Ο Γιώργος Πρίντεζης στο gazzetta.gr

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Γιώργος Πρίντεζης στο gazzetta.gr
Ο "υπαρχηγός" των "ερυθρολεύκων", Γιώργος Πρίντεζης, δίνει στο gazzetta.gr το στίγμα του σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν στον Πειραιά, τον δυσκολότερο όμιλο της φάσης των "16" και παραδέχεται ότι η Εφές ήθελε περισσότερο τη νίκη!

Ήταν από τις λίγες φορές στο Φάληρο, που ενώ έβλεπες την Εφές Αναντολού να προηγείται σ' όλο το ματς σταθερά πάνω από 10 πόντους (ανώτατο προβάδισμα το -15) και ήξερες ότι κάτι τέτοιες διαφορές τις έχει για πλάκα ο Ολυμπιακός, η ενέργεια και η πνευματική ετοιμότητα των παικτών, δεν συμβάδιζαν με τη νοοτροπία "refuse to lose", που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια τους Πειραιώτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά από σχεδόν κάθε μεγάλο καλάθι των γηπεδούχων, ακολουθούσε μία αποτελεσματική αμυντική προσπάθεια αλλά στην επίθεση, έλλειπε το καθαρό μυαλό και η υπομονή, προκειμένου να γίνει μία σωστή επιλογή. Μοιραία λοιπόν, η Κυπελλούχος Τουρκίας απαντούσε με τρίποντο ή με γκολ-φάουλ κι έτσι οι "ερυθρόλευκοι" υποκλίθηκαν δίκαια στην ανωτερότητα της 2ης καλύτερης επίθεσης στην Ευρωλίγκα (86,3π.), χάνοντας (68-81) για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες και 14 συνεχόμενες νίκες.

Το χειρότερο για τους Πειραιώτες, όμως, δεν ήταν η αδιάφορη ήττα, που σε τελική ανάλυση, έστειλε μία επικίνδυνη ομάδα στον άλλο όμιλο κι έφερε στο δικό τους, την Λαμποράλ Κούτσα, που στο "λιμάνι" θεωρείται πιο προσιτός και βατός αντίπαλος... Τα άσχημα νέα, είχαν να κάνουν με το ότι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, πραγματοποίησαν την χειρότερη εμφάνισή τους στο αμυντικό κομμάτι και ήταν επιεικώς κακοί στην προσωπική άμυνα. Είναι ενδεικτικό ότι η Εφές πέτυχε περισσότερους πόντους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα φέτος στην άμυνα του Ολυμπιακού (σε 40' γιατί υπάρχει και ο αγώνας της Βιτόρια που κρίθηκε στην παράταση), ενώ οι 81 πόντοι με τους οποίους φόρτωσε το "ερυθρόλευκο" καλάθι, είναι σχεδόν κατά 27 (!) περισσότεροι, από τον μέσο όρο του παθητικού της (54,6) στα υπόλοιπα τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια που έγιναν στο ΣΕΦ (ο αγώνας με την Τσεντεβίτα έγινε στο Ηράκλειο).

Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγείται το ξέσπασμα του 48χρονου τεχνικού, που αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, μπήκε στα αποδυτήρια και οι φωνές του ακούγονταν μέχρι τον διάδρομο της φυσούνας, όπου συνήθως περιμένουν οι εκπρόσωποι του Τύπου, πριν επιτραπεί η είσοδος στα "ενδότερα" των παικτών για συνεντεύξεις. «Αύριο το πρωί στις οκτώ και μισή θα είστε όλοι στο παρκέ για προπόνηση!», ακούστηκε να φωνάζει έξαλλος ο έμπειρος Θεσσαλονικιός coach, που ξέρει καλά ότι η δουλειά που θα γίνει στο δεκαήμερο που ακολουθεί μέχρι την πρεμιέρα του Top-16 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενδεχομένως και να προδιαγράψει την πορεία της ομάδας στο δεύτερο μισό της σεζόν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γιώργος Πρίντεζης φάνηκε να έχει απόλυτη συνείδηση της κατάστασης και με λόγια μεστά και σταράτα, εξήγησε στο gazzetta.gr τους λόγους της ήττας και μίλησε για τη νέα αρχή ενόψει του Top-16.

Τι δεν πήγε καλά Γιώργο απόψε (σ.σ.: χθες);

«Δυστυχώς, αφήσαμε την Εφές να κάνει το παιχνίδι της και να διαβάσει σωστά τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε στο pick'n'roll. Εμείς αργήσαμε να αντιδράσουμε και να ξυπνήσουμε, δεν μπήκαμε στο ματς συγκεντρωμένοι, μας πήραν πολλά ριμπάουντ και δεν εφαρμόσαμε αυτά, τα οποία είχαμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε πριν από το ματς: δηλαδή την έφεση των αντιπάλων στο transition game και στις δεύτερες επιθέσεις. Στο πρώτο δεκάλεπτο, είχαμε ήδη δεχθεί 20 πόντους από αιφνιδιασμούς και επιθετικά ριμπάουντ και αυτό τους έδωσε ρυθμό και τη δυνατότητα να ξεφύγουν στο σκορ με διψήφια διαφορά. Μετά ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε, γιατί οι Τούρκοι έχουν μία πολύ σοβαρή ομάδα, έχουν πλούσιο υλικό και εξαιρετική καθοδήγηση, οπότε έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, φάνηκαν να το θέλουν περισσότερο από μας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να συμβεί.»

Καμία φορά, σε μία ομάδα που παίζει στα "κόκκινα" και με αρκετές απουσίες εδώ και καιρό, μία διακοπή - όπως αυτή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου που δεν παίξατε - ίσως και να επενεργεί αρνητικά όσον αφορά στο ρυθμό των παικτών. Ήταν κι αυτός ένας λόγος που τουλάχιστον αμυντικά, κάνατε το χειρότερο παιχνίδι σας στο ΣΕΦ;

«Δε νομίζω γιατί οι ρυθμοί της προπόνησης δεν χαλάρωσαν καθόλου, κάναμε μία πολύ καλή προετοιμασία, δουλέψαμε όλη την εβδομάδα, οπότε δεν πρέπει να ψάχνουμε για δικαιολογίες, απλά είχαμε μία άσχημη βραδιά.»

Το ότι από την περασμένη Πέμπτη που παίξατε κόντρα στην αδύναμη Λιμόζ, πήγατε έως την επόμενη Παρασκευή χωρίς παιχνίδι, δεν πιστεύεις ότι μπορείς να έπαιξε κάποιο ρόλο στην απώλεια ρυθμού;

«Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι! Σίγουρα καλό είναι να έχεις και ρυθμό, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι και κακό να παίρνεις ένα ρεπό και να δουλεύεις περισσότερο πάνω στις αδυναμίες σου... Απλά εμείς δεν το δείξαμε σήμερα, όσο και να δουλέψαμε!»

Πως βλέπεις το νέο όμιλο του Top-16; Πολλοί λένε ότι είναι ο όμιλος του "θανάτου"...

«Όντως το να τερματίζεις πρώτος στον όμιλο της 1ης φάσης και να πέφτεις με τέτοιους αντιπάλους, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά εμείς είμαστε Ολυμπιακός, είμαστε δευτεραθλητές Ευρώπης και πριν από λίγα χρόνια κατακτήσαμε δύο σερί χρονιές την Ευρωλίγκα, οπότε καλύτερα να ανησυχήσουν οι άλλες ομάδες για το πως θα μας αντιμετωπίσουν και όχι εμείς.»

Η ήττα σας από την Εφές, έστειλε τους Τούρκους στον άλλο όμιλο και έφερε στον δικό σας τη Λαμποράλ Κούτσα. Εκτός από το ότι θα δεις για άλλες δύο φορές τον φίλο σου τον Μπουρούση, πιστεύεις ότι αυτή είναι μία θετική εξέλιξη;

«Αν και η Εφές πιστεύω ότι από 'δω και στο εξής, θα είναι όλο και καλύτερη, δεν θα το 'λεγα! Και αυτό, γιατί η Λαμποράλ παραμένει πάντα ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος, φέτος διανύει μία καταπληκτική σεζόν και παίζει πολύ καλά σαν ομάδα. Γενικότερα στο Top-16 πρέπει να μπούμε σε όλα τα παιχνίδια αποφασισμένοι, πρώτον για να κρατήσουμε την έδρα μας αλώβητη και να παλέψουμε όσα περισσότερα γίνεται εκτός. Είναι ένας μαραθώνιος όπου μέχρι την τελευταία αγωνιστική πιστεύω θα κρίνεται η πρόκριση. Και φυσικά, ευχής έργον να γυρίσουν και οι τραυματίες! Όχι μόνο για τους αγώνες, αλλά και για τις προπονήσεις... Δεν είναι μόνο το κενό που έχουν αφήσει τα παιδιά μεγάλο, αλλά το ότι η απουσίες αναγκάζουν μόνιμα τους υπόλοιπους να κάνουν το κάτι παραπάνω, κάτι που σε βάθος χρόνου δεν είναι καλό για την ομάδα...»