Η καλύτερη περίοδος να κάνει... κοιλιά είναι τώρα

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η καλύτερη περίοδος να κάνει... κοιλιά είναι τώρα

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες προτιμά την έλλειψη αγωνιστικής φρεσκάδας του Ολυμπιακού τώρα, παρά σε δυο μήνες ενώ αποθεώνει την προσπάθεια που κάνει ο Άρης.

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Άρη μου έδωσε την ευκαιρία να αφιερώσω λίγες λέξεις και στους Θεσσαλονικείς οι οποίοι παίζουν πραγματικά όμορφο μπάσκετ και κυρίως σκεπτόμενο.

Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με τον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» βγάζουν μία κούραση το τελευταίο 15θήμερο κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι αδύνατον μία ομάδα να παίζει καλό μπάσκετ και με φρεσκάδα και τους 10 μήνες . Όπως είναι και αδυνάτον όποτε υπάρχει κούραση να δημιουργείται θόρυβος για μεταγραφική ενίσχυση.

Το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν έχει προγραμματίσει τρεις περιόδους καλής φόρμας και το συγκεκριμένο διάστημα δεν είναι μία από αυτές.

Ορθώς. Διάβαζα κάποια σχόλια αναγνωστών κατά τη διάρκεια του live πως ο Ολυμπιακός κάνει «κοιλιά» τη χειρότερη στιγμή.

Μέγα λάθος. Ο Ολυμπιακός κάνει «κοιλιά» την καλύτερη στιγμή.

Προτιμούν οι υπεύθυνοι μία φρέσκια ομάδα στον 2ο γύρο του Top 16 παρά τώρα και μετά να επέλθει καθίζηση. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως δεν προβληματίζει η ομάδα με τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται.

Το ευχάριστο είναι πως από τις τρεις αδυναμίες του Ολυμπιακού που υπήρχαν πριν 2 μήνες, έχει εξαφανιστεί η μία, επιμένει να υπάρχει η άλλη και αποτελεί ερωτηματικό η τρίτη.

Η πρώτη στην οποία αναφέρομαι είναι ο Στρόμπερι. Ο Αμερικανός θύμιζε ανέκδοτο το πρώτο διάστημα, αλλά πλέον παίζει πολύ καλά. Βγάζει απίστευτη ενέργεια, τρέχει εκπληκτικά το γήπεδο, κουβαλάει τη μπάλα στον αιφνιδιασμό πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο και σιγά σιγά βρίσκει επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Η δεύτερη αδυναμία που επιμένει είναι η απουσία ποιοτικής λύσης στη θέση «4» πίσω από τον Πρίντεζη. Ο Αγραβάνης προερχόταν από απουσία λόγω τραυματισμού και είναι άδικο να κριθεί στο ματς με τον Άρη, αλλά όσα έδειξε απέχουν πολύ από αυτά για τα οποία τον εμπιστεύτηκαν στο καλοκαίρι οι ιθύνοντες της ομάδας.

Η τρίτη αδυναμία η οποία αποτελεί ερωτηματικό είναι ο Σον Τζέιμς. Ο τραυματισμός του Πάτρικ Γιανγκ δημιούργησε μεγάλο κενό και ο Τζέιμς κλήθηκε να το γεμίσει όσο καλύτερα μπορούσε. Μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο θα πρέπει να τον κρίνουμε τώρα που θα παίζει κι ο Σπανούλης.

Ένας pick ‘n’ cut ψηλός αποδίδει καλύτερα με κάποιον που παίζει καλά το σκριν στη μπάλα και τόσες μέρες που είναι ο Τζέιμς στον Πειραιά, ο Σπανούλης δεν αγωνιζόταν. Με τον αρχηγό στο παρκέ, ο Τζέιμς θα είναι καλύτερος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ...

Ο Ολυμπιακός νίκησε μία πολύ καλή ομάδα όταν χαμήλωσε το σχήμα του ο Σφαιρόπουλος. Στο «4» ο Παπαπέτρου και στο «5» είτε ο Πρίντεζης είτε ο Αγραβάνης. Εκεί λειτούργησε καλύτερα η άμυνα (δέχθηκε 9 πόντους στην τελευταία περίοδο) και εκεί βρήκε αιφνιδιασμούς με εκφραστή κυρίως τον Στρόμπερι.

Στα θετικά η επιστροφή του Σπανούλη. Δε με ενδιαφέρουν ούτε οι 15 πόντοι του ούτε οι ασίστ που έδωσε. Φαινόταν στα πατήματά του ότι είναι καλά και δεν έχει πλέον πρόβλημα τραυματισμού. Στον Σπανούλη πρέπει να κοιτάτε τα πατήματά του για να κρίνετε αν είναι σε καλή κατάσταση ή αν κάτι τον ενοχλεί.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΑΡΗ

Χρειάστηκε να παρακολουθήσω λίγα παιχνίδια για να πειστώ πόσο καλή ομάδα είναι ο Άρης. Όταν έγραψα σε blog τον Οκτώβριο και ανέφερα και σε μία από τις αρχικές εκπομπές που κάνουμε στο gazzetta.gr (έρχεται σύντομα κι άλλη) πως ο Άρης θα τερματίσει 3ος, πολλοί έπεσαν να με φάνε. Ειδικά φίλοι της ΑΕΚ.

Ο Άρης διαθέτει έναν εξαιρετικό προπονητή, υπάρχει χημεία, άριστες επιλογές ξένων και κυρίως…. τακτική. Δεν πρέπει να υπάρχει παίκτης των «κιτρινόμαυρων» που να μην ξέρει να διαβάζει τον αντίπαλο, που να μην ξέρει να διακρίνει την αδυναμία που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Οι Θεσσαλονικείς κόντραραν στα ίσα τον Παναθηναϊκό στο Παλέ τον Οκτώβριο χωρίς τον Χάγκινς. Κόντραραν για 35’ τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ τα Χριστούγεννα.

Γενικότερα δείχνουν πως απέχουν λίγο από την πρώτη δυάδα του ελληνικού μπάσκετ. Βέβαια αν δεν είναι προσεκτικοί δε θα καταλάβουν για πότε θα ξανανοίξει η ψαλίδα, αλλά ευτυχώς ο προπονητής τους είναι ταπεινός και φροντίζει να τους θυμίζει να «απλώνουν τα πόδια τους μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια τους».

ΥΓ: Με την Μπαρτσελόνα τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση και πίστη στο πλάνο της τακτικής.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε με την Κηφισιά και με τον Άρη για έναν επιπλέον λόγο. Και τα δύο αντίπαλα προπονητικά τιμ γνωρίζοντας την κυριαρχία των Πειραιωτών στην άμυνα με hedge out, έκοψαν τελείως ή έστω περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τα pick ‘n’ roll και στα περισσότερα επιθετικά τους συστήματα τα σκριν ήταν μακριά από τη μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο αυτομάτως έκοψαν σημαντικό μέρος της επιθετικότητας της «ερυθρόλευκης» άμυνας.

ΥΓ 3: Ο Λοτζέσκι θέλει ακόμη ένα γεμάτο 10ήμερο για να επιστρέψει. Λείπει πολύ από τον Ολυμπιακό.

ΥΓ 4: Στην ΑΕΚ είχαν βάλει πριμ τίτλου στον Άρμστεντ τον οποίο έδιωξαν. Στον Άρη δε θα τολμούσαν ποτέ να έχουν τέτοιο όρο σε οποιοδήποτε συμβόλαιο. Μία ακόμη τεράστια διαφορά σε σχέση με όσα ανέφερα παραπάνω περί ταπεινότητας στην ομάδα του Πρίφτη.

ΥΓ 5: Πέραν της μεταγραφής του Ρίβερς στη Ρεάλ και του Νέλσον στην Ουνικάχα (αναγκαστική λόγω τραυματισμού του Μάρκοβιτς), καμία άλλη ομάδα του Top 16 δεν έχει κάνει προσθήκη. Υπάρχουν ακόμη 4 μέρες. Κάποια θα κάνει.

ΥΓ 6: Επειδή θα μπουχτίσετε στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες κάντε μία βόλτα από Γλυφάδα μεριά (ή Ξάνθη) και πάρτε καριόκα από του «Παπαπαρασκευά». Θα ξεχάσετε το όνομα σας. Και πουράκι πάρτε. Έφαγα προχθές πάλι και έχω σοκαριστεί.

ΥΓ 7: Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας και στις οικογένειές σας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.