«Θέμα χρόνου να γίνει ο "Saras" εκπληκτικός coach!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Θέμα χρόνου να γίνει ο "Saras" εκπληκτικός coach!»
O πιο παλιός παίκτης της Ζαλγκίρις και πρώην συμπαίκτης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Παούλιους Γιανκούνας, μιλάει στο gazzetta.gr για το αποψινό (19.45) ματς με τον Ολυμπιακό και την προοπτική εξέλιξης του “Saras” ως προπονητή.

Γεννημένος στο Κάουνας, οκτώ χρόνια αργότερα από τον μετέπειτα συμπαίκτη του στην Εθνική Λιθουανίας και την Ζαλγκίρις και νυν προπονητή του, μεγάλωσε έχοντας ως πρότυπο τον δεύτερο μεγαλύτερο μπασκετμπολίστα που έβγαλε ποτέ η πόλη του, μετά τον σημερινό πρόεδρο της λιθουανικής ομοσπονδίας, τον μεγάλο Άρβιντας Σαμπόνις. Ο λόγος για τον πιο παλιό παίκτη και πρώτο σκόρερ (μ.ο. 11,3π.) και ριμπάουντερ (5,7ρ.) της αποψινής αντιπάλου των “ερυθρολεύκων”, τον Παούλιους Γιανκούνας, που μέσα σε λίγες μέρες, “είδε” τον “παλιόφιλό” του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να προάγεται από βοηθό και υπηρεσιακό προπονητή σε head-coach, υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαιο 2,5 χρόνων!

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον 31χρονο διεθνή Λιθουανό πάουερ-φόργουορντ και λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του αγώνα Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός, για την 4η αγωνιστική του Top-16, σας παρουσιάζει τις απόψεις του για την αλλαγή προπονητή στην ομάδα του, την κόντρα με τους “ερυθρόλευκους” και φυσικά την πρόβλεψή του για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο “Saras” ως head-coach.

Πως αντιμετωπίζετε το ματς με τον Ολυμπιακό αλλά και γενικότερα την συμμετοχή σας στο Top-16, μετά από τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια;

«Θέλουμε να κερδίσουμε και θα τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε την πρώτη μας νίκη! Σε όλα τα παιχνίδια που κερδίσαμε φέτος στην Ευρωλίγκα, μπήκαμε από την αρχή δυνατά στο ματς και λίγο-πολύ διατηρήσαμε τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος! Αυτός είναι ο στόχος μας και για το ματς με τον Ολυμπιακό, που είναι μία ομάδα γνωστή για την σκληράδα της και το μεγάλο βάθος της... Εννοείται ότι αν βρεθούμε από νωρίς πίσω στο σκορ, θα είναι δύσκολο να φέρουμε τον αγώνα στα μέτρα μας!»

Το ότι ο Ολυμπιακός προέρχεται από εντός έδρας ήττα στο ματς με την Μπάμπεργκ και ταξίδεψε στο Κάουνας με το μάξιμουμ της συγκέντρωσης, κάνει δυσκολότερη τη δουλειά σας;

«Και αήττητος να ήταν, το ίδιο δύσκολη θα ήταν η δουλειά μας. Σ' αυτό το επίπεδο και ειδικότερα στο Top-16 δεν υπάρχει ομάδα χωρίς υψηλό κίνητρο, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από νίκη ή από ήττα. Μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο φιναλίστ της περυσινής Ευρωλίγκα και φέτος έχει μία εξαιρετική πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 'Έχει πολύ καλή “χημεία”, ισορροπημένο ρόστερ και θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος.»

Ποιες αλλαγές στην φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας σας, έφερε η αντικατάσταση του Γκιντάρας Κράπικας με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους; Πόσο μπορεί να βελτιώσει την Ζαλγκίρις αυτή η κίνηση;

«Θεωρώ ότι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο που μαθαίνει νέα πράγματα, ωστόσο, όλοι στην ομάδα είμαστε ενθουσιασμένοι με τον τρόπο που δουλεύει! Η ένταση των προπονήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη και σίγουρα υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο στυλ του παιχνιδιού μας, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Θα τα δείτε στο γήπεδο...»

Γνωρίζεις τον “Saras” πολλά χρόνια, παίξατε μαζί στην Εθνική Λιθουανίας και στα τελευταία χρόνια της καριέρας του στην Ζαλγκίρις. Πως ήταν για σένα να τον δεις από συμπαίκτη σε assistant-coach και ξαφνικά ως πρώτο προπονητή; Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η εξέλιξή του σ' αυτό το πόστο, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι μεγάλοι παίκτες, σπάνια γίνονται σπουδαίοι προπονητές... Εκτιμάς ότι εκείνος μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση;

«Δεν διαφέρει πολύ από πόστο σε πόστο και από ρόλο σε ρόλο, γιατί είναι το ίδιο άτομο! Όπως ήταν τρομερά ανταγωνιστικός σαν παίκτης, έτσι και σαν προπονητής είναι απίστευτα φιλόδοξος! Του αρέσει και θέλει να κερδίζει και με τον καιρό, ελπίζω ότι όλα τα παιδιά στην ομάδα, θα τον βοηθήσουμε να τα καταφέρει! Πιστεύω ότι θα γίνει πολύ καλός προπονητής και δε νομίζω ότι πρέπει να μπαίνουμε στην διαδικασία να κάνουμε συγκρίσεις! Ήταν μοναδικός σαν παίκτης, είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με την προπονητική, οπότε θεωρώ θέμα χρόνου να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικό coach!»

Ποιες ομάδες βλέπεις ως τις επικρατέστερες για να φτάσουν στο εφετινό φάϊναλ-φορ;

«Νομίζω ότι ακόμη είναι νωρίς και υπάρχουν αρκετές ομάδες, που ξεχωρίζουν και μπορούν να τα καταφέρουν! Ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα μία απ' αυτές... Η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχτσέ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι πάντα ανάμεσα στα φαβορί...»