Ως πότε θα κερδίζουν τα όρια τους χωρίς φρεσκάδα;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ως πότε θα κερδίζουν τα όρια τους χωρίς φρεσκάδα;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την πιο δύσκολη περίοδο της σεζόν, που οι δύο "αιώνιοι" καλούνται να "νικήσουν" την κούραση και το ντεφορμάρισμα και "παίζοντας στα όρια τους", να αποφύγουν τις ήττες που "απαγορεύονται"!

Μπαίνουμε αισίως στην εβδομάδα που θα μας βάλει για τα καλά στο 3ο και τελευταίο μέρος της κανονικής περιόδου στην Basket League και αν οι μάχες της σωτηρίας και της συμμετοχής στα πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος (θέσεις 5-8), καλά κρατούν, τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, όσον αφορά στη σειρά της πρώτης τετράδας! Με εννέα αγώνες να απομένουν για το τέλος, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει να επισκεφθεί δύο επικίνδυνες έδρες (το Αλεξάνδρειο για τον Άρη και το ΟΑΚΑ για την ΑΕΚ), στις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει το αήττητο σερί που μετράει από την 2η αγωνιστική κι εντεύθεν και το οποίο έχει φτάσει το 15/15! Ο υστερήσας στην ισοβαθμία και δια αυτού του λόγου, δεύτερος στην βαθμολογία, Παναθηναϊκός, έχει να δώσει τρία ματς που εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία (με τον ΠΑΟΚ και την Κηφισιά εκτός και την ΑΕΚ εντός) και για να έχει ελπίδες για την πρωτιά, πρέπει να φτάσει χωρίς απώλειες μέχρι το τέλος της διαδρομής και παράλληλα, ο "αιώνιος αντίπαλός" να υποπέσει σε τουλάχιστον μία γκέλα.

Πόσο εφικτό είναι να χάσουν οι δύο "μεγάλοι" του ελληνικού μπάσκετ, μέχρι το τέλος της regular season; Η λογική λέει, ότι από τη στιγμή που αυτό, δε συνέβη μέχρι τώρα που και οι δύο - περισσότερο λόγω των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων - βρίσκονται σε περίοδο αγωνιστικής εγρήγορσης, δύσκολα θα συμβεί από 'δω και στο εξής... Παρ' όλα αυτά, κανείς από τους δύο δύο δεν πείθει για την αγωνιστική του σταθερότητα και η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό το συμπέρασμα είναι τα συνεχή σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν στην απόδοσή τους από παιχνίδι σε παιχνίδι και από την μετάβασή τους από το ελληνικό πρωτάθλημα στην Ευρωλίγκα και τούμπαλιν!

Που πας με 45,4% στις βολές;

Η εντυπωσιακή ολική επαναφορά, η υπερπροσπάθεια και η τελική επικράτηση με 89-77 κόντρα στην πολύ ποιοτική και εξόχως αθλητική Χίμκι (προηγήθηκε σε τρεις διαφορετικές στιγμές με +12 μέσα στον Πειραιά), έκρυψε κάτω από το... χαλάκι τα προβλήματα του Ολυμπιακού (16-1), που ευθύς αμέσως, έγιναν ορατά δια γυμνού οφθαλμού στο θεωρητικά βατό εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος παρατάχθηκε χωρίς τους δύο πιο σημαντικούς παίκτες του! Οι "ερυθρόλευκοι" που σταθερά, εδώ κι έναν μήνα, έχουν σε πολύ κακή κατάσταση τον βασικό τους κουμανταδόρο (Μάντζαρης), λόγω έλλειψης ενέργειας, φρεσκάδας, αυτοματισμών και... transition game, ήταν δύσκολο να κερδίσουν από την άμυνα. Απέναντι σε μία ομάδα που δεν κάνει λάθη (9), είναι καλή στα ριμπάουντ και έχει καλούς σουτέρ (12/24 τριπ.), οι πρωταθλητές ήταν απελπιστικά άστοχοι στις βολές (10/22 ήτοι 45,4%) και για να αποφύγουν το "έμφραγμα" χρειάστηκαν μεγάλο παιχνίδι από Λοτζέσκι (17π. & 3ασ. με 4/6 τριπ.) και Πρίντεζη (16π. & 7ρ. με 7/10 σουτ) και επιθετικό ξέσπασμα αλά ΤΣΣΚΑ (στο περυσινό F4), από τον Σπανούλη (14π. & 8ασ.), ο οποίος σκόραρε τους 8 τελευταίους πόντους του αγώνα για να διαμορφώσει το τελικό 83-74! Μπορεί στην Ευρωλίγκα να σουτάρει με υψηλότερο ποσοστό (71,4%) από το 67,8% που έχει στην Α1 Κατηγορία (13ος μπροστά μόνο από τα Τρίκαλα) κι επειδή παράλληλα με το ματς του ΣΕΦ, έβλεπα το ντέρμπι Χίμκι-ΤΣΣΚΑ (85-94) για την VTB-League, ο Ολυμπιακός των δύο τελευταίων εντός έδρας αγώνων, δεν έχει καμία τύχη στη Μόσχα και από 'δω και στο εξής, πρέπει να δοκιμάζει συνεχώς τα όρια του, για να μην μείνει παραμείνει εντός στόχων!

Οι μάχες με Εφές και Φενέρ κρίνουν πολλά!

Το ντεμπούτο του Μαρκίζ Χέϊνς (2π., 1κλ. Με 0/5 σουτ σε 13'), μπορεί να μην ήταν πειστικό, η εικόνα του Παναθηναϊκού (16-1) μπορεί να μην εντυπωσίασε τους απαιτητικούς φίλους του, ωστόσο, οι “πράσινοι” (Φελντίν 20π., 4ρ., 5ασ. & 4κλ.) έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να πάρουν τη νίκη (77-64) σε μία δύσκολη έδρα όπως το Βενετόκλειο κι απέναντι σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, όπως ο Κολοσσός. Παρά τις πολλές και κατά κύριο λόγο άστοχες προσπάθειες τριών πόντων (4/27), όπως και κόντρα στην Τσεντεβίτα, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ζήτησε να πάει περισσότερο η μπάλα κοντά στο καλάθι (Ραντούλιτσα 15π.), όπου οι παίκτες υπερτερούσαν κι έτσι δεν δυσκολεύτηκαν να διευρύνουν νικηφόρο σερί τους (4/4), σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ότι ο “Σάλε” δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Κούζμιτς κι άφησε εκτός δωδεκάδας τον Παππά, μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτε... Στις δύο επόμενες εβδομάδες άλλωστε, ο Παναθηναϊκός έχει το περιθώριο (υποδέχεται Απόλλωνα και Αρκαδικό) να ρίξει το βάρος του κυρίως στο Top-16 και στις δύο κολλητές εντός έδρας μάχες με την Εφές Αναντολού και την Φενέρμπαχτσέ για την Ευρωλίγκα. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και δεν βρεθεί ψηλός που να αξίζει την οικονομική θυσία, τότε το ρόστερ δεν αποκλείεται να παραμείνει αναλλοίωτο.

Χρειάζεται επειγόντως πλέϊ-μέϊκερ!

Δεν συμπληρώθηκαν καλά-καλά δέκα μέρες από την αποχώρηση του D.J. Κούπερ και κόντρα στον Κόροιβο, την τελευταία εμφάνισή του με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα φαίνεται πως έκανε και ο Ντιόντε Κρίστμας, που είναι ο 6ος παίκτης βλέπει φέτος την πόρτα της εξόδου! Η ΑΕΚ (13-4) δεν είχε πρόβλημα (70-49) απέναντι στην ομάδα της Αμαλιάδας, ίσα-ίσα που έκανε την καλύτερη αμυντική εμφάνιση της σεζόν, ωστόσο, το πρόβλημα στην οργάνωση του παιχνιδιού ήταν οφθαλμοφανές και ήδη η διοίκηση της ομάδας “χτενίζει” την αγορά για να βρει έμπειρο πλέϊ-μέϊκερ, που μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο rotation της ομάδας. Τα τρία ματς (Καβάλα και Πάτρα εκτός και Κηφισιά εντός) που προηγούνται της αναμέτρησης με τον Άρη, είναι άκρως επικίνδυνα κι αν οι Μαυροκεφαλίδης, Χέρστον και Κάρτερ, δεν ανεβάσουν ρυθμούς, δύσκολα η “Ένωση” θα τα περάσει χωρίς απώλειες!

8/8 στο “Nick Galis Hall” και συνεχίζει!

Η κούραση από το ταξίδι στην μακρινή Κλαϊπέντα και η απογοήτευση από την οδυνηρή ήττα (68-72 από τη Νεπτούνας), μπορεί να ήταν εμφανής στα πρόσωπα των παικτών του Δημήτρη Πρίφτη, κόντρα στο Λαύριο, ωστόσο, ο Άρης (12-5) σούταρε με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας (65,7% στα διπ. & 43,7% στα τριπ.) κι ένα ξέσπασμα στο 4ο δεκάλεπτο, ήταν αρκετό για την 8η συνεχόμενη εντός έδρας νίκη (82-68) του, που τον διατήρησε σε απόσταση ενός βαθμού από την 3η στην βαθμολογία ΑΕΚ. Στόχος των “κιτρινόμαυρων” (Ουάϊτ 17π., 8ρ., 5ασ. & 4κλ.), που πλέον μετρούν τρεις συνεχόμενες νίκες, είναι διευρύνουν το σερί τους σε 6/6, μέχρι το μεγάλο ντέρμπι με την ΑΕΚ, που θα κρίνει εν πολλοίς την μάχη της 3ης θέσης.

Πρώτη φορά κοντά στο... 60%!

Οι 115 πόντοι που πέτυχε η Κηφισιά (9-8) στην εντυπωσιακή νίκη (115-79) επί των Τρικάλων, δεν συνδυάστηκαν απλά με το πιο εύστοχο βράδυ της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου στην εφετινή σεζόν, αλλά αποτελούν και την υψηλότερη επιθετική επίδοση στο εφετινό πρωτάθλημα! Ο άρτι αφιχθείς (αντικαταστάτης του Λόουερι) Ζερμέϊν Μάρσαλ (16π. με 4/5 τριπ.) έκανε ιδανικό ντεμπούτο, ο “κυκλώνας” Ντάστιν Χογκ (15π. & 10ρ.) κατέγραψε το 2ο συνεχόμενο και το 6ο “double-double” της χρονιάς, οι Σμιθ (21π. & 8ρ. με 8/9 σουτ) και Ελ-Αμίν (19π. Με 7/11 σουτ) “έβγαλαν μάτια” και κάπως έτσι, οι Κηφισιώτες ξεπέρασαν το ταβάνι τους για φέτος στα ποσοστά ευστοχίας στα σουτ εντός πεδιάς (58%)! Με “διπλό” στην Αμαλιάδα, το ερχόμενο Σάββατο (13/02, 17.00), η ΑΕΝΚ θα κρατήσει “ζωντανό” το όνειρο της ισοφάρισης του καλύτερου ρεκόρ της στην Basket League (14-12).

Έχασε τον σκόρερ και κερδίζει πλέον από την άμυνα!

Ο Απόλλων (8-9) είναι μακράν η – σταθερά – πιο ενδιαφέρουσα ομάδα από την 5η θέση. Ειδικότερα, αν αφαιρέσουμε τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, στις οποίες γνώρισε ισάριθμες ήττες. Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν αποκτήθηκε το “λαβράκι” που άκουγε στο όνομα Κέβιν Ντίλαρντ (μ.ο. 19,2π.), οι Πατρινοί μετρούν 7 νίκες σε 10 αγώνες και από πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, πλέον αποτελούν κάτι περισσότερο από σοβαρή υποψηφιότητα για να παίξουν στην post-season! Το μεγάλο παράσημο των Αχαιών, όμως, έχει να κάνει με την προσαρμογή τους σε ένα πολύ πιο αμυντικογενές αγωνιστικό προφίλ, μετά την απώλεια του Αμερικανού σούτινγκ-γκαρντ, που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κι αποχώρησε από την ομάδα. Για 4ο συνεχόμενο παιχνίδι, η ομάδα του Κώστα Μέξα δεν δέχεται παραπάνω από 60 πόντους (μ.ο. 58,5π.), περνάει περισσότερο την μπάλα μέσα στη ρακέτα κι αν στο... “παθητικό” της δεν υπήρχε η ήττα-σοκ από τον Αρκαδικό στο κλειστό της Περιβόλας, τώρα θα βρισκόταν στην 5η θέση της βαθμολογίας.

Όταν χάνει και νομίζεις ότι κερδίζει!

ΠΑΟΚ (8-9) έχασε για 3η συνεχή αγωνιστική και το ρεκόρ του “έπεσε” κάτω από το 50%, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα! Αν βέβαια κάποιος δεν έβλεπε το ματς και μάθαινε ότι οι Θεσσαλονικείς (Ντούβνιακ 21π. με 4/4 τριπ. και Χάτσερ 19π. & 5ασ.), που έπαιξαν χωρίς τους Βασιλειάδη και Σχορτσανίτη, προηγούνταν μέχρι το 38ο λεπτό και τελικά και ηττήθηκαν με 83-74 στο Φάληρο, τότε θα είχε κάθε λόγο να κρατήσει ψηλά το κεφάλι και να περιμένει καλύτερες μέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έδειξε τον για πολλοστή φορά τον χαρακτήρα της, υποχρεώνοντας την μέχρι προχθές αήττητη στην Ισπανία, Βαλένθια, σε μία οδυνηρή ήττα, που όπως όλα δείχνουν θα της κοστίσει τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Eurocup. O “δικέφαλος του Βορρά” ετοιμάζεται πλέον για το ταξίδι στην Λιμόζ, όπου λογικά θα ολοκληρώσει (χρειάζονται ένα μικρό θαύμα για να προκριθεί στους "16") για φέτος τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Παρά την υποχώρηση στην 7η θέση, πάντως, μπορεί θεωρητικά να διεκδικήσει τη νίκη και στα 9 εναπομείναντα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, οπότε η πρόβλεψη ότι θα τερματίσει 5ος (παρ' ότι υστερεί στην ισοβαθμία με την Κηφισιά), δεν δείχνει καθόλου παρακινδυνευμένη!

Στο χέρι του να μπει στα πλέϊ-οφ!

Οι Ροδίτες προέβαλαν αντίσταση για σχεδόν 30 λεπτά απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά τα 21 λάθη και η έλλειψη επιθετικών λύσεων σε συνδυασμό με την κακή βραδιά του Λαρεντζάκη (4π., 4ρ. με 1/8 σουτ & 4λ.), είχαν ως αποτέλεσμα μία αξιοπρεπή ήττα (64-77). Παρ' όλα αυτά, ο Κολοσσός (7-10) κρατάει την τύχη στα χέρια του, όσον αφορά στην είσοδο στην οκτάδα και την πρόκριση στα πλέϊ-οφ, καθώς στα 9 εναπομείναντα παιχνίδια, μπορεί να κάνει από 4-6 νίκες!

Έξι ομάδες για τέσσερις θέσεις!

Το ότι ο Ντιμίτριους Κόντζερ (16, 4π. & 6,4ρ.) θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα των Τρικάλων (6-11), είναι το μοναδικό καλό νέο για την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη. Από 'κει και πέρα, ο έμπειρος τεχνικός είδε για δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι τους παίκτες του, να “πετάνε λευκή πετσέτα” από πολύ νωρίς και να αντιμετωπίζουν τον αγώνα με την Κηφισιά (115-79) μόνο ως μία καλή ευκαιρία για ένα διήμερο στην Αθήνα! Οι Θεσσαλοί έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα από όλους τους διεκδικητές της παραμονής και ίσως να χρειαστούν μία νίκη υπέρβασης (όπως κόντρα στον Άρη) για να μην κινδυνεύσουν.

Η κατρακύλα του Κόροιβου (6-11) συνεχίστηκε και στο κλειστό του ΟΑΚΑ, όχι τόσο λόγω της ήττας (70-49) από την ΑΕΚ – που ήταν η 6η συνεχόμενη και η 8η σε 9 ματς – όσο λόγω της πολύ κακής απόδοσης. Σίγουρα, η απουσία του Ντουέϊν Ντέϊβις (1ος σκόρερ του πρωταθλήματος με μ.ο. 17,0π.) λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, έπαιξε το ρόλο της, ωστόσο, η αδιάφορη εικόνα (55% στις βολ. & 36,7% στα σουτ εντός πεδιάς) που παρουσίασε η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου, μαρτυρά την μεγάλη κρίση που διανύει ο σύλλογος της Αμαλιάδας. Έχοντας μείνει χωρίς νίκη μέσα στο 2016, η εντός έδρας αναμέτρηση της επόμενης αγωνιστικής με την Κηφισιά, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν οι Πελοποννήσιοι θα μπουν στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, με σοβαρό πρόβλημα αγωνιστικής επιβίωσης στην Α1 Κατηγορία.

Η άνετη επικράτηση (89-76) του Ρεθύμνου (6-11) επί του Αρκαδικού και η καλή απόδοση των παικτών του Θανάση Σκουρτόπουλου, έδωσαν σημαντική ανάσα στην ομάδα, που απέχει πλέον δύο νίκες για το όριο των οκτώ, στις οποίες – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα κριθεί η σωτηρία. Ο νεοαποκτηθείς Τόμας Ντελινκάϊτις (23π. & 3ασ. με 6/7 σουτ και 7/7 βολ.) έδωσε επιτέλους την επιθετική βοήθεια που δεν προσέφερε ποτέ ο Ολλανδός Κλόουφ (μ.ο. 10,6π. με 47,7% στα διπ. & 33,3% στα τριπ.), οι Αμερικανοί Χάροου (21π.) και Στόουν (14π. & 5ρ.) ήταν σταθερή αξία και αν οι Κρητικοί “σπάσουν το ρόδι και εκτός έδρας (μετρούν 0/8), τότε θα πετύχουν τον στόχο τους πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Το Λαύριο (5-12) δύσκολα θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από μία τιμητική ήττα (68-82) στο “Nick Galis Hall”, από τη στιγμή που είχε παραπάνω λάθη από ασίστ και σούταρε με 31,7% στα σουτ εντός πεδιάς! Με πρώτο σκόρερ τον Σάκη Γιαννακόπουλο (11π.) και τους Μπολντς, Κρουμπάλι και Νίξον (21π. με 3/16 σουτ) σε άκεφο απόγευμα, το ότι μέχρι το 29', έχανε μόλις με 7 πόντους, αποτελεί credit για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη, που πλέον συγκεντρώνεται για την επόμενη έξοδο από την Αθήνα και το ταξίδι στην Κρήτη, που ακολουθεί το εντός έδρας ματς της Δευτέρας (15/02, 20.30) με τον Ολυμπιακό.

Η Καβάλα (4-13) πήγε το παιχνίδι της Περιβόλας στον “κλεφτοπόλεμο”, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την δυσκολία κάλυψης του κενού του Ντίλαρντ και παρ΄ ότι “κατέβασε” την εντός έδρας παραγωγικότητα του Απόλλωνα (71,3π.) και τον υποχρέωσε σε χαμηλότερα από τα συνήθη ποσοστά ευστοχίας, δεν είχε σταθερή ποιότητα στην επίθεση. Η δεύτερη συνεχόμενη απουσία του τραυματία Ταπούτου και η νέα “χαμηλή πτήση” του Κοστόβ (8π., 13ρ, 3ασ. & 4κλ. με 4/11 σουτ), άφησαν μόνο του τον Λιόν Ουίλιαμς (20π. & 11ρ.) να παλεύει και με 59 πόντους ενεργητικό, δύσκολα φεύγει κανείς νικητής και μάλιστα εκτός έδρας! Η ομάδα του Στιβ Γιατζόγλου χρειάζεται μία νίκη “εκτός προγράμματος” και η σαββατιάτικη (13/02, 17.00) επίσκεψη της ΑΕΚ στο γήπεδο της Καλαμίτσας, φαντάζει ως μεγάλη ευκαιρία!

Ο Αρκαδικός (3-14) “κατέβηκε” στην Κρήτη με στόχο την πρώτη του νίκη μετά από δύο μήνες (8 σερί ήττες) και τελικά, δεν κατόρθωσε να προφυλάξει ούτε το +5 της νίκης του στον 1ο γύρο. Μοναδικό παρήγορο στοιχείο για τους Αρκάδες, από το 76-89 του κλειστού “Μελίνα Μερκούρη”, ήταν το ελπιδοφόρο ντεμπούτο του Αμερικανού, Κάμερον Τζόουνς (20π. & 5ρ.), που μαζί με τον προσφάτως αφιχθέντα Άλεξ Λίτζιον (20π. & 4ρ.), κάνουν τον Γιάννη Καστρίτη να ελπίζει στο θαύμα των 5 νικών στα εναπομείναντα 9 ματς της κανονικής περιόδου. Αρχής γενομένης από τον τελικό των τελικών του ερχόμενου Σαββάτου (13/02, 17.00), με τον Κολοσσό Ρόδου στην Τρίπολη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!