Ο ΠΑΟΚ και η διαφορά "καλής" και "κακής" ήττας!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο ΠΑΟΚ και η διαφορά "καλής" και "κακής" ήττας!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει τον απολογισμό της πιο περίεργης εφετινής μπασκετικής εβδομάδας. Το Όσκαρ της ολικής επαναφοράς και της "φαρσοκωμωδίας", η "σκληρή" πραγματικότητα για ΑΕΚ, Άρη και Καβάλα και η "τελική ευθεία" της μάχης των "αιωνίων".

Στο προηγούμενο blog, γράφαμε ότι ο τραυματισμός του Νίκου Παππά ήρθε στο χειρότερο δυνατό timing και ότι ο Παναθηναϊκός (14-0), είναι ένα σύνολο με πολλές και ισχυρές προσωπικότητες, που παίζει όσο χρειάζεται για να κερδίζει τα περισσότερα παιχνίδια, χωρίς να εντυπωσιάζει και το οποίο, δεν έχει γίνει ακόμη συμπαγής ομάδας. Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες και οι "πράσινοι" εξετέθησαν "καθαρά" και μάλιστα εντός έδρας (63-74), από μία σαφώς υποδεέστερη ομάδα στο Top-16 της Ευρωλίγκα (Ερυθρός Αστέρας) και παρά τη δυναμική αντίδραση (80-59) των παικτών του Τζόρτζεβιτς στο επόμενο ματς πρωταθλήματος και μάλιστα χωρίς τον Καλάθη (έπρεπε κάποια στιγμή να πάρει μερικές ανάσες), ουδείς πείστηκε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό.

Υπέρβαση απ' όλους, αν δεν πάρει παίκτη!

Είναι εμφανές ότι οι 6 φορές πρωταθλητές Ευρώπης, πάσχουν τόσο στην περιφέρεια (έχουν ανάγκη από έναν combo-guard) όσο και μέσα στην ρακέτα (χρειάζονται έναν πιο αθλητικό ψηλό) και με δεδομένες τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά και την πίεση του χρόνου, δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν τον παίκτη ή τους παίκτες, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν εντυπωσιακά την εικόνα τους. Γι' αυτό και η αγωνιστική υπέρβαση όλων των υπολοίπων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν κι εφόσον η κατάκτηση του Κυπέλλου και μόνο, δεν ικανοποιεί τους ανθρώπους του "τριφυλλιού". Τα καλά νέα από τον δεύτερο εφετινό θρίαμβο (80-59) επί του Άρη, έχουν να κάνουν με το "ξύπνημα" των Γιάνκοβιτς (17π., 8ρ. & 4ασ.) και Πάβλοβιτς (15π. & 5ρ. με 2/2 τριπ.), που πρέπει να κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα απόδοσης, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το 2/2 σε Κράσνονταρ (Λοκομοτίβ Κούμπαν) και ΣΕΦ (Ολυμπιακός) στα δύο επόμενα πολύ καθοριστικά παιχνίδια που ακολουθούν. Ας μην λησμονούμε πάντως, ότι ο "εξάστερος" είναι φέτος αήττητος από τους Πειραιώτες και μέχρι να αλλάξει αυτό, τους έχει πάρει τον "αέρα"...

Θα διπλασιάσει τις εντός έδρας νίκες του στη δεύτερη φάση του Γιούροκαπ ο ΠΑΟΚ ; Στο 1.40 στη Interwetten, ο άσος κόντρα στην Ολντενμπουργκ.

Έμαθε να αντέχει στις απουσίες κι έχει τον πρώτο λόγο!

Ο στόχος που έθεσε, λίγο μετά τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου (19/10), μετά και την ήττα στο ΟΑΚΑ (73-69) από τον "αιώνιο αντίπαλό" στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, ήταν να αποφευχθεί το οποιοδήποτε στραβοπάτημα μέχρι να φτάσει η ώρα της ρεβάνς στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας". Παρά τις πολλές ατυχίες και τα διαδοχικά προβλήματα τραυματισμών που "χτύπησαν" τα 4/5 της βασικής της πεντάδας (Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι και Γιανγκ), με όπλο την άμυνά της (μ.ο. 64,2π.) η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατάφερε να τρέξει ένα σερί 12/12 (περνώντας με δυσκολία μόνο από Πυλαία και Ζηρίνειο). Κι όλα αυτά, καταθέτοντας παράλληλα σπουδαία διαπιστευτήρια και στην Ευρωλίγκα, στο πλαίσιο της οποίας, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε υποπέσει σε ούτε μία "γκέλα" (υπό την έννοια ότι η εντός έδρας ήττα από την Εφές, δεν είχε καμία βαθμολογική σημασία). Αυτό δε σημαίνει ότι η πρόσφατη "υπόκλιση" (72-77) στην Μπάμπεργκ και μάλιστα μέσα στο Φάληρο, μπορεί να αντιμετωπιστεί ελαφρά την καρδία... Ωστόσο, το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" κόντεψαν να "γυρίσουν τούμπα", ένα ματς στο οποίο έχαναν με 24 πόντους στα μέσα της 3ης περιόδου, δείχνει το "μέταλλο" και τον χαρακτήρα που έχουν ως ομάδα. Η επαγγελματική νίκη (73-53) επί του Κολοσσού στη Ρόδο, χωρίς τους Πρίντεζη και Χάντερ (ενοχλήσεις), δείχνει ότι ο Ολυμπιακός (13-1), είναι πνευματικά πιο έτοιμος και αγωνιστικά, μοιάζει να βρίσκεται πιο μπροστά σε μαχητικότητα και ενέργεια από τον Παναθηναϊκό.

Τα δύο Όσκαρ της εβδομάδας

Το παράδοξο με τον ΠΑΟΚ (8-6), είναι ότι άρχισε το πρωτάθλημα με 0/4 και το Εurocup με ρεκόρ 2-5, έχασε τον στόχο του Κυπέλλου με ήττα σε νοκ-άουτ ημιτελικό από τον πρωτοπόρο της Α2 Κατηγορίας (Φάρος) και μέσα σε έναν μήνα, πέτυχε τόσο εντυπωσιακή ολική επαναφορά, που δικαίως θεωρείται η ευχάριστη έκπληξη του 2016! Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η παρουσία και η αγωνιστική διάθεση του Σχορτσανίτη, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου αγωνίζεται σε τόσο βελτιωμένο επίπεδο, ώστε να μπορεί να συνδυάζει με επιτυχία τις διπλές υποχρεώσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα, ο "δικέφαλος του Βορρά" κατέγραψε στο ενεργητικό του δύο πολύ σπουδαίες νίκες, κι αν η επικράτηση επί της Λιμοζ, δημιουργεί προσδοκίες για πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης, η ανατροπή από το -24 και η νίκη (79-75) επί της ΑΕΚ, καταδεικνύει ότι ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει στα ίσα την 3η θέση. Οι πιθανότητές του, μάλιστα, θα αυξηθούν σημαντικά αν το 5/5 γίνει 7/7, με νίκες επί της Κηφισιάς στο Ζηρίνειο και επί του Άρη στην Πυλαία.

Το δεύτερο "αγαλματάκι" της συναρπαστικής εβδομάδας, αξίζει να απονεμηθεί στους συντελεστές της σκηνοθεσίας για την καλύτερη "φαρσοκωμωδία" που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Ανεξαρτήτως δικαίου, αδίκου και τελικού αποτελέσματος, η επανάληψη των τελευταίων 27,5 δευτερολέπτων του αγώνα Κηφισιάς-Λαυρίου (με το σκορ στο 81-78), τους γηπεδούχους να παρατάσσονται με 6 παίκτες και τους φιλοξενούμενους με λίγους περισσότερους, έγραψε μία από τις μελανές στιγμές στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ και στον ΕΣΑΚΕ, μόνο περήφανοι δεν μπορούν να αισθάνονται. Επί της ουσίας, η ΑΕΝΚ (7-7) ήταν η μεγάλη κερδισμένη του Σαββατοκύριακου, καθώς το πειστικό "διπλό" (78-64) επί του Αρκαδικού, σε συνδυασμό τη νίκη επί του Λαυρίου (83-80), την έφεραν μόνη της στην 6η θέση της βαθμολογίας. Τα άσχημα νέα για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, είναι η ξαφνική αποχώρηση του Ρόμπερτ Λόουερι. Ο Αμερικανός,πάνω που είχε ταιριάξει πλήρως στην "χημεία" και είχε προσδώσει επιπλέον ποιότητα στην ομάδα των βορείων προαστίων, βρήκε πολύ καλύτερο συμβόλαιο στην Άλμπα Βερολίνου, που πλήρωσε το buy-out (15.000 Ευρώ) κι έτσι αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του.

Τα "κιτρινόμαυρα"... βατόμουρα

Αρχίζουμε από την ΑΕΚ (10-4), που είχε περισσότερο χρόνο για προπόνηση και προετοιμασία και φάνηκε να ελέγχει το ντέρμπι των "δικεφάλων" στην Πυλαία, τουλάχιστον μέχρι το 26', οπότε και προηγούνταν με +14 (42-56). Επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, όμως, παύει να θεωρείται σύμπτωση κι επειδή η άνοδος στην ιεραρχία του ελληνικού μπάσκετ δε γίνεται μόνο με συνεχείς αλλαγές παικτών και προπονητών, συγχωροχάρτια μετά από πειθαρχικά παραπτώματα και επιβράβευση των αποτυχημένων, θα πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα: 1) Αγωνιστικά, η "Ένωση" μετράει 9/9 απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους στην Ελλάδα και 1/6 (μαζί με το ματς Κυπέλλου στο "Nick Galis Hall") κόντρα στις ομάδες (ΠΑΟ, Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ) από την 5η θέση και πάνω. 2) Όπως οι μεγάλες ομάδες "οικοδομούνται" με την δημιουργία μίας σύγχρονης δομής μεταξύ διοικητικού και αγωνιστικού, με συγκεκριμένο προγραμματισμό, σταθερή φιλοσοφία και αρχές, που δεν πρέπει να επηρεάζονται από άσχημα αποτελέσματα και κρούσματα αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς ή ούτε από συμπάθειες ή αντιπάθειες, έτσι και οι μεγάλες νίκες, επιτυγχάνονται με μπροστάρηδες τους παίκτες με ξεχωριστή και ηγετική προσωπικότητα. Βλέπετε κάποιον που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, να φοράει τα χρώματα της "Ένωσης"; Η "βασίλισσα" μπορεί να διατηρεί ακόμη το προβάδισμα για την κατάκτηση της 3ης θέσης, ωστόσο, η "γκέλα" της Πυλαίας έπεισε και τον πιο αισιόδοξο οπαδό της, ότι η πολυπόθητη υπέρβαση πρέπει να βασιστεί σε διαφορετικά συστατικά...

Οι δύο βαριές ήττες από Εμπόριο Αρμάνι και Παναθηναϊκό και το συνολικό 0/3 (μαζί με την αποτυχία στην Ρόδο) του τελευταίου δεκαημέρου, συνιστούν το πρώτο γερό "βαρομετρικό χαμηλό" για τον Άρη (9-5), που δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από την προοπτική της ευρωπαϊκής συνέχειας και οφείλει να αφοσιωθεί στην επίτευξη του βασικού στόχου της ομάδας που είναι η 3η θέση στο πρωτάθλημα. Τόσο οι ξένοι, όσο και οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν την εμπειρία, την ποιότητα και το ειδικό βάρος για το κάτι παραπάνω που επιθυμεί ο απαιτητικός κόσμος της ομάδας, ενδεχομένως και ο μεγαλομέτοχος και η όποια υπερπροσπάθεια καταβάλεται στην Ευρώπη, μπορεί στοιχίσει ακόμη και σε παιχνίδια θεωρητικά χαμηλής επικινδυνότητας στην Α1 Κατηγορία. Το ντέρμπι της Πυλαίας απέναντι στον πιο φορμαρισμένο ΠΑΟΚ, θα καθορίσει κατά πόσο οι "κιτρινόμαυροι" θα εξακολουθήσουν να κρατούν την τύχη στα χέρια τους.

Αλλαγή σκηνικού στην μάχη για τα πλέϊ-οφ

Η 2η νίκη (85-74) επί του Κοροίβου, δίνει στην ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με το συγκρότημα της Αμαλιάδας και αποδεικνύει, πόσο σημαντικός είναι ο Ισλανδός point-guard, που επέστρεψε στην Θεσσαλία. Με τον Χοερντούρ Βίλιαμσον (μ.ο. 4,7π., 4,5ασ. & 1,5κλ.) στην σύνθεσή τους, τα Τρίκαλα (6-8) μετρούν 3 νίκες σε 4 αγώνες στο πρωτάθλημα και σε συνδυασμό με την πολύ αποτελεσματική τους έδρα, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την είσοδό τους στην πρώτη οκτάδα. Ειδικότερα αν κερδίσουν το Σάββατο εκτός έδρας την παραπαίουσα Καβάλα.

Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται και ο Απόλλων (6-8) που έκανε το 2/2 με τον Φώτη Λαμπρόπουλο (15π. & 8ρ.) στη σύνθεσή του και νίκησε για πρώτη φορά (75-57 το Ρέθυμνο) χωρίς ο Κέβιν Ντίλαρντ (12π.) να είναι εντυπωσιακός. Με σταθερό όπλο την ευστοχία τους σε τρίποντα (10/21 ήτοι 47,6%) και βολές (13/17 ήτοι 76,4%), οι Πατρινοί υπερκάλυψαν την διαφορά της ήττας τους στην Κρήτη, πέτυχαν την 4η σερί νίκη τους στο κλειστό της Περιβόλας και την 5η στα τελευταία 7 ματς. Καθόλου άσχημα για μία ομάδα που άρχισε τη σεζόν με 0/3 και ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό...

Ο Κολοσσός (6-8) άντεξε μόνο ένα ημίχρονο κόντρα στον Ολυμπιακό και η ήττα του (53-73) επέτρεψε στην Κηφισιά να τον προσπεράσει και τις δύο προαναφερθείσες επαρχιακές ομάδες να τον φτάσουν. Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη, όμως, έχει το πλεονέκτημα της εκτός έδρας νίκης μέσα στην Πάτρα και της ήττας στις λεπτομέρειες στα Τρίκαλα, ενώ συν τοις άλλοις, στον 2ο γύρο υποδέχεται και την ΑΕΝΚ στο Βενετόκλειο. Δύσκολα θα μείνει εκτός πλέϊ-οφ...

Ο Κόροιβος (6-8) μαζί με το Ρέθυμνο (4-10) και τον Αρκαδικό (3-11) είναι οι ομάδες που δεν έχουν πάρει ροζ φύλλο αγώνα μέσα στο 2016! Ειδικότερα, η ομάδα της Αμαλιάδας μετράει μόλις μία νίκη στα τελευταία 6 ματς και οι δύο σερί ήττες από ομάδες που βρίσκονταν σταθερά σε χαμηλότερη βαθμολογική θέση, εντείνουν τον προβληματισμό στο επιτελείο του Χάρη Μαρκόπουλου. Το κενό του τραυματία βασικού ψηλού της ομάδας, Ντάρελ Χάρις (μ.ο. 12,3π. & 7,0ρ.), δεν μπόρεσε να καλυφθεί ούτε στο Λαύριο (72-81), ούτε στα Τρίκαλα (74-85), παρά την υπερπροσπάθεια του Ντουέϊν Ντέϊβις (30π. & 10ρ.) και το season-hig του Δημήτρη Χαριτόπουλου (20π.) κι έτσι ο σύλλογος της Ηλείας έπεσε στην 10η θέση.

Τρεις ομάδες για μία θέση ή τέσσερις για δύο;

Στην 4η "ταχύτητα" του πρωταθλήματος, το μαχητικό Λαύριο (4-10) δείχνει να έχει ένα ισχνό προβάδισμα από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες, για την παραμονή στην Α1 Κατηγορία. Η "εκτέλεση" (99-63) της Καβάλας έξω από τα 6,75 (11/23 τριπ.) με πρωταγωνιστές τον εξαιρετικό Ντεμάριους Μπολντς (μ.ο. 18,0π., 5,0ρ. & 2,2ασ.) και τον νεοφερμένο πρώην πρωταθλητή Ευρώπης, Μάρκο Κέσελ (15π. με 3/3 τριπ.), το προβάδισμα απέναντι στους Κρητικούς και το πιο βολικό πρόγραμμα σε σχέση με τους αντιπάλους του, φέρνει την ομάδα του Χρήστου Σερέλη σε ελαφρώς πλεονεκτική θέση. Παρά την απώλεια του "διπλού" στο Ζηρίνειο, οι Λαυριώτες υποδέχονται την Κηφισιά στις 30 του μηνός και αυτό το ματς ίσως είναι το πιο κομβικό για την υπόθεση σωτηρία.

Το Ρέθυμνο (4-10) εξακολουθεί να είναι άοσμο, άχρωμο και άγευστο μακριά από την Κρήτη, όπου μετράει ένα απογοητευτικό 0/7! Στην Πάτρα, ο αντικαταστάτης του Ολλανδού Σαρλόν Κλόουφ, Τόμας Ντελινκάϊτις (0/8 σουτ σε 20') ήταν πολύ μακριά απ' αυτό που περίμενε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, η ομάδα του οποίου, όμως κρατάει την τύχη στα χέρια της. Με τέσσερις νίκες στα ισάριθμα επόμενα παιχνίδια στην έδρα της (με Κολοσσό, Αρκαδικό, Λαύριο και Κόροιβο), όχι απλά δεν θα κινδυνεύσει, αλλά έχει τα φόντα να κοιτάξει και ψηλότερα...

Ο Αρκαδικός (3-11) συμπλήρωσε ενάμιση μήνα χωρίς νίκη και το χειρότερο είναι ότι το πρόγραμμά του δεν τον βοηθά γιατί ακολουθούν το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη για τον Άρη, το εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό και η επικίνδυνη κάθοδος στην Κρήτη. Αν οι Αρκάδες χάσουν και τα τρία επόμενα ματς, τότε θα φτάσουν τις 8 σερί ήττες και κόντρα στον Κολοσσό θα κληθούν να παίξουν πρόωρα, το τελευταίο τους χαρτί. Έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα απ' όλες τις ομάδες πλην της σχεδόν "καταδικασμένης" Καβάλας και η ήττα από την Κηφισιά (64-78), παρά τη συγκλονιστική προσπάθεια του Βασίλη Καββαδά (27π. & 8ρ. με 11/14 σουτ), ίσως αποβεί μοιραία.

Ο διασυρμός της Καβάλας (2-12) στο Λαύριο, ίσως και να ήταν το "κύκνειο άσμα" στην προσπάθεια της ομάδας του Στιβ Γιατζόγλου να παραμείνει ζωντανή στο κυνήγιο της αποφυγής του υποβιβασμού. Σε τι βελτίωση προσδοκούσε ο 66χρονος τεχνικός όταν η ομάδα του έχει 12 ασίστ και 20 λάθη και τα 3/5 της πεντάδας αποτελούνται από άσημους Αμερικανούς παίκτες, που δεν είχαν συμπληρώσει ούτε μία εβδομάδα προπονήσεων, πραγματικά μόνος ένας Θεός μπορεί να ξέρει. Ο Βούλγαρος, Τσαβντάρ Κοστόβ (12π. & 3ρ.), ήταν και πάλι ο μόνος που διασώθηκε από το "ναυάγιο" της περυσινής πρωταθλήτριας στην Α2 Κατηγορία, που αν και το Σάββατο (23/01, 17.00) κόντρα στα Τρίκαλα, παίζει το τελευταίο της "χαρτί", δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει ξανά κεφάλι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!