Ζαϊτέ και Τζέιμς οι δικές μου επιλογές για σέντερ

Ζαϊτέ και Τζέιμς οι δικές μου επιλογές για σέντερ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρεται στα «θέλω» του Σφαιρόπουλου για τον αντικαταστάτη του Γιανγκ και ερευνώντας την αγορά βρήκε δύο περιπτώσεις.

Ο Νοέμβριος ήταν περίεργος μήνας για τον Ολυμπιακό. Εννέα νίκες σε ισάριθμα ματς, αλλά και εφτά παίκτες να τραυματίζονται. Από τη μία χαίρεσαι πως παρά τις συγκεκριμένες αντιξοότητες η ομάδα νίκησε στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζάγκρεμπ, τη Λαμποράλ στο ΣΕΦ και από την άλλη αναρωτιέσαι... ποιος θα είναι ο επόμενος. Μέχρι και ο διαιτητής τραυματίστηκε.

Άποψη μου πάντως είναι πως ο τραυματισμός είναι μέρος του πρωταθλητισμού. Συμβαίνει.

Μπαίνει Δεκέμβριος όμως και Νο 1 μέλημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι ο αντικαταστάτης του Πάτρικ Γιανγκ.

Ο coach μέχρι τώρα δε βρίσκει παίκτη με τα χαρακτηριστικά που θέλει. Θέλοντας και μη, χαμήλωσε τον πήχη. Μάταια...

Για να καταλάβετε ο Σφαιρόπουλος θέλει έναν αθλητικό ψηλό που να παίζει καλή άμυνα ψηλά, να μπορεί να κάνει hedge out στο pick 'n' roll των αντιπάλων, να παίρνει ριμπάουντ και στην επίθεση να είναι pick 'n' cut (να κόβει μετά το σκριν) σέντερ.

Παίκτης τέτοιος δεν υπάρχει! Αν υπήρχε δε θα ήταν ελεύθερος.

Μία βασική επιθυμία επίσης του Σφαιρόπουλου είναι να έχει εμπειρία (έστω και μικρή) από Ευρωλίγκα ή EuroCup. Πολύ δύσκολα θα καταφύγει σε λύση με κομμένο παίκτη από το ΝΒΑ.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι πως κάποιοι καλοί παίκτες που οι ομάδες τους κινδυνεύουν με αποκλεισμό (π.χ. Εμπάκουε) δεν παραχωρούνται. Ας συνεχίσω με το παράδειγμα της Μακάμπι. Αν θα αποκλειστεί θα θέλει να «σώσει» τη χρονιά κατακτώντας το Eurocup. Δε θα διαλυθεί.

Οι τουρκικές ομάδες κάνουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Σιγά μη δώσει παίκτη η Γαλατά ή η Καρσίγιακα; Έχουν τόσους στόχους μπροστά τους και επίσης ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΛΕΦΤΑ.

Η απόφαση είναι δύσκολη και πλέον ο χρόνος αρχίζει να πιέζει. Υπάρχουν 25 μέρες, αλλά ουσιαστικά είναι λιγότερες αφού όποιος και να έρθει χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο προσαρμογής.

Προσωπικά πιστεύω πως ο Ολυμπιακός θα κινηθεί για παίκτη από ομάδα στο EuroCup.

Θα ήθελα τον Λάσμε, αλλά αποκλείεται να τον αφήσουν οι Τούρκοι.

Θα ήθελα τον Παρακχούσκι (καμία σχέση με αθλητικό σέντερ, αλλά κιλά μπάσκετ), αλλά αποκλείεται να τον αφήσει η Ούνικς.

Θα ήθελα τον Μαμ Ζαϊτέ της Ναντέρ. 21 ετών θηρίο (2.08), πηδάει και ξεχνάει να κατέβει. Έχει λίγες παραστάσεις κι από Εθνική Γαλλίας. Παίζει καλή άμυνα. Στην επίθεση τελειώνει τις φάσεις με κάρφωμα. Τρέχει άριστα το παρκέ. Στο EuroCup έχει 12.7 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα.

Έχει και αρκετά μειονεκτήματα βέβαια. Δεν είναι ποιοτικός στην επίθεση, αντιλαμβάνεται με δυσκολία καταστάσεις στο set παιχνίδι και στην άμυνα κάνει εύκολα φάουλ.

Ξαναλέω όμως... τέτοια εποχή ο πήχης αναγκαστικά χαμηλώνει.

Θα ήθελα τον Σον Τζέιμς της Μπιλμπάο. Παίζει φέτος μετά από 2 χρόνια αποχής (πέρυσι στο Μιλάνο ήταν άφαντος) λόγω εγχείρισης στη μέση. Τον είχα για τελειωμένο, αλλά φέτος κάνει... παπάδες σε EuroCup (9.5 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2.5 κοψίματα) και ισπανικό πρωτάθλημα (9.8 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 1.9 τάπες). Δεν το είχα προσέξει μέχρι που με ζάλισε ο κολλητός μου.

Αυτούς τους δύο έχω ξεχωρίσει. Το θέμα είναι ποιους έχει ξεχωρίσει ο Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του όμως.

ΥΓ: Αν την άλλη αγωνιστική της Α1 δύο ομάδες ηττηθούν, οι προπονητές ετοιμάζουν βαλίτσες.

ΥΓ 2: Ομάδα που δεν παίζει άμυνα, δεν έχει καμία τύχη. Στην ΑΕΚ αναφέρομαι. Πήραν τον Κούπερ που βγάζει ψωμάκι παίζοντας pick 'n roll και δεν έχει ψηλό που να κόβει στη ρακέτα.

ΥΓ 3: Για τον Οκάρο Γουάιτ τα έχω πει πριν 2 μήνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.