Υπόθεση Κούπερ: Ο,τι πει ο Ζντοβτς και μόνο...

Υπόθεση Κούπερ: Ο,τι πει ο Ζντοβτς και μόνο...

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Υπόθεση Κούπερ: Ο,τι πει ο Ζντοβτς και μόνο...

bet365

Ο Αρης Λαούδης γράφει για την ηρεμία που είναι άγνωστη λέξη στη φετινή ΑΕΚ, τη συμπεριφορά του Κούπερ που αποδεικνύει γιατί δεν έπαιξε σε υψηλό επίπεδο και τη διοίκηση που οφείλει να ακούσει με κλειστά μάτια την εισήγηση του προπονητή.

Η λέξη «ηρεμία» μοιάζει να έχει διαγραφεί προ πολλού από το λεξικό της φετινής ΑΕΚ και τα όσα συμβαίνουν θα μπορούσε να πει κανείς πως ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Το περιστατικό με τον Ντι Τζέι Κούπερ ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν «πνίξει» την «Ενωση» τους τελευταίους μήνες, γεγονότα που σε άλλες ομάδες συμβαίνουν σε βάθος τριετίας - τετραετία κι όχι δίμηνου ή τριμήνου.

Ναι, είναι συχνό το φαινόμενο να ψάχνεις για ξένους, είναι επίσης συχνό να ψάχνεις και για προπονητή, αλλά να διώχνεις τους ξένους που πήρες ένα 10ήμερο πριν και ταυτόχρονα να βλέπεις την μεγαλύτερή επένδυσή σου να πλακώνεται μπροστά στον πάγκο με τον προπονητή, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, είναι γεγονότα που συνδυαστικά θέλουν... προσπάθεια για να επιτευχθούν.

Είναι σαφές πως η συμπεριφορά του Κούπερ είναι πέρα για πέρα απαράδεκτη και το «απαράδεκτον» παίρνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε πως μέσα σε ενάμιση μήνα έχει κάνει όσα δεν έχουν κάνει Αμερικανοί που είναι χρόνια στην Ελλάδα.

Πρώτα τα ξενύχτια σε συνδυασμό με την αργοπορία στην προπόνηση, εν συνεχεία η απειθαρχία εντός παρκέ και τώρα το περιστατικό με τον Ζντοβτς που έδωσε και στους τελευταίους την εξήγηση για ποιο λόγο ο Αμερικανός με το περίσσιο ταλέντο δεν κατάφερε να γίνει ποτέ παίκτης επιπέδου Ευρωλίγκα.

Αν θελήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή, είναι σαφές πως η ΑΕΚ δεν μελέτησε σωστά την περίπτωση του Αμερικανού. Μπορεί να είδε το «τυράκι», το γεγονός δηλαδή ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης, πολυτέλεια ενδεχομένως για το ρόστερ που στήθηκε το καλοκαίρι, αλλά δεν είδε τη «φάκα» και η «φάκα» ήταν πως ο συγκεκριμένος δεν πέτυχε ποτέ σε υψηλό επίπεδο.

Ηταν λάθος του προπονητικού επιτελείου που δεν «ψάχτηκε» περισσότερο για την συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν ρώτησε και δεν έμαθε όσα έπρεπε προτού «ανάψει» το πράσινο φως για να διατεθούν 50.000 δολάρια το μήνα!

Εδώ που έφτασε η ΑΕΚ είναι αναγκασμένη να σκεφτεί καλά προτού πάρει την τελική απόφαση. Ορθώς επιλέγει την... καθυστέρηση, εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια προτού πάρει την οριστική απόφαση. Το παρελθόν του Ντι Τζέι Κούπερ είναι βεβαρημένο, αλλά σ' αυτές τις περιπτώσεις την απόφαση την παίρνει εξ ολοκλήρου ο προπονητής και η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί.

Ο προπονητής, ο Ζντοβτς στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να κρίνει αν ο Κούπερ αποτελεί «βόμβα» για τα αποδυτήρια της ομάδας, αν ο ίδιος μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα και να ξεχάσει ό,τι έγινε, αν μπορεί να βρει άλλον παίκτη για να τον αντικαταστήσει, αν θεωρεί πως με μια τιμωρία θα μπορέσει να τον βάλει στον ίσιο δρόμο.

Θα πει κάποιος «μια επένδυση τόσο μεγάλη θα εξαρτάται από τον εκάστοτε προπονητή;» και η απάντηση είναι απλή και τυπική: Ναι! Ο,τι συμβαίνει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ήταν, είναι και θα είναι απόφαση του προπονητή και η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί πιστά τις εισηγήσεις του, όσο αυτός υπάρχει στον πάγκο. «Κι αν κάνει λάθος;» είναι η επόμενη απλή ερώτηση. Απλά... κρίμα είναι η απάντηση!

Στον ομαδικό αθλητισμό, ο προπονητής είναι αυτός που φέρει την ευθύνη αυτών των αποφάσεων και από το πόσο σωστές ή λάθος είναι οι κρίσεις του εξαρτάται το αν θα πετύχει ή αν θα αποτύχει το σύνολο. Η ΑΕΚ επέλεξε λοιπόν τον Ζντοβτς, αυτός οφείλει να πάρει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του κι αυτός βεβαίως θα κριθεί στο φινάλε.

Από 'κει και πέρα, η ΑΕΚ έχει προσπαθήσει να διορθώσει δύο από τα λάθη που έκανε από το ξεκίνημα της σεζόν. Το πρώτο είναι ότι αποφάσισε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την υπόθεση, να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις και να... ανοίξει το καπάκι για να βγει ο ατμός.

Το δεύτερο λάθος που διόρθωσε αφορά τη στάση της στην υπόθεση μεταγραφής του Κρίστμας. Μέχρι και την ώρα που ανακοινώθηκε η άφιξη του Αμερικανού στην Ελλάδα, δεν υπήρξαν ούτε διαρροές, ούτε ονοματολογία, ούτε σενάρια. Η περίπτωση αυτή και του Αρμστεντ, στην οποία έγιναν άλλα λάθη μέχρι να φτάσουμε στο πρόωρο διαζύγιο, το όνομα κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό, δε διέρρευσε από καμία πλευρά και μπορεί αυτό να μην συμφέρει τους δημοσιογράφους που ψάχνονται για να βγάλουν είδηση, αλλά τα καλά και σοβαρά deal ανέκαθεν γίνονταν στο βουβό...

Ακόμη κι αυτές οι δύο μικρές λεπτομέρειες αποτελούν στοιχεία που δείχνουν ότι η ΑΕΚ θα κάνει λάθη, αλλά τουλάχιστον δεν θα κάνει τα ίδια λάθη στο μέλλον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.