Η κρίσιμη σύσκεψη κι η... μορφή του Champions League!

Gazzetta team
Η κρίσιμη σύσκεψη κι η... μορφή του Champions League!

bet365

Την μορφή που θα έχει η νέα διοργάνωση του μπάσκετ παρουσιάζει σε άρθρο η Mundo Deportivo, λίγο πριν από την κρίσιμη σύσκεψη για το champions league.

Όπως έγινε γνωστό, στην κρίσιμη σύσκεψη παρών στις διαδικασίες και ο Άρης δια του ιδιοκτήτη του Νίκου Λάσκαρη. Ο τελευταίος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας συνομοσπονδίας και με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Σημειώνεται πως παρών είναι και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης.

Ήδη οι λίγκες Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας έχουν ανακοινώσει πως οι ομάδες τους (πέραν όσων έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα) θα συμμετέχουν μόνο στις διοργανώσεις της FIBA, δηλαδή το Champions League και τη δεύτερη διοργάνωση που θα είναι το αντίστοιχο Eurocup. Μάλιστα, η Ευρωλίγκα έχει ήδη θορυβηθεί από την «απώλεια» αυτή και έχει ετοιμάσει δική της συνεδρίαση στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο στο FIBA Champions League από τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους θα έχουν Ιταλία, Γαλλία και Αδριατική Λίγκα (μία ομάδα από Κροατία, μία από Σερβία και μία από Σλοβενία ή Μαυροβούνιο), δύο πέραν της Ελλάδας θα έχουν Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ από μία θα έχουν Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία.

Η φάση των ομίλων θα είναι σαν το… TOP 16 της Euroleague, αλλά με τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων και συνολικά 14 αγωνιστικές.

Οι τέσσερις πρώτοι περνούν στα προημιτελικά, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος «μετακομίζουν» στο Eurocup. Στους «16» και τα προημιτελικά θα γίνονται διπλά ματς, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση για το Final 4, που θα γίνεται τον Απρίλιο (28-30 η πρόβλεψη για τη σεζόν 2016/17).

Την… ιδιοκτησία της νέας λίγκας θα έχουν κατά το ήμισυ η FIBA, ενώ τα οκτώ μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας, VTB League, Γερμανίας και Αδριατικής Λίγκας) θα έχουν από 5% και τα υπόλοιπα πέντε (Βελγίου, Τσεχίας, Ισραήλ, Λιθουανίας και Πολωνίας) από 2%.

Τέλος, η πιο σημαντική παράμετρος στις αποφάσεις της FIBA αφορά στο καλεντάρι, που θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2017/18, καθώς καθιερώνονται προκριματικά μεσούσης της περιόδου για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων κι εν προκειμένω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019.

 

Τελευταία Νέα