ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΟΡ 16

Ο ελκυστικός Ολυμπιακός και η φθίνουσα πορεία του Παναθηναϊκού (pics)

Τη μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων παρουσιάζει ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής στο ΤΟΡ 16, ενώ μεγάλη απώλεια στα εντός έδρας παιχνίδια του έχει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ελκυστικός Ολυμπιακός και η φθίνουσα πορεία του Παναθηναϊκού (pics)

Μείωση παρουσιάζεται στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται φέτος στην Ευρωλίγκα, σύμφωνα με έρευνα του Gigabasket.org στα επίσημα στοιχεία της διοργάνωσης.

Κατά μέσο όρο 7570 άτομα προσέρχονται στα γήπεδα κάθε αναμέτρησης του ΤΟΡ 16 μέχρι στιγμής, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της περσινής, αλλά και της προπέρσινης περιόδου.

Γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρωλίγκα, καθώς την επόμενη χρονιά η προσέλευση αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο με την δημιουργία και του Champions League της FIBA.

Στην κορυφή ο Ολυμπιακός

Η μοναδική ομάδα που σπάει το φράγμα των 10.000 εισιτηρίων μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο και σε εντός αλλά και σε εκτός έδρας αναμετρήσεις είναι ο Ολυμπιακός.

Το κοινό των «ερυθρολεύκων» στηρίζει περισσότερο από πέρσι την προσπάθεια των περσινών φιναλίστ, καθώς κόβει κατά μέσο όρο 10.000 εισιτήρια ανά παιχνίδι, αριθμός μεγαλύτερος κατά περίπου 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των εισιτηρίων που κόβει ο Ολυμπιακός στα εκτός έδρας παιχνίδια του. Και με τον αριθμό των εισιτηρίων δεν εννοούμε τον αριθμό των «ερυθρόλευκων» που στηρίζουν την ομάδα τους εκτός Ελλάδος.

Εννοούμε τον αριθμό των φιλάθλων που προσελκύει το μέγεθος του Ολυμπιακού όταν φιλοξενείται στις έδρες των αντιπάλων του.

Μόνο ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα καταφέρνουν και προσελκύουν πάνω από 10.000 φιλάθλους στις εξέδρες στις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους.

Πηγή: Mundodeportivo

Στο συνδυασμό εντός και εκτός ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που έχει πάνω από 10.000 φιλάθλους κατά μέσο όρο στις εξέδρες οπουδήποτε και αν παίζει (είτε ΣΕΦ είτε εκτός).

Μειωμένη η προσέλευση στο ΟΑΚΑ

Αντίθετα, την μεγαλύτερη μείωση στην προσέλευση στην έδρα τους παρουσιάζουν Παναθηναϊκός και Ερυθρός Αστέρας. Οι «πράσινοι» έχουν «χάσει» περί τους 4.000 φίλους τα δύο τελευταία χρόνια ανά παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.

Ο Ερυθρός Αστέρας από την πλευρά του είναι η ομάδα με τους περισσότερους «χαμένους» οπαδούς ανά παιχνίδι. Οι 11.100 ανά αγώνα πέρσι έχουν γίνει 6.440 φέτος.

Συνολική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Ο συνολικός μέσος όρος της Ευρωλίγκας πέφτει αρκετά αν αναλογιστεί κανείς την παρουσία ομάδων όπως η Χίμκι, η οποία φιλοξενεί στο γήπεδό της μόλις 2.575 φιλάθλους κατά μέσο όρο.

Τη σεζόν 2013-14 τους αγώνες του ΤΟΡ 16 παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 8980 άνθρωποι σε κάθε παιχνίδι. Πέρσι μειώθηκαν στους 8.327, ενώ φέτος έπεσαν ακόμη περισσότερο στους 7.570.

Η Ευρωλίγκα καλά θα κάνει να προβληματιστεί με τη συνεχόμενη μείωση του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, καθότι όπως αναφέραμε και πιο πάνω η δημιουργία του Champions League αυξάνει τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια και τη διασπορά των οπαδών.