Απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο από την Ευρωλίγκα!

Απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο από την Ευρωλίγκα!

Απέχει τουλάχιστον έναν χρόνο από την Ευρωλίγκα!
Το gazzetta.gr καταπιάνεται με την φημολογούμενη επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα και συμβουλεύει τους φίλους της “Ένωσης” να κάνουν υπομονή γιατί η νέα διοικητική τάξη πραγμάτων στην “βασίλισσα”, λειτουργεί στη λογική της ουσίας και όχι των “πυροτεχνημάτων”!
Πέρυσι τέτοια εποχή, οι “κιτρινόμαυροι” πανηγύριζαν την άνοδό τους στα “σαλόνια” του ελληνικού μπάσκετ, μετά από έναν εφιάλτη τριετούς περιπλάνησης στην Β’ Εθνική και την Α2 Κατηγορία. Μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου, η βιωσιμότητα της ΚΑΕ και η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ, δοκιμάστηκαν αρκετά, η ΑΕΚ κατόρθωσε να πάρει πιστοποιητικό και να συμπληρώσει το ρόστερ και χωρίς να έχει κάνει ουσιαστική προετοιμασία, πραγματοποίησε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο Κύπελλο, αποκλείοντας ομάδες (Κολοσσός Ρόδου & Ρέθυμνο), που ήταν πιο έτοιμες απ‘ αυτήν.
Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός που η διοίκηση είχε στην διάθεσή της, δεν της επέτρεπε παρά να στοχεύσει στην εξασφάλιση σωτηρίας! Με προπονητή τον “rookie” στην Α1, αλλά πιστό “εργάτη” της ομάδας, Βαγγέλη Ζιάγκο, μοναδικό έμπειρο παίκτη, τον Ντούσαν Σάκοτα και ελπιδοφόρους νέους Έλληνες και άσημους ξένους, η “Ένωση” έστησε μία ομάδα, που θεωρητικά θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της, η “σφαλιάρα” της Αμαλιάδας (67-80), στην 1η αγωνιστική από τον επίσης νεοφώτιστο Κόροιβο, προκάλεσε έντονα προβληματισμό. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, είχε αρχίσει να “ζωηρεύει” το ενδιαφέρον ενός επιφανούς ΑΕΚτζή επιχειρηματία, να αναλάβει την ομάδα.
Η ενεργοποίηση Αγγελόπουλου
Ο άγνωστος μέχρι τότε, στους μπασκετικούς κύκλους, Μάκης Αγγελόπουλος, συμφώνησε με τον εκτελώντα χρέη προέδρου, Αλέξανδρο Αλεξίου, να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση του ρόστερ, έτσι ώστε να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα για να μην κινδυνεύει, πολύ γρήγορα όμως, το project της μπασκετικής ΑΕΚ τον ενέπνευσε τόσο πολύ, που αποφάσισε να βγει μπροστά. Με συνοπτικές διαδικασίες, μετά τον διασυρμό (58-92) της 3ης αγωνιστικής από τον Παναθηναϊκό, ο Βαγγέλης Ζιάγκος αντικαταστάθηκε από τον Ντράγκαν Σάκοτα και η “Ένωση” ενισχύθηκε με έμπειρους Έλληνες (Αθηναίου) και ξένους παίκτες (Ίνγκλις, Μενσά-Μπονσού, Χαίρστον και Ντελινκάϊτις) και προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της.
Η αλλαγή αγωνιστικού επιπέδου
Η επιστροφή στις νίκες δεν άργησε. Το αρχικό 1-4, έγινε 4-4, στο ξεκίνημα του 2ου γύρου οι “κιτρινόμαυροι” είχαν φτάσει τις 8 νίκες (με τις οποίες σώθηκαν τα Τρίκαλα), ενώ ένα σερί 6-0 από την 18η έως την 23η αγωνιστική, δημιούργησε προσδοκίες ακόμη και για είσοδο στην 4άδα! Ο κόσμος της ΑΕΚ άρχισε να εκδηλώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η διάθεση, οι βλέψεις και η οικονομική ευρωστία του νέου ισχυρού άνδρα της ομάδας, κίνησε το ενδιαφέρον των αξιωματούχων της Ευρωλίγκα, που είδαν με πολύ θετική ματιά, το “ξύπνημα” ενός συλλόγου με λαϊκή βάση, μεγάλη ιστορία και με ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Ε, όχι και αποτυχία η 5η θέση!
Το στραβοπάτημα στο Ρέθυμνο και η εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ, όμως, δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Σάκοτα να τερματίσει στην πρώτη τετράδα, ενώ ο τραυματισμός του Μαλίκ Χέρστον που δεν έπαιξε στην προημιτελική σειρά των πλέϊ-οφ με τον Άρη (με μειονέκτημα έδρας), ήταν οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες η “Ένωση” κατετάγη 5η. Το γεγονός ότι η τελική κατάταξη της ΑΕΚ προκάλεσε απογοήτευση, καταδεικνύει πόσες φορές ανέβηκε ο πήχης της “βασίλισσας” στην εφετινή σεζόν και πόσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες των ανθρώπων της για το μέλλον! Ωστόσο, όταν ένας σύλλογος έρχεται από την Α2 Κατηγορία και χωρίς να κάνει προετοιμασία, μέσα σε λίγους μήνες ανεβαίνει με άλματα στην ιεραρχία του ελληνικού μπάσκετ, θα πρέπει να κόψει λίγο ταχύτητα, γιατί το καλό πράγμα συνήθως αργεί να γίνει, ενώ αυτό που γίνεται πολύ γρήγορα, συνήθως δεν έχει διάρκεια...
Το επικοινωνιακό παιχνίδι της Ευρωλίγκα
Γι’ αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του gazzetta.gr, το όνομα της “Ένωσης” δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να “παίζει” για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αν κι εφόσον δεν διανύαμε μία περίοδο “ψυχρού πολέμου” ανάμεσα σε Ευρωλίγκα και FIBA. Είναι πολύ πιο πιθανό, λοιπόν, η πλευρά της Βαρκελώνης να “χρησιμοποιεί” - για επικοινωνιακούς λόγους - το χαρτί της μελλοντικά ισχυρότερης ΑΕΚ, διαδίδοντας σενάρια περί υποψηφιότητάς της για τον ευρωπαϊκό “χάρτη” της νέας σεζόν, παρά να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να της δώσει wild card. Και αυτό γιατί - βάσει καταστατικού της διοργάνωσης - δε γίνεται να προσκληθεί μία ομάδα που έχει τερματίσει στην 5η θέση του εθνικού της πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα, διότι ούτε οι διοικούντες την “κιτρινόμαυρη” ΚΑΕ είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα τόσο μεγαλόπνοο και συνάμα ακριβό και ριψοκίνδυνο εγχείρημα.
Τεχνοκράτης “ουσίας” και όχι εντυπωσιασμού!
Από τα πρώτα δείγματα γραφής τους, ο Μάκης Αγγελόπουλος και οι συνεργάτες του, έχουν δείξει ότι είναι τεχνοκράτες που δεν θέλουν να κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού. Αντιθέτως, κοιτάζουν την ουσία και την διάρκεια και μοιάζουν θιασώτες των σωστά και μεθοδικά μελετημένων κινήσεων. Γι’ αυτό και δραστηριοποιούνται προς την χρήση του κλειστού γηπέδου του Γαλατσίου, έτσι ώστε να δούνε πως αντανακλά εμπορικά στον κόσμο της “Ένωσης”, η απόκτηση μίας σύγχρονης έδρας για την ΑΕΚ και προσανατολίζονται να φτιάξουν μία ομάδα με νέους ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες, το κόστος της οποίας θα κυμαίνεται από 1,5 έως το πολύ 2 εκατομμύρια Ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν και πάντα σε συνάρτηση με τα αυξημένα έσοδα (από τηλεοπτικά δικαιώματα και εμπορικές χρήσεις) που θα προκύψουν μία ενδεχόμενη συμμετοχή στο Eurocup, οι άνθρωποι των “κιτρινόμαυρων” βλέπουν με θετικό μάτι, το σχεδιασμό της νέας σεζόν, με μία αναγνωριστική ευρωπαϊκή προοπτική. Έτσι σαν ένα πρώτο βήμα...
Το “σπορ” και το “σινιέ” ευρωπαϊκό κοστούμι
Άλλωστε, το κόστος των περίπου 120.000-150.00 Ευρώ, που θα προκύψει από τα ευρωπαϊκά ταξίδια και τις διοργανώσεις των αγώνων στην Αθήνα, δεν είναι απαγορευτικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα υπερδιπλάσιο ποσό, το οποίο θα βάρυνε το ταμείο της ομάδας, αν κι εφόσον οργανωνόταν με την προοπτική να παίξει στην Ευρωλίγκα. Γιατί αν αποφάσιζε να παίξει με τους κορυφαίους, θα έπρεπε να στήσει μία ομάδα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στον ανταγωνισμό, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει το budget της! Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να εξασφαλίσει και την πρόκριση της στο Top-16, γεγονός που θα την υποχρέωνε να δώσει συνολικά 24 αγώνες, να κάνει 12 ταξίδια και να εκτοξεύσει τον προϋπολογισμό της σε δυσθεώρητα ύψη. Επειδή λοιπόν, η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα είναι ακριβό σπορ κι επειδή η νέα διοίκηση της ΑΕΚ ήρθε για να μείνει, το ευρωπαϊκό κοστούμι της ομάδας, αρχικά θα είναι “σπορ”... Μέχρι να ξαναδημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξαναγίνει “σινιέ”...