Ετσι μαθαίνεις να κερδίζεις τα must win παιχνίδια

Ετσι μαθαίνεις να κερδίζεις τα must win παιχνίδια

Άρης Λαούδης Άρης Λαούδης
Ετσι μαθαίνεις να κερδίζεις τα must win παιχνίδια
Ο Αρης Λαούδης αναλύει τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Κάουνας, την συνάντηση με τον Ομπράντοβιτς στο Top-16 και καταγράφει τα υπέρ και κατά από την δεύτερη φετινή εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα.

Με το έτσι, με το αλλιώς, με ελλείψεις, με σκαμπανεβάσματα, το συμπέρασμα είναι πως ο Παναθηναϊκός μαθαίνει από την αρχή να κερδίζει τα must win παιχνίδια.

Το 'κανε δύο φορές με τον Ολυμπιακό, το έκανε με το σπουδαίο «διπλό» στην Τουρκία επί της Καρσίγιακα, το ξανάκανε στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις, φτάνοντας φέτος τις δύο εκτός έδρας νίκες, όταν σε μια ολόκληρη τριετία είχε μόλις επτά «διπλά» μακριά από το ΟΑΚΑ...

Είναι δεδομένο ότι τα δύο «διπλά» με Καρσίγιακα και Ζαλγκίρις δεν είναι για να πανηγυρίζει κανείς, όταν θέτεις ως στόχο την 8άδα και το φάιναλ φορ. Από την άλλη, για να φτάσεις να πεις «πάω στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη να νικήσω» θα πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, από τα πιο χαμηλά, ώστε να «χτίσεις» τον χαρακτήρα σου και να ανακτήσεις το πνεύμα του νικητή που είχες χάσει την τελευταία τριετία.

Ούτε στη Σμύρνη, ούτε στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός έκανε κάτι το εντυπωσιακό. Αντέδρασε όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, είχε καλές επιλογές με το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού και πνευματικά παρουσιάστηκε συγκεντρωμένος στο στόχο του, κάτι που του έλειπε πολύ στα προηγούμενα εκτός έδρας ματς.

Στα συν, η «επιστροφή» του Πάβλοβιτς που μετά από καιρό δικαιολόγησε την παρουσία του στο «πράσινο» ρόστερ. Ο Μαυροβούνιος ήταν άφαντος τον τελευταίο μήνα, αλλά στο Κάουνας τελείωσε με 12 πόντους και 10 ριμπάουντ, αποδεικνύοντας για ποιο λόγο ο Τζόρτζεβιτς τον επέλεξε το καλοκαίρι.

Οχι, ο Πάβλοβιτς δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει παικταράς. Δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο και όποιος περίμενε κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα δεν αντιλαμβάνεται ούτε την αγωνιστική, αλλά ούτε και τη χρηματιστηριακή αξία του παίκτη. Από την άλλη όμως είναι ένας φόργουορντ με προσωπικότητα απ' αυτούς που έλειπαν τα τελευταία χρόνια από τον Παναθηναϊκό.

Ενας επιπλέον παίκτης, δίπλα στον Διαμαντίδη και τον Φώτση, που θα την πάρει την προσπάθεια, θα ρισκάρει να τσαλακώσει τα νούμερά του, δεν θα το πολυσκεφτεί, όταν θα κληθεί να αποφασίσει με την μπάλα να «καίει». Το έδειξε από τα πρώτα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και το επιβεβαίωσε στο Κάουνας, σ' ένα ακόμη must win παιχνίδι.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει άπαντες να αντιληφθούν πως η επιλογή του Πάβλοβιτς το καλοκαίρι εξυπηρετούσε πολλούς σκοπούς. Πρώτον, ο Παναθηναϊκός ήθελε να αφήσει χώρο στον Γιάνκοβιτς, δεύτερον ήθελε να έχει δύο παίκτες παρόμοιου επιπέδου για να τους εναλλάσσει και να μοιράζει το χρόνο και τρίτον δεν ήθελε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να προσθέσει ένα «3άρι» που στην ουσία θα «καπακώσει» τον Βλάντο.

Στα πλην, το γεγονός ότι τα ποσοστά στις βολές ήταν πάλι στα όρια του επικίνδυνου (63%) και βασικότερο όλων η άμυνα στην τελευταία φάση του παιχνιδιού. Δεν επιτρέπεται σε ομάδα με υψηλούς στόχους να επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος σε δεύτερο σερί παιχνίδι. Την γλίτωσε ο Παναθηναϊκός με το άστοχο δίποντο του Βασιλειάδη κι αντί αυτό να γίνει μάθημα, στην ουσία επαναλήφθηκε και στην Λιθουανία. Είναι δεδομένο πως ο Τζόρτζεβιτς θα πρέπει να το αντιμετωπίσει γιατί θα υπάρξουν πολλά παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν που θα κριθούν στο σουτ και στη μία άμυνα.

Οσον αφορά στο Top-16, θεωρώ πως είναι καλό τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Ολυμπιακό η αποφυγή του «εμφυλίου». Χίλιες φορές ο «Ζοτς» που θα μπει στο ΟΑΚΑ, θα αποθεωθεί και θα ασκήσει λιγότερη ψυχολογική πίεση στους «πράσινους» παρά ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που έχει δεκάδες ιδιαιτερότητες και «φορτώνει» με διπλάσιο βάρος τους παίκτες και των δύο ομάδων.

Τώρα, για να πάνε παραπάνω οι «πράσινοι» θα πρέπει να ανέβουν ένα επίπεδο, να έχουν μεγαλύτερο rotation και να προχωρήσουν σε ενίσχυση του ρόστερ. Τα κενά είναι δεδομένα και ο Τζόρτζεβιτς θα κληθεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να κάνει την ανάλογη εισήγηση.

Προσωπικά θεωρώ πως οι «πράσινοι» έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από έναν γρήγορο ψηλό απ' ό,τι 'εναν ακόμη γκαρντ, με δεδομένο πάντα ότι ο Παππάς θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο rotation.

Από την άλλη έχει λογική μια ενίσχυση στα γκαρντ, με δεδομένο ότι όλοι οι προπονητές θέλουν πέντε γκαρντ, οπότε η όποια επιλογή του Σέρβου τεχνικού έχει τα υπέρ και τα κατά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Άρης Λαούδης
Άρης Λαούδης

Μεγαλωμένος ολημερίς σ' ένα ανοικτό γηπεδάκι στην Αγιά Παρασκευή δύο πράγματα θα μπορούσα να είναι: Ή μπασκετμπολίστας ή δημοσιογράφος κι επειδή το πρώτο ήταν ολίγον δύσκολο για πολλούς λόγους, προτίμησε το δεύτερον, αυτό που συνήθως διαλέγουν οι «αποτυχημένοι αθλητές» για να απαλύνουν τον πόνο τους και να αισθάνονται τη μυρωδιά των αποδυτηρίων. Ως (δήθεν) μπασκετμπολίστας έφτασε να δοκιμάζεται μέχρι τα παιδικοεφηβικά των Αμπελοκήπων, αλλά ως συντάκτης τα κατάφερε μάλλον καλύτερα. Συντάκτης μπάσκετ από το 1993 στο αθλητικό τμήμα του «ΕΘΝΟΥΣ», ρεπόρτερ στα θέματα Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 2012, ζώντας όλες τις ένδοξες στιγμές των «πράσινων», αρθρογράφος στα «Πράσινα Νέα», επί χρόνια αρχισυντάκτης στο SentraGoal, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Sentra 103,3 και αρθρογράφος στο Goal News για τις βραδιές της Ευρωλίγκας.