Η διαφορά στις μετεγγραφές των «αιωνίων» και η «κίτρινη» μετοχή!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η διαφορά στις μετεγγραφές των «αιωνίων» και η «κίτρινη» μετοχή!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τα «πεπραγμένα» της 1ης αγωνιστικής, που αποτελούν την βάση για τα πρώτα limit-up και limit-down και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται. Τα 30 λεπτά του «3D» και η «κιτρινόμαυρη» ορμή από Βορρά και Νότο...

Αν τα τέσσερα αμφίρροπα ματς που προηγήθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, ήχησαν σαν ένα ασυνήθιστα συναρπαστικό “καλωσόρισμα” στη νέα σεζόν, η ολοκλήρωση της 1ης στροφής του ελληνικού πρωταθλήματος, πιστοποίησε όλες εκείνες τις “φωνές” που έσπευσαν να προβλέψουν ότι ο εφετινός “μαραθώνιος” της Α1 Κατηγορίας, μοιάζει ως ο πιο ανταγωνιστικός των τελευταίων ετών. Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, ο ενισχυμένος και θριαμβευτής του πρώτου “αιώνιου” ντέρμπι της σεζόν (μέσα στο ΣΕΦ), Παναθηναϊκός, “τα χρειάστηκε” στην πρώτη επικίνδυνη “έξοδο” του στην διοργάνωση, με τον Άρη μάλιστα, να δείχνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ότι είναι στο σωστό δρόμο για να ανέβει επίπεδο από πέρυσι. Αν μάλιστα, οι “κιτρινόμαυροι” είχαν στην διάθεσή τους και τον βασικό ψηλό τους Τζαμέλ Χάγκινς (δεν έπαιξε λόγω ίωσης), ίσως η βραδιά να είχε περισσότερο σασπένς κι ακόμη μεγαλύτερη λάμψη, απ' όση προσέδωσε το “τοτέμ” του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, που συμβολικά έκανε το τζάμπολ του αγώνα, προκαλώντας συγκίνηση κι ενθουσιασμό.

Εξακολουθεί να είναι... βαρόμετρο!

Μέσα σε τέσσερις μέρες και χωρίς να είναι ακόμη έτοιμοι, οι “πράσινοι” άφησαν πίσω τους με θετικό πρόσημο τις εκτός έδρας πρεμιέρες στις δύο εγχώριες διοργανώσεις (Κύπελλο και πρωτάθλημα) και έδειξαν ότι έχουν το βάθος για να ανταποκριθούν σε υψηλό επίπεδο και στους τρεις στόχους που έχουν θέσει. Το “διπλό” (70-76) επί της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη, πάντως, δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν “νοικοκύρευε” το παιχνίδι του “τριφυλλιού – ποιος άλλος; – ο Δημήτρης Διαμαντίδης, όταν η ομάδα βρέθηκε στο -11 (24-13). Παρ' ότι ο Καλάθης έπαιξε 34 λεπτά και είχε καλή απόδοση, ο 35χρονος αρχηγός του Παναθηναϊκού, που όπως δήλωσε διανύει την τελευταία του χρονιά στο μπάσκετ, ήταν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο παίκτης-κλειδί (12π., 4ρ., 8ασ. 2κλ. με 3/4 τριπ.) για τη δύσκολη νίκη των “πρασίνων” και χρειάστηκε να παίξει 29'45”! Αν ο “Μήτσος” χρειαστεί να παίξει 25+ λεπτά και στο Κράσνονταρ, την ερχόμενη Παρασκευή (16/10, 18.00) με την Λοκομοτίβ Κούμπαν στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα, αποτελεί απορίας άξιο αν θα έχει μείνει ενέργεια στο “ρεζερβουάρ” για μία ακόμη “τιτανομαχία”, τρεις μόλις μέρες αργότερα...

Βίοι αντίθετοι για τους “δικέφαλους”!

Η ήττα του Άρη στα σημεία από τον Κυπελλούχο Ελλάδας με τους Γκιστ (17π., 7ρ. με 7/8 σουτ) και Ραντούλιτσα (14π., 2ρ. με 6/6 σουτ) να χάνουν μόλις ένα σουτ (13/14), καταδεικνύει πόσο δύσκολη ήταν η αποστολή της ΑΕΚ στο “Nick Galis Hall” για το Κύπελλο. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, που αγωνίστηκε χωρίς τρία βασικά της στελέχη (Κάρτερ, Ντούσαν Σάκοτα και Κατσίβελης) κι έχασε στο τελευταία δευτερόλεπτα από τον “πάλαι ποτέ αυτοκράτορα”, νίκησε με +12 (65-53) τον 3ο της βαθμολογίας πέρυσι ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κι έκανε μία νίκη που δεν είχε κάνει πέρυσι! Ο “δικέφαλος του Νότου”, που πήρε το πρώτο ντέρμπι της πρωταθλήματος, με τον θεωρητικά καλύτερό του παίκτη “άποντο” (Χέρστον 0/4 σουτ σε 23') και τους Ανοζίκε και Κάρτερ ανέτοιμους, αν εκμεταλλευτεί το εύκολο πρόγραμμα που έχει στο πρώτο μισό του 1ου γύρου, στην 8η αγωνιστική, θα υποδεχθεί τον Άρη στο ΟΑΚΑ αήττητος! Ο “δικέφαλος του Βορρά”, δείχνει πιο “φτωχός” σε λύσεις σε σχέση με πέρυσι κι αν δεν βρει έναν αξιόπιστο σέντερ, στις βραδιές που δεν θα είναι καλός ο Βασιλειάδης, θα μπορεί να χάσει και από υποδεέστερους αντιπάλους.

Η αντίδραση των πρωταθλητών και η υστέρηση σε επίπεδο νοοτροπίας!

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, αντέδρασε πολύ θετικά από το “ηλεκτροσόκ” του Κυπέλλου, έστω κι αν ο Κολοσσός Ρόδου, δύσκολα θα μπορούσε να του δημιουργήσει πρόβλημα. Οι “ερυθρόλευκοι” έπαιξαν “σκυλίσια” άμυνα στις πρώτες τρεις περιόδους (67-40) και παρά τους 22 πόντους που δέχτηκαν στην 4η περίοδο, είχαν 30 ασίστ και μόλις 11 λάθη και παρά τα 9/29 τρίποντα, παρουσίασαν βελτίωση ενόψει της πρεμιέρας της Ευρωλίγκα με την Τσεντεβίτα, που θα προηγηθεί του δεύτερου και πιο καθοριστικού από τον προημιτελικό του Κυπέλλου, ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο θα κλείσει την αυλαία της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Συμπερασματικά, πάντως, οι Πειραιώτες δείχνουν λιγότερο έτοιμοι από τους “πράσινους” στο ξεκίνημα της σεζόν, γιατί οι νέοι παίκτες που προσέθεσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο ρόστερ της ομάδας (οι δύο Αμερικανοί Γιανγκ & Στρόουμπερι, ο “άγουρος” Μιλουτίνοφ και ο Χάκετ), υστερούν αισθητά σε σχέση με τους “Γιούγκους” (Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα και Κούζμιτς) και τον “πορτοφολά” Φέλντιν που επέλεξε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, στη νοοτροπία “refuse to lose” που χαρακτηρίζει κάθε ματς των ομάδων τους.

Η πρώτη εξάδα και τα πρώτα συμπεράσματα για την μάχη της “ουράς”!

Αυτές οι πέντε ομάδες, μαζί με το ανανεωμένο Ρέθυμνο, που αν δεν έπεφτε πάνω στον εκπληκτικό Αμερικανό πάουερ-φόργουορντ, Τόνι Μέγιερ (31π., 6ρ. με 5/5 τριπ.), θα έριχνε μίνιμουμ “20άρα” (87-73) στον Απόλλωνα Πατρών, θα είναι λογικά οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την πρώτη εξάδα. Στην μάχη της ουράς, διπλά αναμένεται να μετρήσει η εκτός έδρας νίκη των Τρικάλων επί του Κοροίβου και μάλιστα με +9 (73-64), με τον έμπειρο Κώστα Φλεβαράκη να παρουσιάζει ένα καλοδουλεμένο σύνολο από 8 καινούριους παίκτες και να κλέβει την παράσταση. Από “διπλό” εγκεφαλικό γλίτωσε η περυσινή πρωταθλήτρια της Α2 Κατηγορίας, Καβάλα, που νίκησε (68-66) με τρίποντο στην εκπνοή του Βούλγαρου, Κοστόφ το επίσης νεοφώτιστο Λαύριο, το οποίο ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικό, αν κι έμαθε πριν από σχεδόν από 40 μέρες ότι θα παίξει στα μεγάλα “σαλόνια” του ελληνικού μπάσκετ.

Αυτή θα ήταν η πραγματική “βόμβα”...

Το ίδιο ισχύει και για την Κηφισιά, που μέσα στην εβδομάδα αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τον Φάρο Κερατσινίου, ο οποίος προβιβάστηκε φέτος από την Β' Εθνική Κατηγορία και έχει υπερδιπλάσιο budget από τον σύλλογο των βορείων προαστίων! Η νεανική (έχει τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα με 23,1) ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου, που εντός έδρας είναι σαν να παίζει σε ουδέτερο γήπεδο και λόγω πολλών νεαρών παικτών θα αργήσει να βρει ρυθμό, δυσκολεύτηκε σε όλο το ματς από έναν εντυπωσιακό Αρκαδικό. Η ομάδα της Τρίπολης, έδειξε ότι ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο κι αν έβρισκε το υπό καλές προϋποθέσεις τρίποντο της φινλανδικής έκδοσης του Τελέτοβιτς, Μάτι Νουούτινεν (17π. & 4ρ. με 5/9 τριπ.), έβρισκε στο στόχο στην εκπνοή, θα είχε κάνει το “μπαμ” της πρεμιέρας. Όσοι παρακολούθησαν το ματς, είδαν μία ομάδα που θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της στην μάχη της παραμονής στην κατηγορία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!