«Με Ολυμπιακό, ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Με Ολυμπιακό, ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει!»
Λίγες ώρες πριν την αποψινή (19.45) μονομαχία της ΤΣΣΚΑ με τους "ερυθρόλευκους", ο κορυφαίος παίκτης της εφετινής Ευρωλίγκα, Νάντο ντε Κολό, μιλάει στο gazzetta.gr για το περυσινό F4, τον Σπανούλη και τον "κακό δαίμονα" της ομάδας του.

Πέρυσι, είχε μόλις επιστρέψει στην Ευρώπη, μετά από μία "άοσμη" διετία στο ΝΒΑ (Σαν Αντόνιο Σπερς και Τορόντο Ράπτορς), τραυματίστηκε και στην προετοιμασία της Εθνικής Γαλλίας, χάνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας (2014), οπότε, ο πολύς ο κόσμος, άργησε να καταλάβει για τι "πυρηνικό όπλο" πρόκειται! Ανεξάρτητα με το αν η ΤΣΣΚΑ απέτυχε στον σημαντικό στόχος της χρονιάς, όμως, ο διεθνής Γάλλος point-guard, ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ρωσικής ομάδας στο φάϊναλ-φορ της Μαδρίτης (μ.ο. 17,5π., 2,5ρ. & 3,0ασ. με 100% στις βολ. και 60% στα τριπ.)! Η συνολική του παρουσία στην μόλις 2η χρονιά της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, ήταν εξαιρετική (μ.ο. 14,4π., 3,2ρ., 3,1ασ. & 1,3κλ. με 92% στις βολ., 50% στα διπ. & 47,1% στα τριπ.) και γι' αυτό επελέγη στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, ενώ αναδείχτηκε MVP της VTB-League.

Τα λεφτά σου πίσω από την Vistabet, αν ο Σπανούλης σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους στον αγώνα ΤΣΣΚΑ – Ολυμπιακός

Ο λόγος, μα φυσικά για το Νάντο ντε Κολό, ο οποίος φέτος, μπήκε στη σεζόν με κεκτημένη ταχύτητα από την περυσινή αλλά και από το εξαιρετικό τουρνουά που έκανε στο Ευρωμπάσκετ (μ.ο. 13,1π., 5,2ρ. & 3,7ασ. με 62,2% στα διπ. & 42,9% στα τριπ.) και μέχρι σχεδόν τα μισά της διαδρομής στο Top-16, είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος παίκτης της Ευρωλίγκα, όντας πρώτος σκόρερ (μ.ο. 19,1π., 3,4ρ. & 4,9ασ.) με ασύλληπτα ποσοστά ευστοχίας (91,7% στις βολ., 59,3% στα διπ. & 49,1% στα τριπ.) και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης (μ.ο. 23,2). Το gazzetta.gr μίλησε μαζί του και λίγες ώρες πριν το καθοριστικό ματς της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό, σας παρουσιάζει τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι στην δεύτερη χρονιά σου, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη, παίζεις το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας σου. Το πιο επιθετικό αγωνιστικό στυλ, που φέτος έχει υιοθετήσει ο Έλληνας προπονητής στην ΤΣΣΚΑ, πιστεύεις ότι ταιριάζει περισσότερο τόσο στην ομάδα, όσο και σε σένα προσωπικά;

«Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στην VTB-League και παράλληλα παίζουμε γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ, δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Η μέχρι τώρα πορεία μας, όμως, δεν μας εφησυχάζει γιατί ο όμιλός μας είναι πολύ δύσκολος και οι ισορροπίες, μπορούν να αλλάξουν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Όσον αφορά στην απόδοσή μου, φέτος, είναι λογικό να αισθάνομαι καλύτερα, γιατί πρώτον, είμαι απόλυτα υγιής και δεύτερον είμαι πιο εξοικειωμένος με τον ρόλο μου και νιώθω πιο βολικά με την ελευθερία που έχω στο παιχνίδι της ομάδας.»

Φέτος, πάντως, έχεις μετατραπεί σε "πρώτο βιολί" της ΤΣΣΚΑ και ουσιαστικά είσαι ο ηγέτης της ομάδας σου. Αυτό πως εξηγείται; Είναι θέμα καλύτερης προσαρμογής στο ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ, είναι θέμα βελτίωσης στη συνεργασία σου με τον Τεόντοσιτς ή κάτι άλλο;

«Είναι θέμα σκληρής δουλειάς, προσωπικής επιθυμίας για συνεχή βελτίωση και προσαρμογής στα "θέλω" της ομάδας, σε συνδυασμό με το ότι πλέον, ξέρω καλύτερα τους συμπαίκτες μου και μπορώ να "διαβάζω" πιο αποτελεσματικά το παιχνίδι, έτσι ώστε να επιλέγω πότε πρέπει να δημιουργήσω και πότε πρέπει να αναλάβω περισσότερες πρωτοβουλίες. »

Συμφωνείς ότι ο όμιλος της ΤΣΣΚΑ έχει μεγάλη διαφορά σε βαθμό δυσκολίας και ανταγωνισμού σε σχέση με τον άλλον; Βλέπεις κάποιες ομάδες να ξεχωρίζουν και να είναι πιο κοντά στην πρόκριση;

«Σ' αυτό δεν χωράει καμία συζήτηση! Σχεδόν όλες οι ομάδες, αν εξαιρέσεις την Ζαλγκίρις, έχουν φιλοδοξίες και ελπίδες να προκριθούν, οπότε κάθε παιχνίδι είναι σαν τελικός! Έχουμε ακόμη 8 παιχνίδια κι από εβδομάδα σε εβδομάδα, δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να συμβεί... Ακόμη κι εμείς που είμαστε πρώτοι, έχουμε δύο ήττες και δεν μπορούμε να αισθανόμαστε καθόλου σίγουροι! Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να διατηρηθούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις δικές μας πιθανότητες.»

Ο 1ος γύρος τελειώνει για σας με την πρώτη εφετινή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, μετά τον περυσινό χαμένο ημιτελικό στο φάϊναλ-φορ. Με δεδομένο ότι η ΤΣΣΚΑ δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από τους αγώνες με την ελληνική ομάδα, είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι για την ομάδα σου ή απλά ένα ματς όπως όλα τα υπόλοιπα της φάσης των "16";

«Σίγουρα έχουμε δυνατή μνήμη και δεν ξεχνάμε τι έγινε πέρυσι, αλλά πλέον διανύουμε μία νέα σεζόν και πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο το τώρα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το επόμενο ματς, το οποίο τυχαίνει να είναι κόντρα στον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω το πνεύμα της ερώτησής σου, αλλά πρόκειται απλά για ένα σημαντικό παιχνίδι του Top-16 και δεν πρόκειται να κρίνει την πρόκριση σε έναν τελικό! Αν ξαναβρεθούμε στο φάϊναλ-φορ, το ξανασυζητάμε...»

Μια και το ανέφερες λοιπόν, μου επιτρέπεις να σε ρωτήσω αν η περυσινή ήττα με το επιθετικό κρεσέντο του Σπανούλη στα τελευταία λεπτά, ήταν μία από τις πιο δύσκολες της καριέρας σου; Η μονομαχία σου με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, είναι ένα match-up που περιμένεις, γιατί αν θυμάμαι καλά, λίγο πριν από το τέλος ημιτελικού, είχατε ανταλλάξει και κάποιες έντονες κουβέντες;

«Κάθε ήττα σε ημιτελικό και ειδικότερα όταν ελέγχεις το παιχνίδι μέχρι τα τελευταία λεπτά, είναι οδυνηρή και δυσκολοχώνευτη! Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με τον Σπανούλη... Είχε εξαιρετική απόδοση στο τέλος κι έφερε εις πέρας την αποστολή του, κάνοντας πολύ καλή δουλειά! Πήρε "μεγάλα" σουτ που του αρέσει κι έχει συνηθίσει να παίρνει, χρησιμοποίησε σωστά τα "screens" και δυστυχώς βρήκε ρυθμό στην χειρότερη στιγμή για μας. Περιμένω τη μονομαχία μας, όχι απαραίτητα για να πάρω τη ρεβάνς, αλλά κυρίως γιατί μ' αρέσει να παίζω με σπουδαίους αντιπάλους!»

Τον εφετινό Ολυμπιακό, πως τον βλέπεις;

«Ξέρεις κάτι; Πως δεν μπορεί να πεις κανείς κάτι με σιγουριά για τον Ολυμπιακό! Πόσες και πόσες χρονιές, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και στο τέλος που τον έβρισκες, που τον έχανες, ξαφνικά έφτανε στο φάϊναλ-φορ! Τα τελευταία χρόνια, πάντα έχει ποιοτικό ρόστερ, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό του, είναι ότι παίζει δυνατά κι επιθετικά και δεν παραδίνεται ποτέ! Οπότε, μοιάζει περιττό να πω πόσο συγκεντρωμένοι πρέπει να είμαστε εναντίον του...»

Φέτος, αρκετές ομάδες κατόρθωσαν να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους πάνω στον Σπανούλη και να περιορίσουν την δράση, με αποτέλεσμα, σε κάποια ματς, ο Ολυμπιακός να δείχνει αρκετά προβλέψιμος... Εκτιμάς ότι η αποτελεσματικότητα των περυσινών φιναλίστ, εξαρτάται εν πολλοίς από την απόδοσή του αρχηγού τους;

«Γι' αυτό που είμαι σίγουρος, είναι ότι αν τον σταματήσουμε, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη νίκη! Γενικά, όμως, πρέπει να παίξουμε επιθετικά στην άμυνα, για να δημιουργήσουμε τις σωστές προϋποθέσεις για το παιχνίδι μας στην επίθεση. »