Το πάθος του Σπανούλη, δείχνει την άνοδο του Άρη!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Το πάθος του Σπανούλη, δείχνει την άνοδο του Άρη!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας "υποκλίνεται" στον Άρη που χριστουγεννιάτικα “έβγαλε τα συκώτια” στον Ολυμπιακό, αναρωτιέται αν μπορεί να είναι εξίσου ανταγωνιστικός και κόντρα στον Παναθηναϊκό και εκτιμά ότι ο Ζντοβτς θα βελτιώσει αισθητά την ΑΕΚ.

Πριν από το τζάμπολ, τα δεδομένα του ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής, ανέφεραν ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, δεν θα είχε στην διάθεσή του τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Αγραβάνη, που ακόμη δεν είχαν ξεπεράσει τις ενοχλήσεις από τους τραυματισμούς τους. Η είσοδος του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο του ΣΕΦ, όμως, φανέρωσε την συμμετοχή των δύο προαναφερθέντων, που έκαναν κανονικά προθέρμανση και τέθηκαν στην διάθεση του προπονητή τους. Αλήθεια, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόσφατη αγωνιστική εικόνα των “ερυθρολεύκων” στο Ζηρίνειο, υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι οι Πειραιώτες θα κινδύνευαν σοβαρά με ήττα από τον Άρη, αν ο “Kill-Bill” δεν έμπαινε “οπλισμένος” στο γήπεδο;

Η “βαριά” υπογραφή του αρχηγού!

Αν και είχε να παίξει από τις 26 Νοεμβρίου, οπότε και χτύπησε στη νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα, ο 33χρονος αρχηγός των πρωταθλητών ξεκίνησε “φουριόζος” το ματς και με 6 πόντους στην 1η περίοδο, βοήθησε την ομάδα του να ξεπεράσει το αρχικό 2-6 και να προηγηθεί με 14-10 στο 7ο λεπτό, όταν και επέστρεψε στον πάγκο. Η ποιότητα, το πάθος και η αυταπάρνηση του V-Span, που στην επανεμφάνισή του (15π. & 5ασ με 7/7 βολ. σε 26') έδειξε πόσο “ανεβάζει” την απόδοσή της ομάδας του, αποτελούν τα στοιχεία που έγειραν - στο τελευταίο 3λεπτο - την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού (10-1). Η αυλαία της αγωνιστικής έπεσε με τους γηπεδούχους (Στρόμπερι 14π., 7ρ. & 2ασ.) να επικρατούν με 76-64 των “κιτρινόμαυρων” (Χάγκινς 14π., 9ρ. & 4κοψ.), που για 37 λεπτά έδειχναν ικανοί να φύγουν νικητές από το Φάληρο και να κάνουν θριαμβευτικά Χριστούγεννα μακριά από την βάση τους.

Ο Ολυμπιακός έλεγξε ριμπάουντ και λάθη και παρά την μεγάλη αστοχία του (37% με 23/62 σουτ εντός πεδιάς) βρήκε τον τρόπο να πάρει τη νίκη που χρειαζόταν, διατηρήθηκε σε απόσταση ενός βαθμού από τον Παναθηναϊκό και “αγόρασε” εορταστική ηρεμία, ενόψει της δύσκολης πρεμιέρας του Top-16 με την Μπαρτσελόνα, που έρχεται με άγριες διαθέσεις... Ο “πάλαι ποτέ αυτοκράτωρ” του ελληνικού μπάσκετ έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι κατά πόσο θα μπορέσει να διατηρήσει το ίδιο ψηλά τον πήχη, τώρα που ο ανταγωνισμός στο Eurocup ανεβαίνει και οι δύο εκτός έδρας αγώνες με τον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα των αντοχών και των αντιστάσεων του.

Μπορεί να κλείσει τη χρονιά με 11/11;

Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έμεινε στην Αθήνα για τον κυριακάτικο (27/12, 18.30) νοκ-άουτ ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, εκεί που θα επιστρέψει στις 18 Ιανουαρίου για τον αγώνα πρωταθλήματος με τους “πράσινους”. Ο “περίπατος” (88-54) των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς (Φελντίν 14π. με 4/7 τριπ.) με αντίπαλο την αδύναμη Καβάλα (1-10) που ετοιμάζει βαλίτσες για την Α2 Κατηγορία, δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την κατάσταση του “τριφυλλιού”, που ναι μεν μετράει 9 σερί νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά βρίσκεται μπροστά σε δύο κρίσιμα παιχνίδια (με Άρη και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ), που εν πολλοίς θα καθορίσουν τις τελικές ισορροπίες για τους δύο εγχώριους τίτλους. Το “double-double” του Παπαγιάννη (15π. & 10ρ.) αξίζει ιδιαίτερης μνείας, αλλά θα είχε μεγαλύτερη αξία αν ο 18χρονος σέντερ, ήταν σε θέση να πάρει χρόνο συμμετοχής και στα δύο επόμενα ματς της ομάδας του.

Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της ΑΕΚ

Το “θρίλερ” του Βενετόκλειου και η “γκάφα” που τελικά δεν πλήρωσε η ΑΕΚ (9-2), δεν μπορεί να βάλει κακό βαθμό στο ντεμπούτο του νέου προπονητή της "Ένωσης". Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν μπερδευτεί πολύ τον τελευταίο μήνα με τις συνεχόμενες αλλαγές στο επιτελείο και το ρόστερ τους και πέρα από την υπερπολύτιμη νίκη (86-85) επί του Κολοσσού, που τους διατήρησε στην πρώτη τετράδα, κρατάνε την εξαιρετική εμφάνιση του D.J. Κούπερ (20π., 9ρ. & 11ασ.) που παρ' ολίγο να κάνει “triple-double” και το ξύπνημα του (Ντούσαν Σάκοτα 12π., 4ρ. με 4/7 τριπ.). Μετά από ένα τριήμερο ρεπό, ο Γιούρι Ζντοβτς έχει προγραμματίσει τουλάχιστον οκτώ προπονήσεις μέχρι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (03/01, 18.00), που θα είναι το πρώτο ματς της “βασίλισσας” για το 2016 και το οποίο προσφέρεται για πιο ασφαλή συμπεράσματα!

Δικαιούται πλέον να συζητάει για πλέϊ-οφ!

Ο χαρακτήρας που έδειξαν οι παίκτες του Χάρη Μαρκόπουλου, σε ένα παιχνίδι που ήταν πολύ πιο σημαντικό για τον γηπεδούχο Αρκαδικό, αποδεικνύει περίτρανα γατί ο Κόροιβος (6-5) δίκαια βρίσκεται μόνος του στην 5η θέση της βαθμολογίας, έχοντας ήδη 4 εκτός έδρας νίκες στο ενεργητικό του (σε 6 αγώνες). Το τελικό 89-88 της Τρίπολης, που διαμορφώθηκε με 2/2 βολές του Τρότερ στην εκπνοή, ήρθε μετά από ματς-θρίλερ, με τους φιλοξενούμενους (Ντ. Χάρις 20π. & 11ρ.) να ανατρέπουν μία διαφορά 12 πόντων και στη συνέχεια να κινδυνεύουν με ήττα, ενώ στην 4η περίοδο προηγήθηκαν ακόμη και με +10 (70-80).

Σκαλί-σκαλί ανεβαίνει ο ΠΑΟΚ

Η εκπληκτική απόδοση του Ρέλεφορντ (26π., 3ρ. & 3ασ. με 11/15 σουτ) αλλά και του ηρωϊκού Λαρεντζάκη (24π.), δεν στάθηκε αρκετή για να χαρίσει στον Κολοσσό τη νίκη της χρονιάς επί της ΑΕΚ, που είχε την τύχη με το μέρος της. Η εντός έδρας απώλεια της ομάδας της Ρόδου, έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ (5-6) να σκαρφαλώσει στην 6η θέση μετά την “πεντακάθαρη” νίκη (82-67) του επί των Τρικάλων, ένα αποτέλεσμα που ήρθε χάρη στα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας και την επιθετική πολυφωνία (Τέπιτς 18π., 6ρ., 3ασ. με 4/5 τριπ.) του “δικεφάλου του Βορρά”. Τώρα που “κλείδωσε” και η παραμονή του Σχορτσανίτη, οι Θεσσαλονικείς νομιμοποιούνται να κοιτούν ψηλότερα πιο πολύ στην Ελλάδα και λιγότερο στην Ευρώπη.

Limit-up για Ρέθυμνο και Πάτρα, "βαρομετρικό χαμηλό" για Κηφισιά

Απέναντι στην ομάδα των βορείων προαστίων, οι Κρητικοί (4-7) του Θανάση Σκουρτόπουλου, έκαναν την καλύτερη εφετινή τους εμφάνιση (74-61), μετρούν 3 νίκες στους τελευταίους 5 αγώνες μετά από ένα 0/5 από την πρεμιέρα και μετά και τώρα που βελτιώνεται και ο Σαρλόν Κλόοουφ (13π., 5ρ., 2ασ. & 2κλ.), ξεμυτίζουν στο "κάδρο" της επικίνδυνης ζώνης.

Βίοι παράλληλοι και για τον Απόλλωνα (4-7), που άρχισε το πρωτάθλημα με 0/3 και δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του 1ου γύρου, δείχνει να έχει ισορροπήσει την κατάσταση με το ρεκόρ 4-4 που ακολούθησε. Η διαφορά του +17 (90-73) κόντρα στο Λαύριο, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της νίκης των Πατρινών, που στο πρόσωπο του Κώστα Μέξα και του Αμερικανού γκαρντ, Κέβιν Ντίλαρντ (μ.ο. 23,0π., 3,7ρ. & 5,0ασ. με 86,3% στις βολ., 61,5% στα διπ. και 37,5% στα τριπ.), βρήκαν τους ανθρώπους, που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ολική επαναφορά της ομάδας.

Τα Τρίκαλα (4-7) υπέστησαν μία φυσιολογική ήττα στην Πυλαία, αλλά δείχνουν να είναι η μοναδική ομάδα αυτού του γκρουπ που έχει την πιο φυσιολογική πορεία και την πιο δυνατή έδρα. Το δίδυμο Σοκό-Κόντζερ και οι υπόλοιποι Αμερικανοί αποτελούν σταθερή αξία και η ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη, δείχνει να κρατάει την τύχη στα χέρια της.

Η Κηφισιά (4-7) έχασε για 5η σερί αγωνιστική και στο Ρέθυμνο δεν μπόρεσε να "κεφαλαιοποιήσει" την πολύ ανεβασμένη "μετοχή" της στο ματς με τον Ολυμπιακό, τον οποίο απείλησε με ήττα! Με 34,9% στα σουτ εντός πεδιάς και με αναλογία 11 ασίστ και 18 λαθών, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, δεν μπορούσε να φύγει νικήτρια και πλέον το βάρος πέφτει στην επανάληψη (28/12) των τελευταίων 27 δευτερολέπτων του αγώνα με το Λαύριο (με το σκορ στο 78-79), που αν έχει θετική κατάληξη για τους Κηφισιώτες, αυτομάτως θα τους ανεβάσει σκαλοπάτι στην βαθμολογία.

Σε πολύ δεινή θέση η Καβάλα, σκληρή μάχη για Λαύριο-Αρκαδικό

Μία ενδεχόμενη νίκη επί του Αρκαδικού, στο πρώτο ματς του 2016, θα αναπτερώσει σίγουρα το ηθικό των παικτών του Στιβ Γιατζόγλου και σίγουρα θα δώσει στην Καβάλα (1-10) παράταση ζωής στην Α1 Κατηγορία. Ακόμη κι αυτό να συμβεί όμως, έχει τόσο δύσκολο πρόγραμμα και όλες τις αντιπάλους της εκτός έδρας στον 2ο γύρο, που ακόμη και το "θαύμα", στην περίπτωσή της αποτελεί επιεική χαρακτηρισμό!

Αντίθετα, πολύ σκληρή μάχη αναμένεται να γίνει ανάμεσα στους άλλους δύο νεοφώτιστους με τον Αρκαδικό να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην περίπτωση που το Λαύριο χάσει τελικά το ματς με την Κηφισιά. Οι Λαυριώτες μετρούν ένα 0/4 και η απουσία του τραυματία Τζαμάλ Νίξον (μ.ο. 11,9π. & 4,1ασ.), δείχνει να τους έχει στοιχίσει πολύ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!