Έτσι θα παίξουμε στο Eurobasket!

Έτσι θα παίξουμε στο Eurobasket!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Έτσι θα παίξουμε στο Eurobasket!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να μπει στο μυαλό του Φώτη Κατσικάρη όσον αφορά στον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής ομάδας, εξηγεί γιατί ανακοίνωσε την 12άδα νωρίτερα και πότε έχει προγραμματιστεί η “εκτόξευση” της απόδοσης των διεθνών.
Οι Εθνικές ομάδες έχουν πάντα, από μικρά έως και μεγάλα προβλήματα! Από εξωαγωνιστικά, δηλαδή συμπάθειες ή αντιπάθειες μεταξύ κάποιων παικτών και το όποιο χάσμα μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε κάποιους που προέρχονται από διαφορετικές γενιές και χαρακτηρίζονται από διαφορετικές φιλοσοφίες, έως και αγωνιστικά, δηλαδή “στενοχώριες” που μπορεί να προκύπτουν από την επιθυμία όλων – ανεξαιρέτως – των παικτών, να έχουν άποψη και ταυτόχρονα τον σημαντικότερο δυνατό ρόλο στο rotation της εκάστοτε ομάδας. Αυτό όμως, είναι λογικό γιατί τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα αποτελούνται από τους κορυφαίους που διαθέτει η παραγωγική διαδικασία ενός αθλήματος και ακόμη λογικότερο στην περίπτωση της ελληνικής ομάδας, που φέτος διαθέτει ίσως το πληρέστερο ρόστερ της τελευταίας δεκαετίας...
Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε... Από τον κορυφαίο γκαρντ (Σπανούλης) που αγωνίζεται στην Ευρώπη, έχει κερδίσει τον σεβασμό των πάντων με όσα έχει πετύχει στην καριέρα του και στα 33 του, επιστρέφει στην Εθνική για να την βοηθήσει να φτάσει σε μία επιτυχία που τόσο της λείπει. Από τον αρχηγό (Ζήσης), που έχει χάσει το μέτρημα με τα συνεχόμενα (12) καλοκαίρια σε προετοιμασίες και διεθνή τουρνουά, από τον ψηλό (Μπουρούσης), που “κατεβαίνει” κάθε καλοκαίρι με μικροπροβλήματα τραυματισμού, αλλά καταφέρνει να κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις του ή από τον συνοδοιπόρο Καϊμακόγλου και κατά έναν και δύο χρόνια μικρότερους, τον Περπέρογλου και τον Πρίντεζη. Όλοι τους μαζί με τους εκπροσώπους νεότερων φουρνιών, όπως ο Καλάθης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας και ο Μάντζαρης, έχουν στεφθεί τουλάχιστον μία φορά πρωταθλητές Ευρώπης σε διασυλλογικό επίπεδο, ενώ οι εναπομείναντες Κουφός και Αντετοκούνμπο, έχουν διαγράψει την δική τους πορεία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (ΝΒΑ), με τον πρώτο να έχει υπογράψει μόλις πολυετές συμβόλαιο (33 εκατομμύρια δολάρια για 4 χρόνια!) και τον δεύτερο να ετοιμάζεται να “τινάξει τη μπάνκα στον αέρα”, το επόμενο καλοκαίρι!
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του ομοσπονδιακού προπονητή και των συνεργατών του, όσον αφορά στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού αγωνιστικού συνόλου με το προαναφερθέν υλικό, στον καταμερισμό των ρόλων και κυρίως στη μεταλαμπάδευση της σωστής νοοτροπίας σε όλους, έτσι ώστε να λειτουργούν ως ομάδα και ως άτομα, σαν σύνολο, ανεξάρτητα με τον χρόνο συμμετοχής τους ή την προσφορά τους. Το καλό στην περίπτωση της “επίσημης αγαπημένης” είναι ότι όλα τα παιδιά, έχουν μεγάλη διάθεση, σιγά-σιγά βρίσκουν το ρυθμό τους και αυτό που απομένει, εννέα ημέρες πριν από το πρώτο τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ (05/09), είναι να ξεκαθαρισθούν οριστικά οι ρόλοι και να αρχίσουμε να παίζουμε καλύτερα σαν ομάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Φώτης Κατσικάρης αποφάσισε να ανακοινώσει νωρίτερα από ποτέ την τελική δωδεκάδα, δηλαδή λίγες μέρες πριν τα τρία τελευταία τεστ προετοιμασίας στο τουρνουά “Ακρόπολις”. Ο στόχος του ήταν να διώξει το άγχος και την πίεση από όλους όσοι πίστευαν ότι η θέση τους είναι επισφαλής, να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις των διεθνών και να εξοικονομήσει τρεις ακόμη προπονήσεις με τους εκλεκτούς του, ώστε να κάνει τις δοκιμές που ο ίδιος έχει στο μυαλό του, πριν τις εφαρμόσει και στο παρκέ του ΟΑΚΑ, κόντρα σε Ολλανδία, Τουρκία και Λιθουανία.
Καθώς λοιπόν, πλησιάζουμε προς την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, πάμε να αναλύσουμε πως θα δούμε την Εθνική ομάδα να αγωνίζεται στην “Zagreb Arena” της κροατικής πρωτεύουσας και το Stade “Pierre Mauroy” της Λιλ. Η αγωνιστική της φιλοσοφία θα βασιστεί στην πιεστική άμυνα (Μάντζαρης, Καλάθης, Αντετοκούνμπο) στο μισό γήπεδο και ειδικότερα στην πάσα και την υποδοχή της, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας από τους αντιπάλους μας και να προκαλέσουμε λάθη, κλεψίματα για να τρέξουμε στο ανοικτό γήπεδο και φυσικά στον έλεγχο του ριμπάουντ. Βασικός στόχος στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, δεν είναι μόνο ο πρωτεύων και ο δευτερεύων αιφνιδιασμός, αλλά κυρίως η ταχύτητα στο passing game απέναντι σε οργανωμένες επιθέσεις και στην εφαρμογή του pick'n'roll, έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο σημείο να μιλάμε για... αυτοματισμούς και φυσικά να βγάλουμε ελεύθερα σουτ και να αξιοποιήσουμε την υπεροπλία που θα έχουν οι Μπουρούσης και Κουφός με τους περισσότερους ψηλούς.
Ως βασικός κουμανταδόρος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, λογίζεται ο Νικ Καλάθης, ο οποίος όμως, φαίνεται ότι ξεκουράστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να προλάβει να είναι έτοιμος. Στη θέση “2”, τον περισσότερο χρόνο – ανάλογα με τις ανάγκες και τους αντιπάλους – θα πάρει ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος θα συνεπικουρηθεί από τον φορμαρισμένο Κώστα Σλούκα και τον μπαρουτοκαπνισμένο, Νίκο Ζήση, που ίσως να χρειαστεί να λειτουργήσει και ως οργανωτής. Αρχικά, για πιο αμυντικούς ρόλους προορίζεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα αρχίσει και θα τελειώσει το τουρνουά ως 5ος γκαρντ στην ιεραρχία. Από 'κει πέρα, όλα δείχνουν ότι η θέση “3” θα είναι τελικά εκείνη στην οποία θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που υπό προϋποθέσεις θα πάρει και λεπτά συμμετοχής ως “4άρι”. Πίσω του θα έρχονται ο Κώστας Παπανικολάου και ο Στράτος Περπέρογλου, που ανάλογα με τον αντίπαλο και τις προσαρμογές που θα χρειάζεται η ομάδα, θα μοιράζονται τον χρόνο που θα απομείνει. Στο “4” βασικός θα είναι ο Γιώργος Πρίντεζης με βοήθεια, ανάλογα με τα σχήματα και τα match-ups, από τους Αντετοκούνμπο και Καϊμακόγλου, ενώ η θέση του “πύργου”, θα μοιραστεί εξ' ημισείας σε Μπουρούση και Κουφό, με τον 31χρονο Καρδιτσιώτη σέντερ, να είναι πιθανότατα αυτός που θα τελειώνει τα ματς.
Το προπονητικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας, περιμένει από τους διεθνείς να ανεβάσουν σταδιακά ρυθμούς, αρχής γενομένης από το αποψινό (21.15) παιχνίδι με τους “οράνιε”, τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε και στην 1η φάση του Ευρωμπάσκετ στο Ζάγκρεμπ και να ολοκληρώσουν τα φιλικά τεστ, με αρκετά βελτιωμένο βαθμό ετοιμότητας. Στο μυαλό του Φώτη Κατσικάρη, για την πρεμιέρα της διοργάνωσης με τους Σκοπιανούς, είναι να ξεπεραστεί το πάντα φυσιολογικό άγχος του πρώτου αγώνα με μία καλή εμφάνιση και εύκολη επικράτηση, έτσι ώστε την επόμενη, στο ματς-τελικό της 1ης φάσης απέναντι στους γηπεδούχους Κροάτες να είμαστε σε ιδανική ψυχολογία, ώστε να πραγματοποιήσουμε την καλύτερή μας εμφάνιση, να “καπαρώσουμε” την 1η θέση του 3ου ομίλου και εν συνεχεία να ανεβάζουμε συνεχώς στροφές... Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!