Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη

Καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη
Με αφορμή τις τελευταίες καλές εμφανίσεις του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς με τη φανέλα των Σπερς το gazzetta αναρωτήθηκε πως τα πάνε οι παίκτες που μέχρι πέρσι αγωνίζονταν στην Ευρωλίγκα και έκαναν το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ.

Οι περισσότεροι της παρακάτω λίστας ήταν από τους καλύτερους παίκτες στις ευρωπαϊκές ομάδες τους, ωστόσο στο ΝΒΑ αρκούνται σε μικρότερους ρόλους. Άλλοι τα πάνε καλύτερα κι άλλοι ίσως να έχουν μετανιώσει την απόφασή τους να αφήσουν την Ευρώπη για το «αμερικανικό όνειρο»

Μπιέλιτσα (Φενέρμπαχτσε)

Ο MVP της περσινής σεζόν στην Ευρωλίγκα εντάχθηκε στο ρόστερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς λέγοντας αντίο στην Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Έρχεται στο παρκέ από τον πάγκο και στα 19 λεπτά που αγωνίζεται πετυχαίνει 4,6 πόντους με 3,9 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ.

Χουέρτας (Μπαρτσελόνα)

Ο Βραζιλιάνος γκαρντ της Μπαρτσελόνα έγινε ρούκι στο ΝΒΑ με τους Λέικερς φέτος και ο Μπάιρον Σκοτ του δίνει χρόνο συμμετοχής για να ξεκουράζει τη βασική δυάδα των γκαρντ. Αγωνίζεται 12,5 λεπτά ανά αγώνα και μετρά 3,1 πόντους, 2,8 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ.

Μαριάνοβιτς (Ερυθρός Αστέρας)

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς ήταν ο κορυφαίος σέντερ της περσινής σεζόν στην Ευρωλίγκα και ο Γκρεγκ Πόποβιτς του πρόσφερε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και τους Σπερς. Άρχισε τη χρονιά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά τον τελευταίο μήνα δείχνει να προσαρμόζεται και να παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο απαιτητικό rotation του Αμερικανού προπονητή. Μετρά 4,9 πόντους και 3 ριμπάουντ ανά 7 λεπτά συμμετοχής σε 15 αγώνες.

Γουίμς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Ο Γουίμς επέστρεψε στην πατρίδα του, καθώς βρήκε συμβόλαιο στους Φοίνιξ Σανς και άφησε πίσω του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αγωνίζεται περίπου 10 λεπτά ανά αγώνα και μετρά 1,5 πόντους, 1,4 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ στους 15 αγώνες που έχει αγωνιστεί.

Μεχρί (Ρεάλ Μαδρίτης)

Όταν ο ύψους 2,18μ σέντερ των Ντάλας Μάβερικς αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αφήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει στο ΝΒΑ σίγουρα θα περίμενε πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν λίγο καλύτερα από ότι έχουν μέχρι στιγμής. Έχει αγωνιστεί μόλις σε 5 παιχνίδια, έχοντας μόλις 1 πόντο συνολικά με 1 εύστοχη βολή και κατά μέσο όρο βρίσκεται στο παρκέ για 3,9 λεπτά. Απο το Νοέμβριο αγωνίζεται στο NBDL και τους Texas Legends.

Άντερσον (Ζαλγκίρις)

Το καλοκαίρι ο Τζέιμς Άντερσον άφησε τη Ζαλγκίρις για το ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς. Δε τα πάει ιδιαίτερα καλά ωστόσο καθώς μετρά 2,5 πόντους και 1 ριμπάουντ ανά 9,6 λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής στα 15 ματς που έχει αγωνιστεί.

Καούν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Αρχικά είχε πει ότι θα σταματήσει το μπάσκετ για να ασχοληθεί με την πληροφορική. Γι' αυτό και δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με την ΤΣΣΚΑ. Άλλαξε γνώμη όμως όταν ήρθε η πρόταση από τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Έχει αγωνιστεί σε 8 αγώνες, έχοντας κατά μέσο όρο 1 πόντο και 1,2 ριμπάουντ ανά 4,6 λεπτά συμμετοχής.

Χεζόνια (Μπαρτσελόνα)

Έγινε ντραφτ από τους Ορλάντο Μάτζικ τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι στιγμής δε τα πάει κι άσχημα. Έχει παίξει σε 29 παιχνίδια, ερχόμενος σε όλα από τον πάγκο και στα 12,5 λεπά που βρίσκεται στο παρκέ κατά μέσο όρο, μετρά 4,5 πόντους, 1,6 ριμπάουντ με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (46,6% εντός πεδιάς, 41,7% τρίποντα και 93,3% βολές)

Πλάις (Μπαρτσελόνα)

Όπως και ο Μεχρί, έτσι και ο Πλάις αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ, αλλά σίγουρα δε πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Έχει παίξει μόλις σε 5 ματς. Κατά μέσο όρο βρίσκεται στο παρκέ για 3 λεπτά, έχοντας 0,8 πόντους και 0,2 ριμπάουντ ανά αγώνα.