Πού θα "γκελάρουν" οι "αιώνιοι";

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πού θα "γκελάρουν" οι "αιώνιοι";
O Αντώνης Καλκαβούρας "ψάχνει" την ομάδα που θα ακολουθήσει την Καβάλα στην Α2 Κατηγορία και ελέω... Top-16, ποντάρει σε τουλάχιστον ένα στραβοπάτημα από Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό, το οποίο θα δώσει άλλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα.

Το εξ' αναβολής παιχνίδι Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ και οι αγώνες της 10ης αγωνιστικής της Basket League σε συνδυασμό με τις αναμετρήσεις των εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έδωσαν τροφή για σχόλια, εξελίξεις και πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στην πορεία των 14 μονομάχων της Α1 Κατηγορίας. Αυτή τη φορά, όμως, ας αρχίσουμε ανάποδα, δηλαδή από την "ουρά" της βαθμολογίας, όπου η κατάσταση σχετικά με την μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, κατά ήμισυ τουλάχιστον, δείχνει να ξεκαθαρίζει...

Ήλθον, είδον και... απήλθον!

Η απομάκρυνση του Γιάννη Τζήμα που "ανέβασε" την ομάδα στα "μεγάλα σαλόνια" και η συμφωνία με τον Στιβ Γιατζόγλου, δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς η Καβάλα (1-9) παρά την αλλαγή ξένων, υπέστη μία ακόμη οδυνηρή ήττα, την 9η συνεχόμενη και με ήδη 4 εντός έδρας αποτυχίες στο ενεργητικό κόντρα σε ομάδες (Κόροιβος, Απόλλων, Κηφισιά και Κολοσσός) που θεωρητικά έπρεπε να "κυνηγήσει", πλέον δεν ελπίζει ούτε... θαύμα! Στον τελικό των... τελικών κόντρα στους Ροδίτες, δεν είχε να επιδείξει τίποτε περισσότερο από τα μέχρι τώρα στηρίγματά της (Κοστόφ 23π. & Ταπούτος 16π.), σούταρε με 24% στα δίποντα (17/43), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξένοι μαζί, είχαν 12/33 σουτ. Το τελικό 72-85 κατέδειξε ότι ο σύλλογος της Ανατολικής Μακεδονίας, θα είναι η ομάδα που θα "πέσει" πιο γρήγορα από ποτέ στην σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος. Στην περίπτωσή της, οι αριθμοί (14η στα δίποντα με 42% και 13η στα τρίποντα με 27,9%) δεν λένε ψέματα!

Αστεία-σοβαρά, ο ΠΑΟ είναι μέσα σ' όλα!

Πίσω στην κορυφή για να ασχοληθούμε λίγο με την δυαρχία που βασιλεύει εδώ και χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ και που δεδομένου των συνθηκών, δύσκολα θα σπάσει και φέτος! Ο πρωτοπόρος και αήττητος Παναθηναϊκός (10-0), πέρασε χωρίς απώλειες από τους δύο πρώτους σκοπέλους (Άρης και Ολυμπιακός) του πρωταθλήματος, γλίτωσε στο... τσακ από τα δύο "non-shows" σε Πάτρα και Λαύριο, ενώ "είχε... άγιο" στον εντός έδρας αγώνα με τον "δικέφαλο του Βορρά", που μάλλον φοβήθηκε να νικήσει! Τα "στραβοπάτημα" στην Πολωνία (Ζιέλονα Γκόρα) και η εντός έδρας ήττα από την Λοκομοτίβ Κούμπαν, τον ανάγκασαν να συνέλθει γρήγορα για να μην δει το Top-16 από τον... καναπέ (και παίζοντας στο Eurocup) και κάπως έτσι, χωρίς έχει παίξει εντυπωσιακό μπάσκετ, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έφτασε στην πιο σημαντική περίοδο της σεζόν, έτοιμη να διεκδικήσει και τους τρεις στόχους της χρονιάς.

Στην Αμαλιάδα, που οι Καλάθης (2π., 5ασ. με 1/8 σουτ) και Διαμαντίδης (2π., 2ασ. με 1/5 σουτ) ήταν... off και ο Παππάς δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο, οι "πράσινοι" πέτυχαν μία πειστική νίκη (75-57) επί του Κοροίβου με τους Φελντίν (25π., 3ασ. με 9/14 σουτ) και Γιάνκοβιτς (16π., 4ρ., 4ασ. & 2κλ.) να "βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά" και αστεία-αστεία, μετρούν 8 συνεχόμενες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη, από τις 20 Νοεμβρίου οπότε και έχασαν στο ΟΑΚΑ από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αν συνυπολογίσουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ο μαραθώνιος του της Ευρωλίγκα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Απριλίου, η πεντάδα αγώνων που ακολουθεί για το "τριφύλλι" (Καβάλα εντός, ΑΕΚ εκτός, Κηφισιά, Άρη εντός και Ολυμπιακό εκτός), θα κρίνει εν πολλοίς την μάχη της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, με τις επισκέψεις σε Ρόδο, Πυλαία και Τρίκαλα, να αποτελούν τα λεγόμενα "πονηρά" ματς, στα οποία, πριν και μετά από δύσκολες ευρωπαϊκές μάχες, θεωρητικά μπορούν να "σκάσει βόμβα"!

"Σώθηκε" η ενέργεια, "έπεσε" ο ρυθμός στην άμυνα!

Το 14-0 που έκανε ο Ολυμπιακός σε Ελλάδα και Ευρώπη από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, έχοντας στο μεσοδιάστημα σοβαρές απουσίες (Γιανγκ, Σπανούλης, Πρίντεζης, Αγραβάνης), ήταν αν μη τι άλλο πέρα του φυσιολογικού, αλλά βοήθησε τους "ερυθρόλευκους" να αφομοιώσουν τους ρόλους του και να αποκτήσουν "χημεία", ενώ απέδειξε ότι η ομάδα στηρίζεται σε όλους τους παίκτες της. Ωστόσο, αυτό το αήττητο, ήταν δεδομένο ότι δεν μπορούσε να τραβήξει άλλο! Κι αν η εντός έδρας ήττα (68-81) από την Εφές Αναντολού, πέρα από φυσιολογική και ανώδυνη, μπορεί να χαρακτηριστεί και χρήσιμη γιατί έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, να "σφίξει τα λουριά" και να βγάλει στη σέντρα τους παίκτες για την πολύ κακή αμυντική τους παρουσία, το ματς που ακολούθησε με την Κηφισιά κατέδειξε ότι οι παίκτες είναι κουρασμένοι και στην παρούσα φάση, δεν έχουν τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας που απαιτούνται για να παίζουν στα "κόκκινα" δύο ματς μέσα σε τέσσερις μέρες.

Η αξιοσημείωτη βελτίωση της ομάδας των βορείων προαστίων, που ενισχύθηκε με έναν ακόμη παίκτη (Μουχάμεντ Ελ Αμίν) και είχε εξαιρετική αμυντική τακτική, λίγο έλλειψε να πυροδοτήσει την βόμβα που σας λέγαμε! Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου έτρεξαν ένα σερί 15-4 στα τελευταία τέσσερα λεπτά και με καλάθι του εντυπωσιακού Λόουερι μετέτρεψαν το 58-68 του 35'29" σε 73-72 υπέρ τους στα 41 δευτερόλεπτα! Ο Ολυμπιακός (9-1) κατόρθωσε να τελικά να αποφύγει το έμφραγμα (για 2η συνεχή χρονιά στο Ζηρίνειο) με καλάθι και βολή του Χάκετ (κι ένα φάουλ του Παπαπέτρου που δεν δόθηκε), αλλά η ουσία είναι ότι δείχνει "σκασμένος" και η αμυντική του ισχύς έχει κατέβει ένα επίπεδο. Τα δύο ματς (με Άρη και Μπαρτσελόνα) που ακολουθούν στο ΣΕΦ πριν εκπνεύσει το 2015, είναι κάτι περισσότερο από κομβικά για την μετέπειτα πορεία στο πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα, ενώ ο δύσκολος όμιλος στο Top-16 και τα συνεχόμενα ντέρμπι που θα δίνει, καθιστά επικίνδυνα τα ματς σε Ρέθυμνο και Ρόδο, που προηγούνται του επαναληπτικού με τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο στις 25 Ιανουαρίου.

Αρχίζει η ανηφόρα για τον "τέλειο" Άρη!

Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης Πρίφτης θα ενδώσει τελικά στις πιέσεις-παραινέσεις για μία μετεγγραφή-δώρο για τη συνέχεια, τα αποτελέσματα, όμως, δικαιώνουν και με το παραπάνω την επιμονή-εμπιστοσύνη στους παίκτες του. Κόντρα στον σχεδόν "γυμνό" μέσα στην ρακέτα, Απόλλωνα, ο Άρης (8-2) είχε +24 ριμπάουντ, μόλις 8 λάθη, ήταν σχεδόν αλάνθαστος στις βολές (17/18) και με τον Οκάρο Ουάϊτ (22π., 7ρ. & 2κλ.) για... φίλημα, έκανε το καλύτερο εφετινό του παιχνίδι στο "Nick Galis Hall" και τo τελικό 82-50 του χάρισε την 4η σερί νίκη του. Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν τώρα για τους "κιτρινόμαυρους"... Πέρα από το ότι θα κάνουν Χριστούγεννα στο γήπεδο, μέσα σε τέσσερις μέρες (24-27/12), θα αντιμετωπίσουν Ολυμπιακό στο Φάληρο και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (νοκ-άουτ ημιτελικός Κυπέλλου) και το 2016 αρχίζει μεν κόντρα στο Ρέθυμνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά ακολουθούν τέσσερα ματς-"φωτιά" (με Νεπτούνας εντός, Κολοσσό, ΠΑΟ και Εμπόριο Αρμάνι εκτός)! Κάτι μας λέει ότι η ενίσχυση μοιάζει πλέον αναγκαία και επιβεβλημένη...

Το πρώτο "διαγώνισμα" του Ζντοβτς!

Το εφιαλτικό 0/5 της ΑΕΚ, το οποίο την "γκρέμισε" από την κορυφή του πρωταθλήματος και της στοίχισε την πρόκριση στους "32" του Eurocup, αποτελεί πλέον παρελθόν και το ίδιο ισχύει και για τον Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος κατά ένα ασυνήθιστο τρόπο αναβαθμίστηκε (έγινε γενικός διευθυντής της ΚΑΕ), απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του διοικητικού ηγέτη, Μάκη Αγγελόπουλου, ο οποίος τον θέλει στο πλευρό του. Κόντρα στο Ρέθυμνο, η "Ένωση" (8-2) άρχισε να ξαναβρίσκει ρυθμό, έπαιξε μετά από καιρό καλό μπάσκετ (86-70), ο Μαυροκεφαλίδης (19π., 8ρ. & 4ασ.) πείστηκε να αγνοήσει τις "σειρήνες" της Μακάμπι και η συμφωνία με τον δουλευταρά και με φύσει αμυντική φιλοσοφία, Γιούρι Ζντοβτς, αφήνει αισιοδοξία για τη συνέχεια, τώρα που η ομάδα θα έχει τον χρόνο να κάνει αρκετές προπονήσεις πριν τις επόμενες εξετάσεις με τον Παναθηναϊκό στις 3 Ιανουαρίου.

Κολοσσιαίο "διπλό" για πλέϊ-οφ!

Η εκτός έδρας νίκη επί της Καβάλας (85-72), δεν απομάκρυνε απλά τον Κολοσσό (5-5) από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδό του στην οκτάδα, που εξασφαλίζει συμμετοχή στα πλέϊ-οφ. Αν εξαιρέσουμε την εντός έδρας "γκέλα" με το Λαύριο, η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη έχει κάνει την πιο φυσιολογική πορεία από όσες βρίσκονται από την 4η θέση και κάτω. Σουτάρει με 54,5% στα δίποντα, έχει Έλληνα πρωταγωνιστή (ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι 1ος σκόρερ με μ.ο. 13,0π. και 2ος ριμπάουντερ με 5,3ρ.), ενώ προϊόντος του χρόνου ανεβαίνει επικίνδυνα ο Τρέβορ Ρέλεφορντ που στο κλειστό της Καλαμίτσας έβγαλε μάτια (23π., 4ρ., 4ασ. με 4/5 διπ. & 5/8 τριπ.). Αν οι Ροδίτες κερδίσουν και την ΑΕΚ, τότε θα βάλουν πλώρη για την καλύτερή του χρονιά στην Α1 Κατηγορία.

Ο Ιανουάριος καθορίζει την υπέρβαση!

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν λίγο πολύ φυσιολογική και η τελική διαφορά (57-75), ίσως να μην αντικατοπτρίζει την ακριβή εικόνα του αγώνα, υπό την έννοια ότι ο Κόροιβος (5-5) πέρασε μπροστά 29-28 στο 18' και πλησίασε 45-53 στο 28', αλλά στη συνέχεια παραδόθηκε. Η ομάδα του Χάρη Μαρκόπουλου, που έχασε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ (24-39), έχει μπροστά της μία σειρά 6 αγώνων (Αρκαδικός εκτός, ΠΑΟΚ εντός, Λαύριο και Τρίκαλα εκτός, Απόλλωνα και Καβάλα εντός), που θα κρίνουν κατά πόσο μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Άργησε αλλά επιστρέφει;

Η προσαρμογή του "Big-Sofo" στην ομάδα και η εντυπωσιακή ολική επαναφορά στο Eurocup, που τελικά έστειλε τον "δικέφαλο του Βορρά" στους "32" της διοργάνωσης, είχε το κόστος της στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πέρα από την εντός έδρας ήττα από την Κηφισιά στην προ Σχορτσανίτη εποχή, ο ΠΑΟΚ έχασε τρία ματς στον πόντο που δεν έπρεπε να είχε χάσει (από Ολυμπιακό στην Πυλαία και από Απόλλωνα και ΠΑΟ εκτός) και γι' αυτό βρίσκεται στην 8η θέση με ρεκόρ 4-6. Υπό διαφορετικές συνθήκες και με λίγο καλύτερο σχεδιασμό, θα ήταν τουλάχιστον 5ος σε απόσταση αναπνοής από το δίδυμο Αρη-ΑΕΚ και θα είχε μεγαλύτερες ελπίδες ακόμη και για την 3η θέση. Το εύκολο πέρασμα από το Λαύριο (78-62) με τους Βασιλειάδη και Σοφοκλή σε πολύ μέτριο απόγευμα (14π. & 8ρ. και οι δύο μαζί), καταδεικνύει ότι η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου μπαίνει σε καλό δρόμο και για να δούμε πόσο μπορεί να ανέβει ο πήχυς, μένει να μάθουμε αν ο "Big-Sofo" θα μείνει μέχρι το τέλος (τον πιέζει η Μακάμπι)!

Καλύτερες μέρες για Κηφισιά!

Η ήττα από τον Ολυμπιακό (73-75) μπορεί να ήταν η 4η συνεχόμενη για την ομάδα των βορείων προαστίων, ωστόσο, η εμφάνιση και μόνο και η ανταγωνιστική εικόνα που παρουσίασε, ισοδυναμεί με... νίκη και είναι αρκετή για να κάνει τους ανθρώπους της ομάδας να αισιοδοξούν για τη συνέχεια. Το ρόστερ πλέον είναι αρκετά γεμάτο, η προπονητική καθοδήγηση είναι πολύ περισσότερο από επαρκής και αν Κηφισιώτες αρχίζουν να βάζουν βολές (τελευταίοι στην Α1 με 65,2%) κι ευστοχούν σε περισσότερα ελεύθερα τρίποντα (14οι με 27,1%), τότε οι καλύτερες μέρες έρχονται... Άστε που θα ξαναπαιχτούν και τα τελευταία 27 δευτερόλεπτα του μέχρι πριν απο λίγες μέρες χαμένου αγώνα με το Λαύριο! Μπασκετικά μεγαλεία...

Νίκη και διαφορά για τα Τρίκαλα!

Το +28 της τελικής διαφοράς στη νίκη (82-54) των Τρικάλων (4-6) επί του Αρκαδικού, έχει διπλή σημασία για την ομάδα του Κώστα Φλεβαράκη, που παίρνει μεγάλη παραγωγικότητα από τους ξένους που διάλεξε (Κόντζερ 25π., 8ρ. με 11/12 σουτ), παίζει όμορφο και επιθετικό μπάσκετ και έχει την εμπειρία να διαχειριστεί την καλή "χημεία" των παικτών του. Μετά τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, η ομάδα της Θεσσαλίας έχει μία τετράδα αγώνων (Λαύριο μέσα, Απόλλωνα έξω, Κόροιβο μέσα και Καβάλα έξω), που θα της δώσει την ευκαιρία να "κλειδώσει" την παραμονή της και να κοιτάξει ψηλότερα.

Μάχη τεσσάρων για μία θέση!

Λόγω εμπειρίας και ελαφρώς καλύτερου προγράμματος, το Ρέθυμνο (3-7) κατά πρώτο λόγο και ο Απόλλων Πάτρας (3-7) κατά δεύτερο, δείχνουν να έχουν ένα μικρό προβάδισμα για να "καθαρίσουν" πιο γρήγορα με την υπόθεση παραμονή! Οι Κρητικοί υποδέχονται Αρκαδικό και Λαύριο στην έδρα τους στον 2ο γύρο, ενώ έχουν κερδίσει τους Πατρινούς. Η ομάδα του Κώστα Μέξα έχει επτά βατούς αγώνες από τους 8 εναπομείναντες στο κλειστό της Περιβόλας, αλλά έχει χάσει εντός έδρας (56-76) από τον Αρκαδικό (3-7). Από τους δύο νεοφώτιστους, πιο ευνοϊκό πρόγραμμα έχουν οι Αρκάδες, ενώ τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για το Λαύριο (3-7), αν τελικά χάσει τη νίκη επί της Κηφισιάς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!