"Πράσινη" ουσία με "ερυθρόλευκες" εντυπώσεις!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
"Πράσινη" ουσία με "ερυθρόλευκες" εντυπώσεις!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό του 1ου γύρου της Basket League. Γιατί ο αήττητος Παναθηναϊκός δεν μπορεί να "κοιμάται ήσυχος", ο Ολυμπιακός που βρήκε γρήγορα την ταυτότητά του και οι υπόλοιπες "μάχες" του πρωταθλήματος.

Με την κανονική περίοδο στην Α1 Κατηγορία, να έχει φτάσει ακριβώς στα μισά της και με τη σεζόν να μπαίνει πλέον στην κρίσιμη καμπή της, τα πράγματα - όσον αφορά στις ισορροπίες και τις "ταχύτητες" του πρωταθλήματος - μοιάζουν να είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Ο Παναθηναϊκός, που τελείωσε τον 1ο γύρο χωρίς απώλειες (13-0) για 2η φορά στην ιστορία του (μετά την περίοδο 2007-08, όταν και έχασε, μετά από 16 σερί νίκες) και ο Ολυμπιακός, που αν εξαιρέσουμε την ήττα στο ΟΑΚΑ την 2η αγωνιστική (73-69) δεν στραβοπάτησε πουθενά αλλού και μετράει ένα 11/11, θα παλέψουν για την πρωτιά της κανονικής περιόδου και το πλεονέκτημα της έδρας.

Το πιο σημαντικό "λάφυρο" της κανονικής περιόδου, αναμένεται να κριθεί, εν πολλοίς, στη ρεβάνς της 25ης Ιανουαρίου στο ΣΕΦ (με τους "ερυθρόλευκους" να θέλουν και το +5), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, τηρουμένων και των βεβαρημένων υποχρεώσεων και των δύο "αιωνίων" στο Top-16 της Ευρωλίγκα, είναι αδύνατον να στραβοπατήσουν κάπου άλλου εντός Ελλάδας. Οι "πράσινοι" θα επισκεφτούν την Πυλαία (ΠΑΟΚ) και θα φιλοξενήσουν την ΑΕΚ στην κοινή τους έδρα, ενώ οι πρωταθλητές θα παίξουν στο ΟΑΚΑ με την "Ένωση" και στο Αλεξάνδρειο με τον Άρη.

Η "ταχύτητα" των "αιωνίων"

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός (13-0), αν εξαιρέσουμε τον πρώτο μήνα, στη διάρκεια του οποίου "πήρε" τα δύο διαδοχικά ντέρμπι (με Άρη και Ολυμπιακό) κι έκανε επίδειξη ισχύος με Ρέθυμνο και Κολοσσό, στα υπόλοιπα οκτώ ματς (δεν υπολογίζουμε την αναμέτρηση με την αδύναμη Καβάλα), έπαιξε όσο χρειαζόταν για να "διεκπεραιώσει" τη... δουλειά και παρ' ότι πέτυχε το απόλυτο, ένας ουδέτερος παρατηρητής δύσκολα θα έλεγε ότι εντυπωσίασε με την απόδοσή του. Ειδικότερα στα τρία πρώτα παιχνίδια του 2016 (με ΑΕΚ, Κηφισιά και βάλτε και την Μάλαγα για την Ευρωλίγκα), ήταν κακός και νίκησε σχετικά δύσκολα, γεγονός που δημιουργεί έναν προβληματισμό γύρω από τον "πράσινο" στρατόπεδο. Ο τραυματισμός του Παππά (θλάση στη γάμπα) ήρθε στο χειρότερο δυνατό timing, καθώς o Τζόρτζεβιτς εκ των πραγμάτων θα τον χρησιμοποιούσε ολοένα και περισσότερο! ΜVP του "τριφυλλιού" στον 1ο γύρο, ο Τζέϊμς Φελντίν (μ.ο. 12,8π. & 2,1ασ. με 45,6% στα τριπ.) που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει από ένα σύνολο με πολλές και ισχυρές προσωπικότητες, που ακόμη όμως, δεν έχει γίνει συμπαγής ομάδα.

Ο Ολυμπιακός (12-1) μπήκε στη σεζόν με απότομη προσγείωση, εξαιτίας του 0/2 κόντρα στον Παναθηναϊκό μέσα σε διάστημα 10 ημερών σε Κύπελλο και πρωτάθλημα, αλλά παρά τα αλλεπάλληλα προβλήματα τραυματισμών (Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι) και το σοκ με τον Πάτρικ Γιάνγκ (νοκ-άουτ για όλη τη χρονιά), κατόρθωσε σταδιακά να βρει την "χημεία" του και απέκτησε πολύ γρήγορα (έργο Σφαιρόπουλου) την γνωστή ταυτότητα της μαχητικής ομάδας που αρνείται να χάσει. Την περίοδο που διανύουμε και παρά τις έξτρα προσθήκες (Τζέϊμς και Όντομ-Τζόνσον) που έκαναν μέσα στον Δεκέμβριο, οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν, ότι παιχνίδι με το παιχνίδι, ανεβάζουν ρυθμούς και το πρόσφατο πέρασμά τους από την Βιτόρια, παραπέμπει σε ένα σύνολο με 10 "καμικάζι" που συμπληρώνουν απόλυτα τους Σπανούλη και Πρίντεζη, δηλαδή τους δύο πιο ποιοτικούς παίκτες της ομάδας. Ο άτυπος τίτλος του MVP στον 1ο γύρο, μοιράζεται σε Ματ Λοτζέσκι (μ.ο. 14,4π., 3,8ρ. & 2,7ασ. με 78,1% στα διπ., 45,4% στα τριπ. & 86,3% στις βολ., αλλά σε 7 ματς) και D.J. Στρόμπερι (μ.ο. 9,8π., 4,1ρ. & 2,1ασ. με 68,1% στα διπ.)

Η μάχη της 3ης θέσης

Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο στην διάρκεια του 1ου γύρου, την αλλαγή προπονητή (Ζντοβτς αντί Σάκοτα), τις αφίξεις (D.J. Κούπερ, Κρίστμας και Μαυροειδής) και αναχωρήσεις (Ανοσίκε, Γουόρεν και Άρμστεντ) συνολικά 6 παικτών, τα κρούσματα αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του Κούπερ και τους τραυματισμούς που προέκυψαν, είναι θαύμα που η ΑΕΚ (10-3) έχασε στις ισοβαθμίες την πρόκριση στους "32" του Eurocup και βρίσκεται μόνη στην 3η θέση της βαθμολογίας (παρά την εντός έδρας ήττα από τον Άρη). Αποτελεί προσωπική εκτίμηση ότι ο σαββατιάτικος (16/01, 17.00) αγώνας με τον ΠΑΟΚ στο κλειστό της Πυλαίας, είναι ο πλέον κομβικός για τον στόχο της 3ης θέσης και σε περίπτωση που η "Ένωση" επιστρέψει με "διπλό" από την Θεσσαλονίκη, απευθείας, θα γίνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το "χάλκινο μετάλλιο" της κανονικής περιόδου. Μεγάλο πλεονέκτημα του "δικεφάλου του Νότου", η ευχέρεια των ποιοτικών προπονήσεων και η έλλειψη ταξιδιών και δυνατών αγώνων πριν από τους επόμενους πέντε αγώνες πρωταθλήματος, που προσφέρει φρεσκάδα και δυνατότητα σωστής προετοιμασίας. Υπάρχει ότι κάποιος που διαφωνεί ότι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (17,9π., 7,2ρ. & 1,7ασ. με 80,6% στις βολ., 54,3% στα διπ. & 55,6% στα τριπ.) είναι ο μέχρι στιγμής αδιαμφισβήτητος MVP της Α1 Κατηγορίας;

Ο Ευρωπαίος Άρης (9-4) άλλωστε, αυτό έχει πληρώσει μέχρι στιγμής! Αν και επικράτησε καθαρά της "Ένωσης" στο ΟΑΚΑ (83-74), έχασε σε δύο έδρες (Ρόδο και Αμαλιάδα) στις οποίες η ΑΕΚ και μέχρι το τέλος της 2ης φάσης του Eurocup, ο "πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ" του ελληνικού μπάσκετ, έχει να δώσει δύο δύσκολα (με ΠΑΟ και ΠΑΟΚ) κι ένα "πονηρό" (με Τρίκαλα) εκτός έδρας ματς. Συνολικά, πάντως, η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έχει "χτίσει" έναν αξιόλογο χαρακτήρα, είναι 2η στα ριμπάουντ και την ευστοχία στις βολές (75,8%) και σε γενικές γραμμές, έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις. O νεοφερμένος Αμερικανός φόργουορντ, Οκάρο Γουάιτ (μ.ο. 15,8π., 7,2ρ. & 1,8κλ. με 80,8% στις βολ. & 63,2% στα διπ.) είναι ο παίκτης, που έχει ξεχωρίσει περισσότερο από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

O επίσης Ευρωπαίος ΠΑΟΚ (7-6), είχε δύσκολο πρόγραμμα στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές (0/4) και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση με την οποία απέκτησε κλασσικό ψηλό (Σχορτσανίτης), έχασε έδαφος σε πρωτάθλημα και Eurocup. Προϊόντος του χρόνου, η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ισορρόπησε την κατάσταση και με το 4/4 με το οποίο τελείωσε τον 1ο γύρο, ξαναμπήκε στο κόλπο της 3ης θέσης. Η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, ίσως να φέρει απώλειες, ειδικότερα στον επόμενο ενάμιση μήνα, στην διάρκεια του οποίου, έχει να δώσει 12 ματς-"φωτιά" σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρχής γενομένης από σήμερα (12/01, 19.00) με τη Λιμόζ. MVP για τον 1ο γύρο, ο Κώστας Βασιλειάδης (μ.ο. 13,8π. & 6,2ρ. με 86,5% στις βολ. & 37,6% στα τριπ.). Πρόβλεψη: Αν νικήσει ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκό στην Πυλαία, μπορεί να τερματίσει ακόμη και 3ος!

Τα τρία "εισιτήρια" για τα πλέϊ-οφ

Αν είχε αποφύγει την εντός έδρας "γκέλα" της πρεμιέρας κόντρα στα Τρίκαλα, ο Κόροιβος (6-7) θα είχε σημαντικό πλεονέκτημα για την κατάληψη της 6ης θέσης. Η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου, έχασε για πρώτη φορά μακριά από την Αμαλιάδα την 7η αγωνιστική (από τον Ολυμπιακό) και παρ' ότι θεωρητικά τουλάχιστον, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α1 Κατηγορία, που ήταν ο βασικός της στόχος, βρίσκεται πιο κοντά στα πλέϊ-οφ απ' ότι στην επικίνδυνη ζώνη. Ο Αμερικανός γκαρντ, Ντουέϊν Ντέϊβις (μ.ο. 15,5π. & 4,7ρ. με 88,2% στις βολ. & 51,2% στα διπ.), είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας από το νομό Ηλείας.

Η εντός έδρας ήττα από το νεοφώτιστο Λαύριο, είναι το αποτέλεσμα που "χαλάει τη μανέστρα" στην έως τώρα, άκρως ορθολογιστική πορεία του Κολοσσού (6-7). Οι Ροδίτες που νίκησαν σε Καβάλα και Πάτρα, "λύγισαν" τον Άρη κι έχασαν στις λεπτομέρειες από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και στην παράταση από την ΑΕΚ στο Βενετόκλειο, έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και δύσκολα θα χάσουν το τρένο για τα πλέϊ-οφ. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (μ.ο. 13,5π., 4,9ρ., 3,1ασ. & 1,5κλ.) είναι η ευχάριστη έκπληξη της ομάδας του Άρη Λυκογιάννη στον 1ο γύρο.

Η οριστική κατάληξη του εντός έδρας αγώνα με το Λαύριο (αναμένεται να παιχτούν ξανά τα τελευταία 27 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 78-79), θα καθορίσει το "ταβάνι" της ομάδας των βορείων προαστίων. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι υπερτερεί σε ποιότητα από τις υπόλοιπες τέσσερις της 3ης "ταχύτητας" του πρωταθλήματος και αυτό φάνηκε από το πόσο δυσκόλεψε τους δύο "αιώνιους". Οι προσθήκες (Λόουερι, Σμιθ, Γλυνιαδάκης και Σταμάτης) που έκανε μεσούσης της περιόδου, την ανέβασαν επίπεδο και αν οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου βελτιώσουν ελαφρώς τα ποσοστά τους σε βολές (67,4%) και τρίποντα (25,6%) και παίξουν πιο απελευθερωμένα στο "Ζηρίνειο", τότε η Κηφισιά (5-8) μπορεί να τερματίσει στην 6η θέση. Ο Αμερικανός φόργουορντ, Ντάστιν Χογκ (μ.ο. 12,1π., 6,7ρ. & 1,1κλ.) είναι ο παίκτης που επηρεάζει περισσότερο την επίθεση και την άμυνα της ΑΕΝΚ.

Σ' αυτό το γκρουπ, τολμώ να προεξοφλήσω ότι ανήκει και ο Απόλλων Πάτρας (5-8), που από το αρχικό 0/3 με δύο εντός έδρας ήττες, άλλαξε προπονητή (Μέξας αντί Παπαχατζή) και άρχισε να παίρνει την άνω βόλτα. Στα 10 τελευταία παιχνίδια, οι Πατρινοί έχουν ρεκόρ 5-5, με τον προπονητή τους να κάνει εύστοχες προσθήκες παικτών και να βάζει την σφραγίδα του, στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, κρύβοντας την αδυναμία της μέσα στην ρακέτα. Highlight της μέχρι τώρα πορείας, η νίκη επί του ΠΑΟΚ με buzzer-beater και "μελανό σημείο", η βαριά εντός έδρας ήττα από τον Αρκαδικό. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας, η ποιότητα που απέκτησε και στο "ζωγραφιστό" με την απόκτηση του Λαμπρόπουλου και το σχετικά βατό πρόγραμμα στον 2ο γύρο, μας προτρέπει να προβλέψουμε ότι δεν θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό, αντίθετα, θα διεκδικήσει την είσοδο στην 8άδα. Αν μπορούσα να δώσω την ψήφο μου σε προπονητή, τότε θα επέλεγα τον Κώστα Μέξα ως MVP, αλλά επειδή οι παίκτες είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο καθορίζουν τα αποτελέσματα, ψηφίζω τον Κέβιν Ντίλαρντ (μ.ο. 20,0π., 4,7ρ. & 5,1ασ. με 95% στις βολ. & 59,2% στα διπ.), που όχι απλά προσαρμόστηκε με το "καλημέρα", αλλά είχε σχεδόν εξαιρετική απόδοση και στα 6 ματς που έχει παίξει έως τώρα.

Η μάχη της παραμονής

Τα Τρίκαλα (5-8) που έχουν ίσως την πιο καυτή έδρα επαρχιακής ομάδας, διαθέτουν έμπειρο προπονητή (Φλεβαράκης) και παραγωγικούς ξένους, ίσως να είναι ο σύλλογος που θα ξεφύγει πιο γρήγορα από την επικίνδυνη ζώνη. Αν το Σάββατο (16/01, 17.00) νικήσουν τον Κόροιβο μέσα στο "σπίτι" τους και εν συνεχεία περάσουν νικηφόρα και από την Καβάλα, νομίζω ότι θα έχουν "σφραγίσει" την παραμονή τους. Ο τραυματίας, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, Άγγλος φόργουορντ, Όβι Σοκό (μ.ο. 14,1π., 7,5ρ., 1,9ασ. & 1,8κλ.) και ο Αμερικανός, Ντιμίτριους Κόντζερ (μ.ο. 15,9π., 6,3ρ. & 1,6κλ. με 61,6% στα διπ. & 39,4% στα τριπ.), μοιράζονται τον τίτλο του MVP του 1ου γύρου για τους Θεσσαλούς.

Το Ρέθυμνο (4-9) δεν έχει καταφέρει να κάνει ακόμη μία σημαντική εντός έδρας νίκη επί ενός υπέρτερου αντιπάλου και μαζί με την Καβάλα είναι οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν νικήσει μακριά από το γήπεδό τους. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που βρίσκεται ελάχιστα πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, παρ' ότι έχει έμπειρο και καλό προπονητή (Σκουρτόπουλος) και δεν έχει κακό ρόστερ. Με νίκες στα πρώτα τέσσερα ματς του 2ου γύρου στην Κρήτη (με Κολοσσό, Αρκαδικό, Λαύριο και Κόροιβο) δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υποβιβασμού. Της λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός και δεν έχει καταφέρει να κάνει σερί νικών μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. MVP του 1ου γύρου για τους Κρητικούς, ο Αμερικανός φόργουορντ, Τάϊλερ Στόουν (μ.ο. 13,1π., 6,2ρ. & 2,3ασ. με 56,9% στα διπ.)

Μέχρι και την 8η αγωνιστική, το Λαύριο (4-9) ήταν ίσως η πιο μαχητική ομάδα του πρωταθλήματος από την 5η θέση και κάτω και με βάση την ποιότητα και το βάθος του ρόστερ της. Ο τραυματισμός του βασικού point-guard των νεοφώτιστων, όμως, Τζαμάλ Νίξον, ήταν μεγάλο πλήγμα για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη, που όμως, έκανε εξαιρετική επιλογή με τον Μπολντς, απέκτησε επιπλέον περιφερειακή απειλή με τον Κέσελ και ακόμη και αν χάσει το ματς με την Κηφισιά, μπορεί να τα καταφέρει, γιατί έχει το ευκολότερο πρόγραμμα από όλους τους αντιπάλους της. Ο Αμερικανό-Γκαμπονέζος, Ουσμάν Κρουμπάλι (μ.ο. 10,4π., 6,9ρ. & 1,2κλ. με 56,7% στα διπ.) είναι συγκριτικά ο μέχρις στιγμής πολυτιμότερος παίκτης των νεοφώτιστων.

Ο Αρκαδικός (3-10) έχει την 2η χειρότερη επίθεση (68,0π.) και την 14η (μ.ο. 79,4π.) και τελευταία επίθεση του πρωταθλήματος. Άφησε καλές εντυπώσεις κόντρα στην ΑΕΚ, διέλυσε τον Απόλλωνα στην Πάτρα και απέκτησε πλεονέκτημα απέναντι στο Λαύριο, αλλά το παιχνίδι του είναι μονοδιάστατο, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο τρίποντο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύστοχος (30,9%) και είναι η ομάδα, που έχει επιχειρήσει τα λιγότερα δίποντα στον 1ο γύρο (403) και έχει και τα λιγότερα εύστοχα στο πρωτάθλημα (210). Η πρόσφατη ήττα από την Καβάλα σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας και την μέχρι τώρα αγωνιστική εικόνα, μας αναγκάζει να προβλέψουμε ότι η αποφυγή του υποβιβασμού θα αποτελέσει τεράστια υπέρβαση για τους παίκτες του Γιάννη Καστρίτη. Ο Βασίλης Καββαδάς (μ.ο. 13,7π., 5,8ρ. & 1,4κοψ. με 71,4% στα διπ.) μοιάζει, ως ο μέχρι τώρα επικρατέστερος ΜVP για τους Αρκάδες.

Αν και η Καβάλα (2-11) άλλαξε σχετικά νωρίς προπονητή (Γιατζόγλου αντί Τζήμα), έμεινε σχεδόν τρεις μήνες χωρίς νίκη (10 σερί ήττες) και το κυριότερο, έχασε στο κλειστό της Καλαμίτσας από ομάδες (Κόροιβο, Απόλλωνα, Κηφισιά και Κολοσσό), απέναντι στις οποίες, έπρεπε να "ψάξει" τις νίκες που θα την "ξεκολλήσουν" από την ουρά της βαθμολογίας. Μπορεί να νίκησε εντός έδρας με +11 τον Αρκαδικό και με +2 το Λαύριο, η παραμονή της στο "κόλπο", όμως, εξαρτάται αποκλειστικά από το αποτέλεσμα του Σάββατου (16/01, 17.00) κόντρα στους Λαυριώτες. Με ήττα πάνω από δύο πόντους, οι Καβαλιώτες, δύσκολα θα μπορέσουν να "ξανασηκώσουν κεφάλι", ενώ σε περίπτωση νίκης θα έχουν πλεονέκτημα απέναντι στο Λαύριο και θα συνεχίσουν με άλλη ψυχολογία την μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο Βούλγαρος γκαρντ, Τσάβνταρ Κοστόβ (μ.ο. 14,8π. & 5,0ρ. με 43,5% στα τριπ.), είναι ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει περισσότερο από την ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!