Aπό πού πάνε για τη Μανίλα;

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Aπό πού πάνε για τη Μανίλα;

bet365

Δύο μέρες πριν την κλήρωση των Προολυμπιακών τουρνουά, ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει τα δεδομένα.

Οσοι μαζεύουν χρήματα για να παρακολουθήσουν από κοντά την προσπάθεια της Εθνικής μπάσκετ για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καλά θα κάνουν να προμηθευτούν μεγαλύτερο κουμπαρά. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η «επίσημη αγαπημένη» δεν πρόκειται να παίξει στο κοντινό και φτηνό Βελιγράδι. Εάν περνούσε από το χέρι της, θα ψήφιζε μονοκούκι Μανίλα!

Από τη μέρα που ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των τριών Προολυμπιακών τουρνουά, η ελληνική Ομοσπονδία μπάσκετ ξεκίνησε την επιχείρηση με κωδικό: «Φιλιππίνες». Το ίδιο, όμως, ζητούν επίμονα και οι Γάλλοι. Η μάχη θα δοθεί στα παρασκήνια και το έπαθλο μπορεί να είναι μία βίζα για το Ρίο.

Στην ΕΟΚ πιστεύουν ότι ο πιο βατός δρόμος προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες περνάει από την εξωτική Μανίλα. Αν δεν προκύψει απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, η Σερβία, η Γαλλία και η Ελλάδα θα τοποθετηθούν επικεφαλής των τριών «Ομίλων». Επειδή προφανώς οι Σέρβοι θα παίξουν στην έδρα τους, μία από τις άλλες δύο θα πάει στο Τορίνο για να συναντήσει τους γηπεδούχους και ισχυρούς Ιταλούς. Και όποια περισσέψει, θα καταλήξει στο τουρνουά των Φιλιππίνων, μακριά από τις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις. Όλο και κάποια Νιγηρία θα καραδοκεί εκεί, βεβαίως βεβαίως…

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το αρχηγείο της FIBA, στην ελβετική πόλη Μίες, θα σταλεί και δεύτερη ευρωπαϊκή ομάδα στη Μανίλα: μία από τις «προσκεκλημένες» Κροατία, Τουρκία, Λεττονία.

Η Τσεχία θα πέσει κάπου ανάμεσα στο Βελιγράδι και στο Τορίνο. Στην Ευρώπη θα παίξουν και δύο από τις Νέα Ζηλανδία, Ιράν, Ιαπωνία. Οι τρεις εκπρόσωποι της αμερικανικής ηπείρου (Καναδάς, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο) θα σκορπίσουν σε ισάριθμους Ομίλους, όπως και οι τρεις αφρικανικές ομάδες (Τυνησία, Σενεγάλη, Ανγκόλα).

Το κριτήριο της διανομής θα είναι …αντίστροφα γεωγραφικό, ώστε να είναι κάθε Όμιλος αντιπροσωπευτικός των τεσσάρων (και σε μία περίπτωση πέντε) ηπείρων.

Εάν η κληρωτίδα βγάλει την Εθνική μας στο τουρνουά των Φιλιππίνων μαζί με π.χ. Λεττονία, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία και Ιαπωνία, θα βάλουμε από τώρα τις σαμπάνιες στο ψυγείο. Ή μάλλον την κασάσα, για να φτιάξουμε γλυκιά βραζιλιάνικη καϊπιρίνια.

Όσα έμαθα τα έγραψα και όρκο δεν παίρνω για τίποτε. Εβδομάδες ολόκληρες, οι Φιμπαίοι μοίραζαν κούφιες υποσχέσεις για wild cards στις Ομοσπονδίες του Λιβάνου και της Γερμανίας, αλλά την τελευταία στιγμή έμπασαν από το παράθυρο την Τουρκία.

Οι Τούρκοι στηρίζουν το μπάσκετ με τα χρήματά τους και έχουν δικό τους άνθρωπο στην προεδρία της FIBA Europe. Απέναντι σε τέτοια ναυαρχίδα, οι Λιβανέζοι αποδείχθηκαν άμαχος πληθυσμός.

Το πρώτο μέλημα πίσω στην Αθήνα είναι φυσικά η στελέχωση της Εθνικής ομάδας. Οι αινιγματικοί και απρόθυμοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου Ζήσης-Μπουρούσης θα παίζουν μπάσκετ μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όπως και ο Περπέρογλου, αφού τα πρωταθλήματα Γερμανίας και Ισπανίας καθυστερούν.

Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς για τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία: Πρίντεζη, Καλάθη, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Μαυροκεφαλίδη, Σλούκα και εφεδρείες τύπου Παπαπέτρου, Γιάνκοβιτς, Αγραβάνη.

Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, αφορά τη στάση του ΝΒΑ απέναντι στους «δικούς του» παίκτες.

Ο Αντετοκούνμπο και ο Κουφός θα ξεμπερδέψουν με τις επίσημες υποχρεώσεις Απρίλιο μήνα, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί «κόφτης» σαν τον περυσινό (1 Αυγούστου) ακόμα και για συμμετοχή στις προπονήσεις, οπότε …αντίο Προολυμπιακό.

Για καλή μας τύχη, έχουμε ισχυρούς συμμάχους αν χρειαστεί να δώσει η FIBA αγώνα. Η Ιταλία, η Γαλλία και ο Καναδάς θα αποδεκατιστούν αν χάσουν τους αστέρες του ΝΒΑ. Θέλω να πιστεύω ότι ειδικά οι Ιταλοί έλαβαν διαβεβαιώσεις (για τους Γκαλινάρι, Μπελινέλι, Μπαρνιάνι) πριν σκάσουν τα εκατομμύρια για να αναλάβουν τη διοργάνωση.

Σημαντικούς παίκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού έχουν και οι Τούρκοι και οι Κροάτες και οι Πορτορικάνοι και οι Νεοζηλανδοί, ακόμα και οι Λεττονοί με το «ανφάν τερίμπλ» Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ελπίζεται ότι το ΝΒΑ θα δει το Προολυμπιακό ως διαφήμιση και όχι ως άσκοπο ρίσκο τραυματισμών και ταλαιπωρίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο Φώτης Κατσικάρης θα επιλέξει ελάχιστους παίκτες, το πολύ 14, και θα φτιάξει πρόγραμμα ταχύρρυθμης προετοιμασίας 10-15 ημερών, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των ημερών.

Την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, η Εθνική αποκλείστηκε από την ξεκούραστη και αθλητική Νιγηρία, αφού τρεις από τους σημαντικότερους παίκτες της (Ζήσης, Φώτσης, Μπουρούσης) έπαιζαν στους ιταλικούς τελικούς μέχρι και 10 μέρες πριν το ταξίδι στη Βενεζουέλα.

Παίκτες που θα έχουν τελειώσει νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους ίσως αποκτήσουν προβάδισμα σε σχέση με τους πιο κουρασμένους. Ίσως σε αυτή τη λογική χωρέσουν και αουτσάιντερ τύπου Ντόρσεϊ.

Ο Έτορε Μεσίνα δανείστηκε μία φράση του Τσόρτσιλ για τις προγραμματικές του δηλώσεις εν όψει Προολυμπιακού τουρνουά: «Θα χρειαστούν αίμα, ιδρώτας και δάκρυα για την πρόκριση».

Στη δική μας περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί και ισχυρό αντίδοτο για το τζετ λαγκ. Όποιος λοιπόν βαριέται να κάνει τον γύρο του κόσμου, Αθήνα-Μανίλα-Ρίο μέσα σε 40 ημέρες, ας το πει από τώρα και ας περάσει το καλοκαίρι στις αμμουδιές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.