Τα σημεία-κλειδιά για την πολυπόθητη Εθνική ανάταση!

Τα σημεία-κλειδιά για την πολυπόθητη Εθνική ανάταση!

Τα σημεία-κλειδιά για την πολυπόθητη Εθνική ανάταση!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής ομάδας να επιστρέψει στις διεθνείς επιτυχίες και να τονώσει το καταρρακωμένο ηθικό των Ελλήνων, εάν κι εφόσον ολοκληρώσει την προετοιμασία της αλώβητη και ταξιδέψει στο Ζάγκρεμπ υγιής.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα πρόκληση της “επίσημης αγαπημένης” άρχισε με την ανακοίνωση των εκλεκτών του Φώτη Κατσικάρη για την προετοιμασία ενόψει του Ευρωμπάσκετ (5-20/09). Μοιραία, λοιπόν, σιγά-σιγά, πλησιάζει η ώρα που θα ξαναδούμε τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες που θαυμάζουμε στην Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ, όλους μαζί ενωμένους για την εκπροσώπηση της πατρίδας και το καλό του αθλήματος. Η εφετινή διοργάνωση, άλλωστε, που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα διεξαχθεί συνολικά σε 4 χώρες (Γαλλία, Κροατία, Λετονία και Γερμανία), λόγω της της εμφύλιας διαμάχης στην Ουκρανία που αρχικά είχε αναλάβει να φιλοξενήσει τους αγώνες, αποτελεί πρόκριμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Γι' αυτό και οι δύο πρώτες ομάδες (χρυσό και αργυρό μετάλλιο) θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, ενώ εκείνες που θα τερματίσουν από την 3η έως και την 6η θέση, θα συμμετάσχουν στο προολυμπιακό τουρνουά, που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι και από το οποίο θα προκύψουν τα τρία τελευταία εισιτήρια.

Οι πιο ιδανικές προϋποθέσεις για την ολική επαναφορά!

Μετά την “χρυσή” τετραετία 2005-2009, στη διάρκεια της οποίας, η Εθνική ομάδα εισχώρησε στην “ελίτ” του παγκοσμίου μπάσκετ, με τρία μετάλλια (χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2005, αργυρό στο Μουντομπάσκετ του 2006 και χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009), μία 4η θέση στην Ευρώπη (2007) και μία 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα συμπλήρωσε πλέον 5 σερί διεθνή τουρνουά από τα οποία επέστρεψε χωρίς να έχει πετύχει τους συνήθως μεγαλεπήβολους στόχους του. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πέρυσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας έγινε μία καλή αρχή, όχι τόσο από πλευράς τελικού αποτελέσματος (η Ελλάδα έμεινε εκτός οκτάδας), όσο από πλευράς αγωνιστικής εικόνας και απόλυτης σύμπλευσης παικτών και τεχνικής ηγεσίας, οι προϋποθέσεις της εφετινής πρόκλησης δείχνουν πιο ιδανικές από ποτέ.

Το πιο πλήρες ρόστερ και η σύμπλευση προπονητή-παικτών!

Σε σχέση με την περυσινή σύνθεση, στο ρόστερ της ελληνικής ομάδας προστίθενται τρεις έμπειροι παίκτες πρώτης γραμμής (Σπανούλης, Περπέρογλου και Κουφός), που προσθέτουν ηγετική φυσιογνωμία, ποιότητα, εμπειρία, βάθος, ύψος και τακτικά πλεονεκτήματα. Επιπροσθέτως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο “upside” και με τα σπάνια αθλητικά του προσόντα δίνει πολλές λύσεις στην αμυντική λειτουργία και στην ανάπτυξη του transition game που επιδιώκει ο Κατσικάρης, θα έχει πίσω του δύο γεμάτες χρονιές στο ΝΒΑ αλλά και την εμπειρία της περυσινής διοργάνωσης. Αν μαζί μ' αυτά, συνυπολογίσουμε ότι οι υπόλοιποι “μπαρουτοκαπνισμένοι” διεθνείς, θα είναι απολύτως εξοικειωμένοι με την προπονητική φιλοσοφία και περισσότερο ξεκούραστοι και διψασμένοι για μία εθνική επιτυχία, αυτό που μένει να ευχηθούμε είναι, να πάμε στο Ζάγκρεμπ χωρίς προβλήματα τραυματισμών και έστω για λίγο να έχουμε την τύχη με το μέρος μας.

Οι διαφορές της εφετινής προετοιμασίας

Ο 48χρονος Νικαιώτης τεχνικός με το επιτελείο του, έχουν καταστρώσει ένα πλάνο ώστε να προετοιμάσουν τους διεθνείς να παίξουν γρήγορο, σκεπτόμενο κι έξυπνο μπάσκετ, το οποίο παράλληλα να αποδώσει και σε επίπεδο αποτελέσματος. Δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους παίκτες ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην φυσική κατάσταση, γι' αυτό και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας δεν θα διεξαχθεί στο βουνό αλλά στο ΟΑΚΑ. Ίσα-ίσα που όλοι θα παρουσιαστούν έχοντας ήδη δουλέψει πάνω σε ατομικά προγράμματα που είχαν λάβει αρκετό καιρό πριν και οι περισσότερες προπονήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στον τομέα της τακτικής για να γίνει η Ελλάδα ομάδα, όπως εύστοχα άλλωστε υπογραμμίζει το moto της εφετινής προσπάθειας (“Όταν η Ελλάδα, γίνεται ομάδα”)... Έτσι, λοιπόν η εφετινή προετοιμασία θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερο μπάσκετ μέσα στο γήπεδο (σε συνδυασμό με βάρη) και συνολικά 9 φιλικά παιχνίδια, πριν την αναχώρησης της 3ης Σεπτεμβρίου για την κροατική πρωτεύουσα.

Αγωνιστική ετοιμότητα, συναισθηματικός αυτοέλεγχος και ανιδιοτέλεια, οι τρεις άξονες της εφετινής προσπάθειας

Στη διάρκεια των 35 ημερών που θα διαρκέσει η προετοιμασία των διεθνών, από την 31η Ιουλίου όταν και θα πρωτοσυναντηθούν μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ απέναντι στα Σκόπια, ο ομοσπονδιακός τεχνικός και οι συνεργάτες του θα δουλέψουν πολύ με τους παίκτες πάνω στο πνευματικό κομμάτι αλλά και στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική καλλιέργεια του στοιχείου, που θα αποτελέσει την σφραγίδα της εφετινής προσπάθειας: την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Ο έλεγχος των συναισθημάτων που θα προκαλέσει ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα ή μία θετική ή αρνητική καμπή που θα έχει πάρει ένα κρίσιμο ματς και η δημιουργία του απόλυτα ομαδικού πνεύματος σε προσωπικότητες, που είναι πρωταγωνίστριες στις ομάδες τους, αλλά στην Εθνική μπορεί να περιοριστούν σε μικρότερους ρόλους, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό ταμείο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!