Ολόκληρο το σχέδιο της FIBA για το Champions League

Ολόκληρο το σχέδιο της FIBA για το Champions League

Ολόκληρο το σχέδιο της FIBA για το Champions League

Αγώνες κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, 2,3 εκατομμύρια στις ομάδες, μέτοχοι οι Λίγκες και αποφάσεις από το 66% των μελών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο για το Champions League του μπάσκετ που σχεδιάζει η FIBA. 

Την τελική του μορφή παίρνει το σχέδιο της FIBA για το Champions League που θα έρθει να «χτυπήσει» την Ευρωλίγκα και το Eurocup. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας προχωρούν με γοργά βήματα, έχουν καταρτίσει ομάδες εργασίας και μάλιστα έχουν καταλήξει στο οικονομικό, αλλά και το οργανωτικό κομμάτι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το basketblog.gr.

Αυτά που προς το παρόν έχουν γίνει γνωστά είναι τα εξής:

- Θα ιδρυθεί ανώνυμη εταιρία που θα υπόκειται στην ελβετική νομοθεσία, δεν θα έχει βασικό μέτοχο, και θα δίνει το δικαίωμα στις λίγκες να ασκούν βέτο σε όλες τις αποφάσεις.

- Το μετοχικό καθεστώς της εταιρίας θα έχει την FIBA μέτοχο στο 50% και τις λίγκες στο υπόλοιπο 50%, κατανεμημένο ως εξής: Οι οκτώ ισχυρές λγίκες, Ισπανία, Γαλλίας, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία (VTB), Κροατία και Σερβία (ABA) και Τουρκία από 5% η καθε μία και οι πέντε λιγότερο ισχυρές, Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία από 2% η καθε μία.

- Στη γενική συνέλευση της νέας εταιρίας, θα έχουν δικαίωμα παρουσίας και ψήφου όλοι οι μέτοχοι, ενώ θα δικαιούνται να παρίστανται, χωρίς όμως να ψηφίζουν τα κλαμπ που θα συμμετέχουν. Προβλέπεται απαρτία με την παρουσία του 51% των εχόντων δικαιώματος ψήφου και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με το ποσοστό του 66%.

- Το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 8 μέλη, με πρόεδρο προτεινόμενο από τη FIBA, 3 μέλη διορισμένα επίσης από την Παγκόσμια ομοσπονδία και 4 μέλη απο τις λίγκες, που θα πρέπει να είναι νόμιοι εκπρόσωποί τους, ενώ τουλάχιστον ένα από αυτά τα μέλη θα προέρχεται από κάποια από τις πέντε λίγκες του 2%.

- Προβλέπεται ακόμα η πρόσληψη του διευθύνοντος συμβούλου και οι αρμοδιότητές του, ενώ σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα που είναι το οικονομικό, η FIBA εγγυάται τα έξοδα της αρχικής φάσης που προβλέπονται στα 4-5 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν και εγγυάται επίσης για τα σωματεία 2,3 εκατομμύρια ευρώ για τις τρις πρώτες σεζόν της διοργάνωσης.

- Στο αγωνιστικό μέρος, θα υπάρχουν 32 ομάδες που θα χωρίζονται σε 4 ομίλους των 8, με 14 αγώνες για κάθε ομάδα (εντός - εκτός με τους επτά αντιπάλους) και από τη βαθμολογία που θα προκύπτει οι 4 πρώτοι θα περνούν στο Last 16 και ο πρωταθλητής θα προκύπτει από final four. Θα υπάρχουν και προκριματικά με σύστημα δύο αγώνων εντός - εκτός, ενώ το καθεστώς των wildcards θα ισχύσει αλλά οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε επόμενη συνάντηση.

- Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ομάδες 5-6 της κατάταξης θα συνεχίζουν "σε δεύτερη διοργάνωση", κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μόνο το champions league. Η πρώτη πρόβλεψη γι' αυτή τη δεύτερη διοργάνωση κάνει λόγο για 36 ομάδες χωρισμένες σε έξι γκρουπ των έξι, με την πρόκριση να πηγαίνει στους 4 πρώτους και εκεί πλέον να μπαίνουν και οι 8 που θα έχουν τερματίσει στς θέσεις 5-6 των ομίλων του champions league. Αυτή η διοργάνωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το final four του champions league.

- Συμφωνήθηκε ότι οι αγώνες θα διεξάγονται Τετάρτη και Πέμπτη και σε καμία περίπτωση Παρασκευή. Απόφαση που έρχεται να "επικυρώσει" τη δέσμευση της FIBA ότι δε θέλει να λειτουργήσει σε βάρος των εγχώριων πρωταθλημάτων, κάτι που κατηγορεί την Ευρωλίγκα ότι πράττει.

Best of internet