Ο Χέινς που έρχεται για να... λυτρώσει τον Καλάθη

Ο Χέινς που έρχεται για να... λυτρώσει τον Καλάθη

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Ο Χέινς που έρχεται για να... λυτρώσει τον Καλάθη
Ο Αρης Λαούδης γράφει για τον Νικ Kαλάθη που παραλίγο να... αφήσει τα κόκκαλά του στο παρκέ του ΟΑΚΑ, τον Ραντούλιτσα που έβγαλε 23 ποιοτικά λεπτά και την ενίσχυση του Παναθηναϊκού με τον Χέινς να κάνει την αρχή.

Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν σε νοιάζει το πώς, αλλά το να γίνει... Από τα ματς εκείνα που τα βλέπεις και λες «αν τη σκαπουλάρουμε καλά θα 'ναι...».

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος λοιπόν στο ΟΑΚΑ, σ' ένα παιχνίδι που αναγκάστηκε να παίξει χωρίς τον Διαμαντίδη και με τον Καλάθη να απειλείται να... αφήσει τα κόκκαλά του στο παρκέ! Ξεθεωμένος από τα 30άρια σε κάθε ματς, πολυτραυματίας και σχεδόν μόνος του στον άσο, ο Νικ έπαιξε περισσότερα από 39 λεπτά σε ματς - φωτιά, τελείωσε με παρολίγον double - double (14π. - 9 ασίστ) και ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι.

Είναι απίστευτο το γεγονός πως ακόμη και στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Νικ άντεχε να πιέζει, άντεχε να τρέχει και να σουτάρει, ενδεικτικό της επιθυμίας του και της... τρέλας του να κρατήσει όρθια την ομάδα.

Ο Καλάθης χρειαζόταν βοήθεια για να κρατήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό και το στήριγμά του αυτή τη φορά ήταν ο πολύ καλός Ραντούλιτσα.

Ηταν από τις λίγες φορές που οι πόντοι που έβαλε «πόνεσαν» περισσότερο τον αντίπαλο απ' όσο αυτοί που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός με την αδυναμία του στην άμυνα. Πέραν του ότι τελείωσε τις φάσεις όσες φορές βρέθηκε με την μπάλα κάτω από το καλάθι, έπαιξε 23 ποιοτικά λεπτά, τελείωσε με καλό νούμερο στο ranking και είχε 5 επιθετικά ριμπάουντ που έκαναν σε μεγάλο βαθμό και τη διαφορά στο παιχνίδι.

Στην ουσία τα επιθετικά ήταν αυτά που χάρισαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα (13-5) και η προσφορά του Σέρβου ήταν υπερπολύτιμη στο κομμάτι αυτό...

Στα μεταγραφικά, το πρώτο θετικό σημάδι είναι ότι ο Παναθηναϊκός αντιδρά. Επαναλαμβάνω, ανέκαθεν δεν ήμουν υπέρ των μεταγραφών μεσούσης της περιόδου, παρά μόνο όταν επρόκειτο για σοβαρούς τραυματισμούς.

Δεν πιστεύω ότι οι ομάδες «χτίζονται» Γενάρη και Φλεβάρη οπότε θα σας χαλάσω λίγο το κλίμα υπεραισιοδοξίας που διακρίνω τις τελευταίες ώρες.

Και τους καλύτερους των καλύτερων να πάρει μια ομάδα είναι δύσκολο να «δέσει» τέτοια εποχή, επομένως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο πόσο είναι η ποιότητα που προστίθεται, αλλά κατά πόσο αυτοί οι νέοι παίκτες θα ταιριάξουν με τη «χημεία».

Από την άλλη, αυτή ήταν η τελευταία λύση για τον Παναθηναϊκό με βάση την εικόνα που παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα. Δεν ήταν τα αποτελέσματα που προβλημάτιζαν, ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία βελτίωση σε όλες τις χτυπητές αδυναμίες που παρουσιάζονται από τον Οκτώβριο.

Ο Χέινς είναι λοιπόν η πρώτη προσθήκη και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη. Ο Μπράμος είναι το μεγάλο φαβορί για το «3» και θα ακολουθήσει ένας αθλητικός ψηλός που προς το παρόν αναζητάται.

Για τον Χέινς μέτρησε η ευρωπαϊκή του εμπειρία σε υψηλό επίπεδο και τα καλά νούμερα σ' ένα πρωτάθλημα πιο αξιόπιστο και ανταγωνιστικό απ' αυτό της Κίνας, στο οποίο αγωνίζεται ο Γκίμπσον.

Πρόκειται για μια... σβούρα που τρέχει το γήπεδο σαν σπρίντερ, σουτάρει καλά από τα 6,75μ., έχει ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, πιέζει πολύ την μπάλα και συμπερασματικά είναι μία από τις καλές περιπτώσεις που μπορούσε να αναζητήσει ο Παναθηναϊκός τη δεδομένη περίοδο.

Είναι αλήθεια ότι οι «πράσινοι» ήθελαν έναν ακόμη γρήγορο γκαρντ, έναν παίκτη που να μπορεί να κάνει άνω - κάτω το παιχνίδι και παράλληλα να προσφέρει σκορ.

Ο Χέινς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το ζητούμενο είναι πόσο καλά θα ανταποκριθεί σε παιχνίδι πέντε - πέντε, όταν το παιχνίδι χρειάζεται πρώτα τη σκέψη και μετά τη ταχύτητα.

Από 'κει και πέρα ο βαθμός της ενίσχυσης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ψηλό που θα αποκτηθεί. Κακά τα ψέμματα η εποχή είναι πολύ δύσκολη για να βρεις αυτό που θέλεις και το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Δεν υπάρχουν πολλοί ψηλοί εκεί έξω που να είναι διαθέσιμοι και να μπορούν να μπουν στο παρκέ για 15-20 λεπτά με τη βαριά φανέλα του Παναθηναϊκού.

Είναι σαφές ότι οι «πράσινοι» πληρώνουν το (διπλό) μεγάλο λάθος της απώλειας του Λάσμε και μοιραία τώρα πρέπει να ξεψαχνίσουν την αγορά για να βρουν κάτι που ίσως να μην υπάρχει κιόλας.

Η τριάδα των στόχων περιλαμβάνει και τον Μάικ Μπράμο, παρά τις αντιρρήσεις του Ρεκαλκάτι, που μπορεί να μην είναι ο σούπερ παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, αλλά λύνει δύο τουλάχιστον βασικά προβλήματα στον Παναθηναϊκό.

Πρώτον, προστίθεται ένας ακόμη Ελληνας στον κορμό, δεύτερον αποκτάται ένα αθλητικό και δυνατό «τριάρι» που μπορεί να παίξει άμυνα από το ένα έως το τέσσερα.

Ακόμη κι αν ο Μπράμος δε δώσει σκορ από τη θέση «3», θα προσφέρει καλύτερες περιστροφές στην άμυνα, μεγαλύτερη ταχύτητα και θα είναι ένας από τους παίκτες που θα βοηθήσουν για να καλυφθεί η αμυντική αδυναμία του Παναθηναϊκού.

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα άλλωστε στον Παναθηναϊκό όλο αυτό το διάστημα είναι πως ο Τζόρτζεβιτς δεν κατάφερε να βρει τρόπο για να «κρύψει» τον αργό Ραντούλιτσα και μόνο με την απόκτηση γρήγορων παικτών σε όλες τις θέσεις της πεντάδας θα καταφέρει με κάποιο τρόπο να «γεμίσει» τη ρακέτα.

Ο,τι δεν μπορεί να κάνει ο ένας, μπορούν να κάνουν όλοι μαζί και μοιραία ο Παναθηναϊκός πρέπει να προσθέσει γρήγορα πόδια στην πεντάδα για να καλύψει τα αργά πόδια του Σέρβου σέντερ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.