10 ερωτήσεις-απαντήσεις για το διχασμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Άρης Λαούδης
10 ερωτήσεις-απαντήσεις για το διχασμό του ευρωπαϊκού μπάσκετ
Ενόψει της σημερινής προγραμματισμένης σύσκεψης στο Μόναχο υπό την αιγίδα της FIBA για το Basketball Champions League το gazzetta.gr απαντά σε 10 απλά ερωτήματα για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι προ των πυλών του διχασμού και το gazzetta.gr απαντά σε 10 ερωτήσεις του απλού φιλάθλου, αυτού που δεν ενδιαφέρεται ποιος θα... κονομήσει και ποιος θα δώσει περισσότερα, αυτόν που μέχρι σήμερα έχει... χάσει την μπάλα με τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν ξέρει ποιοι θα παίζουν στο ένα πρωτάθλημα ποιοι θα παίζουν στο άλλο και πώς η FIBA φιλοδοξεί να γίνει η UEFA του μπάσκετ...

1.Τι σημαίνει Basketball Champions League;

Είναι η διοργάνωση που σκοπεύει να κάνει από τη σεζόν 2016-17 η FIBA στα πρότυπα του ποδοσφαιρικού Champions League. Δεν μπορεί σε πρώτη φάση να έχει τη δόξα, το χρήμα και το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού, αλλά εκφράζει την πρόθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να συγκεντρώσει κάτω από την αιγίδα της όλες τις διοργανώσεις και να κινηθεί στα χνάρια της UEFA.

2.Ποιες ομάδες θα συμμετέχουν;

Στην ουσία η πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλους,αλλά κατά βάση απευθύνεται στους απογοητευμένους, παραπονεμένους και...αποκλεισμένους της Ευρωλίγκας. Απευθύνεται κυρίως σε όλες τις ομάδες που δεν έχουν εξασφαλίσει «κλειστό» συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα και κατά βάση σ' αυτούς που μέχρι τώρα αγωνίζονταν στο Eurocup. Μέχρι αυτή τη στιγμή όλες οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν,κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες ομάδες, πλην αυτών που υπέγραψαν στην Ευρωλίγκα, είναι υποψήφιες για το Basketball Champions League (πηγή φωτογραφίας blic.rs)

3. Ποιες ελληνικές ομάδες θα πάρουν μέρος;

Εξ αρχής το πλάνο περιελάμβανε 2+1 ελληνικές ομάδες (2 απευθείας, μία προκριματικά) κι αυτές θα είναι ο Αρης, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Η FIBA «χτύπησε» αρχικά την πόρτα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, εισέπραξε αρνητική απάντηση και πλέον απευθύνεται στις τρεις επόμενες, εκτιμώντας πως χρόνο με το χρόνο θα πείθει ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες να αφήνουν την Ευρωλίγκα για τη FIBA.

4. Μπορεί το Basketball Champions League να «χτυπήσει» την Ευρωλίγκα;

Η αρχική πρόθεση της FIBA ήταν να διαλύσει την Ευρωλίγκα,αλλά σε πρώτη φάση το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Η Ευρωλίγκα έχει αποσπάσει την υπογραφή των 11 μεγάλων συλλόγων (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχα, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Λαμποράλ, Μακάμπι, Ρεάλ και Ζαλγκίρις Κάουνας) που σημαίνει ότι ήδη έχει εξασφαλίσει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Η FIBA έβαλε σε εφαρμογή το PLAN B, «χτύπησε» μέσω των Ομοσπονδιών και των λιγκών όλες τις υπόλοιπες ομάδες και σε πρώτη φάση δημιουργεί ένα δεύτερο Eurocup με βασικό στόχο να «καταργήσει» το νυν Eurocup της Ευρωλίγκας.

5.Μπορεί μια ομάδα να αρνηθεί;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες:

1η: Αυτοί που έχουν ήδη συμφωνήσει με την Ευρωλίγκα και πιθανότατα θα πάρουν «ειδικές άδειες» από τις Ομοσπονδίες και της Λίγκες για να αγωνίζονται κανονικά και στις εγχώριες διοργανώσεις.

2η: Αυτοί που είναι «ελεύθεροι» και θα βρεθούν στο δίλημμα Ευρωλίγκα - Eurocup ή Basketball Champions League. Αν οι Ομοσπονδίες αποφασίσουν να συστρατευτούν με τη FIBA τότε μπορούν θεωρητικά να υποχρεώσουν τις ομάδες να αγωνιστούν στη διοργάνωσή της, απειλώντας τες μάλιστα με αποκλεισμούς από τις εγχώριες διοργανώσεις. Για παράδειγμα, αν η ιταλική Ομοσπονδία αποφασίσει «FIBA» (έχει αποφασίσει) και κάποιες ομάδες αρνηθούν, τότε αυτές κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το πρωτάθλημα ή να μην ορίζονται τα παιχνίδια τους στην Ιταλία. Μάλιστα γι αυτό τον κίνδυνο ενημερώθηκε πρόσφατα ο Μπερτομέου, στον οποίο κατέστη σαφές πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ασφαλιστικών μέτρων, εξωδίκων κλπ ανάμεσα στις ομάδες και στις Ομοσπονδίες - λίγκες, για όποιον αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή του αρμοδίου οργάνου που σε κάθε χώρα είναι η Ομοσπονδία. Προς το παρόν, Ομοσπονδίες από Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία έχουν πει «ναι» και το γεγονός αυτό δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στη κόντρα.

6. Τι θα γίνει με τους διαιτητές;

Θα οδηγηθούμε σε ανάλογη κατάσταση με το 2000, όταν οι μισοί διαιτητές έπαιζαν στην Ευρωλίγκα και άλλοι μισοί στη Σουπρολίγκα. Η Ευρωλίγκα έχει τη δυνατότητα να τους δελεάσει με καλύτερα συμβόλαια, η FIBA ποντάρει στους αποκλεισμούς των διαιτητών από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Οποιος διαιτητής για παράδειγμα επιλέξει Ευρωλίγκα, αυτομάτως κινδυνεύει να τεθεί εκτός Παγκοσμίων, Ολυμπιακών Αγώνων και εθνικών πρωταθλημάτων βεβαίως, από την στιγμή που οι Ομοσπονδίες θα έχουν συστρατευθεί με τη FIBA.

7. Υπάρχει η δυνατότητα συμβιβασμού;

Μοιάζει απίθανο πλέον κι αυτό φαίνεται από τις επιστολές και τις δηλώσεις των στελεχών των δύο πλευρών.Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που δύσκολα θα υπάρξει συμβιβασμός, ειδικά από την στιγμή που η FIBA δηλώνει αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

8. Γιατί το κάνει αυτό η FIBA;

Γιατί πολύ απλά η... δόξα του Champions League έκανε τη FIBA να αναρωτηθεί «γιατί όχι και στο μπάσκετ;».Η FIBA είναι μία από τις πιο πλούσιες Ομοσπονδίες με τεράστιο αποθεματικό κι έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει μια μεγάλη διοργάνωση. «Γιατί τώρα;» είναι το επόμενο ερώτημα και το πρόσωπο - κλειδί γι αυτή την απάντηση είναι ο Πάτρικ Μπάουμαν που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ονειρεύεται μια FIBA στα πρότυπα της παντοδυναμίας της UEFA.

9. Υπάρχει περίπτωση ομάδα με «κλειστό» συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα να μετακομίσει στη FIBA;

Σ' αυτή τη φάση όχι. Από τη μία υπάρχει σχετική ρήτρα που δεν της επιτρέπει κάτι τέτοιο, από την άλλη καμία μεγάλη ομάδα δεν θα θελήσει να πάρει αυτό το ρίσκο, αν δεν είναι σίγουρη πως θα παίζει σ' ένα «σίγουρο» πρωτάθλημα με ανταγωνιστικές ομάδες. Υπό αυτή την έννοια, η Ευρωλίγκα θα πορευτεί ως έχει το πρώτο διάστημα, χωρίς ουσιαστικές απώλειες, αλλά με τον κίνδυνο να υποστεί ζημιές όσο περνάνε τα χρόνια.

10.Τι προβλέπει το καλεντάρι της FIBA για τη διοργάνωση;

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο FIBA Champions League από τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους θα έχουν Ιταλία, Γαλλία και Αδριατική Λίγκα (μία ομάδα από Κροατία, μία από Σερβία και μία από Σλοβενία ή Μαυροβούνιο), δύο πέραν της Ελλάδας θα έχουν Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ από μία θα έχουν Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία. Η φάση των ομίλων θα είναι σαν το… TOP 16 της Euroleague, αλλά με τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων και συνολικά 14 αγωνιστικές.

Οι τέσσερις πρώτοι περνούν στα προημιτελικά, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος «μετακομίζουν» στο Eurocup. Στους «16» και τα προημιτελικά θα γίνονται διπλά ματς, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση για το Final 4, που θα γίνεται τον Απρίλιο (28-30 η πρόβλεψη για τη σεζόν 2016/17). Την… ιδιοκτησία της νέας λίγκας θα έχουν κατά το ήμισυ η FIBA, ενώ τα οκτώ μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας, VTB League, Γερμανίας και Αδριατικής Λίγκας) θα έχουν από 5% και τα υπόλοιπα πέντε (Βελγίου, Τσεχίας, Ισραήλ, Λιθουανίας και Πολωνίας) από 2%.