«Έγινα σοφότερος από την Πόλη και τον Ολυμπιακό!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Έγινα σοφότερος από την Πόλη και τον Ολυμπιακό!»
Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη, Αλεξέϊ Σβεντ, μιλάει στο gazzetta.gr για την εμπειρία του ΝΒΑ, τη συνύπαρξη με τον Παπαλουκά, το ματς της Χίμκι με τον Ολυμπιακό και σοκάρει: "Γιατί όχι τρεις ρωσικές ομάδες στο F4;".

Γεννημένος στο Μπελγκοροντ, μία πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, μετακόμισε στη Μόσχα πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, για να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της ΤΣΣΚΑ. Η εξέλιξή του ήταν τόσο ραγδαία, που πριν καν ενηλικιωθεί, προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα και μάλιστα, οι φήμες λένε, ότι στο πρώτο εσωτερικό διπλό που χρησιμοποιήθηκε, πήρε την εσωτερική και κάρφωσε ανάποδα, αφήνοντας άφωνους όλους τους παίκτες της ομάδας!

Ολυμπιακός και Χίμκι κοντράρονται αύριο στο ΣΕΦ, σε ένα ματς που θα κρίνει πολλά αναφορικά με τη συνέχεια στον όμιλο. Στο 1.90 στη Vistabet, το ενδεχόμενο να σημειωθούν τουλάχιστον 152 πόντοι.

Ο λόγος για τον Αλεξέϊ Σβεντ, που μετά από μία τριετή περιπλάνηση στο ΝΒΑ (Τίμπεργουλβς, Σιξερς, Ρόκετς και Νικς), πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, με το αζημίωτο βέβαια. Η πρόταση της Χίμκι για τριετές συμβόλαιο (11,2 εκατομμύρια Ευρώ), του εξασφάλισε ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 3,4 εκατομμυρίων Ευρώ κι έτσι 27χρονος διεθνής Ρώσος γκαρντ, καταθέτει πλέον τα διαπιστευτήριά του στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 17,1π. & 3,9ασ. με 39,8% στα τριπ.) και την VTB-League (μ.ο. 16,6π. & 4,6ασ. με 41,8% στα τριπ.), με στόχο να οδηγήσει την δεύτερη τη τάξει ομάδας της Μόσχας στην κορυφή του ρωσικού μπάσκετ και στην "ελίτ" της Ευρώπης.

Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Αθήνα για το αυριανό (05/02, 21.45) καθοριστικό ματς με τον Ολυμπιακό και μεταξύ άλλων, τον ρώτησε για την εμπειρία του ΝΒΑ (μ.ο. 7,4π., 2,0ρ. & 2,5ασ.), την εγχώρια και ευρωπαϊκή "κόντρα" με την ΤΣΣΚΑ, τον "εφιάλτη" της Κωνσταντινούπολης και τη διετή συνύπαρξή του με τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Πρώτα απ' όλα γιατί επέστρεψες; Πήρες μία γερή γεύση από ΝΒΑ, δεν σου άρεσε, δεν "κόλλησες" κι είπες πλέον "αρκετά"; Νιώθεις καλύτερα στην Ευρώπη; Τι απ' όλα συνέβη;

«Όχι το αντίθετο! Ίσα-ίσα που τόσο το στυλ του ΝΒΑ, όσο και η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μου αρέσουν πολύ... Απλά το καλοκαίρι που ήμουν ελεύθερος, ήρθε αυτή η εκπληκτική πρόταση από την Χίμκι, την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ και σε συνδυασμό και με κάποιους άλλους παράγοντες, αποφάσισα να γυρίσω στην Ευρώπη. Ποιος ξέρει; Ίσως σε κάποια χρόνια να επιστρέψω στην Αμερική, αλλά για την ώρα, σκέφτομαι μόνο την Χίμκι και τους στόχους της ομάδας στην Ευρωλίγκα και την VTB-League.»

Τι σου άρεσε περισσότερο στο ΝΒΑ και τι ήταν αυτό που σε χάλαγε;

«Κάθε παίκτης που υπογράφει συμβόλαιο για να παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και στον έναν ή στον άλλον βαθμό, ξέρει ότι είναι ξεχωριστός μπασκετμπολίστας! Στο ΝΒΑ, όμως, αυτός ο μύθος που καθένας έχει φτιάξει για τον εαυτό του, καταρρίπτεται με το "καλωσήρθατε"! Είναι τόσοι πολλοί οι εκπληκτικοί παίκτες εκεί, που πολύ γρήγορα συνειδητοποιείς πόσο ακόμη καλύτερος πρέπει να γίνεις, για να παίξεις! Επί τρία χρόνια, λοιπόν, αυτός ο σκληρός ανταγωνισμός με έκανε πολύ πιο δυνατό σαν αθλητή και σαν άνθρωπο, σωματικά και πνευματικά, που για μένα πλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, απ' ότι πριν φύγω για την Αμερική...»

Δεν υπήρχε κάτι που να μην σου αρέσει;

«Ειλικρινά όχι! Πέρασα καλά, έμαθα πολλά, απέκτησα πολλές εμπειρίες τόσο στη Μινεάπολις, όσο και στην Φιλαντέλφια... Πόσω μάλλον στη Νέα Υόρκη, μία πόλη που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεται σε έναν άλλον πλανήτη και σε έναν τόσο σπουδαίο οργανισμό όσο οι Νικς! Αν πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε κάτι που δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, θα σου έλεγα τη μετεγγραφή μου στους Ρόκετς και τη δίμηνη παραμονή μου στο Χιούστον, όπου έπαιξα πολύ λίγο, αλλά ήμουν στην ίδια ομάδα με δύο από τους μεγαλύτερους superstars, τον Χάρντεν και τον Χάουαρντ, οπότε κι αυτό από μόνο του, είναι μεγάλη εμπειρία! Άσε που γνώρισα καλά και τον Παπανικολάου και γίναμε καλοί φίλοι. Χαίρομαι πολύ που θα τον δω στο γήπεδο!»

Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε γνωρίσαμε ως παίκτη της ΤΣΣΚΑ, τη φανέλα της οποίας φόρεσες για πολλά χρόνια, κατακτώντας πολλούς τίτλους. Τώρα πλέον είσαι το "πρόσωπο" της μεγάλης της αντιπάλου και ήδη με τη βοήθειά σου, η Χίμκι την έχει κερδίσει μία φορά... Θεωρείς ότι μπορείτε να της πάρετε τα ηνία στη Ρωσία και να την ξεπεράσετε στην Ευρωλίγκα;

«Είναι δυνατόν να μην το πιστεύω; Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι μας νίκησε στις λεπτομέρειες (σ.σ.: 100-93), στο πρώτο παιχνίδι για την VTB-League κι εμείς την κερδίσαμε στην πρεμιέρα του Top-16 (91-89)! Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να έχει τον πρώτο λόγο, γιατί στηρίζεται πάνω σε ένα πολύ επιτυχημένο σύστημα κι έχει πολύ καλούς παίκτες και μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά και η δική μας ομάδα, χτίστηκε για να πρωταγωνιστήσει και στις δύο διοργανώσεις και νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα πάμε αρκετά καλά! Τους περιμένουμε την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ.: 08/02, 18.00) στο γήπεδο μας και το άμεσο μέλλον, θα δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε... Εμείς πάντως σκεφτόμαστε το πρωτάθλημα!»

Αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς έπαιζε ακόμη στην ΤΣΣΚΑ, μου είχε μιλήσει για σένα με πολύ κολακευτικά λόγια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο συνδυασμό ταλέντου, αγωνιστικού θράσους και αθλητικών προσόντων... Στα δύο χρόνια (2006-08) που τον έζησες σαν συμπαίκτη, πήρες πράγματα από 'κείνον, σε βοήθησε στην εξέλιξή σου;

«Εννοείται! Ο "Papas" είναι φοβερός τύπος, εξαιρετικό παιδί και φυσικά όταν έπαιζε, ήταν ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη! Χαίρομαι πάντα όταν τον βλέπω, γιατί θυμάμαι εκείνες τις εκπληκτικές στιγμές που ζήσαμε μαζί και μπορώ να πω ότι ήμουν τυχερός που τον είχα συμπαίκτη. Το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ δεν έχει κατακτήσει τίτλο από τότε που έφυγε, λέει πολλά για την αξία του!»

Πάμε τώρα στο ματς με τον Ολυμπιακό... Να υποθέσουμε ότι το όνομά του αυριανού σας αντιπάλου, σου θυμίζει λίγο-πολύ, τον εφιάλτη της Κωνσταντινούπολης και τον χαμένο τελικό από το +19;

«Αυτό το ματς δεν ξεχνιέται... Έκαναν μία απίστευτη ανατροπή, πήραν το momentum του αγώνα και στο τέλος κέρδισαν με έναν πόντο! Δεν το βλέπω όμως, σαν εφιάλτη ή σαν την χειρότερη στιγμή της καριέρας μου... Όπως στη ζωή, έτσι και στον αθλητισμό, υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, μέσα από τις οποίες γινόμαστε δυνατότεροι και καλύτεροι άνθρωποι και αθλητές. Ήταν μία κακιά στιγμή, λοιπόν και μια αρνητική εμπειρία, που μας έκανε - όλους όσοι είμαστε σε εκείνη την ομάδα, σοφότερους!»

Πως βλέπεις την εφετινή ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκες και στην ΤΣΣΚΑ;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες στην Ευρώπη... Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, πάντα ήταν! Φέτος μπορεί να μην παίζει το μπάσκετ που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια και να μην έχει εντυπωσιακή απόδοση, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα σύνολο που είναι φτιαγμένο για να φτάσει στο φάϊναλ-φορ κι έχει την εμπειρία και την ποιότητα για να τα καταφέρει. Απλά αυτή την περίοδο δείχνει εκτός φόρμας.»

Εσείς έρχεστε στον Πειραιά με το καλύτερο ρεκόρ του ομίλου (4-1) και οι περυσινοί φιναλίστ της Ευρωλίγκα, βρίσκονται στην προτελευταία θέση και θα παίξουν με την πλάτη στον τοίχο...

«Προσωπικά, το βλέπω ως ιδανική ευκαιρία για να πετύχουμε την πρώτη εκτός έδρας νίκη μας και γι' αυτό ερχόμαστε. Από το να το λέμε και να το θέλουμε, μέχρι να το κάνουμε όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση γι' αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στην άμυνα και στην επίθεση να παίξουμε το παιχνίδι μας.»

Θα έχει ρωσική ομάδα το εφετινό φάϊναλ-φορ; Κι αν ναι, ποια πιστεύεις ότι θα είναι;

«(γέλια...)! Δεν το ξέρω αυτό! Αυτό που μπορώ να σας πω ότι είναι ότι και οι τρεις έχουν πολλές πιθανότητες για να τα καταφέρουν...»