«Πολύ ωφελημένη, η Λοκομοτίβ από τον Μπαρτζώκα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Πολύ ωφελημένη, η Λοκομοτίβ από τον Μπαρτζώκα!»
Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ισπανία και παίκτης-κλειδί της Λοκομοτίβ Κούμπαν, Βίκτορ Κλαβέρ μιλάει στο gazzetta.gr για το αποψινό (19.00) ματς με τον Παναθηναϊκό, τους Έλληνες προπονητές και το στοιχείο που κάνει τον Διαμαντίδη να ξεχωρίζει.

Είναι ίσως από τους λίγους παίκτες που κάνουν τόσα πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ, αλλά επειδή έχει πολύ "αθόρυβο" στυλ, δεν κερδίζει την αναγνώριση που του αναλογεί από το φίλαθλο κοινό! Ο λόγος για τον Βίκτορ Κλαβέρ, που μετά από (σχεδόν) τρία "άοσμα" και "άγευστα" χρόνια στους Πόρτλαντ Τρέϊλ Μπλέϊζερς (το 2009 τον επέλεξαν στο νο22 του ντραφτ), όπου πήρε ελάχιστες ευκαιρίες, τον περασμένο Μάρτιο, επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της ρωσικής Χίμκι.

Η Λοκομοτίβ Κούμπαν τον βρήκε διαθέσιμο στην μετεγγραφική αγορά του περασμένου καλοκαιριού και μέχρι τώρα, ο 27χρονος διεθνής Ισπανός φόργουορντ, δικαιώνει απόλυτα τον Γιώργο Μπαρτζώκα για την επιλογή του. Ο πρώην παίκτης της Βαλένθια, που πήρε τις πρώτες ευκαιρίες από τον Φώτη Κατσικάρη τη διετία 2006-08, είναι 2ος σκόρερ και 1ος ριμπάουντερ της ρωσικής ομάδας στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 11,3π. & 5,9ρ. με 80% στις βολ., 62,7% στα διπ. & 44,2% στα τριπ.) αλλά και στην VTB-League (μ.ο. 12,4π. & 6,9ρ.) και είχε εξαιρετική απόδοση (συνολικά 26π. & 7ρ. με 7/9 βολ., 5/7 διπ. & 3/5 τριπ.) στις δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού στην 1η φάση της διοργάνωσης.

Η Vistabet σου προσφέρει τη δυνατότητα να στοιχηματίσεις μέσω κινητού και τάμπλετ στον αγώνα της Κουμπάν με τον Παναθηναϊκό.

Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του και λίγες ώρες (21/01, 19.00) πριν την 3η εφετινή αναμέτρηση της Λοκομοτίβ Κούμπαν με τους "πράσινους", σας παρουσιάζει τις απόψεις του γύρω από την εφετινή πορεία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα, την εμπειρία του "μαγικού κόσμου", το "ευρωπαϊκό ΝΒΑ" της Εθνικής Ισπανίας και τον σπουδαίο Δημήτρη Διαμαντίδη.

Η Λοκομοτίβ Κούμπαν είναι μία από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις στην εφετινή Ευρωλίγκα. Πως αντιμετωπίζετε την συμμετοχή σας στην διοργάνωση και με τι προσδοκίες μπήκατε στην μάχη του Top-16;

«Έως τώρα παίζουμε αρκετά καλό μπάσκετ και σε γενικές γραμμές έχουμε θετικά αποτελέσματα και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε ένα ποιοτικό σύνολο, αλλά παράλληλα γιατί δεν έχουμε την πίεση για κάποιο συγκεκριμένο στόχο, κυρίως στην Ευρωλίγκα... Δεν αποκλείεται μάλιστα, να έχουμε τη λιγότερη πίεση, απ' όλες τις ομάδες που βρίσκονται στο Top16! Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για μας και έως τώρα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παίζουμε πιο ελεύθερα και να είμαστε άκρως ανταγωνιστικοί. Σίγουρα θέλουμε να προχωρήσουμε και έχουμε την φιλοδοξία να φτάσουμε στα πλέϊ-οφ, αλλά αν μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε υπολογισμούς και να σημαδέψουμε παιχνίδια, ίσως χάσουμε αυτόν αγωνιστικό αυθορμητισμό που μας χαρακτηρίζει ως ομάδα. Νομίζω ότι ίσως είναι προτιμότερο να μην κοιτάμε μακριά και να ασχολούμαστε με το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».

Στην 1η φάση κόντρα στον Παναθηναϊκό, κάνατε ίσως τα δύο καλύτερα παιχνίδια σας και νικήσατε ισάριθμες φορές. Μπορείτε να κάνετε το 3/3;

«Τον κερδίσαμε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα όταν ακόμη όλες οι ομάδες ήταν ανέτοιμες και στον επαναληπτικό παιχνίδι της Αθήνας για την 1η φάση, όταν είχε αρχίσει να κάνει μία “κοιλιά”, ωστόσο, θεωρώ ότι το πρώτο μεταξύ μας παιχνίδι για την φάση των “16” θα είναι τελείως διαφορετικό, γιατί πλέον όλα τα ματς έχουν μεγαλύτερη σημασία. Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς έμπειρους παίκτες, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά να αντιδρούν στις δύσκολες στιγμές και στα κρίσιμα παιχνίδια και είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα έχουμε δύσκολη αποστολή. Γνωρίζουμε όμως, ότι αν νικήσουμε θα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση και γι' αυτό θα τα δώσουμε όλα για να πάρουμε αυτό που θέλουμε.»

Το ότι έχετε Έλληνα προπονητή, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που είναι "μπαρουτοκαπνισμένος" στα παιχνίδια απέναντι στον Παναθηναϊκό, θεωρείς ότι είναι ένα πλεονέκτημα για την Λοκομοτίβ;

«Γενικά αποτελεί μεγάλη ασφάλεια για μας, να έχουμε ένα προπονητή που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει περάσει από πάμπολλα στάδια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πολύ καλά όλα τα μικρά μυστικά που πρέπει να πει στους παίκτες για να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι. Είναι δεδομένο ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Παναθηναϊκό κι έχει έξτρα κίνητρο για να τον ξανακερδίσει, οπότε από όλες τις απόψεις είμαστε πολύ ωφελημένοι από την παρουσία του.»

Όπως στο ξεκίνημα της καριέρας σου στη Βαλένθια, υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη, έτσι και φέτος, με coach τον Γιώργο Μπαρτζώκα, έχεις πολύ καλή απόδοση. Τελικά μήπως σου ταιριάζουν οι Έλληνες προπονητές και η φιλοσοφία τους;

«Δεν είχα σκεφτεί αυτή τη σύμπτωση! Ο Φώτης ήταν ουσιαστικά ο πρώτος coach στην καριέρα μου, γιατί ανέλαβε την Βαλένθια όταν είχα αρχίσει να κάνω προπονήσεις με την ανδρική ομάδα. Υπό τις οδηγίες του διδάχθηκα πως να γίνω σωστός επαγγελματίας κι εισέπραξα για πρώτη φορά εμπιστοσύνη σ' αυτό το επίπεδο... Με τον coach Μπαρτζώκα είναι διαφορετικά τα πράγματα, γιατί πλέον έχω κάποια χρόνια πίσω μου, προέρχομαι από το ΝΒΑ και είμαι πιο έμπειρος, αλλά όπως και να 'χει χαίρομαι, που είχα και έχω πολύ συνεργασία και με τους δύο.»

Στο ΝΒΑ τι δεν λειτούργησε σωστά για σένα; Πιστεύεις ότι βρέθηκες στη λάθος ομάδα, τη λάθος στιγμή;

«Στο ΝΒΑ γενικά, για έναν Ευρωπαίο είναι δύσκολο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των προπονητών, έτσι ώστε να του δώσουν σταθερό χρόνο συμμετοχής! Όλοι τους έχουν πάρα πολλές επιλογές και ρόστερ γεμάτα από πολύ ποιοτικούς παίκτες και φυσικά την πίεση για το αποτέλεσμα, οπότε είναι λογικό να μην μπαίνουν στην διαδικασία να ρισκάρουν. Εγώ προσωπικά βρέθηκα σε μία ομάδα που προσπαθούσε να ανέβει επίπεδο και είχε αρκετούς βετεράνους, οπότε οι ευκαιρίες που πήρα ήταν πολύ λίγες και η συμμετοχή μου ήταν πολύ μικρή. Σαν εμπειρία όμως, ήταν πολύ διδακτική και χρήσιμη γιατί συνυπήρξα με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, έμαθα πολλά πράγματα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου σαν μπασκετμπολίστας.»

Μπορεί να μην έπαιξες πολύ στην Αμερική, παίζεις όμως, στην καλύτερη ομάδα... ΝΒΑ της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από την Εθνική Ισπανίας...

«(Γελάει!!!)... Έχουμε μερικούς εκπληκτικούς παίκτες που πρωταγωνιστούν στο ΝΒΑ και κάποιους άλλους που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτή την περίοδο, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, είμαστε η καλύτερη ομάδα! Στο επίπεδο των Εθνικών ομάδων, όμως, αυτές οι ισορροπίες είναι ρευστές και ανά πάσα στιγμή, σε συνάρτηση με τραυματισμούς ή απουσίες κάποιων ονομάτων, κάλλιστα μπορούν να αλλάξουν!»

Θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε και για τον Διαμαντίδη, που δήλωσε ότι στο τέλος της σεζόν θα σταματήσει το μπάσκετ... Πως τον βλέπεις εσύ ως αντίπαλος;

«Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ανεξαρτήτως του αν σκοράρει ή όχι, η παρουσία του είναι πάντα καθοριστική για την ομάδα του. Παίζει άμυνα κι έχει έφεση στο κλέψιμο, βλέπει γήπεδο και δημιουργεί για όλους τους συμπαίκτες του, καθοδηγεί όλη την ομάδα και είναι πάντα ένας από τους δυσκολότερους αντιπάλους. Ο Διαμαντίδης είναι ο λιγότερο εγωιστής superstar του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ενδιαφέρεται περισσότερο για την ομάδα και λιγότερο για τον εαυτό του, παρ' ότι ξέρει ότι ίσως είναι ο πιο ικανός από όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι ίσως που τον κάνει τόσο ξεχωριστό...»

Πριν σε αποχαιρετήσουμε, ποιες ομάδες βλέπεις να φτάνουν μέχρι το Βερολίνο;

«Αυτό είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα θα πω τη Φενέρμπαχτσέ, υπό την έννοια ότι είναι ίσως η πιο φορμαρισμένη ομάδα του ομίλου μας και δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα της έδρας... Από 'κει και πέρα, πιστεύω η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπαρτσελόνα και ως τέταρτη θα επιλέξω την ομάδα μου! Μακάρι να τα καταφέρουμε για να έχω να λέω ότι το προέβλεψα!»