Οι δύο καλύτεροι Ελληνες της Ευρωλίγκας (vids)

Άρης Λαούδης
Οι δύο καλύτεροι Ελληνες της Ευρωλίγκας (vids)
Η πρώτη φάση της Ευρωλίγκας φτάνει στο τέλος της και μία αγωνιστική πριν από το φινάλε, το gazzetta.gr γράφει για τους δύο κορυφαίους Ελληνες της διοργάνωσης.

Ο «κοντός» και ο «ψηλός» θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι βασικοί πλέι μέικερ και σέντερ της πρώτης φάσης κι αυτή η διαπίστωση δεν είναι αυθαίρετη, αλλά καταγράφεται από τα στατιστικά και τις εκπληκτικές εποδόσεις τους στα 9 παιχνίδια.

Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Νικ Καλάθης είναι μακράν οι κορυφαίοι Ελληνες στη διοργάνωση, ίσως και οι κορυφαίοι παίκτες στις θέσεις τους με βάση τα νούμερα...

Γιάννης Μπουρούσης: «Σαρώνει» σ' όλες τις κατηγορίες

Η Λαμποράλ χτύπησε διάνα με την απόκτηση του Γιάννη Μπουρούση και ο Περάσοβιτς δικαιούται να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τον καλύτερο ψηλό στην Ευρωλίγκα. Αν η πρώτη φάση τελείωνε σήμερα, ο Μπουρούσης θα δικαιούνταν το βραβείο του MVP κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί που είναι αποστομωτικοί. Κανείς άλλος παίκτης, με εξαίρεση ίσως τον Τεόντοσιτς, δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των περισσότερων ατομικών κατηγοριών.

Πρώτος στο ranking με το εκπληκτικό 23,56, πρώτος στα ριμπάουντ με 7,9, έβδομος σκόρερ με 14,7, 11oς στα κοψίματα με 1,11 ανά αγώνα! Στην ουσία δηλαδή από τις οκτώ σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, ο Μπουρούσης έχει πλασαριστεί στις τέσσερις, στις δύο εκ των οποίων καταλαμβάνει την πρωτιά!

Νικ Καλάθης: Ο ιδανικός συμπαίκτης για τον... Μπουρούση

Ο Μπουρούσης πιθανότατα χρειαζόταν έναν πλέι μέικερ τύπου Καλάθη για να είναι (και) πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας. Ο Νικ αποδεικνύει εμπράκτως πως είναι ένα από τα τρία κορυφαία πόιντ γκαρντ της Ευρώπης, έχοντας παρουσία σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη βεβαίως είναι στις τελικές πάσες όπου έχει κατά μέσο όρο 6,9 ανά παιχνίδι και βρίσκεται στην 2η θέση και η δεύτερη είναι στα κλεψίματα όπου επίσης φιγουράρει στην δεύτερη θέση με 1,9 κατά μέσο όρο.

Για τον καλάθη θα ήταν τα πράγματα ακόμη καλύτερα, αν δεν είχε τόσο μεγάλο αριθμό λαθών, κάτι ωστόσο που θεωρείται εν μέρει φυσιολογικό, δεδομένου του χρόνου συμμετοχής και των ευθυνών που έχει στον Παναθηναϊκό. Ο διεθνής σέντερ είναι ο ένατος παίκτης με τα περισσότερα λάθη στην Ευρωλίγκα, έχοντας 2,7 κατά μέσο όρο.

Ιαν Βουγιούκας: «Σιγουράτζα» από παλιά

Από την εποχή που ήταν στον Παναθηναϊκό, ο Βουγιούκας θεωρούνταν η πιο αξιόπιστη επιλογή μέσα στη ρακέτα. Ουδέποτε τα ποσοστά του έπεσαν κάτω από το 55%-60% και το ίδιο ισχύει και φέτος φορώντας τη φανέλα της Ζαλγκίρις. Ο Ελληνας σέντερ είναι ο πέμπτος πιο αξιόπιστος παίκτης στα δίποντα με ποσοστό που ξεπερνά το 66%!

Οσοι βρίσκονται στην πρώτη 5άδα της σχετικής κατάταξης είναι βεβαίως παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις «4» - «5» επιβεβαιώνοντας βεβαίως πως η σχετική κατηγορία «φτιάχτηκε» για τους ψηλούς και μόνο.