Οι αντιρρήσεις του ξενοδόχου

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Οι αντιρρήσεις του ξενοδόχου

bet365

O Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει τη λεπτομέρεια που τείνουμε να ξεχνάμε: εκτός από τους δικούς μας, παίζει και ο αντίπαλος.

"Είμαι λοιπόν πανέτοιμος να πανηγυρίσω τον θρίαμβο της ομαδάρας, ανοίγω την τηλεόραση και ...τι να δω; Υπήρχε και αντίπαλος στο γήπεδο!"

Αυτή η θρυλική ατάκα, των Ράδιο Αρβύλα νομίζω, μου έρχεται στο μυαλό κάθε καλοκαίρι, όταν η κοινή γνώμη απαιτεί από την Εθνική ομάδα θριάμβους και μετάλλια, λες και παίζει μόνη της στο γήπεδο. Ή τον Σεπτέμβριο, όταν μια 5η ή 6η θέση βαφτίζεται "παταγώδης αποτυχία".

Το Ευρωμπάσκετ που έρχεται επιφυλάσσει μία δυσάρεστη έκπληξη στους πανηγυριστές του Αυγούστου. Θα υπάρχει και αντίπαλος στο γήπεδο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, θα έχει και κοινό ο εν λόγω αντίπαλος. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος.

* Στην πρεμιέρα, παίζουμε με τους Σκοπιανούς, που πιάνουν μαχαίρι στα δόντια όποτε βλέπουν το ελληνικό μπλε. Δεν έχουν πια ΜακΚάλεμπ και Άντιτς, αλλά είναι σκληροτράχηλοι, σουτάρουν καλά, διαθέτουν ομοιογένεια και δίψα. Τη θέση του "νατουραλιζέ" την έδωσαν σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς των ευρωπαϊκών γηπέδων, τον Ρίτσαρντ Χέντριξ. Το ματς της 5ης Σεπτεμβρίου το έχουν σημειώσει από μήνες με κόκκινο μαρκαδόρο. Κόκκινο του πάθους.

* Δεύτερη αγωνιστική, μας υποδέχεται η Κροατία, με 10.000 κόσμο στο πλευρό της. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής και φέτος είναι ανώτερη από το συγκρότημα που έπαιξε μικρό τελικό το 2013. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς κάθισε στην καρέκλα του νερόβραστου Ρέπεσα και την έκανε ομάδα, αν και είναι οφθαλμοφανής η έλλειψη ενός ικανού κουμανταδόρου. Ο Ντρέιπερ θα κυνηγάει τον Σπανούλη, ο Χεζόνια θα προσπαθεί να κλέψει την παράσταση από τον Αντετοκούνμπο και οι Μπογκντάνοβιτς-Τόμιτς θα γίνουν δίδυμος ακρογωνιαίος λίθος.

* Mετά το ρεπό της 3ης ημέρας, ακολουθεί η Γεωργία. Η πολύ επικίνδυνη Γεωργία. Τον σκληρό πυρήνα της αποτελούν παίκτες επιπέδου ΝΒΑ (Πατσούλια) και Ευρωλίγκας (Μαρκοϊσβίλι, Σανικίτζε, Σενγκέλια, Τσιντσάτζε, Σερμαντίνι). Έχει σπουδαίο προπονητή, τον Ιγκόρ Κοκοσκόφ, και έναν καλό "Αμερικανό" γκαρντ, τον Πούλεν. Προσωπικά πιστεύω ότι θα διεκδικήσει την τρίτη θέση του Ομίλου από τους Σλοβένους και τους ψευτομακεδόνες. Και ότι θα κάνει ζημιές.

* Τη Σλοβενία δεν θα την πολυϋπολόγιζα, αν οι αγώνες γίνονταν π.χ. στη Λιλ. Στο Ζάγκρεμπ, όμως, το γήπεδο θα είναι καταπράσινο. Στο αντίστοιχο παιχνίδι του 2005 στο Βελιγράδι, η μετέπειτα ευρωπρωταθλήτρια Εθνική μας γνώρισε συντριβή. Ο Γίρι Ζντοβτς κατόρθωσε να φτιάξει καλή ομάδα χωρίς τους Ντράγκιτς, Ούντριχ, Νάχμπαρ, Βίντμαρ, Ντάνστον. Τρέχουν πολύ, πιέζουν στην άμυνα, σκοράρουν από το τρίποντο, τιμωρούν αν τους δώσουν θάρρος. Πρόσφατα διαμέλισαν τη φιλόδοξη Ιταλία.

* Την Ολλανδία, με την οποία κλείνει το πρόγραμμα της α' φάσης, δεν τη γνωρίζω. Θα δούμε πόσες τουλίπες βάζει ο σάκος απόψε στο "Ακρόπολις". Υποθέτω, όχι πολλές. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις σε ποια γωνία κρύβεται η επόμενη Φινλανδία. Τους έχουμε για προπόνηση τους "πορτοκαλί", αλλά μόνο αν είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί.

Δεν προσπαθώ να πω ότι η Εθνική μας θα αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, όχι. Εάν όμως παρουσιαστεί στο Ζάγκρεμπ ασύνδετη και κοιμισμένη, μπορεί να βρει τον μπελά της σε οποιοδήποτε παιχνίδι, τουλάχιστον από τα τέσσερα πρώτα.

Γνωρίζετε δα πώς η πρώτη ήττα φέρνει τη δεύτερη και εκείνη την τρίτη. Εάν, ο μη γένοιτο, η ελληνική ομάδα ξεκινήσει με 0-2, βράσε όρυζα. Μετά, τα χέρια θα τρέμουν και τα πόδια θα γίνουν βαριά σαν μολύβι.

Προς το παρόν, εκείνοι που ξορκίζουν το 0-2 είναι οι Κροάτες, που αρχίζουν με Σλοβενία (σε γήπεδο γεμάτο και φίφτυ-φίφτυ) και συνεχίζουν με Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν με νίκη ώστε να τους βρούμε ψιλομπόσικους την επόμενη μέρα. Θα έχουμε κι ένα έξτρα τρίωρο ανάπαυσης σε σχέση με τους οικοδεσπότες.

Για τις υπόλοιπες ομάδες, θα τα πούμε όταν πλησιάσει το πρώτο τζάμπολ. Προς το παρόν, οι περισσότερες εκτιμήσεις φέρουν την Εθνική μας στο δεύτερο ράφι (μαζί με Κροατία, Λιθουανία, Ιταλία), πίσω από Γάλλους, Ισπανούς και Σέρβους. Αυτές οι 7 ομάδες είναι και τα φαβορί για τα ολυμπιακά και προολυμπιακά εισιτηρια.

Εκείνο που αξίζει να θυμόμαστε, είναι ότι ο αντίπαλος της Εθνικής στο νοκ-άουτ ραντεβού των "16" θα προέλθει από τον Όμιλο του Ταλίν, με τον γνωστό χιαστί τρόπο: C1-D4, C2-D3, C3-D2, C4-D1. Θα είναι, δηλαδή, μία από τις Λιθουανία, Τσεχία, Λεττονία, Ουκρανία, Βέλγιο, Εσθονία.

Το πραγματικό παλούκι κρύβεται στα προημιτελικά, όπου πιθανότερος αντίπαλος με βάση τα προγνωστικά είναι μία από τις Ισπανία, Σερβία. Οι πιθανότητες για ευκολότερο ζευγάρωμα στους "8" αυξάνονται εάν η Εθνική μας κερδίσει πρωτιά στον Όμιλο του Ζάγκρεμπ. Οπότε, κάθε αγώνας έχει το δικό του ειδικό βάρος, ακόμα κι αν μιλάμε για το ξεκίνημα του Ευρωμπάσκετ.

Πάνω απ'όλα, χρειάζεται να κοιτάζουμε τα δέντρα ένα ένα και να αγνοούμε το δάσος. Ο ξενοδόχος συχνά έχει αντιρρήσεις. Ας φτάσουμε πρώτα στα προημιτελικά και βλέπουμε τι θα κάνουμε με τον Ρούντι και με τον Μίλος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.