Ο Σκότι Γουίλμπεν, η ΑΕΚ, το NBA κι η Νταρουσάφακα!

Φάνης Παναγιώτου
Ο Σκότι Γουίλμπεν, η ΑΕΚ, το NBA κι η Νταρουσάφακα!
Ο Σκότι Γουίλμπεκιν αποκτήθηκε στου δρόμου τα μισά, ωστόσο έχει εξελιχθεί σε παίκτη-κλειδί της Νταρουσάφακα, η οποία είναι έτοιμη να... πετάξει έξω τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Παναθηναϊκός τη... γλίτωσε. Το ίδιο -κατά πάσα πιθανότητα- κι η Ρεάλ Μαδρίτης. Αντίθετα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος της και το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στη φάση των «16» της Euroleague είναι η Νταρουσάφακα.

Η ομάδα από την Τουρκία ανέβηκε πέρυσι στην πρώτη κατηγορία της χώρας, ωστόσο διαθέτει υψηλό μπάτζετ και φέτος βρέθηκε στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Μάλιστα, παίζει για... δύο αποτελέσματα κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, καθώς περνάει στο TOP 16 ακόμα και με ήττα 10 πόντων.

Είναι έκπληξη η πορεία της Νταρουσάφακα; Μάλλον όχι κι ο λόγος είναι πως το καλοκαίρι αποκτήθηκαν ποιότικοι κι έμπειροι παίκτες, οι οποίοι τέθηκαν στη διάθεση του Οκτάι Μαχμούτι. Ο τελευταίος, όμως, διαπίστωσε ορισμένα κενά στο ρόστερ κι έτσι αποκτήθηκαν οι Σκότι Γουίλμπεκιν και Φουρκάν Αλντεμίρ.

Η Νταρουσάφακα κοντράρεται με τη Μακάμπι την Πέμπτη στην Τουρκία στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Euroleague. Στο 2.02 η νίκη των Τούρκων στη Vistabet.

Τον πρώτο τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Τον είδαμε στα μέρη μας πέρυσι κι άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ. Βέβαια για να κάνει το άλμα στην καριέρα του χρειάστηκε να παίξει πρώτα στην Αυστραλία. Παρά το γεγονός ότι ο Γουίλμπεκιν είχε καλούς αριθμούς στο κολέγιο με το Florida, εν τέλει δεν βρήκε θέση στο NBA.

Πήγε στην Αυστραλία, εντυπωσίασε (15.2π.) και πέρυσι ο Ντράγκαν Σάκοτα τον έφερε στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει την ΑΕΚ. Πήρε εξ αρχής θέση βασικού κι έδωσε λύσεις στην Ένωση. Στην ΑΕΚ τον ήθελαν και για φέτος. Ωστόσο, ο Γουίλμπεκιν πήγε στις ΗΠΑ, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ.

Πήρε μέρος τόσο στο Summer League του Ορλάντο, όσο και σε εκείνο του Las Vegas, με τους Σίξερς να προχωρούν εν τέλει στην απόκτηση του. Ο Γουίλμπεκιν έπρεπε να παλέψει για τη θέση. Το έκανε. Είχε στο ενεργητικό του κι ένα φοβερό game winner σουτ κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπως θα δείτε στο video!

Ωστόσο, επίσημο ματς στο ΝΒΑ δεν έπαιξε. Οι 76ers δεν τον κράτησαν στο ρόστερ τους και κάπως έτσι στο μυαλό του Σκότι Γουίλμπεκιν μπήκε εκ νέου η Ευρώπη. Το όνομα του ακούστηκε -και γράφτηκε- στο ρεπορτάζ της Ένωσης, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο deal ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έτσι ο Γουίλμπεκιν συνέχισε ως free agent.

Ο Μαχμούτι -όπως είπαμε- έψαχνε για γκαρντ κι η λύση του πρώην γκαρντ της ΑΕΚ.

Η συμφωνία δεν άργησε να ολοκληρωθεί κι ο Γουίλμπεκιν μετακόμισε στην Τουρκία. Το ντεμπούτο του στη Euroleague έγινε κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έβαλε 9 πόντους κι έκτοτε έχει εξελιχθεί στον παίκτη κλειδί της Νταρουσάφακα. Μένει στο παρκέ για 22:08 με μέσο όρο πόντων 7.4 ανά συμμετοχή.

Τώρα, ο Γουίλμπεκιν προετοιμάζεται για τη δεύτερη του αναμέτρηση με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κι έχει μπροστά του την πρόκληση να κάνει καλό ματς και να βοηθήσει την ομάδα του να αφήσει έξω την ιστορική ομάδα από το Ισραήλ. Μπορεί να το κάνει; Θα το δούμε στο παρκέ.

Ο Οκτάι Μαχμούτι, πάντως, τον εμπιστεύεται!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.