Ο Sofo του Ερυθρού Αστέρα είναι ο ίδιος του ΠΑΟΚ;

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Sofo του Ερυθρού Αστέρα είναι ο ίδιος του ΠΑΟΚ;
Το gazzetta.gr αναζήτησε και απευθύνθηκε σε ανθρώπους που τον έζησαν στις μέρες του στο Βελιγράδι και σας παρουσιάζει γιατί ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έφυγε από τον Ερυθρό Αστέρα και πως εξηγείται η μεταμόρφωσή του στον ΠΑΟΚ.

Η πορεία του “Big Sofo” στην εφετινή σεζόν, έχει πολύ ενδιαφέρον και συνάμα αρκετή πλάκα! Η χρονιά άρχισε ουσιαστικά με το ταξίδι του στην σερβική πρωτεύουσα, όπου η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι άνθρωποι του Ερυθρού Αστέρα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία... Μόλις ο 30χρονος θηριώδης σέντερ “προσγειώθηκε” στο αεροδρόμιο “Νίκολα Τέσλα”, η υπεύθυνη marketing της ομάδας τον πληροφόρησε, ότi λόγω ξαφνικής βλάβης στο αυτοκίνητό της, θα πάνε στο γήπεδο με το λεωφορείο της γραμμής! Αφού ο Σοφοκλής των 205 εκατοστών και των 160 και πλέον κιλών, στριμώχθηκε στις άβολες θέσεις, στην διάρκεια της διαδρομής, όλοι οι συνεπιβάτες του, μετατράπηκαν σε φιλάθλους του Ερυθρού Αστέρα και του τραγουδούσαν συνθήματα της ομάδας!

Από την αποθέωση στην πόρτα της εξόδου!

Όπως καταλαβαίνετε, ο Σχορτσανίτης έγινε αμέσως το αγαπημένο παιδί των οπαδών του σερβικού συλλόγου, ωστόσο, το υπερβολικό βάρος με το οποίο εμφανίστηκε στην προετοιμασία και η κακή φυσική κατάσταση, δεν του επέτρεψαν να δικαιολογήσει το πολύ υψηλό – για τα σερβικά δεδομένα – συμβόλαιό του, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε κυμαινόταν μεταξύ 350-400 χιλιάδων Ευρώ. Πολύ γρήγορα, ο προπονητής Ντέγιαν Ράντονιτς άρχισε να δυσανασχετεί με την αδυναμία του “Big Sofo” να βγάλει τις εξαντλητικές – η αλήθεια είναι – προπονήσεις του και να είναι παραγωγικός με συνέπεια στους αγώνες.

«Δεν δημιούργησε προβλήματα, απλά δεν άντεξε στους ρυθμούς!»

«Ο Ράντονιτς είναι ένας coach που κάνει πολύ δυνατές προπονήσεις, απαιτεί από τους παίκτες του να τρέχουν και να ξεδιπλώνουν στο έπακρο τα αθλητικά προσόντα τους κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα συνεχή ταξίδια για την Αδριατική Λίγκα και την Ευρωλίγκα, καταπόνησαν πολύ τον Έλληνα ψηλό, που δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιες συνθήκες μακρινών ταξιδιών αγώνων και σκληρών προπονήσεων. Από ένα σημείο και μετά έσκασε, γιατί δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους ρυθμούς και ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να προσφέρει αυτά για τα οποία αποκτήθηκε και πληρωνόταν. Οπότε το “διαζύγιο” ήρθε πολύ φυσιολογικά... Στο διάστημα που ήταν μαζί μας, πάντως, προπονήθηκε αρκετά σκληρά, έχασε κιλά και σίγουρα οι ποιοτικές προπονήσεις τον βοήθησαν πολύ και γι' αυτό παίζει τόσο καλά στον ΠΑΟΚ, που όμως, δεν αγωνίζεται στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού με τον Ερυθρό Αστέρα!», μας είπε άνθρωπος που εργάζεται στο διοικητικό επιτελείο του Ερυθρού Αστέρα και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, διαβεβαιώνοντάς μας, ότι ο Σοφοκλής δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, ούτε τσακώθηκε ποτέ με συμπαίκτη ή προπονητή του.

Θα παραμείνει στις καλές εμφανίσεις και κόντρα στην ΑΕΚ ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ; Σε απόδοση 1.78 η νίκη του «Δικεφάλου του Βορρά» στη Novibet.

Τα νούμερά του στον Ερυθρό Αστέρα

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Μακάμπι πριν από 1,5 χρόνο, δεν ήταν απλά σκιά του καλού του εαυτού, φορώντας την “ερυθρόλευκη” φανέλα με το νο21... Ίσα-ίσα που, βλέποντάς τον να κυριαρχεί μέσα στη ρακέτα με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο πρώην διεθνής σέντερ πέρασε και δεν ακούμπησε από το Βελιγράδι. Πριν λυθεί το συμβόλαιό του, πρόλαβε να παίξει σε 6 αγώνες της Αδριατικής Λίγκας (μ.ο. 10,6', 4,8π. & 2,5ρ. με 55% στα σουτ & 50% στις βολές) και σε 2 αγώνες της Ευρωλίγκα (μ.ο. 15,3', 4,5π. & 0,5ρ. με 50% στα σουτ & 50% στις βολές).

Ο “άλλος” Σοφοκλής με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Γεννημένος στο Τίκο του Καμερούν, έμπειρος σέντερ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα στις 18 Οκτωβρίου, στην εντός έδρας ήττα από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας για την Αδριατική Λίγκα. Μετά από σχεδόν 2,5 εβδομάδες, επανεμφανίστηκε με τα χρώματα του “δικεφάλου του Βορρά”, κάνοντας ελπιδοφόρο ντεμπούτο (12π. & 2ρ., 1κλ., 1κοψ. αλλά και 4λ. με 5/8 σουτ) στην Κρήτη στην πρώτη εφετινή νίκη της ομάδας του στο πρωτάθλημα (μετά από το αρχικό 0/4). Έκτοτε, με την πληθωρική του παρουσία μέσα στη ρακέτα, ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να τρέξει ένα σερί 7 νικών στα τελευταία 9 ματς στην Α1 Κατηγορία, ενώ από 'κει που οι ελπίδες πρόκρισης στην 2η φάση του Eurocup, φαίνονταν μηδαμινές, βοήθησε τους συμπαίκτες του, να πάρουν το εισιτήριο για τους “32” της διοργάνωσης.

Αν εξαιρέσουμε την σοκαριστική ήττα στο νοκ-άουτ ημιτελικό του Κυπέλλου από τον Φάρο Κερατσινίου (Α2 Κατηγορία) και τον αποκλεισμό της ομάδας του Σούλη Μαρκόπουλου από τον τελικό του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ της εποχής του “Big Sofo” (από τους λίγους Έλληνες παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στους τρεις μεγάλους της Θεσσαλονίκης), παίζει πολύ καλό μπάσκετ, είναι ανταγωνιστικός σε Ελλάδα και Ευρώπη και δείχνει ικανός να διεκδικήσει πρόκριση στους “16” του Eurocup και να παλέψει ακόμη και για την 3η θέση της Basket League. Σε 7 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Σοφοκλής έχει μ.ο. (24,3', 10,7π., 4,7ρ. & 2,6ασ. με 56% στα διπ. & 63,3$ στις βολές), ενώ στο Eurocup τα πάει ακόμη καλύτερα (μ.ο. 23,3', 14,6π., 4,9ρ. & 1,8ασ. Με 60,8% στα διπ. & 58,7% στις βολ.). Έχετε δει πιο εντυπωσιακή ολική επαναφορά παίκτη,μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.