς πάντως οι Πειραιώτες να παίξουν καλά ήταν κοντά στους Ρώσους στο ημίχρονο.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ πιο διψασμένος στο παρκέ και αυτό συνέβη χάρη στον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» είχε ένα κρεσέντο και οι συμπαίκτες του ακολούθησαν. Ο Πρίντεζης που έκανε τα πάντα, ο Χάκετ επίσης, ο Στρόμπερι που «χτύπαγε» τα αργά πόδια του Τεόντσιτς, ο Χάντερ που τελείωνε δυναμικά όλες τις ασίστ των συμπαικτών του.

Στο 50-51 ο Κόρεϊ Χίγκινς πέτυχε ένα πολύ δύσκολο καλάθι και... καπάκι τρίποντο από τη γωνία. Αν είχε καταφέρει αν βγάλει δύο άμυνες σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός θα ήταν διαφορετικό παιχνίδι ή θα ανάγκαζαν τους διαιτητές να εκτεθούν περισσότερο.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Οι «γκρι» από το 25' κι ύστερα σφύριζαν φάουλ στέλνοντας στις βολές τους γηπεδούχους σε κάθε επαφή.

Να αναφέρω κάτι σε τούτο το σημείο...

Στη Μόσχα όποια ομάδα κι αν παίζει αυτά υπομένει, απλά ο Ολυμπιακός το «ένιωσε» λίγο περισσότερο.

Δε θα υποστηρίξω πως οι Πειραιώτες δεν έκαναν φάουλ.

Θα υποστηρίξω όμως πως υπήρχε εμφανή ανισορροπία στον τρόπο που σφύριζαν στην επίθεση του Ολυμπιακού.

Από τη μία με το παραμικρό άγγιγμα, φάουλ και από την άλλη έπεφταν μπουνιές και δε σφύριζαν τίποτα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν ο Ολυμπιακός δείξει την ίδια επιθυμία στα εφτά παιχνίδια που απομένουν δε χάνει την πρόκριση. Αρκεί να μπει στο γήπεδο όπως μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο στη Μόσχα.

Δεν πρέπει να τους νοιάζει τι γίνεται στον όμιλο. Να τους ενδιαφέρει μόνο πως θα κάνουν το 6/7 για να περάσουν σίγουρα (αν και οι 5 νίκες ενδεχομένως να δίνουν πρόκριση, απλά θα παίξει ρόλο η ισοβαθμία που σίγουρα θα υπάρχει).

ΥΓ: Όταν στη Βιτώρια ο Δημήτρης Ιτούδης φώναζε για την άμυνα του Ολυμπιακού, αποσκοπούσε σε όσα ακριβώς έγιναν στη Μόσχα. Δικαίωμά του είναι το κάνει προς όφελος της ομάδας του.

Μακάρι να το έκαναν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού.

ΥΓ 2: Παρεμπιπτόντως ολόκληρο γήπεδο προχθές με τον ΠΑΟΚ κατάλαβε ότι ο Σταματόπουλος λανθασμένα έδωσε για τρεις το δίποντο του Ντούβνιακ. Το κατάλαβε και όλος ο πάγκος, αλλά αντί να μπουν μέσα και να αναποδογυρίσουν το τραπέζι της γραμματείας, να διακοπεί το ματς ώστε να αναγκάσουν τους διαιτητές να διορθωθεί το λάθος, έμειναν στη διαμαρτυρία. Αν νικούσε ο ΠΑΟΚ με έναν πόντο θα έκαναν ένσταση όμως.

ΥΓ 3: Αφού είδα και πεντάρι τον Παπαπέτρου (έστω για 43'' στην τελευταία περίοδο), τι να πω...

ΥΓ 4: Σέντερ... χθες. Ο Μιλουτίνοφ έπαιξε λιγότερο από 4'. Ο Τσαϊρέλης μηδέν. Ο Χάντερ 26' και ο Πρίντεζης 33'. Με δύο ψηλούς ουσιαστικά για δύο θέσεις και μετά... τρικ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.