Ο Έλληνας που σταμάτησε τον Κάρι

Ο Έλληνας που σταμάτησε τον Κάρι

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης ξεθάβει από το αρχείο του μία άγνωστη ιστορία, με ελληνικό χρώμα και με απρόσμενους πρωταγωνιστές.

Mέσα στο τσουνάμι της δημοσιότητας που απειλεί να μετατρέψει την οικογένεια Κάρι σε καινούριους Καρντάσιανς (αλλά χωρίς το κιτς και το πατσαβουριό), ένας πολυμήχανος Έλληνας της διασποράς κέρδισε το δικό του 15λεπτο, μέσα από ένα απρόσμενο αφιέρωμα που φιλοξενήθηκε στη Washington Post.

«Ο Ελληνας που κράτησε τον Στεφ Κάρι στο μηδέν».

Μία και μοναδική φορά στην καριέρα του, με εξαίρεση 4-5 ματσάκια όπου είχε ελάχιστη συμμετοχή, ο φετινός MVP του ΝΒΑ τελείωσε αγώνα χωρίς να πετύχει πόντο. Βεβαίως η ομάδα του νίκησε με 30 πόντους, αλλά το βιβλίο των ρεκόρ δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες...

Δίπλα στο όνομα του Στεφ Κάρι σημειώθηκε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό, σαν κουλουράκι της ελληνορθόδοξης λαμπρής. Στους προηγούμενους 5 αγώνες του, είχε πετύχει κατά σειρά 29, 33, 44, 30 και 39 πόντους.

Συνέβη το 2008, όταν ο Κάρι ήταν κολεγιόπαιδο, στο Ντέιβιντσον, σε έναν αγώνα με το Λοϊόλα. Ο προπονητής των «Γκρέιχαουντς» ήταν –και είναι- ένας αψίκορος Ελληνοϊρλανδός, από αυτούς που συχνά γίνονται τηλεταινία. Ο αμίμητος Τζίμι Πατσός.

«Θα παίξουμε τον Κάρι με συνεχές νταμπλ-τιμ, είτε έχει τη μπάλα είτε όχι», είπε ο Πατσός. «Αν είναι να χάσουμε, θα χάσουμε από τους άλλους τέσσερις». Στους τέσσερις, βέβαια, αντιστοιχούσαν μόνο τρεις αντίπαλοι, οι οποίοι στήθηκαν σε σχηματισμό τριγωνικής ζώνης και έκαναν την προσευχή τους. Όπως και αν το κάνουμε, ήταν παράτολμο το σχέδιο…

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας, δύο «λαγωνικά» του Λοϊόλα βάλθηκαν να κυνηγάνε τον Κάρι σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Η ομάδα του δικού μας Τζίμη προηγήθηκε με 9-4 και το ξαφνιασμένο Ντέιβιντσον κάλεσε τάιμ-άουτ μόλις στο 3ο λεπτό. Χρειαζόταν επειγόντως ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

«Κόουτς, άσ’το πάνω μου», είπε ο Στεφ Κάρι στον προπονητή του, Μπομπ ΜακΚίλοπ. «Θα πάω να σταθώ σε μία άκρη και θα παίξουμε τέσσερις-εναντίον-τριών. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε…».

Ο αγώνας εξελίχθηκε σε παρωδία, αφού ο Κάρι άραξε στο κέντρο και ανέλαβε ρόλο θεατή, μαζί με τους δύο φρουρούς του. Χειροκροτούσε τα καλάθια των συμπαικτών του και δεν έδειχνε το παραμικρό σημάδι εκνευρισμού ή θυμού. Λέγεται ότι αγόρασε και ποπ-κορν από τις εξέδρες.

Το τρικ του Τζίμι Πατσός έγινε μπούμερανγκ και το ματς τελείωσε με σκορ 48-78. Ο Κάρι άγγιξε τη μπάλα ελάχιστες φορές και έγραψε 0/3 σουτ, με γαρνιτούρα 3 ασίστ και 3 ριμπάουντ.

«Του βγάζω το καπέλο, μας νίκησε με το μυαλό του χωρίς να παραπονεθεί ούτε μία φορά, είναι ένας αληθινός τζέντλεμαν και παίκτης επιπέδου ΝΒΑ», υποκλίθηκε ο Πατσός. «Ως πτυχιούχος της ιστορίας, σας διαβεβαιώ ότι κάποτε θα θυμόμαστε το μηδέν του Κάρι και όχι τη νίκη του Ντέιβιντσον»!

Σήμερα, ο πονηρός Ελληνας ισχυρίζεται ότι αυτή η δήλωση, που γράφτηκε στις εφημερίδες της εποχής, ήταν αστεϊσμός. «Εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μάλλον θα δοκίμαζα κάτι διαφορετικό», ομολογεί. «Σίγουρα όμως θα χάναμε. Αυτός ο τύπος δεν σταματιέται με τίποτε».

Ο 49χρονος Τζίμι Πατσός εξαργύρωσε τη σπουδαία καριέρα του στο Λοϊόλα, με εξαετές συμβόλαιο στο κολέγιο της Σιένα (Ν.Υ.) το 2013. Όσοι δούλεψαν μαζί του έχουν να λένε για τη μεγάλη του καρδιά και για την ευστροφία του. Το ρεκόρ καριέρας του στο NCAA είναι 176-173, μολονότι εργάστηκε αποκλειστικά σε μικρά σχολεία.

Φωνακλάς όσο λίγοι, σαν Ιωαννίδης της διασποράς, «μπορεί να κατεβάσει ένα σφηνάκι ούζο ώσπου να πεις ‘όπα’», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pressbox.

Όταν εργαζόταν ως εθελοντής ασίσταντ στο Λοϊόλα (με μισθό 16.000 δολάρια τον χρόνο), έβγαζε το χαρτζιλίκι του ως μπάρμαν, στο μπαρ Third Edition όπου μάλιστα σύχναζαν προπονητές άλλων ομάδων. Δυστυχώς, εκεί έγινε και φίλος με το μπουκάλι....

Πάλεψε για χρόνια για να αποφύγει τον εθισμό, ώσπου έκοψε το ποτό τον χειμώνα του 2008 (λίγες εβδομάδες πριν τη συνάντησή του με τον Στεφ Κάρι), έχασε και 25 κιλά και γιόρτασε τη νέα του ζωή με ένα τατουάζ «Grateful Dead».

Οι συνεντεύξεις του είναι βγαλμένες από φαρσοκωμωδία, όπως και το κοουτσάρισμά του. Κάποτε αποφάσισε να κοουτσάρει από την εξέδρα, για να αποφύγει τις τεχνικές ποινές.

Ο Ελληνας πατέρας του, Τσαρλς Πατσός, κέρδισε βραβείο Tony το 1987 για θεατρική παραγωγή. Η σύζυγός του είναι τηλεπαρουσιάστρια στη Βοστώνη. Ο αδελφός του είναι ιδιοκτήτης ημιεπαγγελματικής ομάδας μπέιζμπολ στο Νιούπορτ.

Από την πλευρά της μητέρας του, ο Τζίμι είναι Αμερικανοϊρλανδός. Με τέτοια γονίδια, ήταν γραφτό να περάσει στο βιβλίο Γκίνες…

Οι τελικοί του ΝΒΑ ξεκινούν τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από 9 ημέρες βασανιστικής αναμονής. Εάν κάποια στιγμή δείτε ανορθόγραφα double-team από τους Καβς για να βγάλουν εκτός αγώνα τον Στεφ Κάρι, να θυμάστε ότι το κόλπο έχει τη σφραγίδα ενός αξιαγάπητου Ελληνα μέθυσου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.