Παπαθεοδώρου στο gazzetta.gr: «Η Εθνική σφυρηλατήθηκε παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο»

Παπαθεοδώρου στο gazzetta.gr: «Η Εθνική σφυρηλατήθηκε παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο»

bet365

Η Εθνική Εφήβων είναι στην κορυφή της Ευρώπης! Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μιλάει στο Gazzetta.gr για το βασικό «κλειδί» της επιτυχίας και το πόσο... καλό έκανε τελικά το ότι στη Β' φάση κάθε ματς ήταν σαν νοκ άουτ!

Το πρώτο εμπόδιο απέναντι στην Κροατία ξεπεράστηκε από την Εθνική μας με σχετική άνεση. Μετά, αν και όλα έδειχναν ότι θα συνεχιστούν τα νικηφόρα αποτελέσματα, Βοσνία και Λιθουανία μας έκαναν να γνωρίσουμε δύο σερί ήττες και έτσι πήγαμε στη Β' φάση ως αουτσάιντερ.

Πολλοί δεν θα άντεχαν στην πίεση. Η Εθνική μας ωστόσο, σφυρηλατήθηκε μέσα από τα... «live or die» ματς, όπως δήλωσε στο Gazzetta ο αρχιτέκτονας της ομάδας αυτής Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Τι μας είπε για τα παιδιά και τις ευκαιρίες που θα έχουν κι οι ευχές του για την ομάδα των Αντρών που ξεκινάει το δικό της... Γολγοθά για το Eurobasket.

Δεν έχουν περάσει καν 24 ώρες από τον θρίαμβο σας. Εχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας σας;

«Σήμερα κάποια στιγμή ξυπνήσαμε κατά τις 9:30 το πρωί, έχοντας κοιμηθεί ελάχιστα και είδαμε το πλήθος των μηνυμάτων και των κλήσεων στο κινητό μας. Το τουρνουά τελείωσε, πανηγυρίσαμε αλλά όλα έγινα πολύ γρήγορα. Από σήμερα νομίζω συνειδητοποιούμε το μέγεθος της επιτυχίας».

Το πιο δύσκολο σ' όλο αυτή τη διαδρομή μήπως ήταν ότι μεταφέραμε τις ήττες από Λιθουανία και Βοσνία στη Β' φάση; Δηλαδή, ότι παίζαμε όλα τα ματς με την πλάτη στον τοίχο;

«Η πραγματικότητα είναι ότι ήταν δύσκολο το ότι μεταφέραμε τις δύο αυτές ήττες παρόλο που ήρθαν σε ματς τα οποία ελέγχαμε σε όλη τη διάρκειά τους. Αυτό μας επηρέασε στη βαθμολογία, μπήκαμε στη Β' φάση ως αουτσάιντερ, αλλά μέσα από αυτό η ομάδα σφυρηλατήθηκε, έγινε πιο σκληρή, πιο δυναμική. Το ότι κάθε ματς ήταν στην ουσία σαν νοκ άουτ, δεν άφησε την ομάδα να εφησυχάσει, μεγιστοποίησε το βαθμό συγκέντρωσης και εν τέλει αυτό ήταν και το σημαντικότερο στοιχείο της επιτυχίας».

Στο τουρνουά υπήρχε στην αρχή η επιτυχία με την Κροατία και μετά οι δύο κολλητές αποτυχίες. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν προπονητή να κρατήσει την ψυχολογία αυτών των παιδιών, που τώρα ανδρώνονται;

«Αυτά είναι τα δύσκολα όταν δουλεύεις με αυτές τις ηλικίες. Είμαστε μαζί όμως τρία χρόνια, έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Το τουρνουά ήταν τόσο γρήγορο που δεν είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε τις καλές ή τις κακές στιγμές, απλά ετοιμαζόμασταν για το επόμενο παιχνίδι. Αυτό ήταν και το μεγάλο κέρδος μέσα από τη διαδικασία αυτής της επιτυχίας».

Με το κατόρθωμα αυτό, τα παιδιά μήπως έστειλαν και το μήνυμα ότι αξίζουν να πάρουν μια ευκαιρία στις ομάδες τους;

«Υπάρχουν μηνύματα που στείλαμε, αλλά το αν θα παίξουν εξαρτάται από το που θα επιλέξουν να παίξουν οι ίδιοι κι οι οικογένειές τους. Αν μείνουν στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό ξέρουν ότι δεν θα παίξουν. Αν πάνε σε μια ομάδα Β' Εθνικής που θα τους εμπιστευτεί και θα τους δώσει ρεαλιστικούς στόχους θα παίξουν».

Το ταξίδι της Εφήβων τελείωσε, τα κατάφερε εξαιρετικά και τώρα δίνει τη σκυτάλη στην ανδρών. Το μήνυμά σας;

«Οι ευχές μας είναι πάντα μαζί τους. Εχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια, υπάρχει ένα πλήρες ρόστερ και υπάρχει η παρακαταθήκη από πέρυσι. Το βασικό είναι να υπάρχει υγεία και οι επιτυχίες θα έρθουν».

Αν και είναι νωρίς θα ρισκάρετε κάποια πρόβλεψη;

«Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη, θα φούμε την χημεία που θα υπάρξει στα φιλικά, να προχωρήσει η ομάδα και μετά θα ξέρουν κι οι ίδιοι μέσα στην ομάδα για τι μπορούν να πετύχουν».

 

Τελευταία Νέα