Δεν υπάρχει εύκολος όμιλος στο Top 16

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες εξηγεί το σκεπτικό του για την κατάρτιση των ομίλων στο Top 16 και εξηγεί γιατί δε θέλει στο ίδιο γκρουπ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχει εύκολος όμιλος στο Top 16

Ο Τζόρντι Μπερτομέου τάζει χρήματα στις ομάδες, αυξάνει τους χορηγούς, αλλά το σύστημα διεξαγωγής ακόμη χωλαίνει.

Για μία ακόμη σεζόν η τελευταία αγωνιστική στην Ευρωλίγκα γίνεται σε διαφορετικές μέρες και ώρες με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να έχουν δικαίωμα επιλογής αντιπάλου στον όμιλο του Top 16. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένει σε αυτόν τον τρόπο παρά τα έντονα παράπονα των ομάδων;

Δηλαδή του χρόνου με 16 ομάδες και σύστημα «όλοι με όλους» (round robin το λένε στο χωριό μου) την τελευταία αγωνιστική θα την κάνει σε διαφορετικές μέρες και ώρες;

Πάμε και σε αυτά που μας ενδιαφέρουν...

ΑΛΛΟ ΤΟ TOP 16

Ξεκινάω κάπως επιθετικά και συμπαθάτε με για αυτό, αλλά δεν υπάρχει εύκολος όμιλος. Αναφερόμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες οι οποίες μετά από 3 μήνες θα είναι βελτιωμένες και ξεκινούν από την ίδια βαθμολογική αφετηρία. Πέραν της Τσεντεβίτα, δεν υπάρχει ομάδα που να μην έχει βλέψεις στα playoffs. Άλλη λιγότερες και άλλη περισσότερες.

Στον έναν όμιλο σίγουρα θα υπάρχει μία διαφορά δύο καλύτερων ομάδων (σε σχέση με τον άλλο όμιλο). Αυτομάτως όμως σημαίνει πως θα αποφύγεις πολύ καλές ομάδες στο «χιαστί» των playoffs.

Σίγουρα η κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας θα είναι πιο δύσκολη, αλλά ακόμη και με μειονέκτημα θα αντιμετωπίσεις πιο βατό αντίπαλο.

Ύστερα είναι και το άλλο...

Πέρυσι τι έκανε ο Ολυμπιακός στο Top 16; Και μειονέκτημα έδρας είχε και την Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε και στο Final 4 πήγε. Άρα μη δίνετε και τόση μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση των ομίλων.

Απλά να ξέρετε πως θα υπάρχουν πολλές ήττες. Ξεχάστε κάτι ρεκόρ τύπου 13-1 και 12-2. Επίσης ξεχάστε και τα «απόρθητα» κάστρα. Μπούρδες είναι αυτά. Κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός συγκεκριμένα χάνει δύο εντός έδρας παιχνίδια στο ΣΕΦ.

ΔΕ ΘΕΛΩ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πάμε και στο άλλο μεγάλο ερώτημα των ημερών. Να είναι στον ίδιο όμιλο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ή όχι;

Προσωπικά φωνάζω «όχι»!

Το μόνο καλό στη συνύπαρξη τους στον ίδιο όμιλο είναι το ένα ταξίδι που γλυτώνουν. Σημαντικό για τις ομάδες βέβαια αυτό.

Μετά από τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού έχω καταλάβει πως 10 μέρες πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και 10 μέρες μετά από αυτό, οι παίκτες «αδειάζουν».

Το «πριν» έχει να κάνει με την ένταση, το άγχος, τις δηλώσεις, τους οπαδούς και την πνευματική κυρίως προετοιμασία των παικτών. Το «μετά» έχει να κάνει με το αποτέλεσμα. Αν είναι θετικό, βλέπεις όλο χαμόγελα, αποθέωση, χαλαρότητα και τρως την... κατραπακιά. Αν είναι αρνητικό τότε σε πνίγει η πίεση και η αμφισβήτηση.

Χαμένος είτε έτσι είτε αλλιώς και για αυτό δε θέλω τις δύο ομάδες στον ίδιο όμιλο.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να διαλέξει ποιον αντίπαλο από τον όμιλό του θα κουβαλήσει στο Top 16. Ο Παναθηναϊκός αν χασει (ειχα γραψει λαθος πριν, συγγνωμη) ξέρει ότι θα παίξει με τον Ολυμπιακό. Δε γνωρίζει άλλες ομάδες του ομίλου που θα δημιουργηθεί διότι παίζει νωρίς την Πέμπτη και δε θα ξέρει τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

ΥΓ 2: Μη συγκρίνετε ανόμοια πράγματα και ανόμοιες καταστάσεις. Ο Τζόρτζεβιτς δεν έκανε καμία τεχνητή κρίση (όπως είχε κάνει κάποτε ο Ομπράντοβιτς), απλά το παράπονό του εξέφρασε και έκραξε έναν συγκεκριμένο ατζέντη ο οποίος προφανώς και τον «πρήζει» στα τηλέφωνα κάνοντας παράπονα.

Για να κάνεις τεχνητή κρίση πρέπει να έχει και τις προσωπικότητες στην ομάδα σου για να την κατανοήσουν και να κερδίσεις κάτι από αυτή, όπως είχε συμβεί σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου μετά την Πρόκομ.

ΥΓ 3: Το σημαντικότερο δεν είναι η αξία του Νίκου Χατζή ως παίκτης, αλλά ως άνθρωπος. Νικόλα σε ευχαριστώ πολύ για όλα όσα πρόσέφερες. Θα γίνεις ένας εξαιρετικός προπονητής.